Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Boole 2018. 08. 28. 15:01
Előzmény: #4019  Boole
Egyébként az arany árának alakulását 25 évre könnyen megnézem, de a 4 vállalat kitermelési, üzemelési költségeinek átlagát nem tudom elővenni.
Boole 2018. 08. 28. 14:59
Előzmény: #4017  Törölt felhasználó
Tudtommal nem volt ilyen az elmúlt 25 évben, de ez nem azt jelenti, hogy ezt követően nem lehet ilyen. Nem is azt írtam, hogy volt ilyen az elmúlt 25 évben.  Én ezt írtam. "Felejtsük el a kitermelési és üzemeltetési költségeket, mert teljesen félreviszi az embert a gondolkodásában. Arra akarja az embert rávenni, hogy ez egy határvonal és nem lehet alatta sokáig jelentősen. De lehet." Persze lehet az uránra azt mondani, hogy más mint az arany, de egyáltalán nem tartom ördögtől való dolognak, hogy az arany ára ez alá a határvonal alá essen. Soha nem is hittem abban, hogy az arany tündöklése örökkévaló. Ez egy 6000 éves történelem és a világ változik. Már ennek vannak jelei. Hiszem, hogy az arany ára nőni fog, de nagyon könnyen a keresleti oldal komolyan megbillenhet. Ettől nagyon tartok. Folyamatosan nézem a keresleti számokat. Korábban már sokat írtam erről, ismételni nem kívánom. Egy ember megélhetéséhez havonta X összeg kell Magyarországon. Ki biztosítja azt, hogy nem lehetnek olyan életbeni történések, hogy egy ember, aki minden hónapban megkereste (megkapta) ezt az X összeget és eddig a megélhetése biztosított volt, az hónapok múlva vagy évek múlva ne kerülhetne olyan helyzetbe, hogy csak ennek a felét kapná kézhez havonta 1, 2 vagy évekig is, mert úgy alakultak a körülmények. Egy ember, egy napon azt találta mondani egy nagyobb társaság előtt történt monológjában, hogy a gyakorlat azt mutatja, hogy aki minél később megy nyugdíjba, az még mindig egyre több nyugdíjat kapott. Én erre azt mondtam, hogy erre egyrészt nincs garancia, másrészt azért mert eddig ez volt a gyakorlat, az nem jelenti azt, hogy mindig így is lesz. Mit ad isten nem is kellett olyan sokat erre várni, mert ennél a speciális kategóriánál olyan változás történt, hogy bizony kevesebb nyugdíjat kaptak, akik később mentek el. Persze erre is lehet azt mondani, hogy ez nem ugyanaz. Erre is csak azt tudom mondani, hogy majd elválik.    
pitcairn2 2018. 08. 28. 14:48
Előzmény: #4012  pomperj
érdekes pillanat lesz az amikor az Eurozónában és az USÁ-ban egyszerre lesz negatív tartományban a 10 éves állampapír inflációval kiigazított kamata:)
https://fred.stlouisfed.org/graph/?g=kZQh
ez most már bármikor bekövetkezhet
Törölt felhasználó 2018. 08. 28. 14:26
Előzmény: #4010  Boole
Mondj az elmult 15-25 evben olyan idoszakot amikor mondjuk  az arany ara a negy legnagyobb banyasz kitermelesi koltsege ala esett?es ha igen akkor mennyivel es mennyi ideig?
Törölt felhasználó 2018. 08. 28. 14:22
Hat itt most pitcairn2-vel kell hogy egyet ertsek, en igenis akarok Rubelt es Mexiko Pesot is venni, persze nem most, majd ha meg jobban megtiporjak a feltorkvoket.
Peso-val es Rubellel az elmult 1-2 evben kerestem penzt, es a USD erosodes se fog orokke tartani, ha pedig az fordul az a trend se nehany napos lesz hanem jo nehany eves akar evtizedes is lehet.Persze egyelore ugy nez ki hogy ez korai, nekem vannak TLT opcioim ha esetleg a kotvenyek erosodnenek, kockazatom pedig a rendkivul alacsony volatilitas miatt extrem alacsony.
Törölt felhasználó 2018. 08. 28. 12:39
Előzmény: #3998  pitcairn2
Nagyjából sejthető, hogyha a Fed-en múlik, akkor alacsony infláció, alacsony hozamok, minden irányban kordában tartott dollár és optimálisan magas foglalkoztatottság a cél. 
A 2008-as nagy reccs után kitanulták a célravezető módszereket is. Az, hogy emiatt valamekkora részvénypiaci túlfűtöttség alakulhat ki, nevezhető akár collateral damage-nek is. A részvénypiac alakítására nem szól a Fed mandátuma, azt a piacnak kell intéznie. 😉
Boole 2018. 08. 28. 12:37
Előzmény: #4011  Törölt felhasználó
Az urán lassan, de elindult. Meglátjuk mi lesz vele és mennyire tudja húzni a Cameco-t.
Boole 2018. 08. 28. 12:36
Így van, és nem hiszem, hogy ezzel a trenddel az arany vagy a bányászok szembemennének.
pomperj
pomperj 2018. 08. 28. 12:33
Előzmény: #4007  pitcairn2

Mar sokszor, most utoljara: akinek penze van, az biztonsagot akar a penzenek. 
Es ha a koltsegvetes "felrobban", es meg tobb bondot kell megujitani es eladni ? Akkor a dollarnak kereslete megno...es aminek megno a kereslete, annak az ara EMELKEDIK. Akkor a dollar erosodik ! A kamat meg megy fel, es attol meg jobban erosodik...ezt hivjak pozitiv visszacsatolasnak, vagy emelkedo spiralnak. 
A dollar tredjei 7-10 evesek. Az nem szokott pikk-pak megfordulni es osszezuhanni, mint a TRY.
.
Ne menj vele szembe.
.
De rovid tavon, most eppen, a folyamat kozben, kis ideig gyenguloben van. Mert kisse elore futott...es meg igy maradhat par honapot. 
De hidd el, senki nem akar majd Rubelt, Yuant, Rupiat, Baht-ot vagy Lirat, ha valami felrobban.
Törölt felhasználó 2018. 08. 28. 12:31
Előzmény: #3992  Boole
1-2 eve lattam egy interjut 1 komolyabb csaladi office befektetovel, o neki komoly penze van a hidegfuzios megoldasokban, kB. 5 evre tette akkor hogy a technologia eler arra a szintre, hogy komoly penzt kereshetnek vele; ha feltetelezuk hogy a legtobb dologhoz 3-szor annyi idore van szukseg mint azt elore becslik akkor 10-15 even belul az is megoldas lehet.
Neked jelenleg uraniumban picike poziciom van ez ceges szinten is alacsony %-ban vagyunk erdekeltek.ugy 12-18 honapon belul gondolom hogy Indus a trend.
Boole 2018. 08. 28. 12:29
Előzmény: #4009  Törölt felhasználó
Nem a pozícióim nagysága vagy iránya befolyásolja a véleményemet. A pozícióm sem nagy, a veszteségem is -14,9%. Eredetileg 20-30% veszteséget adtam az összesített pozícióknak és türelemmel kivárom a végét. Minden nap azt vizsgálom, hogy miben tévedtem vagy tévedhetek. Ha igazam van vagy lesz, akkor az jó, de igazán nem érdekel. Felejtsük el a kitermelési és üzemeltetési költségeket, mert teljesen félreviszi az embert a gondolkodásában. Arra akarja az embert rávenni, hogy ez egy határvonal és nem lehet alatta sokáig jelentősen. De lehet. A chart most azt mutatja, hogy rövidre felfelé megy az ár, de nem egyértelmű a nagy kép egésze, hogy milyen mozgásokat és szakaszokat lehetne berajzolni, mint várható mozgások, ráadásul a fundamentumok is ellene szólnak 1 éves távlatban, már ha folyamatos kamatemelések lesznek, lassú ütemben és au USD is erősödni fog. Én egy nominális 3-3,5%-ot tudok elképzelni, nem realt. Egy erősödő USD-ben kapott 3-3,5% a jobb, vagy egy ehhez képest gyengülő devizában azonos % vagy éppen valamivel kevesebb %, vagy egy magas inflációs ország kötvényére fizetett kamat a jobb (lehet jobb)?  
Törölt felhasználó 2018. 08. 28. 12:08
Előzmény: #3994  Boole
Velemenyem szerint tul Nagy poziciokat vettel fel a banyaszokban, mert tulsagosan negativ a velemenyed Ill. Sokat foglalkozol azzal hogy mi lehet.
En ~ 5% eselyt adok arra hogy as arany ara lesz ujbol 800$; 30%-os eselyt hogy iden meg lesz alacsonyabb ar; Ezt is csak azert mert ha a rv piacon lenne egy nagyobb eses akkor as arany es ezust poziciokbol gyorsabban tudnak a piaci szereplok penzhez jutni, mar akiknek marginra kell.
Ha megnezted a videokat Amit kuldtem akkor lathattad hogy a 4 legjelentosebb banyasz koltsegei kb. 1150$ korul vannak.
Le szurhat ez ala as arfolyam?hat persze de hidd el rajtunk kivul van meg nehany csaladi es magan hedge fund akik ertek alapon ugranak az ilyen lehetosegekre.
Nehezen tudok elkepzelni 3%-os real kamatot, egyelore meg 1%-sat se kepesek osszehozni.
A vilag debt/gdp aranya 327% folott van es gyorsabban novekszik mint a gazdasagok 98%-a!
guantanamo
guantanamo 2018. 08. 28. 12:05
Előzmény: #4006  pomperj
Nekem mux-van, az is elég jól megy.
pitcairn2 2018. 08. 28. 12:03
Előzmény: #3986  pomperj
a "dollárba menekülésbe" azért még belezavarhat a költségvetési hiány felrobbanása miatt  egyre több állampapírt kibocsátó US Treasury
különben az is pénznyomtatás vhol:)
pomperj
pomperj 2018. 08. 28. 12:02
2)A Russell 200 Index vezeti mostanaban felfele a tobbi Indexet.
Es igen szep, szabalyos es fraktalisan is ismetlodo wave(4) es (5) format csinalt. Es akarhogy nezem, a napos charton is keszen van , es keszen van 120 percesen is az utolso wave(v of 5) hullam is.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20180828v00o8uc7g.jpeg
.
A kerdes persze az, hogy ha a tegnapi csucs egy hullam topja, akkor az vajon (v of 5), vagy (1 of 5) ? 
De mindket esetben korrekcio indul. De persze akkor eltero nagysagrenduek. Ha megis (1 of 5) volna, akkor van ertelme a Neowave chartot megcsinalni. Ha nagyot esik, akkor nem allok neki.
.
3)A bond piacon az a nagy short pozicio egyre veszelyesebb.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20180828v00oc6usr.jpeg
.
Szoval meg igaza lesz Tibinek? Hogy lehet itt egy kozeptavu long pozicioban gondolkodni. Es igen, a fibo 62% szintig is visszanezhet, valaholva 160 kornyekere.Minden esetre, a dollarba menekules akkor most ugyan megallt ideiglenesen , es az EEM piacok egy nagyobb recovery-re is kepesek lehetnek. De ha a treasury bond shortokat elkezdik fedezni, es veszik a US bondokat ujra, az is elmehet eleg magasra.
Minden esetre: a short -cover megneheziti a kozeptavu kamatok emelkedeset...igaz, az viszont elosegiti a Yield gorbe invertalasat...es noveli a recesszio veszelyet.
.
4)A Dollar persze ennek a forditottja. 2018 elejen, marciusban jo nagy short volt USD-ben, es persze azota 5 honapja azt fedeztek…ment is felfele erosen a Dollar. De most a futures piacon ujra mintha  a shortosok vennek at a hatalmat...fordulatban van a short mennyiseg felfele….de meg sokat kell shortolni ahhoz, hogy veszelyes szintre vigyek le.
.
Szoval egyelore USD gyegulesre megy a jatek. Ezert az EUR erosodik is, 1.125--->1.168 maris, es van meg benne. De egy parnapos kis visszahuzodas itt van benne.
.
5)A GLD szepen megy fel, es viszi a banyaszokat magaval. Meg mindig nem tort ki a csatornabol, de az emelkedes heves...igaz, valahol 1250 kornyeken ellenallasok vannak, es kis visszahuzodas kovetkezhet. 
De a felmeno trend kialakulni latszik...es a fenti bond es USD kilatasok alapjan meg sokat emelkedhetnek a kovetkezo honapokban is.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20180828v00ox3m94.jpeg
.
Nekem ugy tunik, a kovetkezo par honap legbiztosabb trade-je az aranybanyasz szektor lehet, es persze a kicsik foleg.
pomperj 2018. 08. 28. 11:58
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2018. 08. 28. 11:56
Előzmény: #3990  pitcairn2
3 brokercegnel es 1 CFD szolgaltatonal vannak a shortjaim; jelenleg ~25%-a kereskedesi tokemnek van ezekben.Ezek a bankok hatalmas cegek nem duplazodik az aruk egyik naprol a masikra; ha napon belul emelkednek 2%-ot az mar az atlagost joval meghalado elmozdulas. Ilyen esetben ugye 0,5% kockazatom van.Ha emelkednenek 20%-ot a jelenlegi szintrol akkor 5%-os vesztesegem van; ha 30%-ot akkor 7,5%-os; annyit azonban meg ha as osztalekot is beleveszem nem fognak.
pitcairn2 2018. 08. 28. 11:53
Előzmény: #4000  Boole
egyelőre még ott tartunk, hogy az USÁ-ban 0,2% kamatot kapsz a bankbetéted után, ami az inflációval kiigazítva mínusz 2,7%...
https://fred.stlouisfed.org/graph/?g=kVEQ
guantanamo
guantanamo 2018. 08. 28. 11:51
Előzmény: #3999  guantanamo
*dollár erősődés.

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek