Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Az megvan, hogy volt a FED- ből olyan kijelentés a 2008 -as válságról , hogy soha nem hagyják megismétlődni ? 2020 - ban megtörtént amiről szól az írás elég erősen megfogták akkor a tőzsdék zuhanását. Ezek a lufik kontrolláltan fognak kidurranni szerintem , ha meg gáz van pénznyomda újraindul.
Olaj 100 felett, dollár paritás vagy alá, lufik kipukkanása, ez lesz szerintem q4-ben vagy jövőre. És ami minket érint, az egész összetákolt ország (mnb veszteség és tőkehiány, költségvetési hiány, forint, alapkamat) egy nagy lufi. Mi is durranunk.
És meg van egy rajtunk kívülálló tényező is. Az USD. Ha tovább erősödik a dollár (Akár jelentősen. Mondjuk lemegy az euróhoz képest 0.95-0.85-ig) akkor itt csúnya világ lesz. Nagyon csúnya. Számot nem is írok. A tavalyi 0.95-ös EUR/USD szinteken is érdekes tartományokban császkált a forint. Erre nincs ráhatásunk, de eshetőségként nem lehet figyelmen kívül hagyni.
Igen. Arra gondoltam. Mivel a magyar kamat rendszer fura, jelenleg az egynapos számít valódi alapkamatnak. Igen. Jövő héten összeér. Nem fog megállni a csökkenés, mert ekkora kamatszintekbe belerogy az ország. Így viszont a forint fog előbb utóbb megreccsenni. (Ez meg infláció felhajtó hatással fog bírni) Kellemes csapda helyzet.
Gondolom, az egynapos betéti kamatra gondolsz, ez 14% jelenleg, és holnapután valószínű összeér az alapkamattal. Ezt már szerintem beárazta a piac, de ha itt nem áll meg az egynapos csökkenése szuszogni, az bizony jókora ft esést hozna. Bölcs lenne, ha az alapkamatot és a kamatfolyosó felső határát csökkentenék októberben, ha rossz nki hangulatban engedik el a forintot, megint sokkal többe fog kerülni visszahozni.
Nem csodálkozom rajta. Innen több mint 50% esés van még benne. Concorde blogon van egy jó cikk. Hatalmas lufit éreznek ők is. Persze aztán lehet, hogy minden máskép lesz. Jelenleg nem túl nagy a részvény portfólióm. Max 10%. Igaz az is, hogy sohasem voltam túl jo a részvényekben. Nem bukok vele, a beszállókat még érzem, de általában korán kiszállok. Tipikus kis befektetői attitűd. A forex nekem jobban megy, bár ott is már csak hosszabb táv érdekel. A többivel még bíbelődjön az alapkezelő.
Megnéztem a 2023-as MNB kamatdöntő ülésék menetrendjét: A még hátralévő ülések dátumai: Szeptember 26, október 24, november 21, december 19. Jelenleg 14% az alapkamat. Ha mindegyik alkalommal 1%-kal vágnak, akkor 10% lesz az év végére. Közben az euró övezetben 4% a betéti rendelkezésre állás kamatlába. Az USA-ban az effektív kamat szint 5.33%. A számunkra érdekes országokban: Lengyelország: 6% Csehország: 7% Románia: 7% Az euró övezet és az USA kamaszintje alá nem tudunk kerülni. Ennek az okát felesleges részletezni annyira evidens. A lengyel, cseh, román gazdaság bőven jobb állapotban van mint a magyar. Alájuk sem tudunk menni. (Reálisan rájuk kell ígérni 1-2%-ot.) A jelenlegi állapotokat figyelmbe véve maximum 8-9%-ig le tudják vinni a kamatokat jövő év első negyedévére. (jelentős a rendszeren a szorítás, mert 10% feletti kamatokat ez az ország nem bír el) 14%-os kamat mellett 1 euró 389 forint. A 14%-os kamattal az euró övezetre 10, Amerikára 9, Lengyelországra 8, Romániára-Csehországra 7%-ot ígérünk rá. Nehéz elképzelni, hogy a forint az euróhoz képest 389 tud maradni, amikor a fent említett országokra már csak pár %-ot fogunk ráígérni.
Törölt felhasználó2023. 09. 23. 22:55
Snake: Jeremy Grantham egy ideje shortolja a russel 2000-et.
F.szt. Kapitalizmus az az, hogy oké lopunk, de közben az ország gyarapszik, az átlagos életszínvonal nő! Nah nálunk csak az első fele valósul meg és ez a probléma! Majd ha téged is utolért, akkor hümmögsz majd valamit az orrod alatt, hogy Gyurcsány alatt még rosszabb lenne és minden megy tovább. Nah páran itt a fórumon másképp vannak összerakva. Szerencsére!
Meg a 3700 usd nettó átlagfizetéssel. Itt nekünk sokkal jobb. Nálunk ez ~750 dollár. Még szerencse, hogy nálunk forint van :) A 300000 meg több mint a 3700 szóval sakk matt libsik
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)