Topiknyitó: feel 2020. 01. 19. 14:04

4IG Nyrt reszvenyesek.  

4IG topic reszvenyeseknek es hasznos forumozoknak.
Moderacio alatt lesz.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
rice2 2024. 09. 06. 09:34
Előzmény: #55239  rice2

Csak eljátszottam a gondolattal, ha mondjuk 1 ekkora nagy cégnél évi 16milliárdos leírás az normális lenne és ennyit írtak volna le, akkor 2,5 év alatt az 40milliárdos leírást jelentene.
2,5 év alatt a 4IG leírásokkal (-336milliárd és +pénzügyi veszteséggel EURós hitel) együtt -69,4milliárdos veszteséget mutatott ki, úgy, hogy közben a hiteleket is fizette.
Na most ha nem 336milliárdos leírás lett volna, "csak" 40en, az 2,5év alatt +226,6milliárdos! nyereség lenne.
Nem vagyok könyvelő, nem tudom 1 ekkora cégnél mennyi az éves természetes leírás.
(Ha valakinek van sejtése megírhatná, mert én csak a hasamra ütöttem az évi 16milliárddal.)
.
Az viszont tuti, hogy a megvásárolt cégek mind nyereséget termelnek. (Digi, Invitech, Vodafon és az ONE)
Ha kimutatják és a nagy leírások megszűnnek, giga nyereségek jöhetnek.
Persze a kérdés az, hogy mikor szűnnek meg a nagy leírások.
Jászaiék magabiztosak. Szerintem igazuk lesz.
Ha igazuk lesz, akkor viszont a saját rv. vásárlást most vétek kihagyni a cégnek.
.
A cég mintha 1 éve nem küldene pozitív jeleket a kicsiknek. Csendben vannak és minél nagyobb leírásokat hajtanak végre. Saját részvényt sem vesznek. Pontos terveket , várakozásokat nem közölnek. Ez miatt elemezni sem tudják a céget. Kicsik eladnak, csökkentenek. Itt is egyre kevesebben vagyunk.
A nagy kérdés, hogy ki vásárolja? ki gyűjti be a megunt, eldobott papírokat? és, hogy ez meddig tart még?
rice2 2024. 09. 06. 09:04
Előzmény: #55236  KKR13

Én úgy gondolom, hogy a "nagy" leírások már megtörténhettek.
Jöhetnek ezután is, de talán már kisebbek lesznek. (Régebben is voltak, csak kisebbek.)
2021ben még "csak" 4,7milliárd volt a leírás egész évre.
.
2022ben már 74,8milliárd!!!
2023ban 170,7milliárd!!!
2024ben eddig 6 hónap alatt 90,4milliárd!!!  Tehát 2,5 év alatt leírtak összesen 336milliárdot!!!
Ezeknek a leírásoknak lassan lassulnia kellene. Persze mér a 3Qben jöhet 1 nagyobb, de utána tuti kisebbek lesznek. Ha csökken az komoly nyereségkimutatással fog majd járni!!!
Ez majd +kalóriát jelent a papírnak, mert most a többség még sok, nagy leírást vár és a leírások beárnyékolják az eredményességet és az árfolyamot.
Persze ez csak az én véleményem.
751ft
orbitalis 2024. 09. 06. 08:37
Előzmény: #55236  KKR13
HW eszközök esetében ez 5 év szokotr lenni, de ezek az eszközök is elketyegnek 10-15 évet akár. 
Törölt felhasználó 2024. 09. 06. 08:12
Előzmény: #55235  jofej

teljesen egyetértek veled
ha a Q3-Q4-re profitot várnának, akkor már előre sejtetnék, de tényleg pont az ellenkezőjét sugallják
ja és jönnek a 400 Mrd-s tervvel, csak ezt már 2023 óta, ami közben inflálódik rendesen
pozitívum, hogy az olcsón felvett hitelek is jól inflálódnak
KKR13
KKR13 2024. 09. 06. 06:42
Előzmény: #55235  jofej
Az amortizációnak az a célja, hogy egy tárgyi eszköz beszerzésével, létesítésével kapcsolatos ráfordítást ne egyszerre számolja el a gazdálkodó, hanem arányosan a felhasználásával, üzemidejével, hasznos élettartalmával, mert így kapnak folyamatosan valós képet a piaci szereplők a gazdálkodóról.
 Ez azt is jelentheti, hogy ha például 2023-ban valamiért egy összegben kiadtál 1 milliárd Ft-ot, akkor nem a 2023-as évre terheled a teljes ráfordítást, hanem mondjuk a következő 5 vagy 10 évre vagy amit a számviteli politikádban rögzítettél, ezért előfordulhat, hogy 2023-ban csökkent a pénzösszeged 1 milliárddal, de mint ráfordítást a következő 10 évben évenként 100 millió Ft-tal számolod el és az már azokban az években nem jár pénzeszköz kiadással.
Persze, mivel itt jelentős mértékben hitelekből, kötvény kibocsátásból történtek a beruházások, ezért nem ennyire kedvező a képlet, sőt még kamatot is ki kell termelni.
Jó lenne látni az eszközöket terhelő amortizációt teljesen kibontva, mert akkor közelebb állnák a megfejtéshez. 
Nekem az az érzésem, hogy ha sikerül a sztori (szerintem ez inkább idő kérdése és a nemzetközi helyzeté), akkor később iszonyú ugrás lesz (árfolyam érték, osztalék), de erre tényleg lehet, hogy még hosszú éveket kell várni. Persze, ha valami gubanc van, akkor sem arról van szó, hogy minden elértéktelenedik, mert a kötelezettségekkel szemben nagyon jelentős az eszköz állomány, aminek értéke van.
jofej 2024. 09. 05. 17:45
Előzmény: #55233  rice2
A jelentésben van egy mondat - "Az akvizíciókkal a Csoport tulajdonába került eszközök vételár-allokációs hatásai, az eszközök hasznos élettartamának végéig, vagy elidegenítéséig hatnak majd negatívan a vállalatcsoport eredményességére, ezek azonban valós pénzráfordítást nem jelentenek." - ami nekem azt sugallja, hogy nem hogy a Q3-Q4-ben, de évekig nem számíthatunk nyereségre. 
orbitalis 2024. 09. 05. 16:40
amugy igen, 2018-ban pezsgett a forum es tele voltunk fuges napokkal meg volaval.
most kva nagy pangas van....
sztem idén mar semmi nem lesz.
rice2 2024. 09. 05. 15:38

Van a cégben 50milliárdos szabad pénzeszköz. Persze nagyon el van adósodva, de ha fordul akkor jöhetnek a nyereséges negyedévek. Ha nagyobb akvit akar, akkor újabb hiteleket kell felvenni.
Persze közben eladhatják az AH kiszervezett cégének a kisebbségi részét. 
Lehet, hogy azért várnak az eladással, mert 1 külföldi akvi után nagyobb céget tudnak eladni és minél nagyobb, annál nagyobb a felár. (Ezt még jászai nyilatkozta régebben)
Mi persze várjuk a 2025ig beígért +400milliárd feletti értékteremtést is :D
A cég miért várhat a saját részvények vételével? Miért nem veszik?
Ha csak jelentés után 200e-300e db-ot vennének, már a spekik is jobban mozgolódnának a papírban.
200millió ft a cégnek nem tétel. Szponzorálásra és adakozásra is évente dupláját is elköltik.
közben kisebb cégeket is tudtak venni, de saját rv.ét nem.
Más cégek is veszik, sőt zsákolják a saját részvényeiket. 4IG 1 éve nem. (Addig igaz sokat vettek)
Nem értem, hogy miért jó, ha a kicsik elbizonytalanodnak. Alig vagyunk már a fórumokon.
Kereskedés is minimális a papírban. Saját részvény mindent megpezsdíthetne.
Persze az igazi az lenne, ha jönne 1 nyereséges negyedév. Remélem a 3Q már az lesz.
754ft Foci szurkolók szerint.     Kurva gyenge! és szerintem is az!
orbitalis 2024. 09. 03. 14:29
pedig ez egy magánember lehetett, mert azóta sem volt kötés :)
mondjuk nyár közepén az én 5K-s kötésem volt ilyen :) szinte csak az volt egész nap.
Boavista 2024. 09. 03. 14:09
Előzmény: #55230  jofej
Rég volt már ilyen..!
jofej 2024. 09. 03. 13:58
20.000 darabos pakk megvéve. R.: 764
orbitalis 2024. 09. 03. 13:00
https://invst.ly/16bymh
ha elbukik a 750, akkor a 620-as szint lesz komoly reménység, az párszor már megforgta.
siralmas lenne.
orbitalis 2024. 09. 03. 10:29
Előzmény: #55227  tschi-
Viszont az immateriális javakat is 3-5 évre écs-zik és valójában nem kerülnek ki a cégből akár 10 után sem.
Klasszikusan ilyen az összes szoftverfejlesztés.
De IT eszközök esetében is (pl.: egy router vagy tűzfal) van, hogy 5 év az ÉCS de 15 évig brekeg a vas.
tschi- 2024. 09. 03. 10:00
Előzmény: #55216  KKR13
Annyit azért jegyezzünk meg, hogy az amortizációt illene cashben is kitermelni, hogy legyen forrás az eszközök pótlására. Az ICT szektorban ez azért egy fontos szempont, hiszen az eszközök avulása viszonylag gyors.
orbitalis 2024. 09. 03. 09:04
eltűnt a tegnapi 12K-s pakk 760-ról...
orbitalis 2024. 09. 03. 08:24
https://invst.ly/16bukg
Amúgy neuralgikus ponthoz értunk a TA alapján bár farkasfuhoz képest én egy dilettáns jószág vagyok.
Ha ezt a szintet elbukja, akkor a jóég kegyelmezzen nekünk, akik benne ülünk.
orbitalis 2024. 09. 03. 08:22
Előzmény: #55221  Dekanter
Én azt sem zárnám ki, hogy a cég nagyon nehéz helyzetbe kerülne, ha mondjuk 700Ft-ot mondtak volna be, mert ha kötelezettésgük van a kifizetésre, de nem tudják megtenni mert nincs annyi cashflow, akkor baj van.Húztak egy olyan árfolyam határt, amely alatt ők biztosan tudják, mennyi tulajdonos lehet és ha mégis megbolodulna valaki, akkor ki is tudják fizetni.Én itt minden magyarázatot el tudok fogadni és értem is.De!
Ami miatt továbbra is méltatlankodom az az, ahol szétcseszték az árfolyamelekedési pályát.
Ahogy tudatosan szétmutyizták a kereskedést tavaly.
Ezt nem tudom benyelni.
KKR13
KKR13 2024. 09. 03. 06:58
Nehéz megmondani, az Opusnál is eljátszottak már egy ilyen kört és utána még a megjelölt ár (olyan 300,-Ft körüli ajánlatra emlékszem) alá ment az árfolyam, amit tetézett persze a Covid, majd a háború hatása is.
Én befektetőként "végignéztem" azt a folyamatot, de szerencsére tudtam, hogy egy bizonyos szinttől már folyamatosan érdemes gyűjteni a részvényeket, amely utólag jó döntésnek bizonyult, pedig kb. egyedül álltam ki a "stratégiám" mellett. Persze, az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha az inflációt is belekalkulálom, akkor még ott sem mondhatom magamat egyelőre igazi "nyertesnek". 
Szerintem ez az ajánlat, amely a saját tőkét veszi alapul, eleve "becsapós", mert nem a konszolidált saját tőkét (336 milliárd) veszi alapul, hanem annál jóval alacsonyabb egyedi saját tőke értéket (155 milliárd).
Javítsatok ki, ha nem így van.
Köszönettel.
sonos 2024. 09. 03. 01:00
"Azon 4iG Részvényesek számára, akik úgy határoznak, hogy nem kívánnak a Szétváló Társaság részvényesei maradni és erről érvényes nyilatkozatot tesznek, részvényeik ellenértékeként az Átv. 6. § (3) bekezdés alkalmazásával részvényenként 520,-HUF (azaz ötszázhúsz forint) kerül kifizetésre a Leválással Létrejövő Társaság nyilvántartásba vételét követő 60 (hatvan) napon belül, azonban a Leválással Létrejövő Társaság nyilvántartásba vételével korábbi 4iG részvényeik feletti tulajdonjogukat elveszítik. A részvényest megillető vagyonhányad az Átv. 6. § (3) bekezdése szerint a 4iG Nyrt. Leválást megelőzően történő jogutód nélküli megszűnése esetén járó vagyon mértékében került megállapításra, ami a 4iG Nyrt. egyedi saját tőkéjének (155.412.623.079,-HUF, azaz százötvenötmilliár négyszáztizenkettőmillió-hatszázhuszonháromezer-hetvenkilenc forint) 1 (egy) részvényre eső hányada."
Dekanter 2024. 09. 02. 22:28
Sziasztok!
Laikus kisbefektető vagyok, ill. a falvédőről is most másztam le, szóval csak finoman bánjatok velem!
Az lenne az őszinte hülye kérdésem, hogy mi visz rá egy céget, hogy a saját részvényeivel kapcsolatban egy nagyon alacsony, 520 Ft-os árat lengessen be csak úgy önszántából? Így akarnak átmeneti pánikot kelteni, hogy olcsóbban jussanak hozzá a saját részvényekhez? Vagy dupla blöff? Egyáltalán, ki az a részvényes, aki aláírja a papírt, hogy 520 Ft-ot kér részvényenként, amikor most 750 fölött el tudja adni?

Topik gazda

feel
feel
5 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek