Spotlight

Regisztráció: 2008-12-04 00:57:32

Hozzászólások száma: 70

Utolsó hozzászólás: 2020-03-21 12:19


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Kezdők (és nem kezdők) hibái! 2020. 03. 21. 12:19
https://kiszamolo.hu/mi-lesz-ebbol/
"úszni nem tudó, gyakorlatilag nincstelen tömegek akarnak azonnal a tomboló tornádók közepette az óceán közepébe beúszni."
Mielőtt minden pénzünket átváltanánk részvényre, előtte kicsit tájékozódjunk, olvassunk könyveket, mérjük fel a kockázatvállalási hajlandóságunkat.
random capital 2020. 03. 21. 10:59
"Úgy látom kezdenek jönni az újak 0 tudással-tapasztalattal, nem lesz ez így jó!"
Igen ez nagy gond. Kiszámoló írt erről egy jó bejegyzést: https://kiszamolo.hu/ovatosan-a-befektetesekkel/
"Olyan emberek, akik még úszni sem tudnak, talán a valaha látott legnagyobb vihar kezdetén akarnak beúszni az óceán közepére."
Mielőtt valaki a tőzsdére merészkedne, olvasson el legalább néhány jó könyvet a témában, ez lenne a minimum. Mérje fel a kockázatvállalási hajlandóságát, nézzen után a potenciális kockázatoknak. Ha nem tudod nyugodtan nézni, ahogy akár le is feleződik a betett pénzed, ill. nem tudsz min. 5-10 éves távlatban gondolkodni, ill. nem akarsz legalább néhány könyvet elolvasni a befektetés előtt, akkor azt tanácsolnám, hogy egyáltalán ne fektess be tőzsdén, mert megégeted magad. Maradj akkor a magyar állampapírnál.
Alábbi könyveket tudom melegen ajánlani: https://www.bogleheads.org/RecommendedReading.php
Ha csak egy könyvet kéne ajánlani, akkor legalább ezt olvassátok el: Burton G. Malkiel: Bolyongás a Wall Streeten
random capital 2020. 03. 20. 23:21
Mi alapján esett a választásod az OTP részvényre? A világon van kb. 630.000 db részvény ( https://www.investopedia.com/financial-edge/1212/stock-exchanges-around-the-world.aspx ). Ebből te pont az OTP-t akarod megvenni. Mi alapján döntöttél, a többi 629.999 másik részvény miért nem tetszik?
random capital 2020. 03. 20. 18:33
Vagy simán le is mehet 2 év múlva 160 Ft-ra, és feleződik a tőkéd. Nem lehet tudni előre.
Magyar részvényeket említettél, azért írom ezt a példát, nézzük meg mondjuk a BUX ETF-et: https://www.otpbank.hu/otpalapkezelo/hu/A_BUX_ETF
Nem azért linkeltem, hogy vedd meg, hanem a példa kedvéért. Azt írja: "Az alapot hosszabb távú (5-7 éves) pénzügyi célok megvalósításához, portfolióépítésre ajánljuk mindazoknak, akik befektetéseik megtérülését a jelzett időtávon a legnagyobb hazai vállalatok részvényeinek árfolyam emelkedésétől várják."
5-7 év! Én ehhez azt tenném hozzá, én óvatosabb vagyok, min. 10 éves időtávot javasolnék. De ha elhisszük az 5-7 éves időtávot is, az akkor is sokkal több, mint a te 2 éves időtávod. Ha csak 2 évre akarsz befektetni, akkor vegyél magyar állampapírt.
random capital 2020. 03. 20. 17:42
Az a baj, hogy a részvénybefektetés nem 2 éves időtáv, hanem min. 5, de inkább 10 év, úgyhogy én felelősen azt javaslom neked, ne vegyél semmit ha csak 2 évre tudod nélkülözni a pénzt, maradj az állampapírnál.
random capital 2020. 03. 20. 16:54
Nem kell a közelménybe semmi, mert egyedi számlaszámod van.
Viszont azt gondold át, hogy milyen devizában akarsz befektetni?
Lehet utalni forintot is, aztán át tudod váltani a Randomon belül.
De lehet utalni már eleve devizát is.
Számold ki, hogy melyik éri meg jobban.
Vagy ha forintban akarsz befektetni, akkor mindegy.
KBC Equitas 2020. 03. 20. 16:52
Ez tényleg egy baromság, ha sokan nézik a weboldalt, akkor tegyenek alá erősebb szervert. Valószínűleg ha sokan nézik a weboldalt, akkor a bevételük is több, tehát lenne miből. Vagy ha emiatt nem tudnak új ügyfeleket szerezni, akkor valamit rosszul csinálnak.
random capital 2020. 03. 20. 16:48
Ne töltsd fel bankkártyával, mert levon 1%-ot. A Netboon felületen kiírja, hogy hová tudsz beutalni pénzt, utalással töltsd fel a számlát, mert olcsóbb.
https://randomcapital.hu/hogyan-tudok
Ezen belül a "Hogyan tudok be- és kiutalni?" rész.
random capital 2020. 03. 20. 16:43
Ez alapján én nem nagyon tudok neked segíteni, én nem veszek egyedi részvényt egyáltalán. Nekem 2 db ETF-em van a portfóliómban összesen (plusz magyar állampapír), és ezeket tartom már 9. éve. De ha a lehető legegyszerűbb portfóliót akarod összehozni, akkor 1 db ETF is elég, már van olyan ETF, hogy megveszed, és hopp, megvetted a teljes globális részvénypiacot, mert mindenből van benne, minden országból, mindenféle részvény ami létezik.
Egyedi részvényekkel több gond is van. Alapvető dolog, hogy jól diverzifikált legyen a portfóliód, ahhoz meg sok részvényt kell venni. Egyrészt több országból, másrészt több különböző iparágból. Mivel a Randomnál is, de máshol is van minimumdíj részvény vásárlásnál, ezért így ha kis pénzzel játszol, akkor a tőkéd túl nagy része megy el a brókeri díjakra. Azért jó az ETF, mert 1 db tranzakcióval meg tudsz venni akár 9000 db részvényt is egyszerre, és máris megvan a diverzifikáció.
Visszatérve a konkrét kérdésre: ha van nálad egy USA-ban bejegyezett részvény vagy ETF, és éppen osztalékot fizet, akkor a kifizetett osztalék 15%-a megy az USA adóhivatalnak, azt se sosem fogod látni. Hiába vagy TBSZ-en, akkor is levonódik.
Viszont ha van mondjuk egy Írországban vagy Németországban bejegyezett ETF vagy részvény, és osztalékot fizet, akkor abból nem vonódik le osztalék forrásadó, és ha TBSZ-en vagy, akkor nem is kell sehová osztalékadót fizetned.
Arra figyelj a "játék" közben, hogy a pénzed ne egye meg a brókeri díjak, mert ha túl sokat kereskedsz, akkor elviszi minden nyereséget a brókeri díjak.
Ha annyira akarsz tőzsdézgetni, akkor is inkább az ETF-eket ajánlom egyedi részvények helyett, mert biztonságosabbak, jobban diverzfikáltabbak, mintha 1 db részvényt vennél meg, és a brókeri díj is ugyanaz, mint a részvények esetében.
Bár én továbbra is azt mondom, hogy előképzettség nélkül senki egy forintot se vigyen a tőzsdére, el kell előtte olvasni legalább néhány könyvet. Továbbá el kell fogadni, hogy a részvény hosszú távú dolog, 5-10 évben kell gondolkodni, és bármikor jöhet egy 30%-os esés is, vagy még nagyobb. Aki ezt nem bírja, az maradjon az állampapírnál.
random capital 2020. 03. 19. 15:24
Az USA piachoz tegyük még hozzá, hogy levonnak az USA-ban 15% osztalék forrásadót, és ezt nem lehet elkerülni a TBSZ számlán sem, viszont EU-s ETF-eknél és részvényeknél nincsen ilyen visszatartott osztalék forrásadó, és TBSZ-en az osztalékadót így nem kell megfizetni az EU-s részvények után. Én ezért nem is ajánlom az USA részvényeket, eleve egyedi részvényeket kisbefektető ne vegyen, hanem csak ETF-t. USA ETF-et viszont az osztalék forrásadó miatt nem veszünk, hanem csak EU-ban bejegyzett ETF-et.
Ami még fontos, hogyha valaki életében nem tőzsdézett, akkor ha most akarja elkezdeni, akkor csak óvatosan, kis összegekkel. a részvény befektetés hosszú távú dolog, min. 5, de inkább 10 éves időtáv. Csak azt a pénzt tegyük részvénybe, amit min. 5-10 évre tudunk nélkülözni. Ill. ha valaki megijed nagy esésektől és emiatt pánikszerűen kezd eladni, akkor egyáltalán nem való neki a tőzsde, ebben az esetben maradjon a bankbetétnél és az állampapírnál.
Én több könyvet is elolvastam, mielőtt részvénybefektetésre adtam a fejemet, ezt ajánlom másoknak is, vannak nagyon jó könyvek, néhányat olvassanak el, mielőtt befektetnek.
Pl:
Burton G. Malkiel: Bolyongás a Wall Streeten
Common Sense on Mutual Funds: 10th Anniversary Edition - by John "Jack" Bogle
Stocks for the Long Run - Jeremy Siegel
random capital 2020. 03. 17. 18:18
Ja értem, akkor 0,25% a díj az én esetemben, mert én hosszú távra vettem meg az ETF-et. Nem baj, még így is kedvező, mert a KBC-nél meg 0,35% lett volna.
random capital 2020. 03. 17. 17:03
Sikerült a Random Capitalnál megvennem az első ETF-et!
Eddig KBC-nél voltam csak, de a Random jóval olcsóbb, lássuk csak:
devizváltás KBC-nél: 1%
devizaváltás Randomnál: 0,3%
Német tőzsdén vétel KBC-nél: 0,35% (min. 6,99 EUR)
Német tőzsdén vétel Randomnál: 0,15% (min. 6,5 EUR)
számlavezetés KBC-nél:  havonta fix 349 Ft + 0,0125%, max. 4900 Ft + havi 199 Ft/TBSZ
számlavezetés Randomnál: ingyenes
Egyet nem értek csak, a Random Capitalnál 0,25%-ot vont le német tőzsdén, pedig napon belül teljesült a megbízás. Díjjegyzék szerint csak 0,15%-ot kellett volna levonni. Vagy ez holnapra lesz ténylegesen 0,15%?
random capital 2020. 03. 17. 13:14
Random Capital devizaváltás kérdés: forintot szeretnék átváltani euróra a Random Capitalon belül. Kiválasztom hogy vétel normál, a tőzsde a DEVIZAKONV, és így lehet átváltani igaz?Másik kérdésem a költség: jól látom, hogy a Random Capital kb. középárfolyam vált, viszont a devizakonverzió díja 0,3 %?A kondíciós listából néztem: https://randomcapital.hu/uploads/PDF/uzletszabalyzat/14_melleklet__Kondicios_lista.pdf
5. oldal tetején: DEVIZA KONVERZIÓ  EURO: 0,3%, minimum: 5 EURO; USD: 0,3% minimum: 5 USD; Forint: 0,3% minimum: 1500 Ft (a céldeviza nemétől függően)
Jót nézek, vagy nem ennyi a deviza konverzió díja?
Én eddig a KBC-nél 1%-ot fizettem a deviza konverzióért...
KBC Equitas 2020. 03. 17. 11:52
KBC-nél engem legjobban a MIFID II óta bevezetett új végrehajtási politika idegesít:
"A Fióktelep anyavállalatán keresztül minden Részvény vonatkozásában meghatározza a volumen piacot, azaz azt a szabályozott piacot, amin az adott részvényben a legnagyobb forgalom jelentkezik. Minél nagyobb a forgalom annál nagyobb a likviditás. A likviditás nagyobb megbízás-végrehajtási valószínűséget eredményez és hozzájárul az adott pénzügyi eszköz valós árának kialakulásához. Amennyiben több szabályozott piac közel azonos likviditással rendelkezik az adott Részvény vonatkozásában, a volumen piac meghatározásához a Fióktelep az alábbi tényezőket veszi figyelembe: a) pénznem és a kapcsolódó devizakockázat b) tranzakciós költség"
Ebben az értelemben nálunk a Részvény alatt értendő: részvények és részvényekhez hasonló jellemzőkkel rendelkező értékpapírok: certifikátok, ETN, ETF, REITS, ADR, GDR
Én ETF-ekkel kereskedek, de hogy miért sorolják az ETF-eket a részvényekhez, azt nem értem. Ezt valaki olyan írhatta, aki nem tudja, mi az hogy ETF. A részvény és az ETF között van egy nagy különbség: részvény esetén nem biztos, hogy van árjegyző, ETF-nél viszont mindig van árjegyző. Mivel ETF-nél van árjegyző, ezért az ETF mindig likvid, és mindig lehet adni-venni. Tehát teljesen értelmetlen kijelölni önkényesen egy volumen piacot az ETF-hez, mert az árjegyző miatt minden tőzsdén pontosan ugyanakkora eséllyel (100%) fog teljesülni a megbízás.
ehhez képest a KBC egyik ETF-et a francia tőzsdén, másik ETF-et német tőzsdén, megint harmadikat pedig egy harmadik tőzsdén tesz elérhetővé, de hogy mi alapján, az rejtély. Ez azért szívás, mert így pl. más szolgáltatóhoz transzferálni adott ETF-et nem lehet, ha a másik szolgáltató meg pont csak másik tőzsdén tette elérhetővé ugyanazt az ETF-et. Meg az is baj, ha valaki előtte más tőzsdén vett az ETF-ből, akkor a MIFID II óta a KBC-nél azon a tőzsdén már nem biztos, hogy elérhető az ETF. Így viszont feleslegesen lesz több papír a portfólióban, hacsak el nem adom a régebben vett ETF-et, aztán megveszem újra egy másik tőzsdén, de így máris elvesztek legalább 1%-ot a tőkéből.
Nem értem, hogyha adott ETF elérhető több tőzsdén is ráadásul több pénznemben, akkor mért nem teszik elérhetővé az összes verzióját (régebben így volt). Vagy ha ezt nem lehet, akkor legyen valami egységes irány, hogy pl. mondjuk minden menjen a német tőzsdén.
Megnéztem adott ETF-et, és a Random Capitálnál az ETF csak a német tőzsdén érhető el, KBC-nél pedig ugyanaz az ETF csak a francia tőzsdén érhető el. (ETF-nek többféle tickere van, és több tőzsdén is megvehető). Akkor ezt nem értem, valaki ezek szerint rosszul értelmezi a MIFID II-t.
KBC Equitas 2020. 03. 17. 11:39
https://kbcequitas.hu/ eléggé; belassult, de nyögvenyelősen megy.
KBC Equitas 2020. 03. 12. 17:30
Valaki tudna segíteni? Ezt írják még mindig: https://www.kbcequitas.hu/kozlemenyek/hosszabb-feldolgozasi-ido-a-bejovo-utalasok-jovairasaban
"Az Azonnal Fizetesi Rendszer indulása után, rajtunk kívül álló okok miatt, technikai problémával szembesültünk.A hiba elhárításán dolgozunk. A hiba elhárításáig a bejövő utalások jóváírása a normál utalási rendhez képest, több időt vehet igénybe."
A gyakorlatban ez mit jelent, ha beutalok pénzt, mikorra lesz látható a KBC-s értékpapírszámlán?
random capital 2020. 03. 12. 11:52
Köszönöm, ez mondjuk benne lehetne a Netboon felületén is, nem így eldugva.
Vajon felvesznek új ETF-et kérésre, ami még nincsen benne a listában, ha általuk egyébként támogatott tőzsdén forog?
random capital 2020. 03. 12. 10:25
A KBC-t használtam eddig külföldi ETF kereskedésre, de most áttérnék a Random Capitalra.
A KBC-nél ha rákerestem egy adott ETF-re, akkor kiírta az ISIN kódot és a tickert is, tehát be tudtam azonosítani, hogy melyik ETF-et veszem meg, melyik tőzsdén. Ugyebár adott ISIN kódú ETF több tőzsdén is jegyezve lehet, több különböző ticker alatt.
Ehhez képest a Random Capital Netboon felületén csak egy rövidített ETF név van a listában, azt sem tudom, hogy ez melyik ISIN kódú értékpapír, és melyik ticker, tehát végülis csak azt nem látom, hogy mit veszek meg és melyik tőzsdén :)
Hol lehet megnézni, hogy melyik ISIN kódú értékpapírt veszem meg és melyik ticker alatt? 
KBC Equitas 2019. 11. 26. 16:42

A KBC-n ma beadtam egy normál limitáras megbízást egy ETF-re a Frankfurt-Xetra tőzsdén, melyet 28 perc múlva hajtott csak végre a KBC, tehát a beadás után csak 28 perccel teljesült a megbízás. Miközben olyan árat adtam meg, hogy azonnal teljesülnie kellett volna; biztos, hogy a beadáskor és a következő 28 percben végig olyan áron ment az ETF, hogy azonnal teljesülhetett volna a megbízás.
Ez miért van, a Frankfurt-Xetra tőzsde a lassú, vagy a KBC ilyen lassú?
Nem is értettem először, mert ilyen még nem volt nálam, eddig mindig azonnal teljesült minden megbízás. Nem értem  , most miért várt 28 percet a rendszer?
KBC Equitas 2019. 11. 22. 13:30

Nem kéri  a kódot minden megbízásnál, a Webbrókeren belül be lehet állítani, hogy ne kérje. Az ügyfélszolgálat segít, ha valamiért ez nem megy. Nekem csak bejelentkezéskor kér kódot, utána nem.
Ha nem akarod vagy nem tudod megverni a piacot, akkor minek kereskedsz? Akkor elég venni indexkövető ETF-et, és ülni benne minimum a TBSZ futamidejének a végéig, de inkább tovább.
 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek