Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ez nem jelent semmit. Uborkaszezon van. Két nap nagyon kevés idő. Ma beszéltem ismerőseimmel, és azt mondják beindultak az értékesítések a nagy fejlesztőknél, az utóbbi 1 hétben ismét annyi lakást adtak el, mint tavaly év végén.
lehet tudni valamit a stratégiádról? Mennyi ideig vársz mielőtt csökkentenéd az árat vagy pl egy 10% alkuval holnap eladnád-e. :) Én épp vennék és kíváncsi lennék, hogy eladói oldalon 'ilyen körülmények' között hogyan gondolkodik az ember.
Irj majd ha van fejlemeny. Nalam is detto. Ha vki szeret kockaztatni az most nyerhet ha csak atmeneti a megingas. En keresem izombol a minosegi cseret felfele:)
Mindenhol meghatarozza. Ez ilyen. Regen ezert neztek meg hogy mi a hozomany a hazassagok eseten. Ezert tragikus hogy az oseink munkaja van elherdalva jelenleg.
A berleti dij emelkedese egyertelmuen el fog szakadni alacsony kamatkornyezetben a lakasaraktol hosszutavon. A beremelkedes az albi ar mozgatoja. Es itt van a nagy kerdes hogy a questorhoz szokott penzugyi kisbefektetok agya ezt mikor fogja fel. Ha nem akkor izombol probaljak emelni mind a lakas mind az albi arat es a lufit sajat maguk kapzsisaga generalja. Ha beletorodnek abba h egy lakas 130k havonta akkor is ha 45m jelenleg a hirdetesi ar akkor szepen beall a piac szuk valodi kinalattal. Es csak a megtakaritasok halmozodasaval fognak a lakasok elkelni. De ehhez beremelkedes kell magas infla nelkul.
Törölt felhasználó2019. 07. 16. 20:26
Meghirdettem két honlapon is egy jó állapotú, 2 és fél szobás lakást, átlagos vagy az alatti áron. Külvárosi, de ahhoz képest jó helyen levő. (Mondjuk, lakhatás és életminőség szempontjából épp azért van jó helyen, mert nem a belvárosban van.) Két nap alatt nulla érdeklődő. Nem erre számítottam, valami tényleg van.
Talán nem volt szerencsés a megfogalmazás. Ettől függetlenül Kelet-Európában az egyén életpályáját jelentős mértékben meghatározza a család közvetlen anyagi támogatása.Ahol komolyan veszik az általad említett "mindenki annyi málnát szed amennyit tud" elvet (Nyugat-Európa, Észak-Amerika)ott a nagyi lakásából nem az unoka életkezdési támogatás lesz.
Pontosan ahogy írod, nincs jó megoldás. Abban talán joggal lehet bízni, hogy a felülről korlátos vásárlóerő előbb-utóbb azért gátat szab majd a lakásárak és vele együtt a bérleti díjak dinamikus emelkedésének.
akkor pont az, mint most:), meg előtte a cocializmus, előtte a vadkapitalizmus. Ez ilyen. Nem az a kérdé, hogy vége lesz-e, hanem az, hogy mikor? és mi lesz helyette, aminek ugyanúgy lesznek hibái:)
nem a kiadásra gondoltam, hanem a banki kamatokra. Persze, tankönyv szerint értem én az összefüggséeket, de ezek 2008-ban összedőltek. 8-10%-os kamatkörnyezetet már a lakosság nem tudott a vállán cipelni extra adóként a gazdagabbakért. Most a erőforráshiány van, így a gazdagabbak örülnek a drága, de nem realizált eszközeiknek, és kifizetik a festésért az 1m-át:), kicsit ők is adóznak:) akkora problémát én nem látok, amivel ne lehetne kezelni a 0ás kamatkörnyezetet pénzügyileg. Legfeljebb ha elszaladnak az árak az eszközöknél, kis adókulcs rá, ha a társadalom kikényszeríti. Persze az erőforrások szűkössége a rendszer végét jelzik, azért is emelkednek az árak.
jelen esetben csak a gyógyulás fájdalmas folyamata, ami menet közben katasztrofálisnak fog tűnni az érintetteknek a heroinista se viseli jól az "anyagelvonást", de ha absztinens marad akkor rövid idő alatt sokkal jobban lesz
szerinted enyhén túlzóak, más szerint meg hurráoptimisták pl. a CO2 hívő ökofasisztákat napi rendszerességgel szoktam gúnyolni ezen a fórumon is:) ők lennének a valódi világvégeváró társaság és csak úgy öntik magukból a sekélyes hülyeségeket ezzel szemben a jelenlegi buborékkurzus befejezése nem "világvégét" jelent hanem maga a gazdasági reneszánsz:)
Azt értem, de az eszközökön érnek el "kamatot" (munka nélküli pénzt). miért ne működhetne tovább a világ jó ideig"klasszikus" kamat nélkül szerinted? komolyan érdekel, de ne azzal gyere, hogy eccer kipukkan, mert a kamatos világ is kipukkant. Az sem lenne túl "emberbaráti", hogy ilyen eszközárakon ilyen mértékű realizálók ezt követően kamatot is kapnának:) (5% MÁP+ :) )
Bár pitcairn2 világvége jóslatai enyhén túlzóak, de azért egy valamiben igaza van. Most ez érezhetően nem egyensúlyi állapot. Ez így nem lehet az új világ, mivel a növekedést, azzal érjük el, hogy eladósodunk, tehát egyenlegünk negatív. Ha így folytatjuk 2 eset lehet szerintem: 1. Mikor már mindenki maximálisan eladósodott amennyire lehet, kifogy az üzemanyag és jön a "várva várt" összeomlás. 2. Addig fűtik a dolgot amíg lehet sőt még annál is tovább, mondjuk negatív kamat..stb. És el fogunk jutni arra a szintre, amikor már látni lehet, hogy ezt életben nem fizetjük vissza az adósságot, csak a pénz elinflálásával. Na ekkor jön az új világ :), de szerintem senki nem tudja megmondani mi lesz ekkor. Mindenesetre a mostani állapot szerintem csak véges ideig fog tartani. Persze ha ez még 5-6év, akkor még mindig nagyot szív az aki addig is albérletbe lesz saját lakás helyett, pedig lenne rá pénze. Ahogy egyszer már leírtam: Mi van a pesszimista sírjára írva? Na ugye, én megmondtam! De ha rossz az időzítés, semmit nem ér vele.
a világot irányító időpreferencia miatt totálisan irreális a halandó mindig többre fogja értékelni a jelenbeli fogyasztást a jövőbeli fogyasztásnál ergo amíg halandók népesítik be ezt a Földet addig kamat is lesz most is az időpreferencia irányít mindent ezért mentek el a megtakarítók hazardírozni a pénzükkel... (hiszen nincs reálkamat a bankban...) ami az álmoskönyv szerint egyenes út a katasztrófa felé...
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link