Gazprom megugrott. A tőzsdék nem fognak érdemben esni, mert az algok kiszámolták, hogy a fomo túl erős, a pénz túl sok, most egyszerűen nem éri meg eladni. Erősebb black swan kell, a koronavírus eddigi hatásai nem elég erősek.
Az a bajom pl. a facebookkal, hogy a f****** gyorsabban terjed, mint a koronavírus:) Minden hülye felületet kap, emiatt az értelmes dolgok meg kiszorulnak a közbeszédből. Na mindegy.
Ez tetszik, mintha Trump barátunk diktálta volna: "lehetnek igen pozitív gazdasági következményei, olyan, mint egy kisebb gazdasági stimulus, a téli kültéri aktivitás, pl építkezések, fokozódhat, és a kisebb fűtésköltség nem csak kisebb szennyezést jelent, de jelentős summát hagy a fogyasztók zsebében, amit másra költhetnek, persze az energiaszektor és befektetői számára ez katasztrófa, de az meg az ő bajuk, majd alkalmazkodnak." Azért nehogy már pezsgőt bontsunk a klimaváltozás felett örömünkben. Mondjuk kíváncsi leszek, hogy ez az öröm akkor is olyan nagy lesz-e, amikor a jelenlegi kontinentális klímán 50 fok lesz nyáron, aszály jelentkezik, kártevők, stb. Na meg a klíma energiafogyasztása. Soroljam? Lehet, hogy nem csak az energiaszektor befektetőinek a baja?! Ezt a primitív kárörömöt.
Szerintem már rég infláció van a tőzsdéken, értem ezt az USA-ra főleg. És úgy gondolom, hogy külön vált a tőzsdei gazdaság a materiális gazdaságtól, egy másik vonalon halad. A nagyobb részére ez jellemző szerintem.És nem egy reális mérőszámot ad arányában, hanem a jegybanki pénznyomda miatt többletértéket. De ez nem megy a végtelenségig, tegnap is megint olyan cégek ugrottak 15-20%-ot, amik talán majd a jövőben jó pár év múlva talán a tized értékét ha(!) fogják hozni a mostani árazásnak. Van a mánia szakasz, talán most lehetünk abban? LAC-téma: Ha minden úgy meg, ahogy ugyan ilyen formán elindult még 2017-06-01-én, akkor innen még egy duplát megcsinálnak vele, kb 3 hónap alatt. Ha ez a tervgazdálkodás van, lemásolva ugyan úgy, ahogy akkor is történt, ugyan ilyen mozgással. A "monthly" fülre kapcsolva, amire gondolok, LAC https://www.investing.com/equities/lithium-americas-corp Ganfeng https://www.investing.com/equities/ganfeng-lithium-a
Igy már értem. Viszont ha az első fázisban - ahogy irtad - a FED tovább pumpál pénzt a gazdaságba, akkor ott komoly infláció lesz. A reálkamatok - a mostani kis minuszból - nagy minuszba fordulnak. Ez éppen az eszközárak emelkedését segtik egy nagy infláció mellett. Minek adnák az emberek ekkor az eszközeiket, ha a rövid időn belül a Cash reálértéke csökken? Ennek csak akkor lenne értelme, ha a gazdaság kilátásai nagyot romlanának. De mitől következne ez be, ha takarékoskodni nem, de fogyasztani igencsak megéri egy nulla alapkamat mellett? Az USA a GDP-je 70%-át a fogyasztásban realizálja, amig abban nincsen visszaesés, sőt emelkedés van, addig nagy eséllyel nő a gazdaság.
1)Az energia oversold allapotra esett. A Brent napos charton az indikatorok felpattanasi setup-ot mutatnak. Az RSi mar felfele keszul attorni a signal vonalat. Vannak pozitiv divergenciak is a HeatingOil es az Unleaded ar charthoz kepest. A Brent most tisztabb szerkezet mint WTIC. . http://keptarhely.eu/view.php?file=20200211v00rkd7l3.jpeg . Meg egy kis eses lehet, hogy (v) szebb legyen, de utana a felpattanas celba veheti a fibo 62% szintet, ami 57-58 korul fut WTIC-ben. . 2)Ebbol kiindulva, az Olaj keresztutnal van. Vajon mik a lehetosegek a folytatasban? lasd lenti chart. Vagy egy (C) hullam vegere ertunk, es akkor a BAL oldali (korabban barna szinu) ALT1 szamozas lehet ervenyes, es elindulhat a recovery a mar 10 honapos oldalazas utan, ujra felfele 80 USD iranyaba. Vagy ez egy (1) hullam, es akkor a JOBB oldali (korabban piros szinu) ALT2 szamozas ervenyes, es megy sokkal (!) lejjebbre. Igen, megteszteli a 26 szintet mint 2016ban, sot az ala is megy. . http://keptarhely.eu/view.php?file=20200211v00r69nau.jpeg . 3)Erdemes az Energia ETF hosszutavu chartot megnezni. Nos, egyaltalan nem biztato. A kerdes persze, melyik support fogja megtartani, de az Elliott szabalyok az erosebb zuhanasra szavaznak. Rovid tavon nem vagyok optimista. . http://keptarhely.eu/view.php?file=20200211v00rc1p8w.jpeg . Mi tagadas, a NAT. GAS is nagyon ronda chart. Az is eddig mindig a negativabb ALT. iranyaba indult, es most mar egyertelmuen eros zuhanasban van. Es van meg boven hely lefele. . http://keptarhely.eu/view.php?file=20200211v00r7d84n.jpeg .
Ez fontos kerdes. Az rendben van, nem cash semmisul meg. Nem is ezt irtam, hanem "penz semmisul meg", az a penz amit az emberek a vagyonuknak hittek. Ami ott volt reszvenyekben, kotvenyekben, ingatlanokban, de senki nem ad erte megint annyit, mint amit hitt. . Az osszeomlas szerintem ket szakaszbol all. 1)Az elsoben relative gyorsan zuhan az eszkozokben tartott dolgok (mint reszveny, kotveny, ingatlan, sot arany) ara. De megmarad az a sok hitel tartozas neverteken, amit felvettek ezek megszerzesere. Es mindegy hogy magan hitelkent hazat, vagy cegkent akviziciot, termeloeszkozt, vagy sajatreszvenyt vettek. Azok a tartozasok megmaradnak, a banknak vissza kell fizetni, mikozben a rajta megvett eszkozok ara lezuhant. . Igy semmisul meg sok-sok penz, de a hitel az megmarad. A hitel mogul eltunik a vagyon, a bankok jelzalogainak piaci erteke lezuhan, oriasi bajban lesznek a nemfizetokkel. Es annak helyrehozasahoz kell 3-10 ev kinlodas, recesszio sot depresszio. . A masodik fazisban valik dominanssa az, hogy rengeteg cash marad a piacon, amit a FED mar a tozsdek zuhanasakor elkezd bepumpalni, es meg az aljan is pumpal majd, hogy mentse a helyzetet. Csakhogy mikozben lezuhannak az eszkoz-arak, az a sok cash is megmarad, es inflaciot okoz. Es a panik vegen senki nem akar semmit venni, mert fel. . Epp forditva lesz ahogy most van: most mindenki venni akar, mindegy milyen dragan, es pont a csucson gondolkodik igy. A forditott helyzetben, a melyponton majd senki nem akar venni. Ezert zuhan le a reszvenyek ara messze a jozan ertekek ala. Most mindket vegletet egyebkent tapasztaljuk: egyik oldalon az 5 technologia orias az SP500-ban 20% aranyt kepvisel, es valojaban csakis azokat veszik, csak azok emelik az indexet. A masik oldali veglet az Energia, Elelem, es Anyag szektor. Ezek egyenkent kisebb reszarany az SP500-ban, mint az Apple. Es ez a ket veglet az osszeomlas utan ujra normalis aranyokba fog visszamenni.
Egy cikkben olvastam, hogy Trump személyes elfogádasa az amerikai néptől, új csúcsra emelkedett. Azt azonban elfelejtik benne említeni, hogy a Trump által sokszor bírált FED segítette ahhoz, hogy ezt elérhette. Az összes gazdaságromboló intézkedéseit eddig is a FED csillapította, persze a népnek ez fel sem tűnik...
Az EURUSD-ről megteszed, hogy megosztod a véleményed. Pár hete még erősen bull voltál (azaz USD gyengülés), azóta viszont erősen a másik irányba indult az árfolyam. Köszönöm!
Az összeomlásban nem cash semmisül meg, hiszen száguldó infláció jelenik meg. A cash éppen nem lesz hiánycikk. Ilyenkor az egyedüli, aminek esélye van hogy értéket tart az eszközben (+ aranyban) tartott Már ha az eszköz maga nem esik a válság áldozatáeul. De ha nem, akkor az komoly reálértéknövekedést hoz. Tehát szerintem a jó felkészülés éppen az, hogy az ember jól szétteritva, de olyan eszközökbe fektet, amelyek többsége a kilábalásnál a nyertes oldalon fog állni. Nem mondom, hogy egyszerű feladvány, de ezt kell megoldani. (Kitárazni most és cashben állni szerintem kockázatosabb.)
Burry-vel vigyázni kell, mert könnyen beleavatkozik a kisebb cégek pénzpolitikájába, ami középtávon is jelentősen negatív hatással lehet a részvény árazására. Lásd TLRD osztalék visszavonására, az ingatlanok eladására, mérleg leépítésre vonatkozó javaslatai. Hosszabb távon persze a cég érdekeit is szolgálják ezek a döntések, de egy részvényes nem szereti megnézni, amint a részvény ára lefeleződik.
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.