Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
watson
watson 2012. 09. 05. 20:39
Előzmény: #59113  cree1
#59120
a King Longok Ikarusz klónok... megvettek 3 db-ot, egy csarnokban apró darabokra szedték és most van olyan hülye aki fizet érte nálunk ahelyett hogy elküldené őket a bánatba...

a kockázati fedezetekkel szemben kalkulálj a kieső munkahelyek munkanélküli, TB, segély... kockázatával is ami abszolut fedezetlen állami részről, és mindjárt kijön a képlet hogy minden számítás szerint bűn és hazaárulás Merci buszokat venni...

A Rába pedig nem kell buszgyártó legyen, ha egyszer ott van egy Kravtex vagy egy Ikarusz. A Rába maradjon a kaptafánál, azaz futóműnél, alváznál, üléseknél!
fxboy
fxboy 2012. 09. 05. 19:49
Előzmény: #59117  Törölt felhasználó
#59119

Idézet Tőled: "...van elég lóvé,..."

link

Alapanyag biztosítva a Rábának.

Törölt felhasználó 2012. 09. 05. 19:07
Előzmény: #59115  pancserlama.
#59118
...PONTOSAN ÍGY VAN...!!!
Törölt felhasználó 2012. 09. 05. 19:01
Előzmény: #59114  cree1
#59117
...bocsi hogy "bele csaholok" ...:-)))...!!!

...igen, azt jól látod, hogy a nyugdíj alapok államosítása, elvonta a likviditás "főerejét"...!
...csakhogy, az vissza is térne, van elég lóvé, ami "ténfereg"...!
...pontosan az hiányzott, amit említesz is, - a hosszabb táv felhozásával -, ami a biztonságot jelöli, a befektetők szempontjából...!
...úgy látom, hogy a hibrid futómű fejlesztési sikere, kb. 1,5 év után önmagában is, de már részeredmények esetén, akár kb. 1 év magasságában, - hiteles partnerséggel -, a részvény érték egyszerűen "kilő"...!!!
...de, - hiteles partner nélkül -, még a fejlesztés sikere esetén sem éri el, - a névértékét sem -, a részvény...!
..."állam apunak" nagyon vissza kéne vonulnia, - csak a "fék" paketett megtartva, lenne szükséges biztonságot nyújtania...!

...azzal meg abszolút nem értek egyet, hogy az árfolyammal "állam apunak" nem kell törődnie...!
...akkor hogyan jön ki ebből a "bevásárlásából" nyereségesen...???...!!!
...oszt, minél előbb ki KELL ebből jönnie, mert a Rábának még együtt működő partnerei sem lesznek, - rövid időn belül -, ha "állam apu" kiszámíthatatlanságát, nem korlátozza a piac...!
...szerintem csak piac nyeréssel van és lesz mód a Rábának, az adósság állományát csökkentenie, amihez meg a nem olcsó fejlesztéseken keresztül vezet az út...!
...stb. stb. stb...!
Törölt felhasználó 2012. 09. 05. 18:27
Előzmény: #59112  Törölt felhasználó
#59116
...hmm...!

...pontosan ÍGY VAN...!
...én is végig számoltam, oszt nem 1.208-al, hanem 1.800-2.000-rel, mégis azonnal (féléven belül!) beindulva, 10-50 % körüli eredményt realizálhatnának...!
...a kockázata nem több 30 %-nál, de még kevesebb is lehet, ha nem szúrják el...!
...de ezt is bekalkulálva, jött ki ez...!
...merthogy, (kisebb) elszúrás nélkül, háááááááát, nagyon nem tudom elképzelni...!
pancserlama.
pancserlama. 2012. 09. 05. 18:24
Előzmény: #59114  cree1
#59115
Csak azért vitáznék veled a telekkel kapcsolatban, mert kifacsart az érvelésed!
Te azt mondod, hogy majd ha eladta a telket a Rába akkor döntsük el hogy azoknak akik 380 m ért eladták az államnak igazuk volt vagy nem ?
Ez nem fair !
Ott tévedsz a (volt) részvényesek a telket eladták ! Egyesek pedig vitatják hogy sumákolt e a vevő vagy sem !
Tegyük szívünkre kezünket egy kis adminisztratív huncutsággal a Rábát (telekkel ) eladók átlettek vágva a palánkon !
De legyünk finomabbak, adminisztratív eszközökkel meglettek tévesztve.
cree1 2012. 09. 05. 16:57
Előzmény: #59108  Törölt felhasználó
#59114
:)
Az allam, mint tulajdonos lassabban mozdul, de remelhetoleg hosszabb tavon gondolkodik, mint egy spekulans.
Az allam sztem nem a felvasarlassal rontotta a likviditast, mert az mar elotte is pocsek volt, hanem a nyugdijalapok allamositasaval, es a devuza torlesztessel, mert igy kivonta a likviditast altalanosan is, es kulonosen a kis papirokbol.
A 1208rol ne kezdjuk ujra a vitat, ha a Raba 5ev mulva eladja a telket, akkor majd kiderul, kinek es miben volt igaza.
A 75% nem hiba, maskent az 51-et nem lehetett volna biztosan elerni, es most biztosan nem lehetseges a 25% kiszorasa, mert nincs vevo...

Szerintem az allamnak az arfolyammal nem kell torodnie. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell a Raba erteket novelni minden lehetseges es torvenyes eszkozzel, de nekem a Raba akkor sikeres, ha az elkovetkezendo ot evben csokkenti adossagalomanyat, noveli a novekedesi utemet, abszolut ertekben nyereseget. Hogy erre hogyan reagal a tozsdei ar, az masodlagos.
cree1 2012. 09. 05. 16:39
Előzmény: #59105  Noir
#59113
Lehet, hogy pontatlan voltam, es nem emeltem ki elegge, hogy a citadellel nem az a baj, hogy nem alkalmas egy 15-30as. Szeriara, hanem a 150 dbnak nincs kockazati fedezete. Azt kerlek ne kerdezd meg, hogy 2,3,4 eve miert nem rendeltettek meg Volanokkal ilyen db-ot elszorva, gogy most a nagy szeriara legyen . A kinglonggal nem refrencia problema volt, hanem egyreszt nem volt pekli et.-nal elethorbe szallitas, masreszt a kb utan eleg sok mindent modositottak...
Törölt felhasználó 2012. 09. 05. 16:33
Előzmény: #59110  Törölt felhasználó
#59112
Szerintem egyetlen petákjukba sem kerülne. Sőt nyerhetnének rajta. Kimutatás szintjén pénzt, és ezzel valamiféle önigazolást, elismerést. Épp ezért zavaró ami történik.
Én sem repesek azért, hogy tőzsdézik az állam az adóforintokból, de ha már saját jogon a tőzsdézés mellett döntöttek, akkor elvárom, hogy jól (= részvényesként kimutatható haszonnal) csinálják.
cree1 2012. 09. 05. 16:31
Előzmény: #59106  Noir
#59111
Egyet ertek a 15eves eszkozpotlasi tervvel, csak az a baj, hogy az elmult 7evben a combinokra, meg a metrora koltotte el a penzt a fovaro s, es meg a karbantartas felujitas fejzetet is csokkentette. Moszkvaban meg jarnak azok az evjaratok, amik itt mar meghaltak.
Az offset-es megoldast szerencsre mar mashonnan is hallottam...
Törölt felhasználó 2012. 09. 05. 14:30
Előzmény: #59108  Törölt felhasználó
#59110
...KÖSZÍ "1702"...!
...mélyen EGYETÉRTEK veled, amit másformában írtam meg az én kommentemben...!
...én Strasbourgot "csinálom", de szívesen felfüggeszteném, ha idehaza lenne mód (még akad) rendbe tenni a szénát...!
...és, még "állam apu" sem fázna rá, annak ellenére, hogy több lóvéjába kerülne, de ami elveszne a vámon, bőven megtérülne a réven...! ...nem is kicsit...!!!
Törölt felhasználó 2012. 09. 05. 14:16
Előzmény: #59107  pancserlama.
#59109
...hmm...!

...háááááát...! ...én sem gondolom azt, hogy létezett volna, valami "átgondoltabb" koncepció, a Rába felvásárlása esetén...!
...olyasmi történhetett, hogy az árfolyam, spekulációs célból lehetett a béka ülepe környékén, - mondjuk a kályhás okán -, amikor PM úr útján, jöhetett a jelzés, a pénzügyileg előnyös vétel lehetőségére...!
...valami olyasféle, mint a teniszben a "magas labda"...!
...csakhogy, ez JOGILAG - szerintem - védhetetlen, a már sokszor leírtak szerint...!
...be is bizonyult, hiszen a magyar bíróság, nem is engedélyezte a tárgyalásba vételét az esetnek...!
...ettől biztosabb bizonyíték a felvetésemre, alig elképzelhető...!
...maga az a tény is ezt igazolja, hogy 76 % szavazati jog került a felvásárló "zsebébe"...!
...és az azóta eltelt idő is ezt bizonyítja, az árfolyamon keresztül...!
...azaz, egyetértek "cree1"-el, hogy "állam apu", most ott áll, keresi a megoldást, a sok váratlan és szükséges koncepció kialakítására...!
...amúgy nincs túl nehéz dolga, hiszen a stratégia vonatkozásában a Rába, valóban csak a biztonságot igényeli, hiszen benne van a nemzetközi "munkamegosztásban", amiből elég stabil jövőkép is kialakulhat, ha a fejlesztései az élvonal környékieké alakulnak...!
...ebből a szempontból a hibrid futóművek stratégiai iránya, globálisan is biztosítani képes lehet - siker esetén - a jövőt...!
Törölt felhasználó 2012. 09. 05. 13:59
Előzmény: #59100  cree1
#59108
Sok mindent írtál, köszönöm! Azt hiszem értjük egymást pro és kontra, és széles tere van, hogy az állampolgár sapkában folytatott vitánkban megállapodjunk a legtöbb kérdésben.
Ugyanakkor részvényesként van egy olyan vetület, amit látványosan nem akarsz belátni. Folyamatosan azzal érvelsz, hogy ne várjak el többet az államtól, mint egy kutyaközönséges tulajdonostól. Azt viszont nem veszed figyelembe, hogy az egész ügy alfája és omegája az állami tulajdonos "állam" volta, és az abból fakadó lehetőségei, kockázatai. Szerintem soha egyetlen más piaci szereplővel szemben nem kerülhettem volna 1208 alatt hasonló tulajdonosi arányú szituációba, így ettől nem tudok, és nem is akarok elvonatkoztatni.
Az állam tulajdoni hányadának és a megszerzés módjának és minőségének van egy vitatható mértékű, de mostanra napnál világosabban látható kártékony hatása, mégpedig a másodlagos piac befagyasztása, és ha ez tartósan fennmarad, akkor mondjuk ki: a piac, és a befektetések tönkretétele. Tudtuk már az ajánlat időszakában, hogy átmenetileg ez a befagyás előfordulhat. És az is látszik régóta, hogy mi a megoldás. A hozam/kockázat arányok rendbetétele, és a piac életre lehelése. A többit megoldja a piac. A döntési fa pedig a hozam/kockázatnál megállva nyílik szét. Megtehetné az állam, hogy csökkent a kockázat oldalon: kiszorítás vs. ingatlan a mérlegben, részvénykibocsátással vagy aukcióval visszamenni 50%-ra (vagy alá, ha mostanra az látszik kényelmesnek). Ezen egyelőre nem látszik mozgás, pedig ez lenne a tisztább korrekciója az alap hibának.
A másik ág a hozamkilátások növelése. Minden amit a busz/komondor/lánctalpas ufó gyártással kapcsolatban latolgatunk a fórumon az tulajdonképpen pont ez.
Mindkét oldal korrekciójánál lehet reálgazdasági és/vagy politikai szempontokkal kritizálni az egyes felvázolt intézkedést, pont úgy, mint a koncepciótlan belenyúlást pro és kontra az idők végezetéig. Ezen vitázni csak arra jó, hogy a valódi kérdésről átmenetileg ne beszéljünk.
De ami ezzel kapcsolatban a legfontosabb kritikám az általad leírtakra az épp az, hogy semmi esetre sem más az elvárásom az állammal szemben, mint egy másik pénzügyi befektetővel szemben. (Ebben a minősítésben remélem megegyezhetünk mostanra, mivel láthatóan nincs szakmai elképzelés és szinergia sehol a képben.) Azt várom, hogy tegyen meg mindent ahhoz, hogy a cég részvényeinek tőzsdei árfolyama (!!!) maximális legyen. Ez egy NyRT, ezért létezik. Ez a közös érdek részvényesként. (De állampolgárként is.)
Ha tudnk és engedik, akkor ebben segítünk is. Ha nem hallgatnak a jó szóra, és neadjisten még bénázik is a tulajdonosi jogok gyakorlója, akkor szólunk. Először szépen, aztán csúnyábban. Ha effektíve meggátolja, akkor számonkérjük a lehetséges eszközökkel. Ez a normális viszonyulás a kapitalizmusban. Ehhez képest szorul magyarázatra bármilyen más ideológia és érvelés.
Nálam a referncia árszint az 1208 + az EU-s jóváhagyást követő időszakra kivetett jegybanki kamat. Jelenleg ehhez képest kb féláron mozgunk, és sérelmesnek találom. Ilyen módon ez a gondolat a legszélsőségesebb reakciókra késztet:
"Szerintem ha az allam az elkovetkezendo 3 evben semmit nem csinal, csak korrektul felugyeli a Rabat, es kisebb eu forrasokhoz segiti a ceget, mar tobbet tett, mint az elodei... Efelett minden csak bonusz, aminek a kisreszvenyesek orulhetnek..."
Abszurd módon, de igazad lenne, ha nem 73,6% az állami részesedés, hanem pl. 33,6%. Mindenki tapsolna. Addig viszont akinek nem tetszik az árfolyam, annak valamit tennie kell. Tudom, hogy nem provokatívan érted a fenti kiragadott részt, de azt gondolom belátod, hogy nincs élő ember, aki az elmúlt közel egy év után még mondjuk hármat várni fog, hogy valami történjen a részvényárfolyammal. Nekem sokkal korlátozottabb a mozgásterem, mint az MNV-nek. Tulajdonképpen bináris, ha a veszteséggel odadobni forgatókönyvet kizárjuk. Csak az a kérdés, hogy meddig lehet várni valami közösen is értékelhető fejleményre.
pancserlama.
pancserlama. 2012. 09. 05. 12:13
Előzmény: #59105  Noir
#59107
és nem örülök annak hogy az állam az adóforintjaimat erre használja, főleg bárminemű terv vagy elképzelés nélkül.

Ha ez így van akkor nagy a gáz !
Szerintem valami koncepciónak kellett lenni !
Noir 2012. 09. 05. 12:02
Előzmény: #59096  cree1
#59106
Még egy gondolat; miért is kell azonnal 300-500 busz a BKKnak? Ennél eszetlenebbül nem is lehetne tervezni. Hagyták lerohadni a BKV buszparkját, majd egyszerre pótolni mindent. Persze hogy nincs erre berendezkedett kapacitás Mo.-n. Miért is nem lehet évi 50-100 darabbal egy 10-15éves eszközpótlási tervet felállítani, és hazai kapacitásból megvenni? Így nem alakul ki túlkapacitás és nem kell külföldről behozni. Alternatívaként, MAN/Mercedes felhív, 500-as rendelés lead, mellette offset kikötés -mondjuk Rába szállít 1-2ezer futóművet...
Noir 2012. 09. 05. 11:58
Előzmény: #59100  cree1
#59105
A referenciák kapcsán, így soha nem is lesz, mert ugye olcsóbb a használt német busz, vagy éppen az új Kínai (A King Long referenciáira kíváncsi lennék). A Rába egy főegység gyártó és nem buszgyár egyébként, mint ilyen tökéletesen értelmetlen befektetés volt, hacsak nincs valami nagy terv a háttérben amiben erősen kételkedem.
Személy szerint ha befektetni kívánok akkor megteszem én magam, és nem örülök annak hogy az állam az adóforintjaimat erre használja, főleg bárminemű terv vagy elképzelés nélkül. Azt is tudjuk hogy az állam mennyire jó a korrekt felügyeletben, számos jól működő állami ég példáján. Ez nekem kicsit vissza a szocializmusba (már nem is szimplán etatizmus). Ami szerintem nem volt jó. Viktorék szerint meg nyilván csak azért nem volt jó, mert nem ők csinálták.
pancserlama.
pancserlama. 2012. 09. 05. 11:44
Előzmény: #59102  cree1
#59104
A torzságokkal korrigálva az állami tulajdonlással rendelkező cégek nyeresége a 100 % gazdaság átlaga környékén van, jelenleg talán még felette is.
A cikk írója vélhetően belevitte a szubjektivitását is.
pancserlama.
pancserlama. 2012. 09. 05. 11:35
Előzmény: #59100  cree1
#59103
Én azt várom el az államtól hogy az én adóforintjaimból vásárolt cég értékét duplázza triplázza….stb
Kettős haszonreményében maradt a korcsma a Rábában.
1 állampolgárként hasznot vél, mert olcsón vett az államon keresztül
2 A duplázódó állami vagyonon osztozkodik!
Szóval kicsit csúsztatás az államnak nem kell semmit csinálnia.
Talán ettől vannak gondjaink a gazdaságban!
Az államnak kutyakötelessége és jobban,ügyesebben mint az eddigi tulajdonosok a Rábát hizlalni,gazdagítani….
ELVÁROM mint állampolgár és elvárom mint tulajdonos társ!
cree1 2012. 09. 05. 11:23
Előzmény: #59083  tigus7313
#59102

Tigus

Ugyes csuszatas....

Erdemi nyereseget csak erddemi cegek tudnak produkalnji, es ugye a privatizacio utan ebbol nem sok maradt...
A 273 jeletos resze felszamolas, vagy vegelazs,olas alatt van, a maradek nonprofit, vagy kozszolgaltato, vagy torpe....

Bocs, de husz ev utan ez a helyzet....
cree1 2012. 09. 05. 11:15
Előzmény: #59083  tigus7313
#59101
Tigus

Aki ezt irta, az nem tud szamolni...

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek