2000-2008 között a forint volt a nyerő viszonylag stabil volt az árfolyam, hitelt felvenni euró alapon 2% kamatra és 10-15%-ra befektetve. 2007 végén visszatörleszteni!
és? rá egy évre pedig 9 körül fog fizetni csökkenő eurós inflációs környezetben igazi lélekmelegítő. amúgy tényleg a régebbi pemápok a jók 1,5, 1,25 prémiummal és féléves kamatfizetéssel.
Amikor én 2020-ban megvettem akkor ugyanezt mondták erre is. Ehhez képest most kiszámoltam 2020 júliusban vettem 345-ön az eurót és 8 %-t kamatozott eddig és 20% az árfolyamból ezalatt a máp+ kb 11%-t szerencsétlenkedett össze. Én véleményem szerint ha bent tartod a pénzt nincs nagy jelentősége a kamat változás hónapjának. Ha idén augusztusban vetted van még időd kihasználni a magas kamatot. De ez csak akkor igaz ha nem töröd fel a betétet. Persze ha 24-ben lejáró papírod van ott már más a pálya. Én a kamatokat visszarakom az aktuális PEMÁP-ba jelenleg már a negyedik sorozatba megy, van 25-ös, 26-os, 28-as kétféle is. Nekem ez az euró befektetés hosszútávra szól. Sokan a fórumban nem igazán értik a hosszútávú befektetés és a rövidtávú befektetés különbözőségét. Hosszútávú befektetésbe csak olyan pénzzel szállj be, amire biztosan nem lesz szükség a befektetés időtartama alatt, ebben az esetben a lejárati idő előtti visszaváltásból eredő veszteség nulla. Természetesen a vásárlásod biztosan nem az optimális időben lesz, mert az optimális (maximális) hozamot, akkor fogod megtudni amikor már elmúlt és nem tudod lekereskedni. Lehet tippelni, hogy a 2032/A lesz még 1%-al magasabb hozamú, valószínűleg lesz (szerintem kb. 90% hogy magasabb lesz), de nem biztos. Kérdés, hogy azért az 1%-ért érdemes-e elengedni a jelenlegi biztos 10.3% hozamot, ami az infláció csökkenésekor biztosan csökkenni fog. Ezt mindenkinek saját magának kell eldönteni.
Én még 2020 nyarán vettem, amikor mindenki azt mondta ne vegyek eurót, mert nem gyengül tovább a forint s nem is fizet az euro kamatot vegyek inkabb map+....
A webkincstárban nézegetve a hozamokat hihetetlen: eurós állampapír 9,45% éves kamat ha ezt valaki két éve mondja hát elküldöm orvoshoz, hogy nem százas.
Állampapír
Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.
Ezért tartja még a Templeton is.