Topiknyitó: Portfolio 2013. 08. 21. 06:20

Csak idő kérdése, hogy a Bitcoin elsöpri a pénzügyi rendszert?  

Ugrás a cikkhez
A pénzügyi válság kitörése után, 2009-ben a Bitcoin feltalálásával kiszabadult a szellem a palackból: az emberiség többé már nem fogja elfelejteni, hogyan kell egy központi felügyelet nélküli virtuális pénzt létrehozni. Blummer Tamás Bitcoin...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=188046
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
zotyó 2013. 10. 12. 21:41
Előzmény: #57  zotyó
#60
Két friss írás jelent meg a Bitcoinról az Alapblog munkatársától:
link
link
Üdv:
zotyó 2013. 10. 03. 23:09
Előzmény: #58  seri2
#59
:)
Üdv:
seri2 2013. 10. 03. 22:33
Előzmény: #57  zotyó
#58
te gyártod és árulod a bitcint??? :D
zotyó 2013. 10. 03. 22:15
Előzmény: #56  zotyó
#57

"Lelőtték a Silk Roadot, felvirágozhat a bitcoin
2013/10/03

Szerző: Kevin Roose

Letartóztatta az FBI a Silk Road néven elhíresült netes feketepiac alapítóját, Ross Ulbrichtet (avagy netes nevén “Dread Pirate Robers”-et). Működése során a Silk Road felhasználói nagyjából mindent adtak-vettek egymás között, kábítószerektől fegyvereken át kétes szolgáltatásokig. Az oldalt kizárólag a Tor-on keresztül lehetett elérni, az egyetlen elfogadott fizetőeszköz pedig a bitcoin volt.

Az immár lelőtt oldal volt felhasználói körében ezek után érthető a nagy felbolydulás. A Szövetségi Nyomozóiroda ugyanis nem csak 3,6 millió dollár értékű bitcoint foglalt le, hanem az oldalnak a felhasználóiról tárolt adatait is, így akár az ő személyazonosságukat is feltárhatják. És bár az érintetteknek ez kétségkívül több, mint riasztó hír, a bitcoin hasonlóan kétes ügyletekben nem utazó, hétköznapi rajongói számára azonban annál örömtelibb lehet. A Silk Road lekapcsolása ugyanis a lehető legjobb dolog, ami csak történhetett a bitcoinnal – annak ellenére is, hogy Ulbricht letartóztatásának híre nyomán nagyot zuhant az árfolyam:

Ez azonban csak egy pillanatnyi hatás volt (az árfolyam azóta újra 125$ fölött jár); tekintsünk most messzebbre. A Bitcoin ugyebár már indulása óta kénytelen volt magával cipelni a “pénzmosók, drogkereskedők és más kétes alakok pénze” címke terhét, és persze folyamatosan igyekezett is szabadulni ettől. Ennek ellenére azonban még az idén tavaszi hirtelen, nagy fellendülésekor is alig akadt akár csak egy olyan cikk is, amelyik ne tért volna ki többször is a Silk Roadra és más hasonló, sötét ügyletekre a bitcoin kapcsán.

Eleinte persze, amikor a bitcoin még nem volt több pár lelkes hacker játékszerénél, senkit sem aggasztottak komolyabban ezek az asszociációk. Most azonban, amikor egyre több legitim kockázati tőkés vállalat is önti már a pénzt a bitcoinos technológiákba, alakulnak a tőzsdei és egyéb befektetési lehetőségek, amelyek révén már hétköznapi emberek is spekulálhatnak majd a bitcoin árfolyamára, a hírnév is egyre fontosabbá válik. Ma már a legkevésbé sem mindegy, hogy kinek mi jut eszébe először a bitcoinról.

Mindazok számára, akik igyekeztek és igyekeznek minél szélesebb körben elterjeszteni a bitcoin-használatot, az egyik legnagyobb kihívást mindig is a rosszfiúktól való megszabadulás jelentette. Tranzakciókat blokkolni ugyebár nem lehet. Gyanús felhasználókat blokkolni szintén nem lehet – és ha elég ügyesek, akkor lenyomozni sem, elvégre egyebek mellett, részben épp a névtelenség lehetősége miatt is olyan vonzó a rendszer. Leginkább tényleg csak úgy lehet fellépni a kétes ügyletek ellen, ha sikerül lekapcsolni azokat az oldalakat, ahol az ezekben résztvevők gyülekeznek. 2011-es indulása óta a Silk Road több, mint 1,2 milliárd dollárra rúgó forgalmat bonyolított le az FBI vádirata szerint, illetve a bitcoin-alapú bűnelkövetői tevékenység globális központjának számított. És ha Ulbricht körültekintőbb lett volna, mind a mai napig is vígan működhetne tovább az árnyakban; a jelek szerint azonban óvatlanul elárulta magát.

A bitcoin rendkívül kecsegtető az abszolút legitim felhasználóknak is: gyors, hatékony és gond nélkül összekapcsolható hasonló, már meglévő szolgáltatásokkal annak érdekében, hogy minél könnyebbé és olcsóbbá tehessük általa a fizetési folyamatokat mindenki számára, bárhonnan, bárhova. A magam részéről mindig is úgy gondoltam, hogy ha egyszer kiépül hozzá a megfelelő infrastruktúra, akkor végül a bitcoin még akár tényleg le is válthatja teljesen az eddig ismert, hagyományos pénzeinket.

Erre azonban mindaddig nem kerülhetett volna sor soha, amíg a Tor-t és PGP-titkosítást nem használó hétköznapi emberek leginkább csak géppisztolyokra és kábítószerekre asszociáltak a bitcoin szó hallatán. Most azonban, hogy a Silk Roadot végre lekapcsolták (és ezáltal egyben remélhetőleg esetleges utódoldalak létrehozásától is kellőképpen elvették a potenciális vállalkozók kedvét), a bitcoin legitimálásáért küzdő személyek és csoportok már végre valóban hitelesen mondhatják azt, hogy lezárult egy korszak, a kriptopénz többé már nem a bűnözők eszköze. És amint az árfolyam újra stabilizálódik, beindulhat az újabb felvirágzás."
(bitcoin.hu)
Üdv:
zotyó 2013. 10. 03. 12:54
Előzmény: #55  zotyó
#56
"A befektetők egyre jobban hisznek a BTC-ben

A tegnapi események ideiglenesen elhomályosíthatták ugyan a Bitcoin csillogását, de ez az árfolyamesés, és a virtuális pénzbe vetett bizalom csorbulása várhatóan nem lesz tartós. Ezt misem bizonyítja jobban, mint hogy a Reuters beszámolója szerint az előző három hónapban jelentősen megszaporodtak a Bitcoinhoz kapcsolódó startup-befektetések. Összesen 7 jelentősebb befektetést eszközöltek Amerikában kockázati tőke befektetők 12 millió dollár értékben, ami jóval magasabb összeg az időszakot megelőző negyedév 2 millió dolláros befektetéseihez képest.

Olyan befektetési guruk bíznak a Bitcoin felfutásában, mint például a Winklevoss fivérek, akik tőzsdén kereskedett BTC-befektetési alapot hoztak létre. Ezen kívül a piac egyes szereplőinek becslése szerint körülbelül 65-100 millió dollárnyi forrást szereztek már a BTC-startupok, amelyekből egyedül az Egyesült Államokban több ezer létezik.

A Bitcoin sztorinak még biztosan nincs vége, sőt, talán még mindig csak most kezdődött el. Azzal, hogy tegnap Amerikában lecsaptak a BTC-vel elkövetett visszaélések egyik legfontosabb piacára, nem hogy csökkenteni, hanem inkább növelni fogják a hatóságok a Bitcoinba vetett bizalmat. Hosszú távon legalábbis ez a hatás várható, hiszen a Bitcoin tulajdonságai között a választható anonimitás egyre kisebb szerepet tölt be a népszerűségében.

Ennél sokkal fontosabb tulajdonsága, hogy az elektronikus fizetések közvetítői (azaz bankok és kártyatársaságok) nélkül is képesek a virtuális pénz használói szinte nulla költség mellett biztonságosan, elektronikusan fizetni. A legnagyobb korlátja ma az elterjedésének az, hogy még mindig viszonylag kevés helyen fogadják el a Bitcoint, mint fizetési eszközt. Ha az árfolyam felfutásához hasonlóan következik be az elfogadásának elterjedése, akkor nagy fejfájást okoz majd a BTC a fizetési piac hagyományos szereplőinek."
link
Üdv:
zotyó 2013. 09. 27. 23:41
Előzmény: #54  Láma
#55
Brückner Gergely a Figyelő újságírója beszél a Bitcoinról:
link
...és egy másik kisfilm, magyar felirattal:
link
Ez utóbbiban szereplő 70 USD-s árfolyam mostanra 140-re emelkedett.
Üdv:
Láma
Láma 2013. 09. 22. 15:44
Előzmény: #53  zotyó
#54
Szerintem akkor lesz tömeges érdeklődés, ha a gyakorlatban elterjed, mint fizetőeszköz. Addig csak spekulációs termék marad.
zotyó 2013. 09. 21. 23:25
Előzmény: #51  Törölt felhasználó
#53
Számomra az a legérdekesebb kérdés, hogy miért nem keltette fel idáig sokak érdeklődését Magyarországon a Bitcoin, miközben 2011 óta őrült mértékben emelkedik az ára. Csak idén január óta megtízszerezte az árfolyamát, jócskán verve a többi befektetési lehetőséget. Ha valahol, akkor itt a Portfolio fórumon "dübörögnie" kellett volna a témának úgy jó két éve.
Jobb későn mint soha - nem tudom, hogy esetünkben igaz-e a mondás. Két éve érdemes lett volna beszállni, hogy most az-e, én nem tudom, de kíváncsian várom a Bitcoin történetének alakulását.
Üdv:
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2013. 09. 21. 23:01
Előzmény: #1  Portfolio
#52
szerintem a jövő pénze a színes kagylóhéj
Törölt felhasználó 2013. 09. 21. 22:47
Előzmény: #50  zotyó
#51
Neked nyilván van, azért is nyomod itt ennyire. Ez persze nem baj, csak illik tudatni is:)
zotyó 2013. 09. 21. 22:17
Előzmény: #49  zotyó
#50
Grafikonok, statisztikák:
link
Üdv:
zotyó 2013. 09. 19. 11:22
Előzmény: #48  zotyó
#49
"Végezetül a Bitcoinról mint napjaink egyig legérdekesebb pénzügyi jelenségéről is szót ejtett. Egyelőre nem tudjuk, hogy lufi-e a Bitcoin - vélte. A legizgalmasabb benne, hogy nagyjából úgy működik, mint az aranysztenderd, a következő két-három év nagy kérdése, lesz-e alternatívája, és hogyan fog működni - mondta Szép, hozzátéve: akárhogy is alakul a jövő, az IT-támogatásra mindenképpen nagy szükség lesz. "
link
Üdv:
zotyó 2013. 09. 16. 22:02
Előzmény: #47  Törölt felhasználó
#48
"— A virtuális pénzekkel kapcsolatos megoldások világszinten is vezető szolgáltatójaként a BitPay Inc. büszkén jelenti, hogy immár 10.000-nél is több, a világ minden táján működő kereskedőnek biztosít bitcoin-elfogadási lehetőséget. Ezt a mérföldkövet majdnem napra pontosan egy évvel az 1.000 kereskedőjük regisztrálását követően sikerült elérniük.

Jelen állás szerint a BitPay ügyfeleinek nemzetközi megoszlása a következőképpen fest: megközelítőleg az 50%-uk észak-amerikai, 25%-uk európai, 25%-uk pedig a világ egyéb tájain működik. Ezek legtöbbje (90%+) az e-kereskedelemben tevékenykedik, főként fogyasztói elektronikai holmikat, nemesfémeket ill. IT-szolgáltatásokat kínálva. (A bitcoin egyik fontos előnye, hogy kockázatmentesebbé teszi a fizetéselfogadást.)

A BitPay jelenleg is töretlenül, gyors ütemben fejleszti tovább kereskedői szolgáltatásait. A népszerű Quickbooks üzleti könyvelőszoftvert használó kisvállalkozások például már a BitPay-en keresztül lebonyolított eladásaikat is gond nélkül felvihetik a Quickbooks-ba, amely lehetőségnek – Bryan Krohn, a BitPay illetékesének elmondása szerint – természetesen az ügyfelek is nagyon örülnek, mivel így már a bitcoinos eladásaik lekönyvelése is ugyanolyan egyszerűvé válik számukra, mint a fizetés elfogadása.

További rekord a BitPay részéről, hogy augusztus hónapban 10.000-nél is több kereskedői tranzakciót dolgoztak fel, 6.4 millió dollárt is meghaladó összértékben – az idei év során pedig eddig összesen több, mint 34 millió dollár értékű bitcoinos tranzakciót bonyolítottak le a platformjukon keresztül."

A BitPay Inc. sajtóközleménye
ATLANTA, 2013. szept. 16. (BUSINESS WIRE - bitcoin.hu)
Üdv:
Törölt felhasználó 2013. 09. 16. 16:29
Előzmény: #44  Törölt felhasználó
#47
"az arany mindig is érték marad az ember szemében"

Ezt honnan veszed?
Lehet, hogy 1000 év múlva viszonylag haszontalan akármi lesz, mint pl. a régen felkapott bakelit.
Törölt felhasználó 2013. 09. 16. 16:25
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
#46
1) Eddig leírtam, hogy mindennek van kockázata és mindent fel lehet törni.

2) Egy szándékos kódváltoztatást sokkal könnyebb észrevenni, mint egy hibát. Az előzőnél elég egy checksum, a másiknál csak a kód elemzése.

3) A forrásokat bizony nagyon sokan nézegetik, főként persze azok a fejlesztők, akik vele foglalkoznak. Arról nem is beszélve, hogy vannak összehasonlító programok, amik rögtön kidobják, hogy mi a különbség.

4) Mivel a nyílt cuccokat nem csak a fejlesztők nézegethetik, hanem bárki, ezért sokkal nagyobb esélye van annak, hogy egy véletlen hibát javítsanak, vagy jobbá tegyenek valamit.

5) Egy ilyen mérvű dolognál vélhetően nem egy drab szerveren lesz az egyetlen példánya a kódnak, meg az ellenőrzőösszegnek, amiről éppen töltenek és hozzáférnek a kártevől. Innentől egy esetleges kártékony kódbejuttatást szinte azonnal ki lehet szűrni és ehhez elég csupán az ellenőrzőösszeget összehasonlítani.

6) Arra sincsen garancia, hogy jönnek az ufók, ledobnak egy bombát és véletlenül pont a te pénzed ég el. :D
Az meg, hogy pl. a két checksum mód kódja egyszerre, ugyanazzal az eredménnyel száljon el, vélhetően ettől sokkal kisebb a matematikai esélye.

7) Egy eredetileg 40 bites kódolást ne hasonlíts össze egy eleve önmagában 256 bites titkosítási eljárással.
Erre is írtam megoldást, majd, ha jön a kvantumszámítógép, akkor komolytalan lesz a 2x256 bites titkosítási eljárás is.
Ez már csak így megy... de ezt is írtam.

8) Persze boldog, aki szívott és nem lehet visszakövetni a hibákat, de, mi garantálja, hogy pl. a még biztosított (itt erről még szó sics!!) ellopott aranyod biztosítási kötvényének eltűnésekor a fizetést? Ha pedig nem biztosítod, akkor ugyanúgy elveszik és kész, ha betörnek és nincs meg a cucc, akár a párnád alatt tartod, akár valaki megőrzi neked.
De persze mondhatnánk ezt arra, ha ellopják a pénzed, vagy hogy egy emberi hülyeségre is példát mondjunk a pinkódos cetniddel a kártyádat.

Tehát akkor mi nem korrekt, amit leírtam?
Törölt felhasználó 2013. 09. 16. 15:34
Előzmény: #44  Törölt felhasználó
#45
Ez csak megszokas. Nincs kulonleges erteke aron kivul, hogy ritka es szepen csillog. (modern ipari alkalmazasokat leszamitva)
A bitcoinnal az a baj, hogy bar ritka es nem hamisithato, csak addig er az egesz valamit, amig mennek a gepek :)
Törölt felhasználó 2013. 09. 16. 14:56
Előzmény: #41  Törölt felhasználó
#44
az arany mindig is érték marad az ember szemében, más kérdés, ha éppen egy zsömle kell megenni, másként tekintesz rá.
attól még arany marad...
Törölt felhasználó 2013. 09. 16. 14:48
Előzmény: #41  Törölt felhasználó
#43
Viszont az aranyamat oda teszem, ahova akarom. Ha akarom elásom a kertben, és majd az unokáim kiássák 100 év múlva. Lehet, hogy addigra már nem ér semmit, de meglesz.
Törölt felhasználó 2013. 09. 16. 14:38
Előzmény: #35  zotyó
#42
"P.: Ön szerint a virtuális világból kilépve, megfogható papírpénzként is megjelenik majd a Bitcoin?

B. T.: Persze, már létezik. Bármilyen megjelenése lehet, hiszen a Bitcoin egy digitális adat, bármire rárakható. Ez egy tipikus használati módja. Az egyik oldalon van egy QR kód, ami a cím, a másik oldalon pedig az a QR kód, ami ennek a címnek a titkos kulcsa. Ha ezt ismerem, akkor azt az egyenleget, ami ezen a számlán van, meg tudom mozdítani. "

LOL. Ha tényleg komolyan foglalkozik a dologgal, hogy lehet ilyen sületlenséget nyilatkozni? Milyen papírpénz az, ami az első tranzakció után értékét is veszti? Vagy amihez külön hordanom kell egy eszközt internet eléréssel, hogy leellenőrizzem, hogy van-e rajta egyáltalán pénz, ér-e egyáltalán valamit? És még sorolhatnám.
Törölt felhasználó 2013. 09. 16. 14:26
Előzmény: #39  watson
#41
Ebben reszben van csak igazad. Az arany mire jo azon kivul, hogy szepen csillog? (jo, mostanaban mar elektronikahoz is hasznaljuk, de regebben nem). Ki garantalja, hogy holnp a 20 kilo aranyadert kapsz akar 1 zsemlet is? Senki, a megszokas :)

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek