Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Nincs kontroll kísérlet... A termokepesseg a nem használat miatt is elvész. A rablógazdálkodás egy másik probléma. Mondjuk, szerintem pont kis hazánkban az urbanizacio kb stagnalhat.
Én egyébként a jelenleginél magasabb támogatást sem tartanék ördögtől valónak, de nem alanyi jogon adnám, hanem szigorú környezetvédelmi pontrendszert hoznék létre, amibe beletartozna a föld termőképességének védelme, amit több éves tervezési ciklusokkal terveztetnék meg ( elvében hasonlóan az erdőgazdálkodási tervekhez) és a végrehajtását ellenőriztetném is, mert az nonszensz, hogy adjuk a pénzt, elviekben arra a célra, hogy legyen elégséges mennyiségű és ezáltal megfizethető élelmiszer, de arra nem fordítunk gondot, hogy a termelési közeg képességeit fenntartsuk, aminek a romlása termés csökkenéshez vezet, ezáltal aláásva az eredeti célt...
És ebből Magyarországon egyik sem valósul meg. :D Én úgy látom, hogy kevés kivételtől eltekintve a földek termőképességük felett vannak ,,járatva". Pl A talajok biológiai diverzitása egészen kétségbe ejtő módon romlik...Gyakorlatilag rablógazdálkodás folyik...a vidék népesség megtartásáról meg szerintem senkinek sem kell beszámolni...
A támogatás az már csak a plussz!!!az megy budapesti ingatlanokba meg balatoni nyaralókra!!!ezt lehet "A megélhetéshez létkérdés a támogatás" igy is mondani!!! Termeszetesen nem az 1-20 ha gazdakról beszélek.
Igazságtalanság mindenhol van,mert olyat tenni ami mindenkinek jó lehetetlen.A földalapú támogatás nem lopás.Régi mondás:ha a paraszt nem eszik,az úr nem szarik.A megélhetéshez létkérdés a támogatás,mert biztosítja a hatékony,korszerű termelés feltételeit.Persze van itt is svédcsavar a dologban,de a luxusvilla építésre,100 millás szgkra, luxusnyaralásra nem a föld alapú támogatásból részesülők költenek. Fogj egy ásót és lapátot, mozgass meg 1 m3 földet és rájössz,milyen qrva kemény és nehéz meló a földdel bánni,nem beszéltünk akkor az időjárásról és annak anomáliáiról. Vezettem mg üzemet,vert el jég dinnyét,paradicsomot,fektetett el forgószél és tett betakaríthatatlanná búzát aratás közben,fagyott el gyümölcsös virágzásban úgy hogy a következő évben heverte ki az ültetvény a fagykárt.Na a támogatás azért jogos,mert ezek az események egy életre el tudják venni a kedvet a földdel való foglalkozástól. A támogatás csak mézesmadzag maradjunk annyiban.
Na, erről beszélünk 😉 És itt jött be nekem a morális kérdés, amit az előbb (#1377) feszegettem. Miért is jogosultak emberek adófizetés nélkül (vagy minimális fizetéssel) a közszolgáltatásokra?
Oké. De továbbra sem látok értelmes magyarázatot arra, hogy miért kell egy tanárnak több adót fizetnie, mint egy fodrásznak. Holott az előbbi felét harmadát keresi az utóbbinak, és mégis nominálisan többet fizet. Ez nagyon durván igazságtalan. Az az indok, hogy de a fodrász korábban lopott, és most legálisan tudja elkerülni az adót? Ez megint a fidesz hatalompolitikai eszköze, amivel mesterségesen preferál bizonyos foglalkozásokat, hogy cserébe rá szavazzanak.
A felsorolt példáid egytől egyik olyanok, akik régen se, a kata előtti időkben sem adtak számlát, most sem és a kata esetleges megszűnése esetében sem fognak. Semmi köze a katához, hogy ez a réteg elkerüli az adót. Viszont dolgoztam olyan multinál, ahol 4 éve a 32 éves pénzugyi vezető kiscsaj a havi 1 millás fizuját katásként kapta, 50 ezret adózva belőle. Egyértelműen bújtatott foglalkoztatás volt: 9-15 munkaidő, céges eszközök, céges kocsi stb. Na, az ilyenek miatt jól jött a 40 % különadó, bár így is megtudják oldani, ha akarják.
Ezért írtam, hogy "azt hiszem". Egyébként lehet, hogy már szívás, de a pár évvel ezelőtti formája az IT-ban konkrétan adóparadicsom volt. Konkrétan körülöttem mindenki az volt, és még saját iroda, laptop meg hasonló se kellett nekik. Mivel volt szigorítás, ezért már nem olyan jó buli.
Nem véletlenül jött a KATA szigorítása, mert már Zorbánéknak is feltűnt hogy ipari méretekben élnek vissza vele. A magyar állandóan keresi a kiskapukat, aztán megy a csodálkozás hogy a politikusok is lopnak...
Lehet vitatkozni az összes tétellel. MErt van táppénz, van nyugdíj, csak kevesebb. A számlázásra is van megoldás... De a nagy többségnél ez nem probléma, mert rakás vevője van. Festő, reluxaszerelő, vizvezetékes, autószerelő, fodrász, stb-stb. Egyszerűen az van, hogy az egyik rétegnek nem kell adót fizetni, a másiknak meg igen. Hogy miért nem kérem át magam? MErt teljesen jogszerűtlen. Bújtatott foglalkoztatás, és a munkaadómnak meg sem fordul a fejében. Megtenném, ha tehetném.
Már hogyan lenne áfa visszaigénylés kata esetében? Még egyszer mondom, kérjétek át magatokat katásnak kedden, ha ekkora buli. Gondolom nem morális kérdések miatt vagytok alkalmazottak :D Kata bizonyos esetekben jó, egyébként hosszútávon hatalmas szívás.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen