Topiknyitó: Törölt felhasználó 2015. 08. 13. 18:30

Klímaváltozás  

A brit kormány lecsap a palagáz-kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokra

A brit kormány bejelentette, hogy ezentúl közvetlenül adja ki az engedélyt palagáz kitermelésére, annak érdekében, hogy megkerülje a gyakran túl lassú és vonakodó helyi hatóságokat.

A kormány ezen kívül lecsap a palagáz-kitermelést akadályozó önkormányzatokra is. Különösképpen azokat az önkormányzatokat szeretnék azonosítani, akik túllépik a kitermelési engedélykérelem elbírálására adott 16 hetes törvényi határidőt. A kormány szintén hozzáférhet majd az engedélyezési dokumentumokhoz azokban az esetekben, amikor a kitermelésre vonatkozó engedélyt elutasították, de a döntést kifogásolta a vállalat, ami engedélyt kért a fúrásokra.

A konzervatív kormányfő, David Cameron kabinetje lelkes támogatója a palagázhoz kapcsolódó fejlesztéseknek, mivel úgy vélik, hogy az olcsó és nagy mennyiségben rendelkezésre álló energiaforrásra alapozva a gazdaság is bővülhet. De az ambícióik ütköznek a palagáz kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokkal, akik eddig felelősek voltak az engedélyek kiadásáért. (Le Figaro)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2015. 10. 06. 14:53
Törölt hozzászólás
elemes
elemes 2015. 10. 06. 14:43
Előzmény: #417  pitcairn2
Nem keresem meg, és szerintem rá sem ismernék, ha megtalálnám. Természetesen lehet, hogy megmérik, rajzokon ábrázolják, majd az átlagba nem számolják bele, mert mind a sok ezren hülyék (csak én vagyok helikopter). De valószínűtlen.
pitcairn2 2015. 10. 06. 14:39
Előzmény: #409  Törölt felhasználó
az alábbi kérdés számodra is nyitott...
pitcairn2 2015. 10. 06. 14:38
Előzmény: #416  elemes
ok, akkor az alábbit guglizd ki nekem:

mi van PONTOSAN az IPCC által lobogtatott "globális átlaghőmérséklet" adat mögött

azaz

milyen adatok alapján állítják össze ezt az átlagot

előre is köszönöm!

PS. egy link is elég lesz a pontos módszertanról...
elemes
elemes 2015. 10. 06. 14:32
Előzmény: #415  pitcairn2
én nem vagyok az IPCC jelentések szakértője, csak guglizni tudok és úgy látom, hogy itt az óceánok, sőt a sarkvidékek hőmérséklete is szerepel a mórickarajzon.

link

mondom, lehet úgy gondolkodni, hogy "mindenki hülye, csak én vagyok helikopter", de nem gyümölcsöző. biztosan nagyon tekintélyes félvezető-kutató szakember mondta.
pitcairn2 2015. 10. 06. 14:22
Előzmény: #414  elemes
a múltkor végignéztem egy meglehetősen hosszú előadást az IPCC "globális átlaghőmérséklet" kiszámítása kapcsán és ott bizony - többek között - pontosan ezeket a műholdas adatokat hiányolták

az IPCC átlaghőmérsékletben ugyanis ezek nincsenek benne
elemes
elemes 2015. 10. 06. 14:18
Előzmény: #404  pitcairn2
"Föld felszínének cirka 2/3-a tengerfelszín és ott értelemszerűen nincsenek mérőállomások"

dehogynem. a felszíni hőmérsékletet műhódokkal mérik, és meglehetősen sok és részletes adatot gyűjtenek 3000 méteres mélységig hőmérsékletről, sótartalomról, szervesanyagtartalomról, áramlásokról.
elemes
elemes 2015. 10. 06. 14:16
Előzmény: #412  pitcairn2
de mi köze ennek az alagútdiódákhoz?
pitcairn2 2015. 10. 06. 14:09
Előzmény: #411  elemes
a globál-meleg biznisz pedig az állami szubvenciók nélkül:)

elemes
elemes 2015. 10. 06. 14:04
Egyébként mikrohullámú elektronika nem is létezne az alagútdiódák nékül.
pitcairn2 2015. 10. 06. 14:02
Előzmény: #406  elemes
"meg (például) hawaii és északkalifornia közötti akusztikus mérésekkel a mélytengeri hőmérsékletet is mérik
"

na ja, de ezek nincsenek benne az IPCC "globális átlaghőmérsékletében":)

Törölt felhasználó 2015. 10. 06. 14:00
Előzmény: #348  Törölt felhasználó
Nagy a baj Közép-Ázsia gleccsereivel

A közép-ázsiai hegyek gleccserei négyszer gyorsabban olvadnak a világátlagnál, veszélyeztetve ezzel Üzbegisztántól Nyugat-Kínáig a mezőgazdaság és a vízenergia számára létfontosságú folyók létét.
link
pitcairn2 2015. 10. 06. 14:00
Előzmény: #406  elemes
ezt a Nobel-díjas fizikus úrral vitasd meg:)

pitcairn2 2015. 10. 06. 13:59
Előzmény: #405  pitcairn2
jav.:

PS. 2013-ban 30 éves hideg rekord dőlt meg az Antarktiszon
elemes
elemes 2015. 10. 06. 13:58
"az "átlagos" mérőállomás a mérsékelt égövben helyezkedik el"

persze, meg műholdak tucatjai adnak elég jó felbontású infravörös és mikrohullámú radar képeket (hurrikánokhoz vezető légörvények kialakulását már jóval a látható felhőörvényeket megelőzően tudják mérni)

meg (például) hawaii és északkalifornia közötti akusztikus mérésekkel a mélytengeri hőmérsékletet is mérik

ezek igen fontos részletkérdések, amelyek releváns vagy irreleváns voltáról nagyszerű tudományos cikkek születtek és születnek. persze lehet a "mindenki hülye, csak én vagyok helikopter" gondolatmenetet is követni, de nem gyümölcsöző.
pitcairn2 2015. 10. 06. 13:58
Előzmény: #402  elemes
a Föld új hideg-rekordját

-93 Celsius fokot

2013-ban mérték az Antarktiszon

MŰHOLDDAL

New Record for Coldest Place on Earth, in Antarctica
Scientists measure lowest temperature on Earth via satellites.
link

ide is kéne egy állandó IPCC mérőállomás...

és még pár száz a környező fél-Európányi területre...

hogy lehet effélék nélkül globális átlaghőmérsékletről beszélni?

PS. 1993-ban 30 éves hideg rekord dőlt meg az Antarktiszon

a korábbi hideg rekord -89,5 Celsius fok volt

pitcairn2 2015. 10. 06. 13:50
Előzmény: #402  elemes
jelenleg kb. ott tartunk, hogy Ivar Giaever (az előbb idézet Nobel díjas fizikus) még a mérőhálózatot is körberöhögte

az alább belinkelt előadásában van egy érdekes rész, ami a mérőállomások földrajzi elhelyezkedésével foglalkozik

az "átlagos" mérőállomás a mérsékelt égövben helyezkedik el vmelyik - az utóbbi évszázadban hatalmas területi expanzión átesett - nagyvárosi agglomeráció területén

ezekben az esetekben pedig sajnos az un. __nagyvárosi hősziget__ jelenségét sem lehet figyelmen kívül hagyni...

több ezer ilyen állomás van...

ezzel szemben a több millió négyzetkilométeres Antarktiszon mindössze 8 (!!!!) mérőállomás van...

azok is leginkább a felmelegedésre hajlamosabb peremvidéken...

a belső területeken amelyek a műholdas távérzékelés tanulsága szerint az utóbbi évtizedekben jelentős mértékben __hűltek__ jóformán nincs mérőállomás...

summa summarum

nemhogy a modelleket nem lehet kritizálni, hanem még a mackó által lobogtatott 135 éves grafikont is....

(olyan apróságokba inkább ne is menjünk bele, hogy a Föld felszínének cirka 2/3-a tengerfelszín és ott értelemszerűen nincsenek mérőállomások...)
pitcairn2 2015. 10. 06. 13:39
Előzmény: #401  elemes
hagy már ezt a 99%-os sületlenséget, Lindzen sem állítja azt, hogy nincsenek antropogén hatások mindössze a dominánsan antropogén folyamatok által meghatározott klímaváltozást tekinti megalapozatlan spekulációnak...
elemes
elemes 2015. 10. 06. 13:14
Előzmény: #398  pitcairn2
A 90-es évekhez képest a modellek is sokat fejlődtek és a számítógépek is. Ma egy egész bolygót 25x25 km-es (hegyvidékeken 5x5 km-es) felbontásban modellező szimuláció lefut pár hónap alatt. Húsz éve erről álmodni sem mertek.
elemes
elemes 2015. 10. 06. 13:10
Előzmény: #400  pitcairn2
A 99% a tudományos módszert követő publikációk aránya. Vagyis vannak a civilizáció okozta felmelegedést megkérdőjelező cikkek. Évent kb száz.

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek