Minden buborék erre az alpállításra épül: a világ megváltozott. Pedig nem. Sem az opciók, sem a traderek, sem a közgazdaságtan. Sem a pénzügyi perpetum mobilek eredménye.
Folytatás az előzőhöz: augusztusban a SoftBank opciókon keresztül kereste magát halálra, miattuk ment 35%-ot az Apple és miattuk volt a szeptemberi zuhé. Felvázolom a receptet: 1. Vegyél irdatlan mennyiségű Apple részvényt. 2. Vegyél irdatlan mennyiségű Apple callokat, mondjuk 400-as lehívási áron (nem a szám a fontos, hanem a köztük lévő reláció). Mint előbb kifejtettem, ez az opciók eladóit részvényvásárlásra sarkallja - ettől a részvénypozi és az opciók értéke is nő. 3. Adj el irdatlan mennyiségű Apple call-okat az előzőnél magasabb lehívási áron (mondjuk 420-ért). Mivel sok millió, akár több tízmillió részvény van a kezedben, 420 alatt tudod tartani az árat, vagyis az általad eladott opciókat nem lehet lehívni, így a vevők által fizetett prémium tiszta nyereség. Válasz humanoidnak: ezek a mutatók értelmüket vesztik 0 kamatkörnyezetben, mivel ilyen sose volt. Ha arról lenne infónk, hogy a befektetések összessége (részvény, kötvény, arany stb stb) milyen mértékű, az többet jelentene. A P/E-t az hajtja fel, hogy nincs más alternatíva, ami megfelelő hozammal kecsegtet. Azoknak meg pláne nagy elvárásaik vannak, akik a wallstreetbets usereket "befektetőnek" tekintik. Ilyen-olyan alapoknál, indexeknél stb évente 10% hozam kifejezetten jó, de sokan naponta keresnek 10%-ot még visszafogottabb befektetéssel/kereskedéssel is, ami megintcsak a lassú és unalmas részvények elől viszi a pénzt. Az alapok is kezdenek rájönni arra, hogy máshogy működik ma a tőzsde, mint régen - ha nem így lenne, például én se lennék itt - és ez az ő befektetési szokásaikat is megváltoztatja.
Érdekes cikk.https://totalcar.hu/magazin/velemeny/2021/01/08/tesla_reszvenyarfolyam_rekord_autoipar_jovo/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link
A Tesla meneteléséhez érteni kell az opciós piacot. Az intézményi befektetők opciókkal hedge-elik a pozíciókat, tehát TSLA stock mellé vagy long put, vagy short call pozíciójuk van. Emellett a legtöbb alap delta-semleges stratégiát követ - a delta azt mutatja, hogy hogy változik az opció ára (vagy a teljes portfolio értéke), ha a részvény ára egy dollárral nő (matematikailag deriválással lehet számolni). Sok alap a piaci ár feletti lehívási árral rendelkező call opciókat ad el, olyan alapon, hogy ha nem megy fel addig a részvényár, akkor az opciós prémiumot zsebrevágják, ha meg felmegy, akkor örülnek, mert a részvényeik értéke nőtt. A gond akkor kezdődik, ha rengeteg call opciót vesznek az emberek, ami a Tesla esetén teljesül, nem is kicsit. A long call deltája pozitív, mivel ha felmegy a részvény ára, többet ér a call. Emiatt a short call deltája negatív, mivel ez a long call másik oldala. Vagyis ha egy alap short call pozíciót nyit, aminek a deltája mondjuk -0,75, akkor 75 részvényt kell venni ahhoz, hogy delta-semleges legyen a pozíció (vagyis az ár változása ne befolyásolja a portfolio értékét). Ez feljebb hajtja az árat. Az ár növekedése miatt tovább csökken a short call deltája, így még több részvényt kell venni a delta-semlegesség eléréséhez és így tovább. A delta változását gamma hedge-el lehet nullázni, ami további pozíciók nyitását eredményezi, de nem bonyolítanám tovább a dolgot, mert a lényeg benne van az eddigiekben. Innen ered a nagy kereslet.
Az egyik gazda ismerősöm vett egy sárgarépa mosó és osztályozó gépet és elkezdte csomagolni az addig ömlesztve értékesített gyökérzöldséget. Két láncolatba is szállított, majd kihullott. Most állnak a gépek és fizeti a hitelt és mivel EU-s támogatást kapott, így még egy darabig el sem adhatja azokat. Érték került a cégbe, arany áron, csak nem hozta az elvárt plusszot.
Mondjuk van egy olyan sanda gyanúm, hogy jónéhány robinos megvert Téged hozamban az elmúlt 5 évre vetítve :) Sokszor van az úgy, hogy kifejezetten káros, ha az ember tud valamit és még jól is tudja. :) Van egy idős ismerősöm, aki egész életét úgy vezette végig, hogy azt gondolta - és még ma is ezt hiszi, hogy a jobbkézszabály akkor nem él, ha ő egyenesen halad tovább a kereszteződésben. Sokat vezetett, és soha nem volt balesete.
Szerintem mindenki kepes hibazni. En eppen azert tartom az egyik leg FAIR-ebb dolognak a kereskedest, mert senkit nem kell kihasznalni, felre vezetni stb.stb. Kulonbozo embereknek kulonbozo velemenye van es ezt a cselekedeteikel, kereskedeseikkel fejezik ki. Nyilvan ez sem egy 100%-san FAIR mert az elet nem FAIR, es vannak piaci szereplok akik elonybe kerulnek masokkal szemben; de engem senki nem kenyszerit arra h vegyek vagy eladjak valamit. Az osszes tettemert pedig felelossseget vallalok. Kereskedes remek onismereti proba. Ha pedig az ember elemzi a kereskedeseit es eredmenyeit akkor valos kepet kap h milyen gyakran teved... Egyebkent mikor megkerdeztek Druckenmillert h mit tanult a Nasdaq lufis tevedesebol azt mondta h semmit, tudta h tul vannak arazva a rv-ek, de igy is vasarolt...(de elismerte h tevedet)! Viszont ot nem mentettek ki a haverok mint azt annyiszor megtettek W.B.-vel.
Nem általánosítani akartam és természetesen sok pénz beépül a cégekbe, fejlesztésekbe, csak az a kérdés, hogy az ér-e annyit? Mindig a Tesla lebeg a szemem előtt, lassan a világ legdrágább cége, de milyen a teljesítménye? Nálunk nagyon sok cég fejleszt, veszik fel az óriási hiteleket és nem tudnak továbblépni. Lehet a vírus miatt vannak bajban, de szerintem csak meggyorsította a lejtmenetet.
Egyetértünk. Csak azt szemléltettem, h a legjobbak is simán képesek hibázni, ezért nem jó ex cathedra kijelenteni vmit.(a nagyok biztosan nem veszik ilyen áron).
Mondjuk Druckenmiller-nek van az egyik ill. a legjobb track record-ja az elmult 30 evben!!! Tobb mint 300 negyedevben ha jol emlekszem 2 negativ. Az atlagos eves hozam 30% folott volt. Amiota csak maganak ill. csaladjanak kereskedik azota nyilvan alacsonyabb mert neki ez mar nem csak arrol szol h mennyi penzt tud keresni...mikozben tobb szaz millio$-os adomanyokkal probal hozza jarulni a kozosseg fejlodesehez...velemenyem szerint Buffet sehol sincs hozza kepest! Ha valakire lehet a befektetes ill. kereskedesek teruleten felnezni, pelda kepnek tekinteni akkor o az. Nevezhetjunk korunk kereskedo Istenenek is.
Én egy dologra lennék kíváncsi. Hogy mondjuk mi a tőzsdére való tőke be és kiáramlás aránya, mondjuk 2015-2021 között nekem van egy olyan sanda gyanúm, hogy jönnek a picik megvesznek mindent a tudatlan emberek közben esetleg a nagyok már mentik ki a pénzt.. Például az mi volt mikor novemberben kb minden egyszerre megugrott..kivétel nélkül, de nem kicsit.. tavaszi nagy bálna jött vissza?
Nem szeretnék minősíteni és megítélni sem másokat, mert én is tévedek olykor, de "Így a fejlesztések nincsenek összhangban a cég piaci értékével." megfogalmazás és a gondolatmenet is hibás. Ha így gondolkodva tőzsdézel, akkor szinte biztos, hogy 5 éves távon az SP500-at nem tudtad megverni. Erről vagy nyilatkozol vagy nem, de ebben nem igen szoktam tévedni. Gondolkodjál el arról, hogy egy összetett eszközvásárlási program, mennyiségi lazítások, ez a nagy likviditás bősége (egy része) miként kerülhet át a vállalati szektorba, és a fejlesztések végrehajtása miként növelheti a cégértéket (és így az árfolyamot is) hosszabb távon is. Ha megérted a gondolatmenetet, akkor megvan a válasz elég sok dologra. A közgazdasági elvek nagy részét, amely az elmúlt 120 évben megfogalmazódtak, már egy jelentős része nem érvényes vagy nem alkalmazható. Ezt Ben Graham is leírta miután évekig akkorákat bukott a belső érték meghatározásával és diszkont számításokkal, hogy az eredeti befektetői elhagyták. Egyébként mi is a belső érték? Jó ha tudjátok, hogy egy vállalat belső értékét objektíve egy külsős érdemben nem is tudja pontosan meghatározni. A belsős meg más tényezők miatt nem kaphat pontos értéket. Kalkulálni, számolgatni lehet, én 7 módszer szerint számolok és ezért határozok meg alsó, középső, felső értéket és ehhez iparági diszkontot, mert talán ez a módszer visz a legközelebb ahhoz, hogy mennyit is érdemes adni egy papírért. Részemről természetesen elfogadom a másként gondolkodókat, ezért szép a tőzsde, mert miután fogadtunk rá, majd megtudjuk - a számok nem hazudnak.
Dehogy jönnek rá, egy éve lassan nekik áll a zászló, te vagy a hülye, hogy fundat elemzel, ahelyett, hogy hinnél Tony Starkban, azaz Elon Muskban. Ő az emberiség jövője, isten földi helytartója, marsi jövőnk záloga
Szerintem már az infláció nagyon is működik, csak az a szerencse, hogy csak egyes ágazatokat érinti. A tőzsde szippantja fel a nagy részét az ingyen pénznek, így a reál gazdaságban még nagy a csend. Ráadásul az óriási befektetési alapoknál annyi pénz van, hogy bármit meg tudnak rallyztatni. Itt csak az a kérdés, mikor lesz szükség realizálni a nyereséget, mert ami most van, az csak virtuális.
Ebben biztos vagyok, hogy tévedsz. Mármint hogy korlátlan likviditás bármeddig fenn tudja tartani a piacot. 1 hónap 1 év 5 év lehet. De 10 év múlva már biztos hogy nem. Itt a fiát valutákba vetett hit fog eltunni, ha ezt így viszik tovább.Egy magas inflacional, 0 kamaton, egy idő után 5000 mrd$ os Fed bejelentések se fognak segiteniNem csak a Tesla az agyrem. Hisz logikus hogy, a versenytársak felzarkozasaval meg a 1/10edet se érheti.stb. Vagy iden, a tavalyihoz hasonló emelkedéssel már 8.000 mrdt fog érni? De az hogy Portugália, Görögország etc. 0 % közeli kamatra kapnak 10-20 évre hitelt. Ezt valaki úgy gondolja, hogy ez normális? Sztem nem új technológia, és innováció korszak váltás hajnalán vagyunk, hanem egy új pénzügyi rendszer hajnalán.
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.