Topiknyitó: Törölt felhasználó 2015. 08. 13. 18:30

Klímaváltozás  

A brit kormány lecsap a palagáz-kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokraA brit kormány bejelentette, hogy ezentúl közvetlenül adja ki az engedélyt palagáz kitermelésére, annak érdekében, hogy megkerülje a gyakran túl lassú és vonakodó helyi hatóságokat.A kormány ezen kívül lecsap a palagáz-kitermelést akadályozó önkormányzatokra is. Különösképpen azokat az önkormányzatokat szeretnék azonosítani, akik túllépik a kitermelési engedélykérelem elbírálására adott 16 hetes törvényi határidőt. A kormány szintén hozzáférhet majd az engedélyezési dokumentumokhoz azokban az esetekben, amikor a kitermelésre vonatkozó engedélyt elutasították, de a döntést kifogásolta a vállalat, ami engedélyt kért a fúrásokra.A konzervatív kormányfő, David Cameron kabinetje lelkes támogatója a palagázhoz kapcsolódó fejlesztéseknek, mivel úgy vélik, hogy az olcsó és nagy mennyiségben rendelkezésre álló energiaforrásra alapozva a gazdaság is bővülhet. De az ambícióik ütköznek a palagáz kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokkal, akik eddig felelősek voltak az engedélyek kiadásáért. (Le Figaro)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
_Macika_
_Macika_ 2021. 09. 21. 17:14
#1630
A világnak fel kell ébrednie. A szakadék szélén állunk, és a rossz irányba haladunk
- mondta Guterres a jelenlévő vezetők előtt New Yorkban.
,
A portugál diplomata sötét képet festett a nemzetközi helyzetről, amelyet szerinte beárnyékol az együttműködés hiánya a koronavírus-járvánnyal szemben, a kevés előrelépés az éghajlatváltozás elleni fellépésben, a növekvő egyenlőtlenségek, illetve a válság az olyan országokban, mint Afganisztán, Jemen és Etiópia.
,
Guterres a koronavírus-járvánnyal összefüggésben "erkölcstelennek"  nevezte, hogy míg sok gazdag ország már teljes mértékben beoltotta lakosságának nagy részét a vírus ellen, addig például az afrikai lakosok több mint 90 százaléka még csak az első adag védőoltásra vár.
,
Az ENSZ-főtitkár külön felhívta a figyelmet a globális felmelegedés növekvő hatására, egyúttal sürgős cselekvésre szólította fel az országokat, szorgalmazva, hogy tegyenek ambiciózus kötelezettségvállalásokat az ENSZ novemberi, klímaváltozásról szóló konferenciáján (COP26) a skóciai Glasgow-ban.
A világszervezet főtitkára szerint a koronavírus-járvány és az éghajlati válság számos olyan nagy globális problémát felszínre hozott, mint a szolidaritás hiánya, az egoizmus, a korrupció és a hatalmas egyenlőtlenség, amelyek nagy mértékben növelik a bizalmatlanságot és a kétségbeesést az emberek körében. "Amikor azt látják, hogy milliárdosok tesznek űrsétát, miközben milliók éheznek a földön... Amikor a szülők azt látják, hogy gyerekükre olyan jövő vár, amely rosszabbul fest a jelenlegi problémákhoz képest is... Amikor a fiataloknak nincs jövőképük..." - sorolta.
,
Guterres megkongatta a vészharangot a konfliktuszónákban uralkodó helyzet miatt is, kezdve Afganisztánnal, amellyel összefüggésben sürgette a nemzetközi vezetőket, hogy sokszorozzák meg a humanitárius segítségnyújtást, egyúttal vegyék védelmükbe az emberi jogokat, különös tekintettel a nők és a lányok jogaira.
,
Az ENSZ-főtitkár sajnálatának adott  hangot amiatt, hogy a a világ számos részén ismét katonai puccsok történnek, és részben a nemzetközi közösség egységének hiányát tette ezért felelőssé. "A geopolitikai megosztottságok aláássák a nemzetközi együttműködést, és korlátozzák a Biztonsági Tanács (BT) képességét a szükséges intézkedések meghozatalára. Ez a büntetlenség légkörét erősíti" - fogalmazott.
Guterres az állam- és kormányfők tucatjai előtt elmondott beszédének végén változtatásokat szorgalmazott, továbbá a bizalom helyreállítását sürgette, egyúttal szorgalmazta azt is, hogy adjanak új lendületet a multilateralizmusnak.
_Macika_
_Macika_ 2021. 08. 06. 12:25
#1624
Egy friss kutatás szerint az Európa enyhe klímáját is biztosító, a földi éghajlatrendszert meghatározó Golf-áramlat szinte teljesen elvesztette stabilitását az elmúlt évszázadban, és egyre több jel utal arra, hogy a közeljövőben össze fog omlani. Ez lenne az egyik legfontosabb fordulópont a globális klímaváltozásban, aminek katasztrofális következményei lennének.
,
https://telex.hu/tudomany/2021/08/06/egyre-tobb-jel-utal-a-golf-aramlat-kozelgo-osszeomlasara
,
Az aggodalmak fő forrása, hogy az elmúlt százezer évre vonatkozó történeti klímakutatások szerint a Golf-áramlatnak két állapota van: egy nagyobb sebességű, ami az utóbbi évezredet is jellemezte, és egy annál egyértelműen lassabb. Az adatok alapján elképzelhető, hogy egy fokozatos hőmérséklet-növekedés egy ponton hirtelen váltást okozhat, és a gyorsabb fázisból klímatörténeti értelemben pillanatok alatt átléphetünk a lassú fázisba. A Golf-áramlat nélkül Európában a jelenleginél sokkal hidegebb lenne, a tengerszint Észak-Amerika partjainál méterekkel haladná meg a mostanit, és a nyugat-afrikai, indiai és dél-amerikai csapadékrendszerekre is alapvető hatása lenne, ami pedig természetesen a mezőgazdaságot és a globális élelmiszerellátást sem hagyná érintetlenül.
P0005 2021. 08. 05. 20:18
Előzmény: #1620  _Macika_
#1622
Parasztvakítás. Az augusztus meg végig gyenge. Most már ott tartunk, hogy akár jó idő van, akár rossz, mindegyiket devianciaként kezeljük? Régebben, ha volt egy jó meleg hónap, akkor mindenki örült, most meg ezen is sírunk? Besz@rás.
_Macika_
_Macika_ 2021. 08. 05. 18:53
#1621
Putyin azt mondta, hogy a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak a tűzvészek és az árvízek Oroszországban. Bejelentette: pénteken külön tanácskozást tart a kabinettel erről.    Az elnök közölte, hogy Oroszországban az éves átlaghőmérséklet 2,8-szer gyorsabban emelkedett az elmúlt 44 évben, mint a globális átlag.    Emlékeztetett arra, hogy az ország területének mintegy 65 százaléka a hideg északon terül el, és sok település épült az úgynevezett örökfagy övezetében a szovjet korszakban.   Kifogásolta, hogy Oroszországban még mindig nincs egységes rendszer a permafroszt állapotának megfigyelésére, és megbízta Alekszandr Kozlov természeti erőforrásokért és környezetvédelemért felelős minisztert a hiányosság felszámolásával.
malt71 2021. 08. 02. 10:11
#1616
"Mit kell (másképp) tudni a „klímaváltozás”-ról? 1. Nem nincs, hanem van. Persze eddig is volt, de ez most más. 2. Nem „globális felmelegedés”, hanem a szélsőségek növekedése. 3. Nem „klímaváltozás”, hanem komplex környezeti összeomlás. 4. Nem csak környezeti összeomlás, hanem gazdasági-társadalmi rendszereink összeomlása is. 5. Nem környezet- és/v. természetvédelmi probléma, hanem értékrendi alapú gazdasági probléma, népjóléti és nemzetbiztonsági kérdés. 6. Nem „majd” baj lesz, ha így haladunk tovább, hanem a baj elkezdődött. 7. Nem a CO2 növekedése a baj, hanem az a rendszer, ami létrehozza a CO2 arányának növekedését – és a többi válságjelenséget. 8. Nem a gázokon múlik, hanem a vizeken, tehát a felszínborításon, tehát a tájhasználaton, tehát az ember-Természet viszony értékrendi szintjén. A klímaszabályozás eszköze a víz. A vízszabályozás eszköze a tájhasználat. 9. Nem lehet a bajt megoldani a tünetek /jelenségek kezelésével, hanem a teljes rendszer átlátásával és átalakításával, az értékrend – struktúra – működés szintjein. 10. Nem számít kezelésnek a tünetekről való beszélgetés, akkor sem, ha az nemzetközi konferenciák sorozata, hanem a másképp gondolkodás és cselekvés (tájhasználat) járna gyógyulással. 11. Nem lehet rendszeren belül megoldást találni, mert a baj rendszerszerű, hanem egy másik rendszer felépítése a megoldás. Rendszeren belül hamis helyzetértékelés van és tehetetlenség, rossz és félmegoldásokkal, aminek tünete a klímaszorongás. 12. Nem igaz, hogy nincs megoldás, hanem van: a megoldás egy új rendszer. A katarzis (szembesülés) majd az értékrend (struktúrák, működés) visszatermészetesítése.Balogh Péter, gazdálkodó geográfus, a SZÖVETség az Élő Tiszáért Egyesület elnöke"
szieszta 2021. 08. 01. 23:37
Előzmény: #1612  Tazsomaru
#1615

Jó film, de vannak benne féligazságok. Végig olvastam a kommenteket is, de ott látszik, hogy a nem szakemberek tapsolnak, de aki tényleg gazdálkodik, nem mindennel ért egyet.
Talán a legfontosabb, hogy trágyáznak, ami tényleg jó dolog, de mennyi állat kellene, ha mindenki ezt csinálná?
A két kiásott gödör összehasonlítása meg nevetséges, hiszen a talaj összetétele szinte méterenként változik.
Forgatás nélkül a gyommagok fennmaradnak, így sokkal több vegyszerre van szükség.
A sok trágya sem jó, mivel a nitráttartalom sem jó az egészségnek.
P0005 2021. 08. 01. 20:01
#1613
Klímaváltozás mindig volt és lesz. Aki szerint az ember ezt képes megállítani, az egy balek.
Szelektív hulladékgyűjtés: amikor elviszik a kukákat, összeburítják a "csába az egészet (ha nincs ott a Híradó)
Globális felmelegedés: teljesen természetes, a Föld a normális állapotába igyekszik. Az pedig olyan, hogy nincs rajta jégsapka. Most egy jégkorszak vége zajlik, és nem azért, mert telefingjuk a légkört. Hiába 'asszuk szét a társadalmunkat, akkor is meg fog történni.
Szélsőséges időjárás: vagy inkább csak nem megszokott. Ha ez lenne a megszokott, és befordulna kiegyensúlyozottabbra, akkor változékonytalansági krízis lenne a neve.
Tazsomaru
Tazsomaru 2021. 08. 01. 12:10
#1612
2010-ig a föld termőtalajának 80%-át tettük tönkre. Ez így elég ijesztően hangzik. Ott a klímaváltozás és még ez is? Tegnap akadtam rá erre a 2019-es dokumentumfilmre.
https://youtu.be/i61OHaVRhiw
Érdekes dolgokról beszélnek benne. A szántás hogy teszi tönkre a talajt, hova tünnek a méhek, meg ilyenek. 
_Macika_
_Macika_ 2021. 07. 30. 13:33
#1610
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2021. 07. 27. 19:59
Előzmény: #1607  Phylaxa
#1608
jahh, most azt vették észre hogy regenerálódott a nagy korallzátony, remélem sikerül majd valahogy az emberiség környezetpusztító életmódjával megmagyarázni
Phylaxa 2021. 07. 27. 19:53
Előzmény: #1594  _Macika_
#1607
Idén már nem sír remélem, ha jól hallottam, akkor változás történt.
Phylaxa 2021. 07. 27. 19:52
Előzmény: #1597  _Macika_
#1606
Pár éve nem ugyanez volt? :)
Phylaxa 2021. 07. 27. 19:51
Előzmény: #1603  _Macika_
#1605
A déli sark-kör körül is deformálódik a szél?Az északinál tudjuk.
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2021. 07. 27. 19:39
Előzmény: #1603  _Macika_
#1604
Nem ütötték le a ziccert hogy ez a lehűlés is a felmelegedés miatt van, de mi akkor is tudjuk!
MÁTYÁS
MÁTYÁS 2021. 07. 21. 21:31
Előzmény: #1601  _Macika_
#1602
állitolag rásegitettek,gátak felrobbantásával

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek