Törölt felhasználó
2015. augusztus 13. | 18:30
#1

Klímaváltozás  

A brit kormány lecsap a palagáz-kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokraA brit kormány bejelentette, hogy ezentúl közvetlenül adja ki az engedélyt palagáz kitermelésére, annak érdekében, hogy megkerülje a gyakran túl lassú és vonakodó helyi hatóságokat.A kormány ezen kívül lecsap a palagáz-kitermelést akadályozó önkormányzatokra is. Különösképpen azokat az önkormányzatokat szeretnék azonosítani, akik túllépik a kitermelési engedélykérelem elbírálására adott 16 hetes törvényi határidőt. A kormány szintén hozzáférhet majd az engedélyezési dokumentumokhoz azokban az esetekben, amikor a kitermelésre vonatkozó engedélyt elutasították, de a döntést kifogásolta a vállalat, ami engedélyt kért a fúrásokra.A konzervatív kormányfő, David Cameron kabinetje lelkes támogatója a palagázhoz kapcsolódó fejlesztéseknek, mivel úgy vélik, hogy az olcsó és nagy mennyiségben rendelkezésre álló energiaforrásra alapozva a gazdaság is bővülhet. De az ambícióik ütköznek a palagáz kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokkal, akik eddig felelősek voltak az engedélyek kiadásáért. (Le Figaro)
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
2018. december 15. | 08:11
#1169

A kőolajnak a felhasználása az eszetlen szállítmányozás miatt ilyen magas. A dúsgazdag cégek elviszik a gyártást, aztán még az utolsó csavart is úgy viszik oda. Kamionsofőrökkel beszélgettem, s csodás speditőr cégek nem törekednek a szállítmányok összevonásával, sokszor 2-3 raklappal futkároznak a nagy kamionok, szinte menetrend szerint indítva. Családunkban is van kamionsofőr, aki Győrből indulva Prágában rakodott, aztán irány Németország, rakodás közben meg találkozott a munkatársával, aki Prágáig vitte az árut, Győrből.
A mezőgazdaságban is egyre csökken a felhasználás, a technológia fejlődik, a sok kis csettegő gépeket felváltják az óriás gépek, amik hektárra vetítve  fele annyit fogyasztanak, de a megújulók megtermelésére még a legelőket is megművelik. Ezzel nem is nálunk van gond, de Ukranjában és Romániába megsokszorozódott a gépek száma és ezzel együtt a károsanyag kibocsájtás, nem beszélve ismét a szállítmányozásról, mivel a Duna hajózhatatlan, Romániából kamionokkal talicskázzák akár Németországig a terményt.
2018. december 06. | 07:34
#1168

https://www.portfolio.hu/gazdasag/fenntarthatovilag/elkerulhetetlennek-tunik-a-klimakatasztrofa-ha-minden-igy-megy-tovabb.306917.html
-nem tudom, hogy mit gondolnak! Ha a gazdaságot csúcsra járatják az a termeléssel is összefügg, ézáltal a CO2 kibocsájtás is nőni fog. A kínaiaknak le kell gyártani a sok napelemet, meg szélturbínát, így ontják a CO2-t. Szerintem amerikaiak is eddig csak huncutkodtak, otthon nem növekedett a kibocsájtásuk, de csak azért, mert gyáraikat külföldre telepítették. Hasonlóan, mint a dánok. Beszéltem egy szlovákiai ismerősömmel, aki mondta, hogy a dánok már 10 éve uralják a sertéstenyésztést Felvidéken, giga setréstelepeket építve, az egyik legnagyobb ivóvízkészlet fölé Csallóközben, ami a Szigetköz szlovákiai megfelelője. Dánia tömi őket támogatásokkal, csak takarodjanak otthonról. Több tízezer hektárt vettek már meg, hátha a tenger elönti hazájukat, legyen hova (e)migrálni. Közben fossal locsolgatják földjeiket, az ottlakók örömére. "valami bűzlik dániában"- ott már nem.
2018. december 03. | 20:00
#1166

Egy valamit tudatosítani kell! Vagy visszaveszünk az életszínvonalunkból, vagy semmi értelme nincs a klímaváltozás ellen. Az a legjobb, hogy azok kiabálnak, akik a leginkább szennyeznek.
Hihetelnen a pazarlás, főleg az élelmiszerekben, tonnaszámra dobjuk ki a túltermelés eredményét. Hihetetlen, hogy az élelmiszer üzletben még féláron sem lehet eladni a tegnapi kenyeret, még a rászorult sem veszi meg, esetleg ingyen. Arról nem is beszélve, mennyi jármű nyeli feleslegesen az üzemanyagot, csak azért, hogy az emberek dorbézolhassanak.A kamionok már szinte menetrendszerűen indulnak, sokszor 1-2 raklappal futkároznak a 24 tonnás hasznos tömegnek tizedét szállítva.
A megoldás csak egy óriási gazasági válság lenne, ahol az emberek lábnyoma jócskán lecsökkenne. Minek egyeseknek milliárdos vagyon, hiszen úgysem tudja felélni. A kapitalizmus szépen felzabálja magát.Ha nem kezdünk el fékezni a természet mindig megteremti az egyensúlyt, majd nélkülünk. Hasonlóan, mint a láz, ahol a szervezetünk felforrósodik, elpusztítva egyes kórokozókat. Már a hőemelkedés megvan.
2018. november 26. | 16:03
előzmény: #1164  _Macika_
#1165
Agyrém 
2018. november 26. | 14:53
#1164
Valósággá válik a világ legdurvább összeesküvés-elmélete - Jön a chemtrail!
MTI, Portfolio2018. november 26. 14:42      
 A napsugárzást tompító kemikáliákat permeteznének szét a kutatók a Föld légkörében a globális felmelegedés lassítása érdekében - derült ki a Harvard Egyetem és a Yale Egyetem kutatóinak tanulmányból. 
.
A szakemberek szerint a sztratoszférikus aeroszolinjekció (SAI) néven ismert geomérnöki beavatkozással felére lehetne csökkenteni a klímaváltozást okozó hőmérséklet-emelkedés mértékét.
.
A kutatók egy külön erre a célra kifejlesztett repülőgéppel permeteznének szét a sztratoszféra alsóbb rétegeiben - nagyjából 19,3 kilométeres magasságban - nagy mennyiségű szulfátrészecskét, hogy azok visszaverjék a bejövő napsugárzás egy részét a világűrbe.
.
Az Environmental Research Letters című folyóiratban publikált tanulmány szerint 3,5 milliárd dollárból (994 milliárd forint) lehetne elindítani 2033 körül egy 15 évesre tervezett SAI-projektet, amelynek éves működési költsége átlagosan nagyjából 2,25 milliárd dollár lenne. A kutatók szerint a projekthez olyan repülőgépet kellene kifejleszteni, amely nagyjából 20 kilométeres magasságban repül és 25 tonnányi rakomány szállítására képes.
.
A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy mindez csupán egy elméletben létező forgatókönyv, amely bár bizonytalan kimenetelű és nagyon vakmerő, technológiailag megvalósítható és rendkívül olcsó megoldás lenne.
.
A sztratoszférikus aeroszolinjekciónak számos negatív következménye lehet:
  • A világ egyes részein aszályt vagy szélsőséges időjárást okozhat, megrongálhatja a termőföldeket és közegészségügyi fenyegetéssé is válhat.
  • Mindezeken túl pedig nem oldaná meg a globális felmelegedésben kulcsszerepet játszó szén-dioxid-kibocsátás egyre növekvő problémáját.

Nagy jelentőségű a kutatók bejelentése, miszerint levegőbe permetezendő kemikáliákkal lehetne megoldani a globális felmelegedésnek nevezett, kínaiak által kitalált átverést. Ezentúl ugyanis nem lesz szüksége a kormányoknak arra, hogy repülőgépek kondenzcsíkjaira hivatkozzanak, amikor néhányan az égre mutogatva a chamtrail-elmélet helytállóságának egyértelmű bizonyítékaira hívják fel a figyelmet. Mostantól csak annyit kell mondania a háttérhatalom képviselőinek, hogy a globális felmelegedés megakadályozása érdekében permeteznek vegyszereket a levegőbe, nem pedig az időjárás manipulálása, vagy az emberek megbetegítésének szándéka áll a háttérben.
2018. november 25. | 13:53
#1163
10 éve nem irtottak ki ennyi erdőt az Amazonas-medencében-
Mintegy 7900 négyzetkilométernyi erdőt vágtak ki az Amazonas esőerdőben egy év alatt – írja a BBC a brazil környezetvédelmi miniszter beszámolója alapján.Edson Duarte azt mondta, az illegális fakivágás a hibás a szomorú adat miatt, ami egyébként 10 éves negatív rekordot jelent egy éves időtávon (2017. augusztus és 2018. augusztus között tűnt el a közel 8 ezer négyzetkilométernyi fa).Az erdőirtások legnagyobb része Mato Grosso és Pará államokban történt, a növekedés az előző évhez képest 13 százalékos. Mato Grosso az ország legfontosabb mezőgazdasági termőterülete, épp ezért irtják folyamatosan az erdőket. Az idei rossz eredmény hosszabb időtávon nézve már kevésbé fest elkeserítő képet, 2004 óta összesen 72 százalékkal esett vissza deforesztáció mértéke Brazíliában.
.
 Az Amazonas-medence esőerdejét a Föld tüdejének is szokás hívni, mert hatalmas kiterjedése miatt az egész Föld klímájára hatással vannak az ottani változások. 
.
Az idén megválasztott új brazil elnök, Jair Bolsonaro amellett, hogy szélsőjobboldali, várakozások szerint az esőerdő sorsára is negatív hatást gyakorolhat: 
.
a kampányában azt ígérte, csökkenteni fogja az illegális fakivágás büntethetőségét, és gyengíteni akarja a környezetvédelmi hatóság szerepét.
2018. november 21. | 21:19
előzmény: #1161  _Macika_
#1162
van miért aggodni
2018. november 21. | 20:09
#1161
Az évente mért globális csapadékmennyiség fele jelenleg mindössze 12 nap alatt esik le - derült ki egy új tanulmányból, amely szerint a század végére az esőzések és havazások eloszlása valószínűleg még aránytalanabbá válik, amelynek eredményeként az éves csapadékmennyiség fele 11 nap alatt fog leesni. 
.
Korábbi tanulmányok azt mutatják, hogy az éghajlat melegedése nyomán a jövőben várhatóan erősödni fognak a szélsőséges időjárási események és valamelyest emelkedni fog az éves átlagos csapadékmennyiség. A szakemberek azonban még mindig kutatják a két tendencia közötti kapcsolatot - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.
.
"Ez a tanulmány megmutatja, hogy a két dolog miként függ össze egymással" - mondta Angeline Pendergrass, az amerikai Nemzeti Légkörkutatási Központ (NCAR) munkatársa, a Geophysical Research Letters című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője. "Arra jutottunk, hogy a várható erősödések a már eleve a legnedvesebb időszakokra fognak koncentrálódni, vagyis a legesősebb napok még esősebbek lesznek" - tette hozzá a kutató.
.
A szakemberek szerint az áradások és az azokkal járó károk is növekedni fognak.
.
Mindennek komoly kihatásai lesznek a vízgazdálkodásra, a várostervezésre és a sürgősségi segélyszolgálatokra, valamint a mezőgazdaságra is, amely jóval produktívabb akkor, amikor az eső nagyjából egyenlően oszlik el a termesztési időszakban.
.
A tanulmány elkészítéséhez Pendergrass és kollégái 185 világszerte működő földi meteorológiai állomás adatait használták fel az 1999-2014 közötti időszakból. Ennek a tizenhat évnek a méréseit ugyanis össze tudták vetni az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) TRMM - a trópusi esők mennyiségét mérő - műholdjának adataival. A tanulmányba bevont földi állomások többsége Észak-Amerikában, Eurázsiában és Ausztráliában volt.
.
Vizsgálatukban a kutatók a világ 36 olyan klímamodelljének szimulációit használták fel, amelyek a napi csapadékmennyiségre vonatkozó adatokkal is szolgálnak. Megnézték az éghajlati modellek előrejelzéseit a század utolsó 16 évére, majd a kapott eredményeket levetítették az egyes megfigyelő állomásokra.
.
Megállapították, hogy a megfigyelőállomásoknál mért egész éves csapadékmennyiség valamelyest növekedett a szimulációkban, ám a többletcsapadék időben nem egyenlően oszlott szét, hanem az extra eső- és hómennyiség fele mindössze hat nap alatt esett le.
.
Ennek következtében az egész éves csapadékmennyiség is jóval egyenlőtlenebbül esett le a mostaninál. Az eredmények szerint 2100-ra a bolygó éves csapadékmennyiségének fele 11 nap fog leesni, szemben a mostani 12-vel.
.
"Mivel a klímamodellek általánosságban véve csak egy kicsivel több esőt jeleznek, arra jutottunk, hogy ez a növekedés valószínűleg egy maroknyi, de nagyon esős időjárási esemény formájában fog megvalósulni, és ezért több negatív hatása is lehet, például áradások formájában" - magyarázta Pendergrass, hozzátéve, hogy mindezt figyelembe kell venni a jövőre való felkészülés során.
2018. november 13. | 23:03
#1160
Egy hektár megműveléséhez  kb 80 liter gázolajat használnak el. A felhasznált műtrágya, növényvédő szer, szállítás és még sok minden előállításának lábnyoma is elég tetemes. Jó lenne már látni egy tanulmányt, hogy a megújuló energiaforrások mennyire terhelik környezetünket, mert szerintem környezetszennyezőbbek, mint a kőolaj. Ezzel nem azt szeretném mondani, hogy irány vissza a bányákba, szenet kitermelni, de a megújulók sem főnyeremény, csak a tulajok pénztárcájának.
2018. november 13. | 22:53
előzmény: #1157  _Macika_
#1159
Ez is csak az üzleti rész. A műanyagok újrahasznosítása megoldott, de az ember nagyon keratív faj és pénzért elszállítja......bele a tengerbe. Ezt nem szabadna megengedni, de bizony a lobbi és pénz sokmindenre képes. A tesla autója nem szennyez, de ahol előállítják az áramot, az igen. Játék a betűkkel(számokkal), főleg úgy, hogy elrejtjük a fő problémát. Mint a műanyag hulladékot a tengerbe, a hőerőművek CO2-ját a városoktól messze.
2018. november 13. | 22:42
előzmény: #1154  _Macika_
#1158
A gerinces fajok populációja mit jelent? Mi csökkent? a grincesek mennyisége, vagy hogyan kell ezt értelmezni?
2018. november 13. | 22:41
előzmény: #1155  nemelemzo
#1157
2018. november 13. | 22:39
előzmény: #1154  _Macika_
#1156

Ez idő alatt az Amazónia 20 százaléka, globálisan a vizes élőhelyek 35 százaléka eltűnt. 1990 és 2015 között pedig 129 millió hektárnyi erdőnek inthettünk búcsút.
-ennek meg is van a magyarázata, a bioetanol és biodízel előállításához fel kell égetni az erdőket, hogy intenzíven termelhessenek. Ennyi területen megtermelt élelmiszert nem tudna megenni az emberiség, az ott megtermelt cukornádból, kukoricából és más " energianövényből"  nem eszik az ember, csak csillagászati támogatásokkal hajtóanyag készül, amit fel tudnak használni további termeléshez.
2018. november 13. | 22:31
előzmény: #1154  _Macika_
#1155
Természetesen hatással vagyunk a környezetünkre, de ha  a Nap-ból 1%-kal több hő sugározódna felénk, szénné égnénk. Ezzel  nem azt akartam mondani, hogy jó, amit csinálunk, de mindenki szeretne jól élni és egyre többen jól is élnek. Ennek viszont vannak következményei. Ennek ellenére nem kell mindent az ember rovására írni, hiszen semmi bizonyíték, hogy a felmelegedést a légkörben lévő 0,04 % CO2 okozza, aminek mennyisége relatív elenyésző. Számomra az a megtévesztő, hogy van mérésekkel alátámasztott  pro és kontra megfigyelés, attól függ, ki hogyan publikálja. Újra leírom, hogy a klímavédelem a legnagyobb üzlet manapság, óriási lobbi megy a háttérben, ami semmi hatással nincs a klímára.
2018. november 13. | 22:12
előzmény: #1153  nemelemzo
#1154
Az Élő Bolygó Jelentés szerint 1970 és 2014 között a gerinces fajok populációi 60 százalékkal csökkentek (a trópusokon pedig nem kevesebb, mint 89 százalékkal). Az élőhelyek eredeti biodiverzitása 1970-ben még 81,6 százalék volt, 2014-ben pedig már csak 78,6 százalék. Ez idő alatt az Amazónia 20 százaléka, globálisan a vizes élőhelyek 35 százaléka eltűnt. 1990 és 2015 között pedig 129 millió hektárnyi erdőnek inthettünk búcsút. Pedig ahogy minden életet, úgy az emberét is ezek bonyolult hálózata tartja fenn.
A bolygó állapotának romló tendenciája természetesen nem véletlen: 1800 óta hétszeresére nőtt a népesség - ma már több mint 7,6 milliárdan élünk a Földön -, a világgazdaság pedig a harmincszorosára emelkedett. Földünket elsősorban olyan emberi tevékenységek vagy azok következményei veszélyeztetik, mint az élőhelyek pusztulása, a fajok kizsákmányolása, a túlhasználat, a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás, valamint az invazív fajok és betegségek. Az emberi tevékenység hatása megkérdőjelezhetetlen.
2018. november 13. | 22:09
előzmény: #1148  _Macika_
#1153
A földön élő embereket úgy ábrázolhatnánk, mint a földgömbön a port. Nem vagyunk olyan sokan, mint ahogy gondolják. Soknak tűnik a 7 milliárd ember, de ha mindenki csak 1 négyzetmétert kapna, jól elférnénk egymás mellett Bács-Kiskun megye területén. Ez csak elmélet, de ugyanúgy néznek a tengerekre is, pedig a Földön megtalálgató víz nem túl sok, a Föld méretéhez viszonyítva. http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20120517-viz-a-foldon-700-kilometer-sugaru-gombbel-megegyezo-terfogatu.html
2018. november 13. | 21:24
előzmény: #1151  AIDA64
#1152
amikor nem volt ember akkor elöfördult hogy nem is volt jég egyik sapkán sem miröl beszélünk és most amugy is egy kis jégkorszak van
2018. november 13. | 21:21
előzmény: #1148  _Macika_
#1149
csak azt hiszi,ne tulajdobitson olyan sokat az emberröl,az emberiség egy nagy 0 a az univerzumban
2018. november 13. | 21:10
előzmény: #1146  nemelemzo
#1148
2018. november 13. | 21:02
előzmény: #1144  _Macika_
#1146
Egy valamit még senki sem bizonyított egyértelműen. Ezt tényleg az ember okozza, vagy egy természetes folyamat? Az mindenesetre tény, hogy a klímavédelem a legnagyobb biznisz, milliárdokat szórunk szét rá és nincs semmi hatása. Sőt! Szerintem sok intézkedés csak egy álruhába bújtatott természetrongálás.
2018. november 13. | 20:59
előzmény: #1142  xmann
#1145

nem jól közelíted
 
arra gondolj, hogy 12 millió év múlva, ami földtörténeti szempontból egy szemvillanásnyi idő, már a Csomolungma se fog kilátszani a víz alól. a leszármazottaink úgy fognak úszkálni, mint kanye west, a homárhal a south parkban, mert kénytelenek lesznek a víz alatt élni. és csak nagyon sovány vigaszt jelent az, hogy ez tudományosan nem alátámasztott, mert kételkedni olyan x generációs dolog, lejárt lemez. gondold végig és mentsd meg a földet egy aggódó megosztással!
2018. november 11. | 22:20
előzmény: #1141  _Macika_
#1142

Elolvastam ezt a grönlandi jégolvadást. Tényleg durva! Azt írják évente 0,8 milliméterrel nő tőle a vízszint. Az 100 év alatt már 8 centi!! Még 2500 év, és eltűnik a Maldív szigetek!!!!
MINDMEGHALUNK

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE