Vagy bmáp, vagy Hold VM, vagy Amundi Óvatos Kötvény, vagy valamelyik még ennyire sem izgalmas könnyen, olcsón likvidálható forintos vagy eurós pénzpiaci alap, esetleg ilyen etf. Legyen minden a rövidhozamokhoz kötött.
A tömeg a FIXMÁP-ot veszi leginkább. 2. helyezett a BMÁP van 3. helyezett. MÁP+ 4. helyezett PMÁP. Hogy miért nem népszerűbb a BMÁP most, közel 7,5-8%-nál is, mint a FIXMÁP 6,5%, talán a kiszámíthatatlansága miatt. 1. Ha mégis talpra áll a gazdaság 2. Ha mégis sikerül a hiányt kordában tartani 3. Ha mégsem lő ki az EUR HUF 4. Ha mégis csökkenő inflációs pálya alakul ki: Akkor a 3 hó dkj kamatok gyorsabban ereszkedhetnek a vártnál (ami viszi lefele magával a BMÁP kamatokat is), tehát lehet, hogy 3 éves távon a FIXMÁP jobb lesz, annak ellenére, hogy a BMÁP most 7,5-8% körül ad. Számomra ez a + 1%-os többlet arra elég (fixmáp 6,5>bmáp 7,5+) , hogy ha mégis tiplizni kell a BMÁP-ból, 1 év alatt annyival többet termel, hogy a -1%-al is 6,5% marad. Addig meg örülök a többlet kamatnak. Ha a fenti 1-4. mégsem teljesül, egyik sem, akkor a BMÁP tartani fogja ezt a szintet, verve az összes FIX kamatozású papírt (FIXMÁP-ot, MÁP-ot). De ez csak spekuláció, szerencse kérdése is. Amit már sokadjára írok: én nem ajánlok senkinek semmit. Nem én nyomom végül a VÉTEL gombot. Amit írtam fentebb, mindenkinek el kell dönteni, hogy "kockáztat" >BMÁP egy jobb kamat REMÉNYében, vagy inkább a stabil 6,5%-ot választja (FIXMÁP-ot), ha elég a 6,5%.
BMÁP 3 havonta fizet. 3 hónapra kb. 1,8% kamat jár. Ha 1 hónapnál szállsz be, 0,6 % körüli felhalmozott kamatot +ban ki kell csengetned Ha 2 hónapnál szállsz be, akkor 1,2%-ot. Ebből nem jön újabb egy ideig, felesleges kivárni, ha BMÁP-ot akarsz venni, ha ez a kérdés. Valaki ezen rugózik, hogy "dehát nem fizetek be + 1,2% felhalmozott kamatot", mert az nem kamatozik....... Igen, 1 hónapig nem kamatozik, utána kijön ez a pénz a pénzszámlára, és újra befektethető. 1M Ft-nál 12000 Ft nem kamatkozik 1 hónapig, vagyis 0,6%-ot. 72Ft kamatról beszélünk. Akinek ez számít, és csak ezért vár, hát várjon. Jelenleg az induló kamat 7,25% /4 = ~ 1,8%-ot ad a 2030N 3 hónapra. Február 27-én indult, tehát 1 hónapnál jár, LÁSD fenti példa, + 0,6% felhalmozott kamatnál jár. a 3 hó dkj 6,3% körül van most, + 1,25 prémium > 7,5% körül lesz a következő 3 hónapban (7,5/4 = ~1,9% tisztán). Röviden válaszolva: nincs különbség (csak a felhalmozott kamat, amit amúgy megkapsz az első kamatfizetéskor)
A mai kincstárjegy aukción 6,35% lett az átlaghozam. Eléggé kellhet a pénz, mert 30 milliárd volt a meghirdetett mennyiség, de 50 milliárdot fogadtak el. A következő BMÁP ciklus esetén lassan már lőtávolon belül lesz a 8% is.
Magyar Állampapír tulajok