Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 03. 04. 17:49

Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen  

Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2022. 04. 17. 20:30
Előzmény: #1358  szieszta
Van egy komoly réteg (sacc: 40%), akiknek az okoz fejtörést, hogy mi a f*szra költsék el a pénzt. 5 nike cipőt nem húzhat fel a lábára, a ház teljesen cicesz, a Lakáskultúra magazinból építették át.
Mondjuk megtakarításuk nem sok, de minek is, hiszen eljött a kánaán, hisz ingyen a hitel, benzinárstop, meg Viktor is tömi a zsebeket. Még egy-két hétig talán.
Most gondoljunk bele egy kertész. 12 milláig fizet KATÁ-ra 600.000 Ft/év adót. Én 12 millára 4 millió adót és járulékot. Most akkor ez hogy a f@szban van? Miért vagyok én rosszabb BI fejlesztőként, mint egy kertész? Mért kell 8x annyi adót fizetnem? Vagy miért vagyok rosszabb, mint egy műkörmös, fodrász, stb?
Most ne jöjjünk azzal, hogy ezek vállalkozók, mert nem azok... CSak papíron. Ezek kockázatot nem vállalnak, sima szakmunkások, akik történetesen önfoglalkoztatók.
szieszta 2022. 04. 17. 20:29
Előzmény: #1358  szieszta

Körbekérdeztem az ismerőseinket, kikhez mehetünk locsolkodni. Nem nagyon szoktunk belemerülni, de az idén nagyon leegyszerűsödött a dolog. Senki nincs otthon a baráti körünkből. :-), ők időben foglaltak. :-), kerül, amibe kerül.
Megy a dorbézolás ezerrel.
szieszta 2022. 04. 17. 20:20
Most olvasgattam, hogy sokan panaszkodnak, nem tudtak szállást foglalni a hétvégére. A mi kis városunk is megtelt, pedig arany áron adják még a nyúlólakat is. Méghogy nincs az embereknek pénze! Igaz, a büfé teraszon üldögélőket hallottam panaszkodni, hogy a tescóban már csak félig telik meg a kosár, annyira drága minden, de a 30 ezer forintot nem sajnálják egy éjszakáért.
kajli_man
kajli_man 2022. 04. 17. 20:16
Előzmény: #1356  Törölt felhasználó
Kell valamit csinálni = tranzakció = díj nekik. B*sszál ki velük és ne csinálj semmit 😀
Törölt felhasználó 2022. 04. 17. 19:46
Vmibe kell menekulni hisz inflacio van 😆
Törölt felhasználó 2022. 04. 17. 19:13
Előzmény: #1352  Törölt felhasználó
Az amerikai mainstream bankárok, befektetők, stb. -nagytőke pénzügyi kiszolgálói soha az életben nem fogják azt mondani, hogy tarts pénzt. Mindig kitalálnak valami ordas hazugságot, hogy most mibe kell "menekülni". Ingatlan, részvény, tech, commodity, bitcoin, penny stock, innovatív ETF, arany, dollár, stb. Az utóbbi 20 évben totális vásárlási hisztériákat keltenek.
Valahogy soha nincs túlértékelt cég, még a kamatemelkedést is úgy adják el, hogy venni kell az infláció miatt. Milyen érdekes, hogy minden USA cég vételre ajánlott. Nem létezik átlag alatti cég. Csak olcsó, és még olcsóbb. https://finviz.com/map.ashx?st=rec
(Holott tudjuk, hogy a kamatemelés minden, ismétlem MINDEN eszközosztályban eső árfolyamot indukál.)
Szerinted miért?
1. Mert abból élnek, hogy Te veszel és eladsz,
2. Mert érdemes nekik buborékot fújni, mert előtted járva és diktálva, ők kaszálnak,
3. Mert a főnökeiknek ez az érdeke, hogy az eszközeik ára csak felfele menjen...
És mennyire sikeresek. Ha megnézed az FF topicot, shortolásról még véletlenül sincs szó, csak és kizárólag, hogy mit kell venni. Agymosás.
kajli_man
kajli_man 2022. 04. 17. 19:05
Tavaly eladtam az összes REIT-em elfogadható profittal (+ osztalékok). Már most jobb áron tudnék vissza szállni, de lesz ez még jobb is. Amíg a FED kamatemelés tart, addig csak figyelek.
kajli_man
kajli_man 2022. 04. 17. 19:03
Én biztosan nem. Az emelkedő kamatkörnyezet az elég erős szembeszél az ingatlanpiacnak, ezáltal a tőzsdén kereskedhető REIT-eknek is. Valamennyit biztos tompít az infláción egy ingatlan (vagy REIT), de nem hiszem, hogy most érdemes ide menekülni. Persze, ha pár éve vásároltál valamit a mostani ár töredékéért, akkor nem valószínű, hogy érdemes eladni. Ott maradhat a nyugodt tartás. Szerintem.
Törölt felhasználó 2022. 04. 17. 18:57
Előzmény: #1351  kajli_man
Héló most akkor ai inflacio miatt nem ingatlanba menekülnek?
kajli_man
kajli_man 2022. 04. 17. 18:55
Előzmény: #1350  Törölt felhasználó
Igen, és ez nagyon szomorú. Vannak ismerőseim, akiknek fogalma sincs mennyibe kerül egy Amazon részvény, nem is érdekli őket, de az ingatlan árakat látják. Egy dolog buborékot csinálni a részvénypiacon, és más dolog ugyanezt az (lakhatási) ingatlanokkal eljátszani. Az utóbbi sokkal több embernek fáj, ha pukkad. Nem véletlen szólt nagyobbat a 2008-as válság, mint a Dotcom lufi. Kíváncsian várom mi lesz az elkövetkező években. Negatív kamatra (a bank fizet nekem) talán majd még én is veszek valamit 😀
Törölt felhasználó 2022. 04. 17. 18:47
Előzmény: #1349  kajli_man
Figyu kajli, mióta mondom, hogy az alacsony kamat lakhatási válságot okozott a világ fejlett részén!? Hányszor tettem be az USA ingatlanbuborék ábráját?
Azt gondoltátok, hogy viccelek?
Ugyanígy az sem vicc, hogy a buborék ki fog pukkadni.
Ahogy nem szórakozásból szidtam az aljadék jegybankárokat, akik a nagytőke megbízásából teljesítették feladatukat: javakat átcsoportosítani a felső 1, de inkább 0,1%-hoz. Mennyivel egyszerűbb, tisztább munka, mint pl. háborút kreálni. Annak még kockázata is van, lásd: Ukrajna.  A pénznyomda, meg radarernyő alatt szétszakította a társadalmat a páriák és az isteni gazdaságúak táborára. Ez a legnagyobb győzelme a nagytőkének a történelemben!
kajli_man
kajli_man 2022. 04. 17. 18:33
https://www.youtube.com/watch?v=mai7N8wkrZE
Londoni lakáspiac. Azt mondja a figura, hogy a 80-as években egy átlag ház ára az éves átlagfizetés 3-4-szerese volt. Ma ez a szám 13 felett van. A kommentek között egyből ott van a QE és a mesterségesen alacsony kamatok, ami miatt ide jutottunk 😀 Globális a trend, nem tudom mi lesz a vége. Tényleg felnőhet majd egy (vagy több) generáció úgy, hogy élete végéig béreljen? Szerintem hamarabb fognak repkedni a macskakövek (a'la Humanoid) a sok ingatlanos landlordok fele, mint hogy ez megtörténjen.
kajli_man
kajli_man 2022. 04. 17. 12:22
https://www.finra.org/investors/learn-to-invest/advanced-investing/margin-statistics
Úgy néz ki, hogy túl lehetünk a margin csúcsán. Gondolom az emelkedő kamatok mellett, már annyira nem éri meg. Ez szintén +1 pont a lefele irányra szavazóknak. A COVID előtti pár évet nézve a mostani 800 ezer milliónak még van helye az átlag 500-600-ig lemennie.
Törölt felhasználó 2022. 04. 16. 17:25
És így hogy nem lehet csak úgy unios penzeket lopni hogy fogjak a NER bankját feltőkésíteni?
Placi82 2022. 04. 16. 15:23
Előzmény: #1325  Törölt felhasználó
Ja vilaghaboru nem lesz.  Meg a financial topikba irtam tobb honappal ezelott, hogy "isten aldja Teller Edet, es tarsait, hogy feltalaltak az atombombat, es hogy az oroszoknak is van. Mert masirozhatnank mar az oroszok ellen a Nato kötelékében a kemény oroszok ellen agyutolteleknek, mint a tortenelemben, foleg az elmult 200 evben annyiszor. A Manhattani toronyhazak tetejen es Rhode islandi palotakban elo regi nagy múltú bankarcsaladok is elégnének az atom villanasban. Szoval csak azert felnek a 3 ik VH tol,es csakis kizarolag  ezert nem lesz.😀 Amugy már 1961 ben lett volna. Es most is lenne egy.
Placi82 2022. 04. 16. 15:12
Előzmény: #1338  Fagylaltárus
"Meg hogy az USA nagytőkések csinálták az orosz ukrán balhét is hogy éket verjenek Oroszország és Európa közé???" Na latod. Utana kell olvasni az elmult 7 evnek ott es kirajzolodik a forgatokonyv. 
KrisztinaI 2022. 04. 16. 14:50
Az oroszok már fenyegetik US-t: https://www.youtube.com/watch?v=LKDcliT70bA
somebody 2022. 04. 16. 13:38
Előzmény: #1341  Törölt felhasználó
Én úgy gondolom egy 3. világháború újra oszthatja a pályát. Kb ez az egyetlen, ami megmentheti USA-t, ami után újra 100 évre a világ hegemóniája az övé lehet. 
Nem jó üzlet? 
Nézd meg mennyi pénz megy Ukrajnába, és még csak a fegyverekről beszélünk. Mi lesz mikor újjá kell majd építeni az országot? Dollár milliárdokból. 
Szerintem ennél nagyobb üzlet nincs a világon. 
Törölt felhasználó 2022. 04. 16. 13:33
Előzmény: #1337  Fagylaltárus
Ezt én biztos nem mondtam. A háború a közhiedelemmel ellentétben nem jó üzlet, ráadásul igen kockázatos a hatalmi elitnek. Jelentéktelen országoknál (mint Ukrajna) nem okoz nagy gazdasági veszteséget a nagytőkéseknek.
De egy kiterjedt háború abszolút destabilizálja a vagyonukon és kapcsolati tőkéjükön nyugvó hatalmat.
De ugye a 2. világháború óta csak jelentéktelen háborúk voltak. Semmi komoly.

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek