Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Es sajat devizaban vettek fel hitelt,kb olyan kamatszinten mint most a Magyarok. Dollarban. Aztan jott a buldozer amcsiknal,es csak duplazodtak az arak,nem triplazodtak mint pesten. Mert bizony valsag elott panell10 misi,most ugyanaz 30,budarol ne is beszeljunk.
talán 10 millás határig (ha jól emlékszem) fel lehetett ajánlani az ingatlant az eszközkezelőnek. nálunk a fél város lakásállományát átvette kis túlzással
Az érvénytelen szerződéseket is nagyon sokan hangoztatták. Azonban amikor szép sorban átvette az eszközkezelő a lakásaikat és 10-20 ezerért tovább bérelhették, arról már elég nagy hallgatás ment még a sajtóban is. És egy rakás ember jutott ily módon nagyon jó lokációjú lakásokhoz, úgy hogy rengetegen nem fizették tovább a törlesztőt, amikor már magasabb lett volna mint az albi. És ezek az emberek most ott ülnek 20ezres bérleti díjért mondjuk a 11. ker-ben. Megmondom őszintén ha újra kezdhetném és nem lenne vesztenivalóm, én is ezt csinálnám.Menni kell a tömeg után és ha elég sokan bedőlnek, akkor állambácsi úgyis megmenti őket (jöhetnek a mínuszok)
már 2013-ban is egyértelmű volt a "mesterterv", csak az volt kérdéses, hogy meddig mehet el az éppen aktuális nemzetközi környezetben a sztori végén törvényszerűen bekövetkező összeomlás előtt...
2008 óta megvalósított "válságkezelésből" kiindulva nem lehet, hanem biztos hogy lesz világválság és az is 100%, hogy sokkal súlyosabb lesz a 2008-as epizódnál...
Én is sok mindenkitől hallottam még az utcán is, hogy milyen jól jártak a devizahitellel mert olcsóbb mint az albi és az a hülye aki nem veszi fel. Amíg el nem szállt a frank árfolyama addig jól is jártak valóban. Engem is felbosszant egyébként hogyha kapitalizmus van , akkor legyen az. Ha jól jár a devizahitellel, akkor semmi gond, de ha nem tudja fizetni, akkor akkor se legyen gond, ha kilakoltatják (itt csak elsétálás jöhet szóba nálam, nem teljes ellehetetlenítés ) Ha a kormány és a bankok engedték ezt a fajta hitelt ekkora mennyiségben, akkor ne játsszák már a megmentőt szoci módon utána. Persze hogy miért tették az már nyilván messze vezet...
Volt aki azért ment el adó tanácsadóhoz mert 17db(!) pesti panel kiadása mellett a bankok által el nem fogadott kiadásból szerzett jövedelem miatt nem tudott olyan gyorsan terjeszkedni ahogy akart...Havi 2 milla bevétel mellett hitelképtelen volt...Azóta nem beszéltem vele, nem tudom mire jutott...
bocs, nem akartalak bosszantani, csupán csak arra utaltam, hogy én naivan egy közgazdásztól racionális gondolkodást várnék. A 8 elemit végzettől nem. De lehet hogy nem így van valóban.
Vegtorlesztest egyet ismerek, O "csaladi kolcsont" kapott. Egy masik kollegam meg "csak" kinyogte. Igaz O se volt egy napot nem volt munkanelkuli, es talan autojuk pl nem is volt. Persze mindez bp-en.
Nekem nem kellett az a lakás. De hogy minden rámegy és ezzel zsarol mindenki? Hát tudod mi erre all-in-t mondtunk. Hát menjen. És jól döntöttünk hidd el.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link