Topiknyitó: Portfolio 2013. 08. 21. 06:20

Csak idő kérdése, hogy a Bitcoin elsöpri a pénzügyi rendszert?  

Ugrás a cikkhez
A pénzügyi válság kitörése után, 2009-ben a Bitcoin feltalálásával kiszabadult a szellem a palackból: az emberiség többé már nem fogja elfelejteni, hogyan kell egy központi felügyelet nélküli virtuális pénzt létrehozni. Blummer Tamás Bitcoin...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=188046
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2013. 11. 30. 15:02
Előzmény: #219  MKY
#220
Az aranypénzről, később az arany fedezetű pénzről a mai pénzre áttérésre is sokan ezt mondták: nincs mögötte semmi. A bitcoin ezt a fejlődési utat folytatja, tökéletesíti. Az egyetlen érték, ami mögötte van, a bizalom, a bizalomnak pedig az átláthatóság, nyilvánosság, rögzített algoritmus, mindentől függetlenség az alapja.
MKY 2013. 11. 30. 14:32
Előzmény: #217  Törölt felhasználó
#219
Reszvenyszeru? Ez te sem gondolod?! Nezzuka Richter reszvenyt-fix db van nem termelodik a semmire mint a bitcoin, minden reszveny mogott van egy vallalat vagyan ami fizikalis es szellemi mint akutatas fejlesztes es a megtermelt nyeresegbol osztalekot is fizet! Nagy kulonbseg! Bitcoin egy jol felepitett piramis jatek ! Teorol nem tudok tobbet irni
MKY 2013. 11. 30. 14:23
Előzmény: #214  Törölt felhasználó
#218
Itt a kozgaz ismeretek alapjait frissiteni kellene! Usd mogott az amerikai egyesult allamok gazdasaga all ami szavatolja es allami eszkozokkel befolyasolja az erteket,mint minden mas deviza! Stb
Törölt felhasználó 2013. 11. 30. 10:26
Előzmény: #210  Törölt felhasználó
#217
"egyelőre látszólag igen lazán és megengedően állnak az ügyhöz. De nem biztos, hogy ez mindig így lesz."

Ez úgy hallom az USA részéről már nem igaz, viszont a p2p jellege miatt elég nehéz lesz szabályozni, de, ha mégis meg tudják tenni, akkor az véleményem szerint azonnali bizalomvesztést és összeomlást okoz, hisz a dolog lényegét ölik ki.

"ha a közvetítő rendszerek ugyanolyanok, mint bármelyik eddigi pénzügyi termék rendszere."

Igen is, meg nem is. Technológiailag nem, viszont el lehet cseszni mamutszolgáltatókkal.
Hogy egy számítástechnikai példát mondjak. Volt egy időszak, amikor az msn-nel állandóan gondok voltak, viszont egy jabber szervert bárhol bármikor létre lehetett hozni és ugyanazt meg lehetett vele csinálni.
Az emberi természet olyan, hogy mindent akar és erre vonatkozóan nincsenk megoldások a rendszerben, ezért nem teljesíthati ezt a bitcoin jelenlegi formájában.
Azaz hiába a technológiai fejlődés, mindig lesz egy olyan pont, amihez nem elég, azaz a bitcoin sem lehet a vég.
Továbbá szintén az előbbi emberi természetből adódik, hogy pusztán mohóságból is be lehet dönteni a rendszert. Erre sem ad megoldást.
Csak a közösségi ellenőrzésre ad megoldást a bitcoint, matematikai algoritmusok alapján... ez is valami, de nem minden.

"Konkurencia kockázat."

A "részvényesek" szempontjából ez gond, viszont a világ számára ez pozitív.
Végre elkezdhet tökéletesedni a "pénz". És ez már biztos, ugyanis végre kiderült, hogy egy új "pénz" is terjedhet, így már lesznek mások, jobbak, melyek választ fognak adni az előző problémákra.
Törölt felhasználó 2013. 11. 30. 10:09
Előzmény: #204  jumbo2
#216
Teljesen jól mondod.

Ez is a bizalmon alapszik.
És már csak azért is megjósolhatatlan, mert ilyen eddig nem volt, mert ez egy ásványszerűen keletkező, részvényszerűen működő, számlapénzként használható dolog.
Törölt felhasználó 2013. 11. 30. 09:55
Előzmény: #202  MKY
#215
Ahogy a többi fizetőeszköz mögött is.

És pont ezért, valamint a pontos algoritmusok általi rendszer miatt nem áll rá a piramisjáték fogalma, inkább egy korlátolt részvényé, ha valamihez hasonlítani akarjuk.
Ugyanis mi történik, ha elfogy és valaki a piramis csúcsán begyűjti?... pont az bukik bele. (Vagy mindenki.)
A pénznél ez nem probléma, mert lehet újat nyomtatni így a piramis csúcsán lévő is megőriz valamit a pénzének értékéből, miközben mindenkiét csökkentik. A bitcoin nem ilyen.
Törölt felhasználó 2013. 11. 30. 09:51
Előzmény: #201  watson
#214
Ez a hülyeség.
Miért a dollár mögött ki áll? Mit garantál neked a dollár?
Max. szép lassú, biztos inflációt.
Ha én nem fogadom el a dollárodat, akkor hiába áll mögötte neked a nagy fed.
Tán a fed tv-t fog neked adni helyettem. :D

Minden pénz alapja a rá épülő bizalom, azaz, hogy elfogadják-e, vagy nem.
Törölt felhasználó 2013. 11. 30. 00:03
Előzmény: #212  jumbo2
#213
Ez igaz. Ugyanakkor ott a 0 se volt reális scenário, itt pedig a másik véglet az. Ezért is beárazhatatlan.
jumbo2 2013. 11. 29. 23:52
Előzmény: #210  Törölt felhasználó
#212
Igen, lehet lufi, de ebben a lufiban van egy óriási különbség a tőzsdei lufikhoz képest. Ha a bitcoin elterjedne, akkor 50-100-os emelkedés is benne lenne, ami tőzsdeindexek esetén elképzelhetetlen. Vagyis a nagy kockázatot kis esélyű nagy nyeremény ellensúlyozza. 2000-ben a dot-com lufiban nyilván nem lehetett 50x-es nyereményről álmodni.
jumbo2 2013. 11. 29. 23:46
Előzmény: #210  Törölt felhasználó
#211
A három pont közül a kereskedési kockázatot szerintem nem különösebb veszély, ha a bitcoin megmarad, akkor egyre több bitcoin tőzsde lesz és nem okozna még az sem gondot, ha néhány becsődöl.
A konkurenciát sem látom gondnak, tipikusan a győztes mindent visz játéknak néz ki.

A szabályozási kockázattal egyetértek, a nagy bankok bármikor megunhatják és átverhetik a törvényhozáson az ellehetetlenítését.
Törölt felhasználó 2013. 11. 29. 23:19
Előzmény: #208  jumbo2
#210
2009-ben onnan tudtam, hogy itt az alja, amikor anyukám azt kérdezte tőlem, hol váltsa át minden pénzét euróra.

A bitcoinra ezt lefordítva szerintem kb. akkor leszünk ugyanitt, amikor pénzügyileg, informatikailag nem túl képzett és up-to-date, de amúgy tájékozott és nyitott 25-40-es korosztálybeli ismerőseim akarnak sorban bitcoint venni. Itt még nem tartunk, de a kérdezősdi elkezdődött, szóval szerintem nem lehetünk ettől messze. Én attól függetlenül, hogy hosszútávon hiszek benne, egészen pontosan nem konkrétan a bitcoinban, hanem a technológiában, attól függetlenül a jelenlegi árszinten, ilyen ugrás után nem javasolnám a beszállást. Ezeket persze hagyományos piaci tapasztalat alapján mondom, ez a termék viszont szó szerint megjósolhatatlan és beárazhatatlan, így valóban bármi megtörténhet. De megjegyzem, a bitcoinnal kapcsolatban én az alábbi 3 nagy kockázatot látom (és minél nagyobb az árfolyam, minél tovább tart ez a rally, annál inkább igaz):
- Szabályozási kockázat. A kezdetekben a világ pénzügyi döntéshozói egyáltalán nem foglalkoztak a kérdéssel, jelenleg az látszik, hogy ugyan már tudnak a létezéséről, és egyelőre látszólag igen lazán és megengedően állnak az ügyhöz. De nem biztos, hogy ez mindig így lesz.
- Kereskedési kockázat. Én most a bitcoin technológia biztonságáról nem szeretnék írni, erről lehet olvasni sok helyen. A probléma, amit ki szeretnék emelni az az, amiről már lejjebb is írtam: hiába tekinthető nagyon biztonságosnak a bitcoin technológia, ha a közvetítő rendszerek ugyanolyanok, mint bármelyik eddigi pénzügyi termék rendszere. Ez különösen egy ilyen ugrásszerűen növekvő területen igaz, ahol pl. ellenirányú mozgásra és aktivitásra mégcsak fel sincsenek készülve.
- Konkurencia kockázat. Semmi és senki nem tiltja, hogy hasonló terméket létrehozzon. Virtuális pénzből nem csak bitcoin létezik. Vannak még hasonló kezdeményezések. Ahogy persze lehetnek is még. Nyilván minél nagyobb az ára, meg minél jobban elindul nemcsak a konkrét termék, hanem a technológia iránt is a kereslet, annál valószínűbb, hogy lesz még hasonló, esetleg jobb ilyen pénzügyi innováció. (Ennek persze egy idő után egyre nagyobb korlátai vannak. Mert persze jellegéből adódóan egy ilyen termék önmagában a nagyobb ismertséggel értékesebb is, lásd Facebook - közösségi oldalt is bárki létrehozhat, de nemcsak az értéke függ az elterjedtségétől, hanem a fogyasztói oldalról nézett vonzereje is, ami így öngerjesztő és rögtön durva hátrányt jelent az új kezdeményezések számára).
jumbo2 2013. 11. 29. 21:55
#209
link

Elég sokan árulnak már bitcoin-ért
jumbo2 2013. 11. 29. 19:58
Előzmény: #205  Törölt felhasználó
#208
"Ez a legbiztosabb jele, hogy nem most kell venni."

Ebben lehet igazság, annyi különbséggel a hagyományos tőzsdei lufikhoz képest, hogy még így is nagyon kevesen férnek hozzá a bitcoin vásárláshoz.

Látva a keresletet, elképzelhető, hogy a bitcoin kereskedésben sokan kezdenek fantáziát látni és ha ez megtörténik, akkor lesz csak a bitcoin szélesebb rétegek számára elérhető.

De ez is oda vezet, ahová minden bitcoin körüli fantáziálás, a mostani időszak vagy a lufi kiteljesedése vagy a bitcoin infrastruktúra kiépülésének igazi kezdete.
jumbo2 2013. 11. 29. 19:46
Előzmény: #205  Törölt felhasználó
#207
A bitstamp-nek már most gondja van a kiszolgálással, nem bírja a rendszerük. Persze ha tömeges eladások lennének, akkor fokozódna a helyzet.

Csődbe is mehet természetesen, ez is egy veszély a sok közül, úgyhogy pénzt náluk parkoltatni hülyeség, amint megérkezik hozzájuk az utalás, bitcoin-t kell venni belőle. A bitcoin-hoz már nyilván semmi közük.
Törölt felhasználó 2013. 11. 29. 19:33
Előzmény: #204  jumbo2
#206
"Természetesen a bitcoin egy spekuláció, ami a bizalmon alapszik. Minden pénz a bizalmon alapszik. Más pénzek esetében az államok a bizalom alapja, itt pedig az, hogy tömegek bíznak benne. A kimenetel egyelőre megjósolhatatlan."

Pontosan. A hagyományos pénzeknél a bizalom
alapja, ahogy írod, az állam, az adott gazdaság teljesítménye. A bitcoinnál a bizalom alapja az átláthatóság, a nyilvánosság és a mindentől (minden külső irányítástól, beavatkozástól) függetlenség.
Törölt felhasználó 2013. 11. 29. 19:29
Előzmény: #199  jumbo2
#205
"A bitstamp szálmlanyitásom napok óta pending statuszban, a főoldalukon van egy message, hogy túl nagy az igény, nem győzik a feldolgozást."

Ez a legbiztosabb jele, hogy nem most kell venni.

Másrészt a bitcoin legnagyobb kockázata mégha a bitcoin technológiája zárt és biztonságos is, a kereskedő, kiszolgáló rendszerek biztonsága, megbízhatósága. Azok ugyanis pont olyanok, mint bármilyen más online kereskedési/fogadási felület, feltörhetőek, sőt akár csődbe is mehetnek... (megnézném pl. a bitstamp-ot, ha holnap hirtelen 400-ig korrekciózna vissza az árfolyam, mi lenne).
jumbo2 2013. 11. 29. 18:41
Előzmény: #202  MKY
#204
"amig jóval több pénzt tesznek be mint amennyit kivesznek addigy meg fel."

Már megbocsáss, de iszonyatos nagy ostobaság, amit írsz. Ha bitcoin-t vásárolsz, akkor a pénzt, amit fizetsz érte, a bitcoin eladó megkapja. Vagyis pontosan ugyanannyit "tesznek be", mint amennyit "kivesznek", a te szavaiddal élve.

Ha részvényt, olajat vagy aranyat vásárolsz, akkor is pont ugyanez történik.

Természetesen a bitcoin egy spekuláció, ami a bizalmon alapszik. Minden pénz a bizalmon alapszik. Más pénzek esetében az államok a bizalom alapja, itt pedig az, hogy tömegek bíznak benne. A kimenetel egyelőre megjósolhatatlan.
watson
watson 2013. 11. 29. 17:06
Előzmény: #198  Törölt felhasználó
#203
"a lopás, az mindenhol, mindenki fejében lopás... még annak is, aki elköveti"

ezt nem mondanám ;)

Csak egy mai hír bezáratják a benzinkutakon és a nagyáruházakban a trakfikot. Ez most lopás mutyista hívektől vagy közadakozás ;))

az elkövető fejében mi is van? ;))
MKY 2013. 11. 29. 17:00
Előzmény: #201  watson
#202
Piramis játék az egész, amig jóval több pénzt tesznek be mint amennyit kivesznek addigy meg fel. Ez hit kérdése az egyész, semmi nem áll mögötte csak a hiszékenység!
watson
watson 2013. 11. 29. 16:58
Előzmény: #198  Törölt felhasználó
#201
"Normalisan egy penz mogott egy orszag nemzeti bankja iger vasarlo erot."
"Itt meg az egész világ (bitcoin felhasználói)."
Ez butaság. Nem áll mögötte senki. mindenki azaz senki ;)

A felhasználók nem ígérnek semmit.
Más pénz mögött a kibocsátó ígéri hogy ledolgozza, mégha hazudik is legtöbbször ;)

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók