A BMÁP-pal nekem két bajom van: 1. a 3 havi DKJ árait követi...ergo el fog maradni az inflától... 2. nem tudsz belőle kiszállni lejárat előtt, illikvid.
Azt kell megnézni, hogy melyiknek mennyi van még hátra a kamatfordulóig: a 2028/I február 23-án fordul és addig még kamatozik kb. 2,66%-ot, míg a 2028/J április 20-án fordul és addig még kamatozik kb. 3.67%-ot. Ezzel szemben a 2029/I február 21-én fordul és addig kamatozik 4.64%-ot. Ez alapján - kizárólag pénzügyi szempontokat figyelembe véve és 1%-is költséggel számolva - azt mondanám, hogy a 2029/I-vel mindkét esetben jobban járhatsz, ha nincs hiba a számításomban.
Aki nem akar vagy tud konkrét papír mellett elköteleződni, annak egyelőre ajánlom, hogy alakítson ki pénzpiaci és rövid kötvény alapokból álló portfóliót.Olcsó és rugalmas. A hosszú kötvények egyelőre, szerintem ráérnek, azért mert a jegybank ma bejelentette, hogy befejeződött a kamatemelési ciklus, még egyáltalán nem biztos, hogy így van.
Szerintem a 2028/K-t mindenképpen váltsd át: ha a MÁK-nál tartod, akkor a 2029/I-re való váltással kb. 4 százalékkal leszel előrébb 2023. június 20-ig.
bátraké a szerencse :) lehet, nem rossz vétel az, ha felmegy pár százalékkal, mondjuk 60%-ra egy év múlva... Addig pedig végül is a 4% nominális kamat valójában 8%, ha a betett pénzre vetíted....
Nagyobb mennyiségű tartalékom van 2028/J PMÁP -ban, kisebb/közepes 2028/K -ban. Az előbbit semmiképpen sem, utóbbit talán átváltanám az újabbak valamelyikébe. 2-3 évben gondolkodva lenne értelme?
Szia Hathor, szerintem eljött az idő, amikortól szép lassan fokozatosan megéri hosszúkötvényeket is tartani, abból a pénzből, ami mostanság nem kell. A kamatemelési ciklus vége (bár én nem hiszem, hogy ennyivel megússzuk majd). A kamatcsökkentés még bizonyára odébb van, akár 1-2 évig is kitarthat ez a kamatszint. Ugyanakkor a hosszú kamatok időben jelezni fogják, amikor normalizálódik minden, így kvázi 5-10 évre vásárolva ezeket szerintem szép summát lehet elérni. Érdemes lehet diverzifikálni itt is, azaz kb. az 5 éveseket gyűjtögetni aztán a 10 éves lejáratúakat, amelyek 50%-on forognak. Azt az időpontot kell jól eltalálni, amikor el kezdődik a kamatcsökkentés, hisz nem biztos, hogy ki kell várni a 10 évet (árfolyamnyereség).
Sziasztok. Nem vagyok különösebben hozzáértő, de jelenleg van egy kis pénzem MÁP+ - ban, valamelyik 2024-es sorozat, szóval nincs sok hátra, de mégis áttenném másba. A csavar, hogy kb. 1.5 év múlva terveim szerint ki is veszem, mert szükség lesz rá ingatlanvásárlás miatt. PMÁP és BMÁP amire gondoltam, egyelőre inkább PMÁP felé hajlok. Azt jól értem, hogy ha most veszek, akkor PMÁP esetén jövő júniustól, BMÁP esetén pedig jövő szeptembertől változik a kamat? OTP-nél van értékpapír számlám, szerintem maradok is, nem éri meg már ezen változtatni. Egyébként ezeket a papírokon kívül érdemes mást fontolóra venni? Eurót nem szeretnék.
Három fontos döntést hoztunk ma - kezdi Matolcsy György: Az alapkamat 125 bázispontos emelése 13%-ra.Ezzel lezárja a jegybank a 16 hónapos kamatemelési ciklusát.Nem zárult le, sőt erősödött az MNB pénzügyi szigora és az inflációs elleni küzdelem, más eszközökre nagyobb súlyt helyezve folytatják a harcot.
Állampapír
Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.
Ezért tartja még a Templeton is.