Igen, korrigálom magam, sikerült végül venni ETF-et, 1 napot kell várni csak végül. Akkor szerencsére ugyanúgy működik, mint a Random Capitálnál. Tehát tegnap vettem forintért eurót, és ma tudtam belőle venni ETF-et euróért.
Jaj ne, tényleg T+3, közben van hétvége is, tehát váltottam november 25-én, és november 29-én fog teljesülni. Random Capitálnál általában azonnal teljesült, néha volt olyan hogy csak másnap, mert két devizapiac elszámolási ideje más volt, de nem emlékszem soha olyanra hogy T+3 lett volna (forintról euróra). Ha a Random Capital meg tudta oldani, akkor az Erste miért nem? Megvették a Random Capitált, tehát a know-howt is átvették. Valaki tudja ennek a technikai hátterét,hogy miért T+3 nap az elszámolás?
De ezt nem értem, mert olyan lehetőség is van, hogy forintért veszek eurós ETF-et, és akkor a vételi tranzakcióval egy időben átváltja a forintot euróra és vesz is belőle ETF-et azonnal. Ehhez képest én most azt csináltam, hogy átváltottam a forintot euróra, és utána akartam külön lépésként euróért venni ETF-et, de erre mondta hogy nincs elég euróm. Nem látom ebben a logikát. Ha forintért azonnal tudtam volna euróban venni ETF-et (devizaváltással egybekötött tranzakció keretében), akkor most meg miért nem engedi a rendszer, hogy előszor én váltom át kézzel és aztán veszek euróért ETF-et? Esküszöm megnéztem a neten leírást és magát a Netbroker kézikönyvet is, de pont a lényeget nem írja le, pl. a devizaváltáskor nem írja le, hogy mennyi idő és mennyibe kerül. Azt sem írták le sehol egyértelműen, hogy hogyan kell pénzt beutalni, pl. milyen számlaszámra. Szóval végülis csak a lényeg hiányzik a leírásokból... Random Capital weboldalán szépen le volt minden vezetve aprólékosan.
Ma váltottam forintból eurót a Netbrokeren, most vennék eurós értékpapírt, de ezt írja: "Ehhez a tranzakcióhoz nem rendelkezik elegendő devizával. Adjon meg kevesebb összeget, vagy próbáljon meg váltásos megbízást megadni!" De van elegendő euró, az biztos. A számlaegyenleg azt írja , hogy a deviza váltás jelenleg elszámolás alatt van. Ezek szerint még várni kell, amíg be tudom fektetni az eurót? De mennyit kell várni? A visszaigazolás azt írta, hogy a váltás sikeres volt, tranzakció lezárva.
Így első blikkre nekem jó drágának tűnik a CIB eBroker. Ha TBSZ-t is akarsz nyitni (márpedig miért ne akarnál, hiszen sokat lehet vele spórolni), és értékpapír számlát nyitnál ETF, részvény, stb. kereskedéshez Magyarországról, akkor én csak ezt a kettőt tudom ami emberi áron van: Erste Netbroker és KBC Equitas. Volt ugye eddig a Random Capital ami a legjobb volt, de annak már sajnos R.I.P. Interactive Brokers lenne még jó, csakhogy ott nincsen TBSZ. Ha lenne náluk TBSZ akkor ők lennének a tuti. TBSZ nélkül viszont hiába olcsóbb valami, nem éri meg, mert annyit buksz az adón, hogy megéri inkább TBSZ-t nyitni egy drágább magyar brókernél. Van még a Magyar Államkincstár állampapírhoz, de az már más kategória, ott részvényt nem tudsz venni, csak megemlítem még mint lehetőséget.
igazad van. de amit elkezd ellenőrizni, felügyelni ez a NER banda az vagy ellopás vagy szárrámenés áldozata lesz. ezért drukkolok, hogy ne sikerüljön a Revot is átbaszni.
Nekem mindegy, hogy minek hívod a Revolutot, de keress rá a Google-n erre: "revolut fiók zárolás", és olvasd el a találatokat amik kijönnek. Nekem nem éri meg ezt a kockázatot, hogy esetleg zárolják a pénzt aztán én fussak a pénzem után, mindezt pár ezer forintos (vagy akár pár tízezer forintos, még úgy sem érné meg a kockázatot) spórolás érdekében. Attól még hadd dühöngjek a magas devizaváltás díja miatt :)
ERSTE NetBroker
A telefont nem veszik fel!!!