A brit kormány lecsap a palagáz-kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokra
A brit kormány bejelentette, hogy ezentúl közvetlenül adja ki az engedélyt palagáz kitermelésére, annak érdekében, hogy megkerülje a gyakran túl lassú és vonakodó helyi hatóságokat.
A kormány ezen kívül lecsap a palagáz-kitermelést akadályozó önkormányzatokra is. Különösképpen azokat az önkormányzatokat szeretnék azonosítani, akik túllépik a kitermelési engedélykérelem elbírálására adott 16 hetes törvényi határidőt. A kormány szintén hozzáférhet majd az engedélyezési dokumentumokhoz azokban az esetekben, amikor a kitermelésre vonatkozó engedélyt elutasították, de a döntést kifogásolta a vállalat, ami engedélyt kért a fúrásokra.
A konzervatív kormányfő, David Cameron kabinetje lelkes támogatója a palagázhoz kapcsolódó fejlesztéseknek, mivel úgy vélik, hogy az olcsó és nagy mennyiségben rendelkezésre álló energiaforrásra alapozva a gazdaság is bővülhet. De az ambícióik ütköznek a palagáz kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokkal, akik eddig felelősek voltak az engedélyek kiadásáért. (Le Figaro)
Nem keresem meg, és szerintem rá sem ismernék, ha megtalálnám. Természetesen lehet, hogy megmérik, rajzokon ábrázolják, majd az átlagba nem számolják bele, mert mind a sok ezren hülyék (csak én vagyok helikopter). De valószínűtlen.
én nem vagyok az IPCC jelentések szakértője, csak guglizni tudok és úgy látom, hogy itt az óceánok, sőt a sarkvidékek hőmérséklete is szerepel a mórickarajzon.
mondom, lehet úgy gondolkodni, hogy "mindenki hülye, csak én vagyok helikopter", de nem gyümölcsöző. biztosan nagyon tekintélyes félvezető-kutató szakember mondta.
a múltkor végignéztem egy meglehetősen hosszú előadást az IPCC "globális átlaghőmérséklet" kiszámítása kapcsán és ott bizony - többek között - pontosan ezeket a műholdas adatokat hiányolták
az IPCC átlaghőmérsékletben ugyanis ezek nincsenek benne
"Föld felszínének cirka 2/3-a tengerfelszín és ott értelemszerűen nincsenek mérőállomások"
dehogynem. a felszíni hőmérsékletet műhódokkal mérik, és meglehetősen sok és részletes adatot gyűjtenek 3000 méteres mélységig hőmérsékletről, sótartalomról, szervesanyagtartalomról, áramlásokról.
A közép-ázsiai hegyek gleccserei négyszer gyorsabban olvadnak a világátlagnál, veszélyeztetve ezzel Üzbegisztántól Nyugat-Kínáig a mezőgazdaság és a vízenergia számára létfontosságú folyók létét. link
"az "átlagos" mérőállomás a mérsékelt égövben helyezkedik el"
persze, meg műholdak tucatjai adnak elég jó felbontású infravörös és mikrohullámú radar képeket (hurrikánokhoz vezető légörvények kialakulását már jóval a látható felhőörvényeket megelőzően tudják mérni)
meg (például) hawaii és északkalifornia közötti akusztikus mérésekkel a mélytengeri hőmérsékletet is mérik
ezek igen fontos részletkérdések, amelyek releváns vagy irreleváns voltáról nagyszerű tudományos cikkek születtek és születnek. persze lehet a "mindenki hülye, csak én vagyok helikopter" gondolatmenetet is követni, de nem gyümölcsöző.
jelenleg kb. ott tartunk, hogy Ivar Giaever (az előbb idézet Nobel díjas fizikus) még a mérőhálózatot is körberöhögte
az alább belinkelt előadásában van egy érdekes rész, ami a mérőállomások földrajzi elhelyezkedésével foglalkozik
az "átlagos" mérőállomás a mérsékelt égövben helyezkedik el vmelyik - az utóbbi évszázadban hatalmas területi expanzión átesett - nagyvárosi agglomeráció területén
ezekben az esetekben pedig sajnos az un. __nagyvárosi hősziget__ jelenségét sem lehet figyelmen kívül hagyni...
több ezer ilyen állomás van...
ezzel szemben a több millió négyzetkilométeres Antarktiszon mindössze 8 (!!!!) mérőállomás van...
azok is leginkább a felmelegedésre hajlamosabb peremvidéken...
a belső területeken amelyek a műholdas távérzékelés tanulsága szerint az utóbbi évtizedekben jelentős mértékben __hűltek__ jóformán nincs mérőállomás...
summa summarum
nemhogy a modelleket nem lehet kritizálni, hanem még a mackó által lobogtatott 135 éves grafikont is....
(olyan apróságokba inkább ne is menjünk bele, hogy a Föld felszínének cirka 2/3-a tengerfelszín és ott értelemszerűen nincsenek mérőállomások...)
hagy már ezt a 99%-os sületlenséget, Lindzen sem állítja azt, hogy nincsenek antropogén hatások mindössze a dominánsan antropogén folyamatok által meghatározott klímaváltozást tekinti megalapozatlan spekulációnak...
A 90-es évekhez képest a modellek is sokat fejlődtek és a számítógépek is. Ma egy egész bolygót 25x25 km-es (hegyvidékeken 5x5 km-es) felbontásban modellező szimuláció lefut pár hónap alatt. Húsz éve erről álmodni sem mertek.
Klímaváltozás
A brit kormány bejelentette, hogy ezentúl közvetlenül adja ki az engedélyt palagáz kitermelésére, annak érdekében, hogy megkerülje a gyakran túl lassú és vonakodó helyi hatóságokat.
A kormány ezen kívül lecsap a palagáz-kitermelést akadályozó önkormányzatokra is. Különösképpen azokat az önkormányzatokat szeretnék azonosítani, akik túllépik a kitermelési engedélykérelem elbírálására adott 16 hetes törvényi határidőt. A kormány szintén hozzáférhet majd az engedélyezési dokumentumokhoz azokban az esetekben, amikor a kitermelésre vonatkozó engedélyt elutasították, de a döntést kifogásolta a vállalat, ami engedélyt kért a fúrásokra.
A konzervatív kormányfő, David Cameron kabinetje lelkes támogatója a palagázhoz kapcsolódó fejlesztéseknek, mivel úgy vélik, hogy az olcsó és nagy mennyiségben rendelkezésre álló energiaforrásra alapozva a gazdaság is bővülhet. De az ambícióik ütköznek a palagáz kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokkal, akik eddig felelősek voltak az engedélyek kiadásáért. (Le Figaro)