Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 29. 13:08
Előzmény: #230739  dexter
Vajon ott is kötelező venni a helyi befektetési alapoknak ? MOondjuk kínához inkább illik az mond hozzánk... dehát lassan itt is kínai rendőrök és pontrendszer... 
Amúgy érdekes kérdés, hogy melyik gazdaság borul össze elsőnek, amelyik 2. bírja az már kvázi nyert
bronz 2024. 10. 29. 12:12
Előzmény: #230733  dexter
NER építőipari császárok agyon lettek támogatva a CSOK, Babavaró családtámogatásnak nevezett építőipari támogatásokkal.
bronz 2024. 10. 29. 12:11
Előzmény: #230732  dexter
Egyetértek. Alakul a gebasz. Felénk 2 német multi már óracsökkentést vezetett be (kirúgások előszele). Gondolom, megvárják még az év végét és januártól lapát sokaknak.
dexter 2024. 10. 29. 12:04
Előzmény: #230734  EURHUF_goes_to_haven

Hát nem tudom, hogy ki hogy van vele, de én többször voltam spanyolba, tengerparton.
Sokkal inkább az, mint a balaton.
Moka_Brikka 2024. 10. 29. 11:56
Előzmény: #230718  EURHUF_goes_to_haven
1) Szerintem Mo-n összességében tetőépítés lesz, és nem mánia az elköv. 1-3 évben. De nyugaton szerintem mánia lesz. 
2) Huf szerintem beragad egy nagy sávba a havi charton szerintem még egy évig. Utána kitörés és 500 környéke (negyedéves charton fibo 1.618 szint!)
3) törlési engedélyt kapsz amit beküldenek egy törlési kérelemmel, rosszabb esetben veled küldetik be. 
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 29. 11:38
Előzmény: #230733  dexter
COM on nem tudom fent vannak e az ilyen projektek.. De azért a lokáció mégiscsak.. érted.. Balaton, vs a lesajnált spanyol tengerpart... Szerintem minden magyarnak egyértelmű, hogy melyik a jobb. Bár szerintem a balaton büdös , nem tiszta a vize, zsúfolt, és még drága is... Spanyolban még nem voltam oda talán jövőre megyünk nyaralni. 
dexter 2024. 10. 29. 11:32
Előzmény: #230724  EURHUF_goes_to_haven

Hogy mennyire van túlárazva a magyar építőipar...
A múltkor láttam a youtube-on egy eladó új építésű lakást a Spanyol tengerparton (5 perc séta a tenger; sajnos a településre már nem emlékszem).
A kb. 70nm-es ingatlan A+-os energia besorolással, 2 szoba, nappali+konyha, 2 fürdőszoba, teljesen berendezve, csak a mosógépet kell vinni, de amúgy csak a ruhát kell beakasztani a szekrénybe, kb. 40nm tetőterasz konyhával + jakkuzi.
Ezt árulják 100MFt-nak megfelelő EUR-ért.

Egy ilyen lakás mondjuk a balaton mellett mennyi lenne? 200M? 250M?
dexter 2024. 10. 29. 11:16
Előzmény: #230710  EURHUF_goes_to_haven

Úgy néz ki, hogy a 3. negyedéves GDP is minuszos lesz.
Nő a munkanélküliség, ami szerintem gyorsulni fog az elkövetkező időben.
Nő a szegénységi küszöb alatt élők aránya (bár nyilván a PMAP-osok nem közülük kerülnek ki).
A németeknél is baj van.
Úgy néz ki, hogy jövőre még annyi EU-s pénz se jön, mint idén.

Orbánék álmodozhatnak jövőre 6%-os növekedésről, de sajnos elég nagy bajok vannak és lesznek itt.
És látható a fogyasztásból, hogy az emberek óvatosabbak lettek.
Nyilván saját vélemény, de szerintem nem lesz olyan lakásvásárlási roham jövőre, mint amit sokan várnak.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 29. 10:51
Előzmény: #230728  berlini
Azt mondanám, hogy lehetőségek vannak, főleg lakóingatlanra, lásd a belinkelt fémszerkezetes házak főleg. De még bőven nem ez az átlag, és árban még egy kicsivel magasabb (ami sok esetben el is dönti)
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 29. 10:50
Előzmény: #230727  berlini
 A kommented második feléhez szólnék hozzá.
Navra milyen csöndben van ? itt ebből nem lesz megállapodás. A jogállamisági kérdésekben nem történt semmiféle előrelépés. így azt várni, hogy ez a jövőben változik , megegyezik azzal, hogy a fideszt legyőzik 2/3 addal és a NER felfalja magát és az összes Kádári pozíciót, vagy legalábbis a szükséges többéget sikerül felszámolni.
Ennek most a valós esélye kisebb mint a statisztikai hiba. 
Más radikális párfordulást nem tudok elképzelni.
A ft leértékelődés erősen függ németországtól is, ahogy a német gazdaság térdre rogy, úgy a magyar is 1 lépcsővel alatta.... Innentől a hiány , és a költségvetés (meglepetééés!!!) nem tartható, illetve a jegybank se tud más módon javítani a mérlegen , mint hogy leértékeli a Ft ot. 
és akkor még külső sokkokről, shortosokról , amerikai választásról nem is beszéltünk. 
Magyarország az elszigetelődésben is az élen jár. V4 ekről se hallottam hónapok óta, Eu-t ott rúgjuk ahol érjük. Orbán a saját propagandája nyomása alá került... remélem kipukkad bele a feje... az hozhatna még erősödést :)
N0MAD 2024. 10. 29. 10:21
Előzmény: #230727  berlini
“ nem lehetettlen, hogy a GDP stagnálása mellett a forint romlása évi 5-10Ft mértékben folytatódik.”
Évi 1 - 2,5% forintgyengülés? 
Nem vagy horrorfilmrajongö, ugye? Ez inkább ilyen romantikus tinisorozat hangulatü.
De én nem bánom. Csak irigylem az optimizmusod.
Persze nyilván 350.
berlini
berlini 2024. 10. 29. 10:21
Előzmény: #230722  EURHUF_goes_to_haven
Mind igaz amit leirtál.
magyarországon nincsen valós verseny a gazdaságban. Ezért nincsen termelékenység növekedés és alacsony az innováció. magánemberként ezt leginkább az épitőiparban éled meg, ahol továbbra is úgy készülnek a házak mint régen a köműves céhek idejében. 
berlini
berlini 2024. 10. 29. 10:17
Előzmény: #230718  EURHUF_goes_to_haven
Várakozásom:
- ingatlanár alakulás:
szerintem továbbra sem lesz egységes irány.
felkapottabb lokációk drágulása az éves infláció duplája lesz, a többinél max infláció követés, de folytatódik a zsákfalvak elnéptelenedése, ahol a szép családiházakat garázs ár töredékéért sem veszi majd meg senki. A kormányzati támogatások folytatódnak és ez önmagában is tolja az árakat felfelé.
- EUR/HUF:
bevallom nagyot tévedtem, amikor 2 évvel ezelőtt azt gondoltam (és itt többször leirtam) hogy a Brüsszellel folytatott jogállamiság vita legkésőbb idén év elejére egy kompromisszummal le lesz zárva és az árfolyam 400 alatt marad annak ellenére hogy az euróövezeti inflációt alacsonyabbra saccoltam mint nálunk. Ezt a kompromisszumot el tudta volna adni a NER mint győzelmet Brüsszel felett és dőlt volna továbbra is a pénz, amit részben ellopni részben fejlesztésre lehetett volna forditani.
Nem értem orbán motivációját. Mintha a saját propaganda szövegének áldozata lenne. Igy nem lehetettlen, hogy a GDP stagnálása mellett a forint romlása évi 5-10Ft mértékben folytatódik. (Egy pálfordulás azonban akár leviheti tartósan 400 alá, mert egy beinduló gazdasági fellendülés tartós export többlettel jár ami erősiti a forintot akkor is ha az infláció magasabb marad mint az euróövezetben)
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 29. 09:59
Előzmény: #230723  terelemel
Illetve a 21. században, ahol a könnyű szerkezetű házak 100% an előszerelhetőek, lásd Heldhaus vagy a fékszerkezetes házak is . 
A moduláris könnyű szerkezet is automatizálható. lásd Ligova (taeg) készházak. És akkor még nem is beszéltünk a panelról, vagy a házgyáras dolgokról... 
Méghogy nem autómatizálható... dehogynem az. 
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 29. 09:56
Előzmény: #230723  terelemel
Mi köze az automatizálásnak a túlárazáshoz és a túlfutott költségekhez ?
Ha én árat kérek egy villanyszerelőtől, és az megmondja, hogy miből mennyi kell neki (ráhagy úgyis 10% ot) és abból nem jön ki annak semmi köze az automatizáláshoz.
Amire te gondolsz az a gépesítés. Mert nem mindegy, hogy Józsi bácsi 62 évesen egy vésővel vési ki a falban a hornyot a gégecsőnek vagy 10mp alatt a nagyteljesítményű horonymaró... 
De azonos, magas gépesíési színten levő szakiknál a különbségeknek nem szabadna ekkorának lenni.
Ok tud azzal játszani, hogy gagyi vagy prémium biztosítékokat tesz e bele, de a rézkábel szabvány szerinti ott azért nincs hatalmas szórás... (szerelvények nem beleszámolva!)
terelemel 2024. 10. 29. 09:49
Előzmény: #230722  EURHUF_goes_to_haven
Igen de az epitoipar , plane lakoepulet az kb 0%-ban automatizalt. Ellenben az autogyartas. Sokkal jobban tervezheto.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 29. 09:40
Előzmény: #230721  EURHUF_goes_to_haven
Azért képzeljük el, hogy az tanulna valamit az építőipar az autóiparból... 
Autóiparban most szerintem az ár a legfontosabb beszállítok kiválasztásánál.
Mi lenne, ha nem lenne opcióa túlárazás, sem pedig a késői vagy alul teljesítés, + brutális verseny lenne fordított aukciókkal. A túlfutott költségeket meg 100% ban a kivitelező viselné (előre látható eltérések esetén, nem hogyha egy barlang van az épület alapja alat...).
Olyan ködbérrendszerrel ami már órákban mérve is fáj, hetekben pedig simán csődbe dönti a legtőke erősebb cégeket is... Tudom tudom bilibe lóg...
Furcsa mód, hogy az autóiparban a LEAN már beteges szinteket ölt, az építőiparban meg standard, hogy 3x emelik a beruházási keretet és 4x annyiért készül es 2x annyi idő alatt 50% os minőségben... 
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 29. 09:34
Előzmény: #230720  sh0rt0s_r0b0t_v0.42
Nálunk 1 még fut, ami eredtileg a Golf 8 ba ment volna ha jól emlékszem.
Ott alapból etolták a projektet 1-2 évvel. 
De az újaknál a Tier 1 ek amit leművelnek az valami félelmetes. (nagy német, kínai)
Eddig úgy volt, hogy bekértek egy javaslatokat, hogy tudnánk x-y problémát megoldani, és tehcnikailag a legjobbakat versenyeztették meg árban, és valamennyire nyíltan volt kommunikáció, ha valkinek pl jó volt a megoldása, de árban kicsit volt csak feljebb, szóltak hogy figyu, kéne még kicsit reszeln (5-10% okról beszélünk)
Most egy elég bonyolul pontrendszer van, és jóval nagyobb súllyal kerül bele az ár. Miután ez lement meghívják a legjobb 3-5 öt egy fordított aukcióra... (alulról indulva ki vállalja a legolcsóbban el).
És ezek az árak az eredeti ajánkatokból a legolcsóbb alatt vannak 30-40% al!

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók