KKR13

Regisztráció: 2019-02-11 21:25:48

Hozzászólások száma: 1 742

Utolsó hozzászólás: 2021-05-14 16:10


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 3
Népszerűség: 5

Kitiltások, felfüggesztések

Moderáció:
Kitiltás a "Globalis SzOpus Nyrt." topikból

A moderálás a "Globalis SzOpus Nyrt." topik #16599 sorszámú hozzászólása alapján történt.

A moderátor indoklása:
Magyarkodasbol jeles..gondolkodasbol nullas!

felfüggesztés(ek):

Moderáció:
Felfüggesztés a teljes fórumból - 2020-09-08 17:05-ig (5 nap, 0 óra, 0 perc)
A moderátor indoklása:
na ne már
Moderáció:
Felfüggesztés a teljes fórumból - 2021-01-21 07:22-ig (3 nap, 0 óra, 0 perc)
A moderátor indoklása:
személyeskedés

utolsó 20 hozzászólás

NEW OPUS GLOBAL péntek, 16:10
Aki szeretne olcsón vásárolni tegye meg tétjeit, mert nem rég újra vettem egy kis csomagot, így marginális befektetésemmel emeltem egy picit az árazást kb. egy órája, ha már más nem teszi meg.
NEW OPUS GLOBAL péntek, 16:09

A szokásos hihetetlen zseni újságíró palánta szarkavarása, de tudod mit,  444 napi 300,-Ft-ért biztosítson hasonló szolgáltatást, de ne az én kontómra, mert Opus részvényesként jótékonykodtam már eleget.
OTTone 2021. 05. 09. 17:53

Köszönöm.
Az biztos, hogy ha kisemmiznének bennünket, azt nem szabad beletörődéssel konstatálni.
Egyelőre persze nem vagyok ilyen pesszimista és nem megyek a falnak, mert annak már a körülöttem élők innák meg a levét és nem azok, akik rászolgálnának.
OTTone 2021. 05. 09. 17:30

Ködösíteni, persze, amikor több mint fél évtizednyi megtakarításom áll a részvényben és egy újpalotai panel ablakából hatalmas perspektíva nyílik az életre. Nagyon megnyugtató a helyzet, hogy évtizedek alatt így vagy úgy, de folyamatosan meglophat a társadalmi rendszer, hol agyon adóztat (lásd rendszerváltástól a 2010-es évekig), míg közben tömegek csalnak mellette és az arcodba nevetnek, ha pedig végre nem a hitelintézetnél vagy az államnál hagyod azt bagóért (valós inflációt el nem érő hozamért),  amit nem költesz a családodra, magadra, akkor meg más formában tüntethetik el, de ugyanoda jutsz, hogy kb. annyi vagyonod van, amit még az Átkosban a szüleid a rendszert keretében (nem csókosként) munka mellett szerezhettek (lásd panel).
Mondjuk, ahogy a világ változik, lehet, hogy egyszer még ezt a szar állapotot is meg kell utólag jobban becsülni.
Visszatérve a témára, az előzetesen közzétett beszámolói adatokban ott szerepel, hogy 2019-re 160 millió, 2020-ra pedig 190 millió van ÉCS-két "beállítva" a mérlegbe, úgy hogy a korábban megjelent közlemény szerint 2019. decemberben állították üzembe a szerverparkot.
Amennyiben a ráfordításokat növelték, azt az egyéb ráfordítások és veszteségek soron kell szerintem kapizsgálni, mert a terven felüli értékcsökkenés oda gyűrűzhet be.
Természetesen itt végig nem az idei ÉCS-ről vagy más ráfordításokról beszélünk, hanem a tavalyi üzleti évéről. Ez évi adatokat szerintem még nem is láthattunk.
OTTone 2021. 05. 09. 11:04

Ahogy nézem az előzetes számokat, az értékcsökkenési leírásnál szerintem a szerverpark beruházás nem a TAO szerinti 33 %-kal van kalkulálva, annál (3 év) biztos hosszabb ideig van "beállítva".
Az egyik interjúban nyilatkozott területekkel kapcsolatos értékcsökkenés viszont terven felüli (rendkívüli) jellegre utalt, bár pár dolgot akkor sem értetettem (miért akarják dobni például az e-sportot), az volt az indok, hogy nem tudnak egyszerre sok mindenre "koncentrálni".
OTTone 2021. 05. 09. 10:48
Ott van az egyéb követelések soron az ellenpárja a kötelezettségnek, mivel előlegről van szó.
OTTone 2021. 05. 09. 10:43

Értékcsökkenést nem lehet elszámolni olyan gépekre, amelyekkel csak kereskedtek, az csak a vállalkozás célját huzamosabb - min. 1 év - ideig szolgáló tárgyi eszközök esetében működő elszámolási mód, hogy az adott tárgyra jutó ráfordítás olyan időtávon kerüljön elszámolásra, ahogy az a vállalkozás érdekében rendelkezésre áll az általa előállított produktum érdekében.
A másik, hogy sosem volt ennyi szabad forrása a cégnek, a közleményekben is benne volt, hogy az állam adta rá előlegben a forrást, amiből a gépeket meg tudták vásárolni, majd leszállítani a megrendelőnek.
Amennyiben volt rajta jelentős nyereség is, az is nagy valószínűséggel nem ennél a cégnél realizálódott (sőt ezt nagyjából már előre is kommunikálták), hanem a kereskedelmi láncolat egy másik érintett szereplőjénél, ha volt ilyen.
NEW OPUS GLOBAL 2021. 05. 03. 00:08
Sajnos ezek is hasonló utat járnak be, pedig teljesen más a háttér.
NEW OPUS GLOBAL 2021. 05. 03. 00:06
Ne felejtsd ki a közelmúltból az AutoWallist (nem kis háttérrel) vagy a még nagyobbak esetében a Magyar Telekomot.
OTTone 2021. 05. 02. 18:36
Felmerül a kérdés, hogy a könyvvizsgálói megbízás egy, az események után hónapokkal később lezajló pár napos auditálási feladatban merült ki vagy egy folyamatos megbízatásban. Amennyibe nem egy egyszeri díjazásról van szó, akkor már sokkal korábban kellett volna megfelelően eljárni, mert akkor nem borítják rá mindenkire egyszerre a szaros vödröt beláthatatlan következményekkel. Itt, ha kiderül, hogy a cég operatív vezetése nem olyan sáros, mint ahogy most sejtetve van, már akkor is hatalmas károkat okoznak minden  részvényesnek.
NEW OPUS GLOBAL 2021. 05. 02. 18:26

Én vegyem észre magam, mert néha meg merek néha szólalni és nem abból a kottából játszom, amihez kedvetek van. Te nyomod itt folyamatosan a linkeket, nem én a kormány oldalakat.
Egyszer sem titkoltam a politikai választásom, és ebből adódóan még valahol racionális, hogy szerettem volna egy ilyesféle hazai cég "feltőkésítési" folyamatban részt venni, bár nem gondoltam volna, hogy ennyire dotálnom kell a folyamatot és hülyére vesznek. Az én bukom a pénz időértékét is figyelembe véve, úgy 50 %, de ezt az elmúlt években párszor közzétettem, szóval ne oktass ki ilyenekből.
NEW OPUS GLOBAL 2021. 05. 02. 17:17

Nem csak itt, maximum a mérték más egy fejlettségi - jobbléti helyzetben, az emberi önzőség határtalan.
A jelenlegi vezetés felmérhetné, hogy emberek évek óta ki vannak szolgáltatva, köztük olyanok is, akik a mostani gazdasági politikai irányvonalat támogatták inkább. A jelenlegi kommunikáció egy cseppet sem szól feléjük.
NEW OPUS GLOBAL 2021. 05. 02. 17:07

Vegyél Opus részvényt, most jóval olcsóbb, mint amikor itt a többség bevásárolt.
Amúgy neked szerintem lehet, hogy nincs is részvényed, csak folyamatosan nyomod itt az egyik oldal propaganda sajtó termékeit, más megnyilvánulásod, ami érdemben a témához szólna még nem volt, csak amit megírnak róla az egyik irányba elfogult szereplők a folyamatos linkelgetéseidben.
Amiről beszélsz, az egy több évtizede tartó folyamat, az elmúlt tíz évben annyi történt, hogy kevesebb adóterhelés mellett, jóval kevesebb a külföldi érdekeltség, ellenben több a hazai, amely nyerhet, gazdagodhat az állami költségvetés terhére zajló infrastrukturális folyamatokon, ezt nagyon jól kellene tudnod, ha évtizedek óta dolgozol ebben az országban.
Egyik sem jó megoldás, de ez még mindig kevésbé rossz, főleg, hogy mit szánnak nemzetpolitikának és mit kínálnak a nyitott világ keretében a másik oldalon.
Ma adták pont a Hírt tv-nél a Tizedes meg a többiek című filmet, ha fiatal vagy és még nem láttad, nézd meg, elég tanulságos.
NEW OPUS GLOBAL 2021. 05. 02. 10:17
Kezdj el szlovákul tanulni, onnan is egyre több helyről tudsz majd idézni a magyar származású amerikai üzletember és filantróp közgazdász, a reflexivitás közgazdasági elméletének kidolgozója - sajnos a spekuláns, politikai adóoptimalizáló és a náci vonalat kihagyták belőle az objektivitás jegyében - "jó embernek" köszönhetően.
NEW OPUS GLOBAL 2021. 04. 30. 21:28

Egy más dimenzióból nézve.Meg lehet nézni az összes számviteli dokumentációt (2020-ast is) ezen a felületen, ha valaki még nem ismerné:https://e-beszamolo.im.gov.hu/oldal/kezdolapÍrjátok be a keresőbe az Opus cégjegyzékszámát: 01-10-042533, úgy a legegyszerűbb.
A jelenlegi mérleg alapján (Opus Global Nyrt.), azaz, amikor nem a részesedések (leányvállalatok) teljesítményét, értékét mérjük (alias konszolidált beszámoló), hanem kimondottan a vagyonkezelőt nézzük, azaz az egyedi beszámolót vizsgáljuk, úgy mondanék pár adatot némi magyarázattal.
1.) A részesedéseket, azaz leányvállalatok kapcsán a bennünk meglévő közvetlen vagy közvetett Opus Global Nyrt. tulajdonrészt tekintve 154 milliárdot tartanak a könyvekben nyilván.
2.) Ezen leányok felé fennálló követelés állománya az Opusnak 2020.12.31-vel kb. 45 milliárd Ft volt, azaz ennyit hitelezett a leányoknak az Opus eddig (a legnagyobb adósok: Kall - 10 milliárd feletti, KZH Invest Kft - Hunguest csoport -  közel 20 milliárd (meglepő módon már 2019 év végén is hasonló mértékű, Wamsler - 8 milliárd)
3.) Pénzeszközök év végével kb. 25 milliárd (ne keverjétek a nyereséggel, azt az eredménykimutatás mutatja legjobban).
4.) Jegyzett tőke 17,5 milliárd Ft
5.) A forrás oldalon 166 milliárd a tőketartalék (ez áll az eszköz oldallal szemben nagyjából a leányok kapcsán - részesedések).
6.) Az eredménytartalékban (előző évek nyeresége) jelenleg 15 milliárd körüli összeg lehet, bár lehet, hogy az energetikai akvizíciókra el is megy ebben az évben.
7.) Hosszú lejáratú kötelezettségek 29 milliárd (szinte az egész az első kötvénykibocsátással egyezik meg).
8.) Rövid lejáratú kötelezettség marginális, 2 milliárd alatt.
A fentiekből az látszik, hogy bár jön egy újabb 40 milliárdos kötelezettség ezekhez (forrás oldal) ebben az évben az újabb kötvénykibocsátás miatt, amivel szemben viszont növekedni fog a részesedések értéke (eszköz oldal), de még így is maga az Opus, mint a vagyonkezelő, nincs külső fél felé extrém módon eladósodva, viszont ez már nem mondható el mindegyik leány (részesedés) esetében, amelyek közül van olyan, amely jelentős mértékben tartozik az Opusnak és/vagy külső félnek.
Tavaly egyedül az építőipar (MM) fizetett jelentősebb mértékű osztalékot (8 milliárd), ezért lett az eredménytartalék év végére 15 milliárd körüli összeg.
Amikor a részvény értékét meghatározták (elemzés), akkor szerintem egyrészt ebből a vagyoni helyzetből indultak ki (azaz, hogy 2020.12.31-vel közel 200 milliárdnyi vagyon van a vagyonkezelőnél összesen 30 milliárdos, külső fél irányában lévő kötelezettséggel) és hogy a "piacra termelő" cégek a mostaniakhoz képest már jobb eredményeket fognak mutatni a következő években és közben hiteltörlesztésre is képesek lesznek, illetve az érkező újak (energetika), ha nem is eget rengetőt, de elég fix jövedelmet hozhatnak a következőkben.
Amennyiben tudnák garantálni az építőipari szegmens estében a következő évekre a hasonló mértékű hozzájárulást a csoport eredményeihez, akkor talán még vastagabban is fogott volna a ceruzájuk (elemzés),  de szerintem ezt mindenki homályos területnek tartja egyelőre a politika miatt és azért látjuk, hogy egy, a hírek sarkában másfél évvel ezelőtt megbújt egészségügyi probléma micsoda felfordulást tudott hozni a mindennapokba.
NEW OPUS GLOBAL 2021. 04. 30. 20:21

Van egy rossz hírem, ez a szállodák felújításának önrészére és a megvásárolandó energetikai cégek ellenértékének megfizetésére szolgál, nem egy újabb hatalmas vadra, amire itt célozgatnak szerintem egy kissé felelőtlenül, de ahogy Ego mondta a Lecsóban: Lepjen meg!
Amit észrevettem a jelentés olvasásakor, hogy a Viresol (sajnos csak felesben van itt) gyakorlatilag múlt év végével zárta a próba üzemi időszakot, így onnan jelentősen javuló eredmények várhatóak és a Kall esetében is arra céloztak, hogy feltételezhetően növekedni fognak a bevételek.
A szállodákat nem tudom hova tenni, mert egy szinte teljes egészében állami támogatásból megvalósuló új luxus szálloda építése közel 100 szobával (nem Mészáros érdekeltség) kerül állítólag 4 milliárdba, nálunk pedig az állami támogatás és a hozzáadott önerő (első kötvény egy jó része)  lesz szállodánként közel ennyi, de ezek a szállodák már meglévő dolgok, csak felújítjuk, bővítjük azokat, ott pedig egy vadi új épül.
Azt néztem, hogy rendes időszakban évi 1,7 millió körül volt a vendégéjszaka szám a Hunguestnél, ha csak éjszakánként 3.000,-Ft jövedelmet lehetne kreálni ezeken (13.000,-Ft/főtől indulnak az akciós ajánlatok és időszaktól függően 20.000,-Ft felettiek is lehetnek az árak), akkor az már 5 milliárdos eredmény lenne, de gondolom bőven nagyobb szám lenne a realitás a felújítások és egy normális életvitel mellett és ebbe az ágazatra jutó évi több milliárdos ÉCS is beleférhetne.
Az építőiparnál a fennmaradt közel 50 milliárdos ÉCS főként a BB projekt céghez (RM International Zrt.) köthető, mivel a két "nagy" (R-Kord és MM) már csak 10 milliárddal lóg e tekintetben.
Sajnos megy a ködösítés, a következő EU-s támogatási ciklus tükrében, illetve azt nyilatkozzák, hogy a sok kicsi és sokra mehet elvén is működni fognak a jövőben.
"Természetesen" a vasút kapcsán, továbbra sem vagyunk érdekeltek a pálya építésekben, csak az egyebekben (villamosság).
A Wamsler szerintem ebben az évben már nem lesz akkora mínusz, mert az elmaradt "fogyasztói bevásárlások" valószínűleg pótolódni fognak ebben az évben és azt írták, hogy más felé is nyit a cég.
Nevetséges, de a legkisebb (Csapatáj) a legjobb, ha minden leány így teljesítene, tényleg mindenki győztesnek érezhetné magát.
Sajnos úgy gondolom, hogy azon vezetők, akiknek volt pofájuk több tízmilliárdos jövedelemről beszélniük évekkel ezelőtt, a büdös életben nem nyerik el a büntetésüket, pedig a börtönbüntetés egy nagyon minimális szankció, ami járna nekik, én biztos, hogy atomjaikra bontva semmisíteném meg őket.
OTTone 2021. 04. 24. 10:42

Egész biztos vagyok benne, hogy sokszor olyan személyek keltik itt is a hangulatot, akiknek nincs részvényük és csak a megbízójuk (politikai sík) feladatát teljesítik vagy saját (újbóli kereskedés után minél alacsonyabb árfolyamon történő bevásárlás és akkor már részvényes lesz) érdekükben cselekednek.
A mostani kommunikációban sem az igazságra törekednek a felek, hanem a hatásra és az abból származó előnyökre, ezért is írnak olyan cikkeket, ahol nem a teljes képet tárják fel (pld-ul: előzetes pénzügyi kimutatás megjelenését követő cikkben hallgatás erről a közleményről és az abban feltárható információkról), csak a céljuknak megfelelő üzenetet (pld-ul: politikai visszaélések) kívánják eljuttatni a címzetteknek.
Nem érdeklik őket az ügyben az esetleges szenvedő felek (valós kisbefektetők), csak az, hogy minél nagyobb legyen az ügy körüli balhé és azt összefüggésbe lehessen hozni politikai szereplőkkel.
Természetesen nincs kizárva, hogy vannak visszaélések, de az sem zavarja a feleket, hogy ebből nem profitáltak itt a valós kisemberek, ellenben a  hatalmi "játékukban" (legyen az a cégben történő hatalom átvétel vagy a cég körüli probléma tálalásával a következő választásra való muníció) úgy döntik őket el, mint a parasztokat a sakk táblán, ha bármelyik félnek az érdeke ezt kívánja, hogy elérje a végső célját.
Továbbra is tartom, hogy a hozzám hasonló, befektetésként részvényt vásárló "kisrészvényesekkel' szívesen összeállok, ha szükséges, közös megbízott (1 % feletti) delegálása érdekében.
Úgy gondolom, hogy alapvető információk hiányában, teljesen felesleges bármilyen túlzottan negatív vagy pozitív álláspontot sulykolni egyelőre.
Szakmabeliektől kérdezem, hogy véleményük szerint az előzetes pénzügyi kimutatásban megcsillagozott soroknál lehet esetleg a könyvvizsgálóval való vita, szakítás tárgya?
OTTone 2021. 04. 23. 06:47
Megjelentetnek egy cikket a tegnap már hozzáférhető előzetes adatok ismeretében, de érdekes arról semmit sem írnak, hogy itt nem realizálódott bármiféle jelentős haszon is, ennyit ezekről az "objektív" újságírókról és média felületekről, ezek is csak egy kibaszott politikai seggnyaló média.
NEW OPUS GLOBAL 2021. 04. 22. 06:53

Különböző módon javaslom értékelni a dolgokat.
Amennyiben konszolidált eredmény szempontjából közelíted meg, akkor a "sajátos ÉCS"-t figyelembe véve 15 milliárdos "elméleti" nyereségről lehet szerintem a valóságban beszélni, a szokásos ÉCS (későbbi üzletek arányában) viszont ilyen szempontból tényleg ráfordításnak tekinthető.
Az építőipar folyamatosan osztalékfizető az Opus Nyrt. felé (2020-ban is fizetett - MM pld-ul 8 milliárdot a beszámoló szerint, ami valószínűleg segítség volt az energetikai cégek vásárlásához).
Amennyiben viszont az Opus Nyrt., mint vagyonkezelő szempontjából (igazából, mint részvényes ugye innen kaphatsz majd feltételezem .... év múlva osztalékot), akkor ott a konszolidált eredménynek úgy van jelentősége, hogy tudnod kell mennyi osztalékra számíthatsz összességében a működés alapján a következő években, illetve, ha el akarod adni valamelyik érdekeltségedet (leányvállalat), akkor azt milyen áron tudod táncba bocsátani, aminek függvénye azok teljesítménye, illetve például azok vagyoni helyzete, eladósodottsága.
Az Opus Nyrt. a leányoktól kapott osztalékból és hitelekből tud vásárolni, így történt ez a két energetikai cég esetében is. Például 2020-ban csökkent a tőke (eladott cégek 20 milliárd könyv szerinti értéken és a ÉCS is bekavart), viszont 2021-ben valószínűleg meg jelentősen hízik az új cégekkel. 
Az is egy érdekes kérdés, hogy ki ki felé tartozik (hitel), mert van, amikor az Opus Nyrt-t nézed, aki felveszi a növekedési hitelt a cégek vásárlására és van amikor a leányvállalatot nézed, aki tartozhat mondjuk egy hitelintézet vagy akár az Opus Nyrt. irányába is.
Nagyon összetett ez az egész és szerintem még egy jó ideig nem is fogom tudni átrágni magamat rajta.
Úgy tudnám összefoglalni, hogy folyamatosan javul a helyzet, de összességében már jobbra számított volna az ember.
NEW OPUS GLOBAL 2021. 04. 21. 22:51

Még 47 milliárd ÉCS-t számolhatnak el az építőipari szerződések kapcsán, én ennél kevesebbre számítottam, azaz ezzel egy jó ideig tudnak még "szórakoztatni".
Tulajdonképpen az ebből adódói 2020. évi ÉCS "adagnak" (16 milliárd) köszönhetően tudtak negatív eredményt most is kihozni konszolidált szinten.
Mondjak valami pozitívat is, az egyedi beszámoló esetében közel 7 milliárd (pozitív) az adózott eredmény kategória, bár ettől még nem kell fejre állni.
A 2020-ban eladott részesedések (4ig, Euro General, APPENiNN, CIG, Status Power) könyv szerinti értéke a beszámoló szerint 20 milliárd volt, ami persze nem feltétlenül egyelő az eladási árral.
Szerintem sajnos osztalékot még jó ideig nem fognak fizetni, nézve az a "környékén" megfogalmazottakat.
Az élelmiszeripar javult, de azért ott több eredményre "gondoltam".
A Wamsler továbbra is lehúzó ágazat. 
Idegenforgalom kapcsán nehéz mit értékelni, de ott meg majd jön a következő ÉCS, amit szintén "ki kell termelni" évekig (úgy 3-4 milliárd körüli összegre lehet majd szerintem számolni amiatt).
Jövőre az eddig üzletmenet alapján már nehezen lehetne szerintem ilyenkor egy negatív konszolidáltat az asztalra tenni, de itt már tényleg nem mer(NER) az ember bármi biztosra gondolni és a választások miatt amúgy sem abban lesznek érdekeltek, hogy nagyon csillogjon majd a beszámoló.
Továbbra is úgy vélem, hogy kb. 2023-ra lesz olyan beszámoló, amit már sokan "aláírnának", ha csak addig a világ nem kerül bele egy újabb slamasztikába, amihez sajnos már mi jóval korábban hozzászokhattunk.

friss hírek További hírek