Topiknyitó: Portfolio 2013. 08. 21. 06:20

Csak idő kérdése, hogy a Bitcoin elsöpri a pénzügyi rendszert?  

Ugrás a cikkhez
A pénzügyi válság kitörése után, 2009-ben a Bitcoin feltalálásával kiszabadult a szellem a palackból: az emberiség többé már nem fogja elfelejteni, hogyan kell egy központi felügyelet nélküli virtuális pénzt létrehozni. Blummer Tamás Bitcoin...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=188046
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
zotyó 2013. 09. 13. 22:51
Előzmény: #19  Denever
#20
"...az új váltó legfőbb különlegessége pedig az, hogy igen sokat megad a digitális pénzek rajongóinak abból az eszköztárból, amit a hagyományos pénzek kereskedői (forexesek) napi szinten használnak a saját platformjaikon (pl. stop megbízás, tőkeáttételes ügyletek, stb.)."
link
Üdv:
Denever 2013. 09. 09. 09:33
Előzmény: #18  watson
#19
A Bitcoin fizet biztos kamatot? Az emberek 90%-a kockázat kerülő!! Ebből szerintem a legtöbb dolog kiderül.

watson
watson 2013. 09. 09. 09:06
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#18
de oda tartozik.

Nakamoto szerint a jegybanki pénz problémája a bizalom ezért jó az ő szara, de sajnos az ő szara is a bizalmon kell alapuljon, különben eleve szar az egész.

Már a 16. században foglalkoztak pénzelmélettel. A pénzelméletek alapja a pénzmennyiség szabályozása. link

Ezt pedig Nakamoto szarában nemis egy, hanem számos "ismeretlen senki"-ben való megbízással lehet elérni. Ezért a rendszere egy piramisjátékos csalónál nem különb.
Törölt felhasználó 2013. 09. 09. 08:41
Előzmény: #14  watson
#17
Szerintem az általad kifogásolt rész nem tartozik az idézethez.
zotyó 2013. 09. 08. 22:14
Előzmény: #13  Láma
#16
Én egyet találtam:link
Üdv:
Törölt felhasználó 2013. 09. 08. 15:52
Előzmény: #12  zotyó
#15
De ha mégis a titkosítás a lelke, akkor sem árt az óvatosság:

"Az online kommunikáció titkosítására használt legtöbb eljárást ki tudják játszani a nyugati titkosszolgálatok."

link

De már a google is vett hivatalosan is bejelentve kvantumszámítógépet pár hónapja, ami kifejezetten ideális a számítási kapacitás korlátosságára épülő titkosítások törésére.
watson
watson 2013. 09. 08. 09:52
Előzmény: #12  zotyó
#14
zotyó ez hazugság, Nakamoto hazudik. A bitcoin ugyanúgy a bizalmon alapul.

A pénzmennyiséget ha nem tudod szabályozni mert fix, akkor azért borul össze, ha tudod szabályozni akkor meg éppen a bizalom hiánya miatt borulhat össze.

Én nem tudok itthoni elfogadásról, de a mostani bank, tőke és pénzforgalom üldöző kormányzatnál nem esélytelen semmilyen balekfogó rendszer sem ;)
Láma
Láma 2013. 09. 08. 09:31
Előzmény: #12  zotyó
#13
Tud valaki olyan magyarországi céget, amelyik elfogadja a bitcoint?
zotyó 2013. 09. 07. 22:22
Előzmény: #11  zotyó
#12
Nakamoto a következőt írta a Bitcoin rendszer 0.1-es verziójának kiadásakor:

"A konvencionális pénz problémájának gyökere a bizalom szükséges a működéséhez. Megbízunk a központi bankban, hogy nem rontja a pénz értékét, de a történelem pont az ellenkezőjét bizonyítja. A bankokra bízzuk a pénzünket, hogy raktározzák el, kezeljék a tranzakciókat, de a kölcsönökkel hitelválságot okoznak, és a pénzünknek csak töredékét helyezik tartalékba. Bízunk bennük, hogy figyelnek a személyiségi jogainkra, nem engedik tolvajok kezébe pénzünket, adatainkat."

Ezzel szemben Nakamoto rendszere titkosításon, nem pedig bizalmon alapul. A pénzforgalom névtelen, és ha mindkét fél elég ügyes, akkor senki sem tudja meg, hogy kik között ment végbe egy-egy tranzakció. Nincs kontroll, sem bizalmi kérdés.
(index.hu)
Üdv:
zotyó 2013. 09. 06. 12:15
Előzmény: #10  zotyó
#11
"A Bitcoin vitathatatlanul egy olyan innováció, ami át fogja formálni nemcsak a pénzügyi szektort, de mindennapjaink tranzakciós kultúráját is. Erre komplett iparág épülhet, ehhez a magyarországi környezet mind humánerő terén, mind szabályozói környezetét tekintve ideális" - vélekedik a szakember...
link
Üdv:
zotyó 2013. 09. 06. 10:02
Előzmény: #9  zotyó
#10
"Végeredményben tehát Németországban immár hivatalosan – jogilag és adózási szempontból is – jóváhagyták a digitális pénz használatát."
link
Üdv:
zotyó 2013. 09. 05. 09:19
#9
"Ha tudja a pénz összes szükséges jellemzőjét, akkor kizárólag ez a tény értéket adhat neki. És mivel egyre többen ismerik meg és bíznak benne, a növekvő bizalom növekvő értéket is jelent egyben."
A Concorde Alapkezelő munkatársának írásai a Bitcoinról:
link
link
link
link
link
link
link
Üdv:
seri2 2013. 08. 24. 21:52
Előzmény: #7  watson
#8
a megbukott azért erős.
watson
watson 2013. 08. 24. 18:34
Előzmény: #6  seri2
#7
seri2, a dollár aranyhoz kötése egyszer már megbukott... olvass utána!

bitcoin ... hehe ... most amikor tranzakciós adótól menekül cash-be mindenki ...
seri2 2013. 08. 24. 16:48
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#6
azért a dollár aranyhoz kötése nem biztos,hogy olyan isten ellenes dolog lenne.
egyszer 2013. 08. 24. 09:26
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#5
bocs, de egy laikus kérdés:

magát a technológiát miért nem alkalmazzák létező valutára?
pl Font?

ha blődség, akkor csupán azért kérdezem, mert ha pl működhetne,
akkor miért nem lenne a pénz forgalomra egy valójában nem virtuál pénznem általánosan is ktg csökkentő
/mármint a használók számára?
Törölt felhasználó 2013. 08. 24. 09:03
Előzmény: #1  portfolio
#4
Azt írja, bányászni már nem éri meg, venni meg kockázatos az árfolyam miatt. Mégis hogyan jussak akkor hozzá? Mert később meg arról van szó, hogy évente egy nagyságrendet ugrik az árfolyam...
fxboy
fxboy 2013. 08. 21. 16:20
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
Törölt felhasználó 2013. 08. 21. 10:25
Előzmény: #1  portfolio
#2
Ebben az interjúban úgy történik a BTC aranyhoz hasonlítása, mintha az egyértelműen egy jó dolog lenne. A modern monetáris gazdaságokban viszont éppen az a jó az aranystandardhez képest, hogy nincs megkötve a monetáris politika keze, és a gazdaság állapotának megfelelően lehet szabályozni a monetáris kondíciókat. A bitcoin totális elterjedése fizetőeszközként, elszámolási egységként (azaz nemcsak befektetésként) azzal lenne egyenértékű, mintha a világ visszatérne az aranystandardhez, a tökéletesen rögzített árfolyamok világába, ahol senkinek sincs önálló monetáris politikája. Azt pedig elég bizonyosan állíthatjuk, hogy a világ egésze nem egy optimális valutaövezet: sokszor szükség van önálló árfolyampolitikára. A jegybankok így a lender of last resort funkcióikat sem tudnák maradéktalanul ellátni, hiszen a bitcoin kínálata ugyanúgy korlátozott, mint az aranyé, ugyanúgy nem a jegybankok kontrollálják. Bár egyesek szerint éppen erre van szükség, hiszen ez aztán végképp megelőzné az inflatorikus monetáris politikát, azonban szerintem nagyon sokszor éppen a defláció és a gazdasági visszaesés ellen kell harcolni egy lazább jegybanki politikával. Az aranystandard idején nem véletlen volt sok bankválság és sok deflatorikus időszak; a Nagy Válság idején is az arany kötötte meg a jegybankok kezét a visszaesés enyhítésében.

Befektetésként lehet, hogy jó lehet (aranyba is sokan fektetnek), de fizetőeszközként éppen a fentiek miatt szerintem kétséges a használata. A legutóbbi áprilisi nagy árfolyamemelkedés idején például a “bitcoin gazdaság” brutális defláción ment át (BTC-ben kifejezve estek az árak), ami miatt az emberek inkább elhalasztották vásárlásaikat: ergo a BTC gazdaságban összezuhant a kereslet, hatalmas recesszió alakult ki. Persze az árfolyam stabilizálódhat a jövőben, de mint írtam, elképzelhető, hogy bizonyos gazdasági sokkokat éppen egy gyengébb “bitcoin politikával” kéne kezelni, ami nem less lehetséges.

link

A végén meg enyhén túlzásnak érzem azt, hogy a “bitcoin missziója újra megteremteni azt a globális pénzügyi rendszert, ami összeomlott a válság alatt”. Ez a válság okainak – és a bitcoin lehetséges szerepének - mélységes félreértése szerintem. A válság nem azért keletkezett, mert nem volt virtuális, jegybankok által nem ellenőrzött pénz a világban. Attól, hogy papírpénz helyett BTC-t használnánk, még ugyanúgy szükség lenne pénzügyi közvetítésre, amiben ugyanúgy keletkezhetnek gondok, mint ahogy veszélyes pénzügyi innovációkat fejlesztettek ki 2008 előtt a “shadow banking systemben”. A bitcoin csak egy másik pénznem, olyan mint az arany, rögzített kínálatú. Az aranytól sem teremne újra a pénzügyi rendszer. És a pénzügyi közvetítésen itt nem azt értem, hogy a tranzakciókat klíringházakon keresztül le kell bonyolítani (ezt valóban pótolja a bitcoin), hanem az egyes megtakarítások kihitelezését a beruházók felé: erre egy bitcoin gazdaságban ugyanúgy szükség lenne. És ezt a tevékenységet is ugyanúgy lehetne szabályozni attól függetlenül, hogy maga a pénz kibocsátása nem állami felügyelet alatt történik. Elvégre az aranyat sem az állam gyártotta, de a pénzügyi rendszert attól még ugyanúgy felügyelte korábban is az állam.

A bitcoin bevezetésével tehát nem lenne “szabadabb” a világ pénzügyi rendszere, ellenben megkötnénk a saját kezünket monetáris politikai téren. Hiperinfláció ellen ez jó lehet, de ezt a leckét manapság már talán megtanulták az államok…

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek