Topiknyitó: 27400 2014. 06. 24. 12:07

Állampapír  

Szerintem itt már nem a hozamvadászatra gyúrnak hanem a Forint erősödésére játszanak.

Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.

Ezért tartja még a Templeton is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FR73 vasárnap, 10:27
Előzmény: #5866  Rincewind2
Igen, a részvénypiacok kiemelkedő évet zártak. Az arany is, a BTC is, ha HUF romlást nèzed, ez még jobb eredményt ad.
A nehézség, hogy más a kockázati szint, a jövő év lehet -20% és +30% is. Azért nagyobb tőkével ez nem mindegy, ezért én lassan csoportosítok át, ezzel is csökkentve a rossz időpont választás kockázatát 
Rincewind2 vasárnap, 08:07
Előzmény: #5864  FR73
Jelenleg a tbsz számlákon lévő euró és dollár befektetések hozama ellensúlyozza a forint állampapír hozamokat, de ha ott is kézifék lesz akkor problémák lesznek. Most néztem az idei hozamok 25-35% között vannak a TBSZ számláimon (2024-s kivétel, mert az még csak most indult). Ha semleges lesz a tőzsdéken az év hátralévő része, akkor elég jó év lesz.
bronz vasárnap, 06:50
Előzmény: #5857  FR73
Dettó. Én is 7-8% környékét tartanám reálisnak. 
FR73 szombat, 21:34
Előzmény: #5861  Ishar
Pontosan, a megtakarító magánszemélyek legnagyobb ellensége az infláció, a kb helyes pénzromlást ellensúlyozó inflációkövető termék telitalálat (lenne).
Rincewind2 szombat, 21:25
Előzmény: #5862  FR73
Szerintem egyet értünk.
FR73 szombat, 21:21
Előzmény: #5858  Rincewind2
Nézd meg, az alapkamat bement 6,5%-ra, és onnan már elindult a HUF árfolyam is. Valószínűleg a 7-8% alapkamat lenne az "egyensúlyi".
Az MNB azzal takarózik, hogy neki nincs árfolyam célja, neki inflációs célja van, és ugye az infláció rendben is van, a kör bezárult.
A HUF árfolyamon majd szépen lecsapódik az egész, egyelőre még nem drasztikusan, csak úgymond felugrott a sáv tetejére. Nem kellene felfelé kitörni a sávból, mert kényszerhelyzet lesz, mint volt 2022-ben.
Ishar
Ishar szombat, 21:17
"Én úgy érzem, hogy kb 7-8% a valós infláció idehaza az idei évben." --- És ha ezt ki is mutatták volna, akkor a túlnyomó többség maradna szépen a PMÁP-ban.
Rincewind2 szombat, 21:15
Előzmény: #5859  Ishar
Ennek ellenére mégis a KSH adatok alapján dolgozik és hoz elmebeteg döntéseket.
Ishar
Ishar szombat, 21:14
Előzmény: #5855  FR73
"13% bérnövekedés, 3,2% infláció, a fogyasztás meg stagnál." ---- Hát ez ilyen, azért illett volna a Miniszterelnöki Kabinetirodából átszólni a Nemzetgazdasági Minisztériumba Nagy Mártonnak, hogy a KSH által kimutatott inflációs adatokra ne nagyon alapozzon semmilyen intézkedést, előrejelzést vagy gazdaságpolitikai döntést. (Persze a valóságban Marciminiszter tökéletesen tudja ezt.)
Rincewind2 szombat, 21:08
Mivel az idei GDP deflátor is 8%-ra van tervezve nem lenne meglepő a 8 %-s valós infláció....
FR73 szombat, 21:05
Előzmény: #5856  Rincewind2
Igen, az alsó 5 decilis hónapról hónapra él. A minimálbér szépen emelkedett, volt nyugdíj emelés is, na olyan nincs, hogy ők ezt az emelkedést nem költik el.
A 6-8. decilis talán más helyzet, ott lehet, hogy óvatosabbak lettek az emberek, és képeznek valami mini tartalékot.
A 9. decilisben ez a tartalékképzés talán már komolyabb, de ez a lakosság tizede, ami nem okozhat ekkora hatást a fogyasztásban.
A legfelső decilisnek meg kb mindegy, ők már nem feltétlen fogyasztanak többet, vagy nem idehaza.
Én úgy érzem, hogy kb 7-8% a valós infláció idehaza az idei évben.
Rincewind2 szombat, 20:57
Előzmény: #5855  FR73
Persze a számokból megállapítasz valamit, de ha a számok nem jók akkor a megállapítás is rossz. Hiába írsz 10% reálbér emelkedést az inflációhoz képest ha az élelmiszer ár infláció a 3-4-szerese a KSH inflációnak és az emberek 60%-a élelmiszerre költi a jövedelme felét.
FR73 szombat, 20:50
Előzmény: #5854  Rincewind2
13% bérnövekedés, 3,2% infláció, a fogyasztás meg stagnál. 
Első furcsaság, hogy ez a három szám így együtt nem tűnik kósernak, de minimum nagyon gyanús.
Mit hoztak ki belőle a gazdaságunk irányítói? Hogy megtakarítunk.
A CPI számítás módszertana valószínűleg teljesen alkalmatlan már arra, amire szánták.
Van egy felépített brand az ÁKK,-nál, a PMÁP, aminek az alapja a CPI. Mármint a kb helyesen számolt CPI.
Most készülnek rá, hogy ezt a felépített beandet kinyírják. Nézd meg a heti lakossági eladott papír számokat, a PMÁP alig fogy.
Rincewind2 szombat, 20:37
Előzmény: #5853  FR73

A probléma az, hogy a KSH-nak megbízható adatokat kell adnia a kormánynak a gazdasági tervezéshez. Ha a bemenő adatok rosszak akkor a terv még a legnagyobb jóindulat mellett is rossz lesz.
Pl. Most szüttyögnek azon, hogy napközben negatív az áramár és este naplemente után 10-ig drága. Na most ezt bármelyik független szervezet megjósolta ezelőtt 15 évvel. Én ha fogadni lehetett volna rá komoly összeget raktam volna rá. Ha a sok hülye stadion, térkövezés, kilátó, és a haverok kitömése helyett energia tárolásra és lakóépület hőszigetelésre költöttük volna a pénzt akkor akkor most nem itt tartanánk. Amit stadionokra költöttünk abból lehetett volna akkora energia tárolót építeni (Ausztráliában meg is csinálták!), hogy nyáron napközben a paksi erőmű termelt áramát letárolod, ha este kell elhasználod vagy jó áron eladod külföldre.
FR73 szombat, 20:03
Előzmény: #5852  Rincewind2
Értelmetlen kimutatast készítettek, amit valaki megrendelt, és valószínűleg ki is fizetett. A megrendelőt kellene megkérdezni, hogy de miért is?
Rincewind2 szombat, 19:52
Előzmény: #5850  FR73
Akkor egyet értünk abban, hogy ez a KSH adat nem ér annyit, mint a papír amire nyomtaták?
bronz szombat, 19:44
Jaj...
"Sokszor leírtam már, "nem érint" a forint romlása, amíg az árak nem ugranak.Ha ugranak, akkor a PMÁP % emelkedik..."
Látszik, hogy a PMÁP kamatfordulónál micsoda emelkedés lesz jövőre, kamatprémiummal lesz vagy 4% és a +1,5%-os talán eléri majd az 5%-ot.
Szolgáltatások mocskos sokat drágultak idén, ahogy a kaja is megindult újra szeptember óta, ennek ellenére olyan infláció csökkenés van kimutatva, hogy vírit a hazugság.
FR73 szombat, 19:19
Előzmény: #5849  Rincewind2
Jobb híján csak a külön adózó tőkejövedelmek lehetnek ezekben az adóbevallásokból készített kimutatásokban.
Ami nem adózik ( tbsz, állampapír, a legjellemzőbb, de pl 10 év után 3 évente az önyp hozam sem), ami forrásadós, arról ezek nem tudnak.
Tehát egy torz kimutatás, eleve mi az, hogy 7%-nak van tőkejövedelme, miközben 800 ezer államkincstári számla van, és lehetnek pár százezren vagy akár millió felett is, akiknek nincs állampapírjuk, de van tőkejövedelmük.
Rincewind2 szombat, 18:59
Előzmény: #5847  N0MAD
Azt hiszem félre értettél, a KSH szerint számolt összegnél akkor is több van ha csak a felső 1%-l számolsz és a többi jövedelme nulla. A 350000 Ft/év az kb 2,2 MFt állampapír hozama volt tavaly. És amit írtál és én is tudom, hogy így van, ezek szerint a felső ötöd jövedelmének sokkal többnek kéne lenni kb. nagyságrendekkel. Nem merik leírni?
N0MAD szombat, 18:13
Előzmény: #5847  N0MAD
Mondjuk a 350 akkor is furi, valőban.
N0MAD szombat, 18:12
Előzmény: #5846  Rincewind2
“ egy másik statisztika szerint az adózók jövedelem szerinti felső egy százaléka kapja a tőkejövedelem körülbelül 72 százalékát, a felső tíz százalék a 90 százalékát”
Hát pedig az egy százalek viszi a javát, a következő 9% 18%ot, a többiek összesen tizedét.
Szőval számít az az 1%, nem kicsit. Ki lehet számolni a fejenként mennyi az 1%-elso és második decilisben. A többinél meg kb semmi.
És nincs a második decilis aljának kiadott lakása, eros a gyanúm. Sőt.
Rincewind2 szombat, 18:01
Előzmény: #5845  N0MAD
Én szerintem itt valami metodikai probléma van. Én a legfelső 1 % horribilis vagyonával nem is foglalkoztam, de a felső 20%-nak azért van valamekkora látható vagyona: állampapír, kiadható lakás stb. Ebbe az összegbe amit leírtak ez sem fér bele. Egy rákosborzasztói 1,5 szobás kiadott panelből több jön be.
N0MAD szombat, 17:53
Előzmény: #5843  Rincewind2
Ezért számolnak húsz százalékokat decilisek helyett, szépen elsimítja a felső 1% meg 0,1% kiugró szamait.
Amíg desiliseket közöltek látszott hogy a masodik decilis teteje (tehét a legfelső 10% alja is) még kb csóró, se befektetés, se vagyon se semmi extra. A felso 10% átlagát persze felhúzta a top-top.
A huszadot mar nem annyira húzza, okos dolog ez a statisztika.
amadeo szombat, 16:41
Előzmény: #5843  Rincewind2
sajnos az újságíró sem gondolt/járt utána, feltűnően nem stimmel ez a szám. Úgy sejtem az adóbevallásokba ezen a jogcímen beírandó egyéb jövedelmet tartalmazza csak(?)
Rincewind2 szombat, 16:28

Ezt a telex cikket megnézve nagyon szegény a legfelső 20% ha 2023-ban 356.000 Ft volt az éves nem munkával megszerzett és nem állami transzfer jövedelem.
https://telex.hu/gazdasag/2024/11/23/jovedelem-kereset-toke-befektetes-kamat-hozam-egyeb-jovedelem
tucsok szombat, 13:54
Előzmény: #5840  Boby
"Számtalanszor elmondtam,beszélgetni járok" IDE !!!!
Boby
Boby szombat, 13:10
https://telex.hu/nevertek/2024/11/22/trump-amerikai-reszvenyindex-kockazati-premium-hold-alapkezelo
"Húsz éve nem látott jelenség köszöntött be: a vezető amerikai részvényindex hozama alacsonyabb, mint a kockázatmentesnek tekintett 10 éves amerikai államkötvény hozama. Mindez nem normális, hasonlóra legutóbb a dotkomlufi idején volt példa, könnyen hozhat magával komoly részvénypiaci esést. Donald Trump vastagon benne van a dologban, bár az amerikai piac nélküle is nagyon túlárazott volt. A múlt példái alapján ilyen szélsőséges piaci környezetben érdemes óvatosabb portfóliót kialakítani."

Topik gazda

27400
27400
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek