Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
cree1 2012. 08. 23. 08:56
Előzmény: #58782  pancserlama.
#58800
A szabad ingatlanok hasznosítása ma elég korlátozott.
Lakások szerintem kihúzhatóak, kereskedelmi hasznosítás ebben a méretben szintén, ipari/logisztikai hasznosításra jó példa, hogy Győr-Gönyűn intermodális log közponba gyakorlag ingyen sem kell senkinek bérletbe összközműves telek.
Van más????
cree1 2012. 08. 23. 08:52
Előzmény: #58781  Törölt felhasználó
#58799
a vásárlás a tartalék terhére ment, nem hiszem, hogy 2010 költségvetésének készítésekor már tervként szerepelt volna
cree1 2012. 08. 23. 08:51
Előzmény: #58780  Törölt felhasználó
#58798
1702

1.) A Volán buszbeszerzések leállítása, ha csak a Volánok oldaláról nézed, nem teljesen illogikus. Mivel sem az utas, sem az állam nem hajlandó kifizetni a magasabb szintű szolgáltatást, sem a szakszervezetek( nem véletlen, hogy amikor az Orangeways-nek üzemeltetésre adtak vonalakat, milyen hiszti volt...), sem a sofőrök nem hajlandóak többet dolgozni, vagy kevesebbet lopni, ezért az új buszok amortizációja miatt a legtöbb esetben a 15-20 éves rendesen karbantartott Ikarus cseréje nem gazdaságos.
2.) Az IMF-nek semmi köze nincs a beszerzéshez, csak legfeljebb ahhoz, hogy milyen járatokat szabad veszteségesen üzemeltetni. Az MFB hitelkeret felhasználása is csak akkor indokolt, ha becsülhető a 4-5 éves kapacitásigény.
3.) Abben igazad van, hogy a MÁV vsz helköziről száll le, és a odí kell a Volánoknak bevonulni. De az már egyátalán nem biztos, hogy a kistérségi ellátásra új buszok kellenek. Ma azért sem versenyképes a Volán a helyköziben, mert minden zsákfaluba bemegy, akkor is, ha nincs utas, akkor is, ha olyan minőségű az út, hogy tengelytörést okoz, akkor is, ha egy két nagyobb hely közötti út így a 30 perc helyett 70 lesz...
Szerintem összvolán szinten nem lenne szükség jelentős cserékre, ha a falubuszok rendszerét be lehetne vonni, és a csere jelentős része a török dolmus jellegű midibusz lehetne.

3.)
Törölt felhasználó 2012. 08. 23. 00:52
Előzmény: #58793  Noir
#58797
...hmm...!

"...Aztán persze azt hogy most van egy -szerintem hozzáadott érték nélküli- tulajdonos, az ég tudja milyen elképzelésekkel azt már nem tudom túléli-e..."

...na, EZ A LÉNYEG...!!! ...a "hozzáadott érték nélküli tulajdonos"...!!!

...a "hozzáadott értékű tulajdonos", meg CSAK akkor kerül elő, - szerintem -, ha az "államosításból" nem lóg ki a lóláb...!!!
...most kilóg...!!!
Törölt felhasználó 2012. 08. 23. 00:27
Előzmény: #58791  pancserlama.
#58796
...hmm...!

...tudod, az ingatlanok esetében, a legnagyobb melléfogást, a maximális értékeik alatti, elidegenítésük okozhatja, amit általában valami, - rosszul felfogott -, sürgető körülmény idéz elő...!
...Te meg a kommentjeidben ilyesféle sürgetéseket emlegetsz...!
...nem sürget a tatár, az ingatlanok vonatkozásában...!

...a figyelem, - most különösen -, a fejlesztések irányán lehet, mert ha itt mulasztanak, az akár végzetes is lehet...!
...no meg a fajlagos hatékonyságon, termelékenységen, eredmény termelésen, áll vagy bukik a Rába sorsa...!
...az ingatlanok, - jelen állapotban -, egy jól felfogott "fedezetet" biztosítanak, például a hitelekhez, fejlesztésekhez, koncepciók kialakításához, stb...!

...stb. stb. stb...!!!
pancserlama.
pancserlama. 2012. 08. 22. 20:51
Előzmény: #58793  Noir
#58795
Úi.:
Most is van szükség "kirakatokra"
Amúgy pedig érdektelen a politikai hátér motiváció,engem spec nem érdekelt !
A fontos hogy ápolt gondozott legyen a Rába házatája
Amúgy telek csak kiragadott téma, akár taglalhatnám hiteleket,pénzügyi műveleteket ....

Béla
pancserlama.
pancserlama. 2012. 08. 22. 20:44
Előzmény: #58793  Noir
#58794
Amit leírtál technikai részletkérdés!
Illetve múlt !
Nem mentesít senkit a felelöség alól !
Most van egy hzet amiben elvárás a profizmus !

Noir 2012. 08. 22. 20:32
Előzmény: #58791  pancserlama.
#58793
Ejj láma; Néhány gondolat; a Rába rendszerváltás előtt kirakatcég volt, melynek a bevételei három tételből álltak össze (leegyszerűsítve): 1) KGST, 2) export USba(kirakatcég), 3) hazai buszgyártás. 1 megszűnt, 2 komplikáltabb lett (óriási koncentráció ment végbe az iparágban), 3 megszűnt többet közt Széles úrnak köszönhetően -meg persze azoknak a politikusoknak akik úgy gondolták hogy nem kell folyamatos eszközpótlás pl. a BKVnál, ha meg néha kell új busz az majd jöhet használtan Németoból. A cég túlélte, piacot váltott, nyitott az EU felé. Közben volt egy amatőr és színvonaltalan privatizáció, az új tulajdonosok közül az államiak megakadályozták a szakmai tulajdonosnak történő eladást, volt egy irányzék és hozzáadott érték nélküli tulajdonosi kör. Nem mellesleg közben volt egy elég masszív válság is. Az a cég ami mindezt túléli szerintem ritka. Aztán persze azt hogy most van egy -szerintem hozzáadott érték nélküli- tulajdonos, az ég tudja milyen elképzelésekkel azt már nem tudom túléli-e. De az ingatlanokkal érvelni gyenge. A Rába gépgyártásban utazik nem ingatlanhasznosításban (úgy egyébként abban sem volt rossz).
sly36
sly36 2012. 08. 22. 19:38
Előzmény: #58791  pancserlama.
#58792
"Nyáron meleg van, télen hideg és hull a hó"

Pintérrel is tudatni kéne, hogy nyár vége lesz lassan, hátha nem veszi észre.:o)
pancserlama.
pancserlama. 2012. 08. 22. 18:47
Előzmény: #58786  Törölt felhasználó
#58791
Szent láma szar!
Mi a magyarok nyilát adok rosszul elő?
A Rába szerintem olyan, mint a piszkos 12, szedett-vedett fegyelmezetlen és szétszórt.
Maradjunk az ingatlanoknál.
Van hotel ?
Van nyaraló?
Vadászházak meg isten tudja mik?
Vannak.
Ajándékozzuk el vagy robbantsuk fel?
Remélem nem jutunk oda,hogy kijelentik páran vagy Pintér, hogy nagy teher a cégnek a telkek ingatlanok ….
Tessék a Rábára is kiérdemelni a tiszta udvar rendes ház táblát.
Ha ez meglesz, meglesz az árfolyam is.
Megy az improvizálás a pöcsölés a mellébeszélés.
Istentelen nagy érték van a penész és a gaz alatt, tessék leporolni és használni!
Ha más nem jut eszükbe tessék sárgarépát ültetni bele vagy kecskéket legeltetni.
Szakmai felkészültség függvénye az ötlet milyensége. (tudok még párat)
De a tétlenség és döntésképtelenség bűn !
Vagy ez derogál a Rábának?
Rendszerváltást megelőzően egy hatalmas működő és nyereséget termelő cég volt a Rába
A privatizálás óta csetlik-botlik és sorvad.
Lehet itt dumálni, okoskodni akadémiai okfejtéseket szónokolni, no és persze magyarázkodni!
Ha nem tudnak profitálni a megörökölt vagyonból, akkor alkalmatlanok, környezeti hatások és egyebek csak magyarázkodások!
Környezeti hatások mindig voltak és lesznek

mama is megmondta
Nyáron meleg van, télen hideg és hull a hó
Csak a ma született bárány nincs erre felkészülve.
-bubu-
-bubu- 2012. 08. 22. 15:59
Előzmény: #58789  Törölt felhasználó
#58790
szerintem mind igaz amit írsz :o)))
Törölt felhasználó 2012. 08. 22. 15:58
Előzmény: #58788  -bubu-
#58789
Ezek vagy pofátlanul hazudnak,vagy szellemileg nem beszámíthatóak.
(Vagy csak szimplán hülyére vesznek mindenkit)
Börtönben vagy az elmén lenne a helyük.
-bubu-
-bubu- 2012. 08. 22. 15:39
Előzmény: #58787  Törölt felhasználó
#58788
link

esetleg érdekelhet :)
Törölt felhasználó 2012. 08. 22. 15:37
Előzmény: #58780  Törölt felhasználó
#58787
Azt hiszem,hogy mára sokunk számára világossá vált,hogy az elmúlt két évben a FIDESZ egy dologban tudta az MaSzoP-t túlszárnyalni. A LOPÁSBAN!
Sajnos engem is megtévesztettek,így rájuk szavaztam.Két év múlva viszont a legnagyobb ellenfelükre fogok szavazni függetlenül attól,hogy ki lesz az.
Úgy vagyok vele,mint voltam a MaSZoP-al.
Kormányozzon bárki csak ne ez a DILETTÁNS banda!

Törölt felhasználó 2012. 08. 22. 14:02
Előzmény: #58782  pancserlama.
#58786
...hmm...!

...talán, kezdelek "felfogni", ám borzalmasan rosszul adod elő...!
...a hotel - úgy mond "kiszervezése" -, nem old meg semmit...!
...annak rentábilis hasznosításához, nem csak hotel üzemeltetőre van szükség, hanem egy turisztikai, vagy rendezvényszervező cégre is, ami a Rába keretén belül, nagyon nagy furcsaság lenne...!
...ráadásul, a hotel rentábilitásának a hiányát, - jelenleg -, a fizetőképes kereslet hiánya okozhatja...!
...ám a befektetési ingatlanra, a kommented félrevezető, stb...!!!
pancserlama.
pancserlama. 2012. 08. 22. 13:45
Előzmény: #58779  cree1
#58785
Elgondolkodtam (a napon)!

Ha egy Rába feladja a leckét egy államnak,mi történne ha megtámadnák az országot a busmanok ?!

Humorosnak tűník,de kezdek aggodni..
Sőt Pákótól kimondottan féltem az országot !
Törölt felhasználó 2012. 08. 22. 13:40
Előzmény: #58779  cree1
#58784
...hmm...!

...na, bocsi megint, de éppen ebben a szakirányban, van hozzáértésem, még oszt, nem is kicsi...!

...az érték helyzetet, többféle módon lehet számítani...!
...maga a kisajátítási törvény, EU-s irányelveket köteles követni, amit a 2008-2009 magasságában hatályba lépett - talán - teljesít is...!
...a legfontosabb EU-s irányelv az, hogy az ingatlantulajdonost nem érheti kár, az ingatlanának a kisajátítása miatt, amibe beleszámít, a kisajátítást követő - nagyjából kb. 20 év során várható -, eredmény érték megtérítésének a kötelme is...!
...szántóföld kisajátítása, - mondjuk lakóparkbeli közút céljára esetén -, teljes közműves telekáron az indokolt, nem a szántóföld forgalmi értékén...!

...ipari, kereskedelmi telephelyek, befektetési ingatlanok esetén, a valós forgalmi értékek MAXIMUMÁT szükséges megállapítani ahhoz, hogy az értékesítések árfekvését, mérlegelni legyen mód...! ...merthogy, a tulajdonos akár például 1 Ft-ért is eladhatja, ám ha el KELL számoljon az "engedményével", akkor ezt indokolnia KELL, a mértékét pedig számításokkal BIZONYÍTANI is...!!!

...a Rába esetén, a befektetési ingatlan 2007-es évi forgalmi értékét 10 mrdFt értékben határozták meg, amit az akkori összehasonlító értékek igazoltak is...!
...aztán, 2009-ben 6 mrdFt-ra csökkentették ennek értékét, a pénzügyi válságra hivatkozással, amit én túlzottnak látok...! ...de, az igazi "zsiványság", az idén történt, amikor ennek az ingatlannak az értékét kb. 4,4 mrdFt-ban határozták meg...!
...meggyőződésem, hogy a valós forgalmi értéke ennek az ingatlannak, - jelenleg -, 8-9 mrdFt körül lehet, helyes összehasonlító értékek alapján...!
...azonban, az ingatlanban benne van az eredeti 10 mrdFt-os érték kihozatala, ismerve az ingatlan fekvését, adottságait, stb...!!!

...azaz, teljesen megalapozatlan az az elképzelésed, hogy egy ingatlan ANNYIT ÉR, amennyiért azt, "promt" (azonnal) el lehetséges volna adni...!!!
...de, bizonyára érezheted is, ennek a gondolatnak a "nóvumát", csak maga a "forgalmi érték" megnevezés "fonetikája", úgymond "elhangolhat"...!!!

...bocsi...!
pancserlama.
pancserlama. 2012. 08. 22. 12:44
Előzmény: #58782  pancserlama.
#58783
Megjegyzem jelen gondolatokban nem az érték a fontos !
Kreatívság,találékonyság,hozzáértés !
pancserlama.
pancserlama. 2012. 08. 22. 12:41
Előzmény: #58779  cree1
#58782
Nem csak eladni lehet!
Kezelni,hasznosítani ....
Bün parlagon hogyni egy meglevő valamit!
Az érvelésed is kreativitás fantázia hiányán alapul
Ha nemtud a menedzsment mit kezdeni a telekkel nem a telek nem a piac a hibás

Mama mondta:
Nem akarásnak nyögés a vége
Törölt felhasználó 2012. 08. 22. 12:40
Előzmény: #58774  cree1
#58781
...hmm...!

...bocsi hogy "bele rondítok"...!

"...1.) A vásárlásról nem nyilvános kormányhatározat született, aminek az előkészítése is vsz nem volt nyilvános, ezért mindketten csak találgathatjuk, hogy milyen előzetes várakozás mentén vásárolhatott bele az állam..."

...a kommentedet nem látva, írtam a megelőző kommentemet...!
...korábban, - talán egy hónapja -, kommenteltem be, - egy "víziómat" -, ennek a "felvásárlásnak" az indoklását TALÁLGATVA...!

...miszerint, kb. 2010. év vége környékén "foroghatott úgy" a részvényesi állapot, hogy felmerülhetett egy stratégiai "bukfenc" lehetősége...!
...ezt elhárítandó, "előfordulhatott", hogy maga a menedzsment, vagy annak egy tagja, megkereshette Borkai Zsolt urat, aki elvihette az "üzenetet" a kormányhoz, stb...!
...merthogy, a költségvetésben, - az ehhez szükséges tőke mennyiséget -, legalább 2010. végén, szükség volt "beirányozni"...!

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek