Topiknyitó: buythedip 2024. 01. 22. 22:09

Eurós részvények vitasarok  

Nem tudtam valamiért a 'Külföldi tőzsde' kategóriát kiválasztani, de talán segít egy moderátor ha ez a topic lesz a fórum sztárja.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
oldrider 2025. 03. 16. 09:15
Erről már tudunk, de azért ez is egy váratlan dolog volt. Sokan már levajazottként tekintették erre az üzletre és ennek megfelelően áraztak, számítottak.
https://www.portfolio.hu/global/20250314/meghiusult-a-hadiipari-gigaugylet-747815
Tibi0002 2025. 03. 16. 08:49
Előzmény: #5336  todi
Ha a mögöttes érték nem sérül, olyankor lehet lentebbi szinteken rávenni 1-2 csomagot. Minden módszernek megvan a maga kockázata. Ezekszerint neked másféle módszer jön be, de ez így van rendjén.  
oldrider 2025. 03. 16. 08:28
Előzmény: #5335  todi
Bankokról utolsó élményem. Pénteken fizettem be Ersténél a tőkeszámlámra. Megkérdeztem, hogy mennyi jelenleg €urónál és Ft-nál a készpénzfelvétel költsége, (mert ami pénzeket ide hordok immár több évtizede, azt szeretném is majd kivenni).
Nos jelenleg € és Ft esetében is 1,9%!!!
Karvalytokes
Karvalytokes 2025. 03. 16. 08:19
Aki esetleg lemaradt a védelmi szektor rallyàról annak SAF Holland érdekes lehet.
Egész biztos profitàl majd az európai fegyverkezésből még ha az értékeltségén ez nem is làtszik.
todi 2025. 03. 16. 08:17
Előzmény: #5334  Tibi0002
De pl itt van a Thyssen. Már 2022. Elején is baromi alulértékelt volt 7-8€ között. Ha akkor megvetted akkor most 3 év alatt van 15%  hozamod.
Szóval a valueról is ennyit.
todi 2025. 03. 16. 08:06
Előzmény: #5334  Tibi0002
2022-ben és 23 elején bankoknál nem lehetett mellényúlni. 22-ben vettem DB-t 7,6€-ért, Erstét 22€-ért és 23 hanuárban Commerzet 9,8€ért.
De akár vehettem volna Raffit ingt stb.
Tibi0002 2025. 03. 15. 23:14
Előzmény: #5326  todi
Amit írtál, kicsit árnyalnám. A magas árazás sokszor igazolva van, egyetértek. Az alacsony árazást én nem "betegnek", hanem népszerűtlennek, vagy érdektelennek mondanám. Illetve, igen, vannak nagyon rossz pénzügyi állapotban lévő cégek is, azok tényleg betegek.
A magas árazásban nem az a gond, hogy nincs igazolva, hanem az, hogy nagy kockázata van annak, hogy az árfolyamba beépült várakozásokat a cég nem tudja hozni. Lehet, hogy 10-ből 8 cég hozza a várakozásokat. Lehet, hogy 5 éven keresztül felül is teljesítik. Minden szép és jó.
Aztán egyszer csak elkezd lassulni, mivel az erőteljes növekedést piszkosul nehéz fenntartani, különösen óriáscégeknél. A kis lassulás viszont a jelenértékre való számításnál jelentős célárcsökkenést eredményez. Így fordult elő az, hogy több ismert tech cég árfolyama, hiába volt népszerű, később mégis a töredékére esett vissza. Nagyon sok tuti tippet olvastam már, ahol a friss tőzsdézők jó része elvérzett.
Ennek fordítottja az, amikor a totálisan érdektelen részvényeket az ember gombokért tudja megvenni, hiába profitábilis. Egyszerűen senkit nem érdekel. Nem trendi, nem izgalmas. Amikor egy ilyen részvény a javulás leghalványabb jelét mutatja, előfodulhat, hogy végül rámozdulnak, és az ár felmegy 2-3-szorosára.
Hogy egy hasonlatot írjak erről: Ha egy kitűnő tanuló 4-est kap, lehet, hogy otthon leszidják érte, mert az elvárások nagyok tőle. Ha egy folyamatosan bukdácsoló tanuló, akitől semmit nem várnak, végül 3-ast kap matekból, a szülők körbetelefonálják a rokonságot örömükben. 
Nem mondom, hogy egyik módszer jobb, mint a másik. Mindkettőnek megvan a maga öröme és a maga kockázata. Inkább azt hangsúlyozom, hogy mindenki találja meg, melyik módszert érzi magához közelebb (és még van 100 másik módszer, nyilván). Esetemben egyértelmű: Én imádom a népszerűtlen cégeket. Például, nincs másfél éve, hogy 10.4€-ért vettem Commerzbankot. A kutyát nem érdekelte. Most meg 24€-ért csavarnák ki a kezemből. Osztalékokkal ez 130% hozam. Nagyobb biztonságban érzem magam az alulértékelt cégekben, és nem sajnálom a hasznot azoktól, akik a népszerű vagy növekedési vállalatokra fókuszálnak inkább.
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 03. 15. 20:38
Előzmény: #5310  oldrider
Hadi: Rhein az egekben! BAE Systems, Leonardo, hipe van most nagyon de felmérni nem tudom ez a védelmi alap meddig emel meddig tart ki!  Tán Oldrider írta azt ami bennem is megfogant: Ha Trump v bármi miatt fordul a szél (Érvényesített tárgyalástaktika) és USA mégis erősebb NATO jelenlétet tart fenn. Ez a rizikó És a magas árazás (lehet nem magas ez a jelen helyzetben de nekem az csak) nekem most nem vétel. Ha tévedek lemaradtam. :)

Autós: A fentiekhez hasonlóan ki merem jelenteni h erről IS lemaradtam. Nem érzem azt h a körbe sz..atott szerencsétlen autóipar esetén pl 110 ért VW-t vegyek (Kínai USA piac erőltetett elektrifikáció fejlesztések de lakkosság nem veszi úgy a villanyosokat joggal félnek a brutál értékvesztéstől)  , gyártók térnek vissza a belsőégésűek felé...nem elég a több súlyos seb a szektorban... erre még mintha az irányt sem tudnák ebben a túlszabályozó EU ban merre legyenek arccal... nem lennék most valami nagy autós CEO)
Cipőruci-divatluxi: Puma. Oké ez done.
 Hugo B t köszi azt követem figyelem.... fundás olvasás után dip keresés lehetséges ha még ütik. 
Nike. USA de ha maradhat ugyanaz mint a Puma de USA és GIGA... épp lefelé tart ez is trendszerűen..itt is bajok felhalmozott készletek vannak... további TA figyelés alatt fundás követéssel. 
LVMH ugyanez kb. figyelek olvasok várom lejjebb. 500 felett nem igen nyúlok hozzá. 
Kering 130 felett semmiképp...itt rinyálnak h új dizájner arcot neveztek ki aki nem bizti h jó...  
Estee Lauder kellemetlen elemzői konszenzus és mínuszos számok  PE -EPS gyenge célár.. így azt sem bolygatnám 50 felett. 
Piás: Diageot köszi nektek! Követem...Ennek  is "szép" csártja van... most a legújabb vámokkal megkínálták csak figyelem mennyivel jön lejjebb 1700 alatt HA profitábilitása nem esik drámaian s esetleg PE javul célozni fogok rá... céges számok nem tűnnek rossznak vaksi szemeimnek. 
Tehát hadi autósban MÁR lemaradtam...Cipő luxi -piás vonalon MÉG nem látok vételi lehetőségeket. Nekem ost senki földje szürke zóna van. Ekkor: Meg kell tanulni ülni a kézen... épp ezt tanulom... s Zsiday V nak is igaza van kessben ülni most nem olyan rossz ötlet (Én ugyan nyakig vagyok rv ekben...de a nagy magyar blu ból kiszállni igyekszem... mondhatjuk úgy is...abban várom ki a jobb piaci vételeket... )
S biza nekem az is "képben van" h USA stabil rv ek kajás hadi óvatos tech : Coca, Meki Microsoft Lockheed Grumman. Bámulatos h az USA hadiipari rv ek mennyire nem reagáltak  a Pentagon költségcsökkentési hírére. Ezeket kb USA állampapírok helyett gondolkozom...relatíve stabilak.
Sokat ki is hagytam így is hosszú lettem bocsánat!
S
Ferrari mert külön világ kb semmi köze az autósokhoz talán csak a vámok ütötték meg egy kicsit. Árfolyama egekben... ez is inkább stabilitása végett és szerelemből picit csak h legyen! :D
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 03. 15. 19:51
Nos elöljáróban mindenképp ki kell jelentenem hogy sztem én vagyok itt a legkevésbé tapasztalt a fórumon! :) Pár hete vettem csak meg az első nem magyar rv.-emet... USA Merck et 88,1 nél és Pumát 22 nél most szerdán. Mindkét esetben próbáltam NEM túl korán lőni... de lehet egyik esetben sem sikerült bölcsen nyugalomban hidegvérrel várni hogy a préda (jelen esetben egy Puma pl.) jól a célkeresztbe kerüljön. Végigolvastam most 16 oldalnyi fórumot ..mert megérte..nálam okosabbak tapasztaltabbak vagytok. Felmerült tehát a PUMA kapcsán h csak gyors felhúzásra vettük... én meg mondom hopp? Én nem erre gondoltam!!! XD Hosszúra vettem...de végülis???! Lehet HA lesz egy gyors felhúzás beszórom, s nem hosszúzom...de ellentéte is ... h nem lesz itt mostanában semmiféle felrántás és csak több éves távlatban gondolkozhatom érdemi kiszállón. (Igen én nemhogy 20 ra de 15 euro ra is gondolok akár mint dip!!! S azt is tudtam jönnek majd lefelé a célármódosítások a nagy zuhé után) Value szemléletem egyértelmű, lehet másra képtelen is vagyok! Growth hoz sztem nagyon nem értek... közgazdász véna és tanulmányok híján.  Ennek mentén keresek nézek figyelek követek rv eket. Van nekem is listám. Én is ilyen Bufett-i elgondolás alapján giga mega vállalatokba vennék bele de minimum világmárkákba cégekbe melyeket átmenetileg pánikleáraztak. :D Vagy épp nem megy jól nekik... szektorátrendeződés új konkurencia megjelenése belső válságok de stabil pénzügyi helyzet.   Puma, Nike, VW, Lufi, Bayer, Novo, Eli, Merck  LVMH, Harley Davidson, (Vagy a stabil USA-k: Coca Pepsi Lockheed, Grumman,  itt Ferrari) ... Én elengedem a nagyobb profitot a biztonságosabb poziért... Maga a cég lenne a gari arra h csőd azért nem lesz vélük tán, a profit meg a kancsal szemeim melyek tévesen vagy  véletlen helyesen meglátják a diszkontot...  Tévedhetek? Simán! Főleg azt fogok... kiülöm? Szinte bizonyosan...kivétel pár extrém helyzetet   folyt... 
Pitkin 2025. 03. 15. 18:33
Előzmény: #5330  Goldstein17
Nagyra értékelem az öreget, sokat tanultam a könyvébôl, és jól is hasítanak a Berkshire H. részvényeim, de ez itt sajnos off, mert nem EUR, hanem USD.
Goldstein17 2025. 03. 15. 15:51
Buffet valami ilyesmit mondott erről: "Nem jó részvényt kell venni nagyon jó áron, hanem nagyon jó  részvényt jó áron."
DavidCamp 2025. 03. 15. 15:23
Gyógyszer, élelmiszer, hadiipar
DavidCamp 2025. 03. 15. 15:22
Előzmény: #5312  todi
Nézzük ezt meg 1 hónap múlva!
todi 2025. 03. 15. 15:04
És azóta már azt is tudjuk, hogya "beteg" részvény már szinte haldoklik az "egészséges" részvény pedig majd kicsattan az egészségtől.
todi 2025. 03. 15. 14:59
Előzmény: #5325  todi
És még aznap ebből a Rheinmetall számításból levontam a következtetést amit sajnos azóta sem tartottam be:
"Most elsőre furcsán fog hangzani amit mondok, de a DCF számításaim alapján azt látom, hogy a magas árazás (magas P/E) sokszor igazolva van  a számok alapján. Ebből kifolyólag lehet, hogy úgy kellene tekinteni a részvényekre, hogy vannak "egészséges" részvények (magas P/E) és vannak "beteg" részvények (alacsony P/E).
Az a baj, hogy sokan (magam is) a beteg részvényekkel foglalkozunk és nem az egészségesekkel.
Ha most veszek Rheinmetall részvényt fair áron és hozza az elvárást, akkor 1 év alatt 29% hozamom lesz.
Ha most veszek VW "alulértékelten" és hozza az elvárást, akkor 8-9% hozamom lesz + 7% osztalék= 15-16%.
P/E40 vs P/E4: 29% vs 16%."
todi 2025. 03. 15. 14:51
Ami talán egy óvatosságra intő jel lehet Rheinmetallnál:
Ha megnézzük csak ezen a héten hányszor hangzott el a cég  neve ebben a fórumban és 1 éve hányszor hangzott el itt akkor nagyon éles a különbség.
Visszakerestem: tavaly március 17-én szinte pont 1 éve írtam itt a Rheinmetallról:
"Ez nagyon érdekes. Itt van például a Rheinmetall. TTM P/E 40 felettvan. DE! Most értékeltem DCF-fe. Az elemzők által várt növekedés alapján a fair érték nálam 447 euro, kb ahol mosz áll. Ha viszont a modellembe beírom a jövő évi EPS várakozást akkor jövőre a fair érték 582 euróra jön ki. ez éves szinten 29%-os hozam.Szerintem ezt a hozamot bárki bevállalná, és ,hogy őszinte legyek arra, hogy a Rheinmetall jövőre hozza az elvárt EPS-t inkább fogadnék mint a VW jövő évi EPS várakozására."
Tehát adott volt az akkori szinten egy 30% körüli nyerő és senki "le sem szarta". Nem érdekelt a Rheinmetall itt a fórumban senkit. Mindenki a VW-vel meg ilyenekkel foglalkozott.
Azóta viszont a csapból is ez folyik ami általában a hype tetőpontja körül szokott előfordulni.
oldrider 2025. 03. 15. 14:25
Előzmény: #5323  todi
"És 10-12 év alatt nagyon sokminden változhat, a preferenciák is."
Erről írogattunk, ez  valós és ezt is figyelembe kell venni!
todi 2025. 03. 15. 14:17
Előzmény: #5321  oldrider
Ráadásul ez a keret 10-12 év alatt lesz a tervek szerint felhasználva. A hatás nem lesz annyira drámai a gazdaságra mint azt beárazták:
"Sikerült leküzdeniük az első akadályt. Nagyon sok kihívás vár még rájuk" - mondta Nicholas Rees, a londoni Monex Europe makrokutatási vezetője.
"Németországban sok időt vesz igénybe a pénzköltés. Tehát annak ellenére, hogy a piacok jelenleg nagyon optimisták, úgy gondoljuk, hogy csalódni fognak." 
És 10-12 év alatt nagyon sokminden változhat, a preferenciák is.
todi 2025. 03. 15. 14:12
Előzmény: #5321  oldrider
Így van. Ráadásul az 500-ból 100mrd már konkrétan látszik, hogy nem fegyverbe megy hanem klíma és transzformációs célokra. Mi mindent takarhat a transzformációs célok kifejezés? Bele sem merek gondolni.
oldrider 2025. 03. 15. 14:09
Előzmény: #5320  todi
Persze! Maga az, hogy infrastruktúra az mindent is jelent. Van termelési, közlekedési, települési, intézményi oktatási stb. infrastruktúra. Tehát mindenre ráhúzható.

Topik gazda

buythedip
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek