Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 03. 04. 17:49

Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen  

Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
M5
M5 2022. 04. 18. 08:59
Előzmény: #1378  Balazska900
Nem csak a KATA igazságtalan!!!Nézd meg a földalapú famogatást!?a legnagyobb lopás a mezőgagdaságba van!!!
kajli_man
kajli_man 2022. 04. 18. 08:58
Előzmény: #1375  Clint
Ismerek elég KATA-st, és bőven megéri nekik még úgy is, hogy az általad felsorolt dolgokkal kell számolni. Persze, ha krónikus beteg vagy és évente pár hónap kiesik emiatt, akkor nem jó a KATA, de ezt inkább engedjük el. Az egyedüli dolog amire figyelni kell az a szabadság hiánya, de ezt meg úgy szokták kompenzálni, hogy évente nem 12, hanem 11 hónap munkával számolnak és úgy alkudnak "bért". A mobil, laptop, stb. meg filléres tételek, ráadásul baromi gyorsan vissza is hozzák az áruk + ÁFA visszaigénylés is van azt hiszem. Nem kell őket sajnálni, nem csinálnák, ha nem érné meg.
Balazska900 2022. 04. 18. 08:53
Előzmény: #1376  frossnag
De mi Magyarország vagyunk, ahol közben a fos bérből leszednek 4x % ot stabilan. Ez amúgy világrekord, ennyire szétadóztatva sehol sincs az alacsony fizetés mint itthon. 
kajli_man
kajli_man 2022. 04. 18. 08:50
Előzmény: #1371  Törölt felhasználó
+1
Ha választhatnék, hogy megkapom az általam befizetett adót, vagy kapok nyugdíjat, akkor szemrebbenés nélkül az előbbit választanám én is (hasonlóan befektetve 30 évre). És akkor nézzük a "morális" oldalát is a dolognak. A "jómódú" KATA-s fodrász havi 1 milliós bevétellel kevesebbet tesz be a kasszába, mint mondjuk egy tanár, aki a megélhetésért vergődik. Illetve a KATA-s legjobb tudomásom szerint ugyanúgy:
- használja az utakat, autópályát
- járatja a gyerekét óvodába, iskolába, egyetemre
- kijön hozzá a rendőr, mentő, tűzoltó baj esetén
- kapja a rezsicsökkentést
- ... és még sorolhatnám
Mindezt úgy, hogy a többiekhez mérten arányaiban alig tesz be a közösbe, mégis teljes "szolgáltatást" kap. Nem tűnik fair rendszernek.
frossnag 2022. 04. 18. 08:48
Előzmény: #1373  Törölt felhasználó

Na azért az túlzásnak hangzik, hogy ez a legigazsgátalanabb adóforma. Mivel csak évi 12millióig működik.
A nagytőkének megvannak a saját kis bevált módszereik az adók csökkentésére, sokat lehet trükközni a céges elszámolásnál a költségekkel például. Aztán ott vannak az offshore cégek, ami teljesen legális adóelkerülés... De hallottam, hogy az USÁban az igazán gazdagok alapítványokon keresztül mossák a pénzt adómentesre.
Clint
Clint 2022. 04. 18. 08:46
Előzmény: #1360  Törölt felhasználó

Elég nagy keveredés van a toronyban:
BI fejlesztőként is lehetsz katás és kertészként is alkalmazott...
Arról nem is beszélve, hogy katás esetén: havi 250 eFt felett 40 % adó egy cégtől bevétel esetén (kulfoldi megrendelő esetében téged terhel, belfoldi meg pont ezért többet nem fog fizetni neked) az osszes kiadás és koltség téged terhel (eszközök beszerzése, iroda, rezsi, mobil,  laptop, biztosítás stb  stb még a kéményseprők is lenyúlnak). Nyugdíjra, táppénzre, munkanélkuli segélyre is félre kell tenni, mert lényegében egyik sincs kata esetében, sőt a megszerzett szolgálati idő fele az alkalmazotti léthez képest. Fizetett szabadság, cafetéria, szép kártya, karácsonyi buli sincs többek között. Céges konjunktúra probléma esetén a katást teszik legkonyebben és leggyorsabban utcára. Dióhéjban csupán ennyi.
Kedden kérd át magadat katás BI fejlesztonek a cégednél.
Balazska900 2022. 04. 18. 08:45
Előzmény: #1373  Törölt felhasználó
A KATA egy legalizált adócsalási forma. Szerintem is vicc az egész.
Vicc hogy én adózom a kis szerencsétlen béremből 4x % ot, ezek meg....
Törölt felhasználó 2022. 04. 18. 08:43
Előzmény: #1372  frossnag
Totálisan igazságtalan.
Én az első lépésként felhoznám az adószintjét a bérből és fizetésből élők szintjére, azaz 33,5%-ra. ÉS még akkor is lesz 13%-os előnyben a munkaviszonyos foglalkoztatáshoz képest (SZOCHO), mert a munkaadónak még annyival többe kerülsz, ha béres foglalkoztatott vagy. 
frossnag 2022. 04. 18. 08:40

Szerintem a KATA azért nem olyan rossz, ha kezdő vállalkozást indítana az ember. Lényegesen megkönnyítheti az elindulást, kifejezetten a 25 000 KATA.Ez valamicskét talán csökkenti az ember kiszolgáltatottságát a nagytőkével szemben.
Más kérdés, hogy egyesek arra használják, hogy az alkalmazotti munkaviszony magasabb adózását kikerüljék vele.
Törölt felhasználó 2022. 04. 18. 08:34
Előzmény: #1370  somebody
Vitatkoznom kell veled. Sok ponttal lehetne, de lényegtelen.
A nyugdíj kérdése: a nyugdíjrendszer felosztó-kirovó rendszerű. Azaz az én nyugdíjjárulékom (ami mellesleg csak 1,2 FT a 4 millióból - a többi az kvázi adó, hivatalosan is a mai nyugdíjasok nyugdíját finanszírozza.
.
Magyarán semmi -még elvi garancia sincs arra, hogy én valaha többet kapok vissza, mint Te. Igen, van egy teljesen átláthatatlan és kiszámolhatatlan rendszer, amit egy-egy tollvonással sokszor felülírtak már. De még ez is igen gyenge lábakon áll, mert hogy 30 év múlva a nyugdíjrendszer -csok ide vagy oda, de totálisan fenntarthatatlan lesz. Magyarán, ha a legjobb kimenetet feltételezem is, akkor 30 év múlva az lesz kettőnk között a nyugdíjarány, hogy te fogsz 50.000 Ft-ot kapni, én meg 100.000-et (mai viszonyokhoz mérten).
Namármost, ha én is- mint Te a 4 misimből 0,6 misit fizetnék be, 3,4 misit pedig betennék bármilyen kockázatmentes befektetésbe, mondjuk 2% reálhozammal számolna (nyilván előbb-utóbb annyi lesz), és 20 évig kapok nyugdíjat, akkor az nekem mai pénzértéken számolva nagyságrendileg 700.000 Ft-os nyugdíjat jelentene havi szinten. Hát mai pénzen ennyit még akkor sem kapok majd a csokosok teleszülik kicsiny hazánkat 20 gyerekkel egyenként. :) 
Te ezt meg tudod tenni, amit számoltam, tőlem viszont elveszik ezt a pénzt.
.
Bevallom, soha életemben ilyen végletesen igazságtalan adórendszert nem láttam még, mint a KATA. Még diktatúrákban sincs tudomásom hasonlóról. 
somebody 2022. 04. 18. 07:35
Na meg kell vèdenem a Katasokat, mert èn is az vagyok.
Szerintem 12 millàt nem könnyû azèrt összehozni, plusz ne felejtsd el 1 cègnek 3 millàt tudsz kiszàmlàzni , mert utàna a cègnek 40 szazalek adò van rajta, tehàt amíg te 1 helyen dolgozol a kertèsznek 4 helyen kène amit nem könnyû összehozni logisztikàban fôleg.
Te neked lesz nyugdíjad Katasnak nem lesz, amellett hogy minimalber alatt van mèg idôben is ledolgozott 1 ev kb 6 hònapnak felel meg, tehàt nem fenttartható hosszùtàvon èvekig szerintem.
Tavaly mèg nem, idèn màr megnèzik a cègek mire költenek. A katas elôbb lesz munkanèlkûli mint ugyanaz az alkalmazott a cègnèl… 
Szóval sok mindent mèrlegelni kell.
Nekem is 4 cègbôl 2 kiesett az èv elejèn, mert egyiket eladtàk a màsiknàl meg Ceot cserèltek…
Csak hogy àrnyaljam a dolgokat :) 
kajli_man
kajli_man 2022. 04. 18. 07:28
Előzmény: #1367  stolz
Erre nem vennék mérget, szembemenne a populizmussal.
Placi82 2022. 04. 17. 23:29
Talmi csillogas ez .Ha jon egy 2008 as szintu valsag, es szerintem jon, akkor annal a 40% nal 5 perc utan kiderul, hogy ez csak a felszin volt Olyan ez mint az usaban a kaiforniaban elo uncsitesom. X Tesla, haz feher keritessel, stb. De ha elveszti a munkajat, vagy nem lesz megrendeles, akkor 3 honap mulva game over. Es ezert volt 2020 ban is penznyomtatas es a helikopter penz eso is. Mert felt a neolib.nagytoke a tarsadalmi lázadastol. 
https://tradingeconomics.com/united-states/money-supply-m1
stolz
stolz 2022. 04. 17. 22:09
Azért remélem tesznek félre nyugdíjra is, mert KATA-sként kb zero lesz nekik...
kajli_man
kajli_man 2022. 04. 17. 21:13
Előzmény: #1363  Törölt felhasználó
Remélem nem lesz gond. Nekem eddig egyszer akadt fenn csomagom náluk. Úgy emlékszem, hogy nagy élmény velük levelezgetni 😀
szieszta 2022. 04. 17. 21:03
Előzmény: #1363  Törölt felhasználó
Ezt ne is mondd! A fiam rendelt valamilyen apró mágneseket Kínából, állítólag 180 forintért, 600- at meg  elkértek a vámra. Ráadásul 2 hónapot vártak rá.
szieszta 2022. 04. 17. 20:59
Előzmény: #1362  szieszta
A srác már akkora úr, hogy szinte minden szerszámhoz van egy traktora, ne kelljen "átfogni". Hasonlót az osztrákoknál láttam, 15 évvel ezelőtt, mikor a szerszámokat traktorral együtt vették. Kérdeztem is, hogy a traktor+ permetező még soha nem volt szétkapcsolva, akkor miért nem vett önjárót.
Törölt felhasználó 2022. 04. 17. 20:58
Előzmény: #1361  kajli_man
Múltkor fennakadt a csomagom a vámon. Eddig még soha nem volt ilyen gondom. Majdnem fizetnem kellett, de aztán valahogy mégsem. Nagyon random és zavaros ez a vámkérdés az Amazon.com-ról.
szieszta 2022. 04. 17. 20:53
Nekem van egy ismerősöm, ahol a család minden tagja őstermelő, a 90 éves nagymama is. Persze csak másodállásban, hogy szét tudják írni a nyereséget.
kajli_man
kajli_man 2022. 04. 17. 20:45
Itt is megy a dorbézolás, tegnap rendeltem Amazonról 7 könyvet.

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek