1)Teljesen igazad van abban, hogy nem okos eladni jo poziciot. Es abban is, hogy fognak meg a banyaszok menni, joval feljebb is.
2)Nezzuk a tapasztalatot. Hosszu tavon a GOLD 100% emelkedesehez nagyjabol 300% banyasz-index emelkedes tartozik.
Ha most arra szamitunk (ovatosan kalkulalva), hogy a 1920->1040 arzuhanasnak, ami tehat kb. 900 pont volt, most a szokasos Fibo 62% meretu korrekcioja megy (ennel valoszinuleg job less, de maradjunk ovatosak),
akkor a Gold aremelkedes 900*0.62=550 USD-re becsulheto, az az indulo 1040-nek 50%-a, es 1500-1600 USD arnal fulladna ki a bull.
Szoval, a becsult banyasz aremelkedes nagyjabol 150% korul lehet.
Eddig GLD az 1040-rol 1260-re emelkedett, az 220 pont, es 20%.
Eddig GDX emelkedett 12.5 szintrol 19.2 szintre, az 6.7 pont, es kb. 55%.
Szoval, van meg benne boven, ha 150% korulli emelkedesre szamitunk.
Szoval, eddig nagyjabol teljesul az okolszabaly, mert egyik 20%, a banyasz meg 55%. Lehet tovabb gondolkodni ebben.
3)A felmenet strukturajarol ugy gondolkodom, hogy az valoszinuleg a-b-c es zigzag (kb. 50% valoszinuseggel) lesz.
Ha elmegy mosani impulzussal a varakozasi savomba, 1300-1350 szintre, akkor ott az jo lenne a zigzag (a) hullamanak. Akkor (a) 5 subhullamos lenne, szoval zigzag.
Az a teljes "varakozasi aremelkedesnek" a 62% korul van, mert 1040rol indulva 300 pontnyi emelkedest erne el.
Szoval: en ki mernek lepni a poziciobol, ha megvan a varakozasom; mert a striktura es a meret jol jelezne, hogy (a) vege van. Es onnan megy le (b) hullam.
Szoval, igen: (a) topja korul, ami 1300-1350 sav, erdemes par hetre eladni; mert ott varhato egy kb. 100-120 USD meretu (b) korrekcios eses.
4)A nyereseget lehetne novelni jobb minosegu cegek vetelevel, mint az Index atlaga. Csakhogy mar most, indulasban latszik: nincs is igazan jo alapotu banyasz ceg, ami value parametereknek megfelelne.
Meg az olcsobbak is 16-18 PE szamnal vannak, ha a 2017 evi nyereseg-varakozast nezem; de mai PE szamokkal egyenesen elriaszto az ertekeles.
Van par ceg, amiket en jobbnak latok az atlagnal. De tevedhetek.
AU, AEM, NCMGY Newcrest, BTG GOLD talan ilyen. Amik a legnagyobbat mentek, azok banktruptcy kozeli allapotban voltak, mint HMY.
De van jopar orrverzesig eladosodott, zuros (afrikai dominanciaju), stb.
Szoval, nem biztos, hogy barki jol jar stockpicking mufajjal most.
Nehany dologban 1-et ertek viszont nehany dolgot mashogy latok.
Amiben egyetertek, hogy a nemesfem banyaszokban eleg eros pozitiv momentum van felfele....
Azzal is egyetertek, hogy hamarosan johet 1 kisebb korrekcio,de az is lehet hogy mar benne vagyunk....
Ahogy te is irtad jo nehany ceg ment 50,70 esetleg mar duplazott....
(nekem is van olyan szamlam ahol a tokere vetitve 80%-os hozamnal jarunk az elso 2 honapban, ugy hogy kozben a nagyobb indexek 5-10%-os minuszban vannak).
Amivel nem ertek egyet, nem szabad eladni oket es megprobalni visszavasarolni a korrekcioban....
(ez azt feltetelezi, hogy nagy pontosaggal meg tudod majd mondani, hogy hol lesz ennek a hullamnak a teteje ill. hogy nagy pontosaggal meg tudod mondani hol lesz az alja a korrekcionak).
---Klasszikusokra hivatkoznek megint az Egy spekulans feljegyzeseibol amikor is Partridge ismerose javasolja, hogy adja el a rv-it majd vegye vissza a korrekcioba...
O pedig azzal valaszol hogy J.D Rockeffeler sem engedheti meg hogy elveszitse a poziciojat...---
Gondold csak vegig te is meg vagy rola gyozodve, hogy a kovetkezo 2-5 evben a banyaszok tudnak menni 150-200%-ot es nemelyik akar 500%-ot is...
A kerdesem mi ertelme megprobalni elkapni egy 20-50% korrekciot, ha a masik oldalon ott van 150% esetleg 200% vagy 500%???
Nezzunk 1 peldat GG (Goldcorp):
par hettel korabban meg tudtad vasarolni 9,5$-ert, most 16$ (kerekitek).
Szoval nehany het alatt ment majdnem 70%-ot...
lesz benne korrekcio???
persze hogy lesz!!!
de nem tudjuk pontosan hol!!!
Lehet hogy jon 3-4$-os korrekcio, mar holnap, de az is lehet, hogy csak 19-20$-nal, ha pedig ott jon egy 4-5$-os korrekcio akkor kozel ugyanott visszaveheted ahol eladtad....
Velemenyem szerint sokkal konyebb ulni 1 nyero kereskedesben ahol van nehany ezer, tizezer $, esetleg nehany millio ft profitod...es ha 1 korrekcioban a profitodnak egy resze mondjuk 20-40% eltunik nehany napra esetleg hetre, majd az arfolyam ill. a rv folytatja utjat ujabb csucsok fele....
Visszaterve GG-re jelenleg 16$, ha most eladod es megprobalod visszavenni mondjuk 12$-on akkor keresel 4$-at ha az ar visszamegy 16$-ra persze ebbol lejon a kereskedeseid koltsege (IB-n ez nem sok,de vannak akik ezen a forumon mas cegeknel kisebb szamlaval kereskednek es nem 0,5$- esetleg 1$-t fizetnek 1 megbizasert hanem 5,10 esetleg 15$-t)...
Mi van ha igazad lesz es a GG megy meg 150%-ot a kovetkezo 2-3 evben...
akkor a 16$-os arbol lehet 40$...
Szoval kereshetsz 24$-t reszvenyenkent, ha igazad lesz ill. megsporolhatsz 4$-t reszvenyenkent ha eltalalod ennek a kornek a tetejet, a korrekcio nagysagat es azt is hogy eppen mikor fordul.
Ha nem jol tippeled meg valamelyiket akkor 4-ert kockaztatsz 24$-t...
(szerintem ez nem okos dolog)....
Valoszinuleg lesz 3-6 honapos savozas egyes rv-ben a nemesfem szektorban, mert 1-ik naprol a masikra a cegek nem fognak 3-500%-al tobbet erni, de a savozast ill. a korrekciokat vasarlasra kell felhasznalni, nem eladasra...
Veszto poziciokat illik zarni, nagyobb poziknal pedig folyamatosan csokkenteni a pozicio meretet....
nyereseges pozicioknal pedig 1 jo kereskedo, folyamatosan boviti, noveli a pozicio meretet....
(lehet hogy azt hiszed, hogy ellent mondok magamnak, mert irtam korabban hogy nehany pozit ahol tokeattetelt hasznaltam, ott zartam 1 reszet a poziknak, ezzel csokkentettem a bekerulesi erteket, es a profit 1 reszebol call opciokat vettem 2017 januarjara....kesobb a tokeatteteles pozik 1 resze megint zarva lesz es abbol jun-julius kozepen valoszinuleg 2018-jan.-ra fogok callokat venni)...
Viszont olyan szamlan ahol nincs tokeattetelem, nincs az a penz hogy megpiszkaljam a nemesfembanyaszokat ill. a portfoliot, es ahogy a megtakaritasaim novekszenek ugy vasarlok meg a pozikhoz...
mindaddig amig rendkivuli valtozas nem all be az arany ill. ezust piacan.
Nem kell minden hullamot elkapni eleg csak a nagyobbakat, a nagy penz a piac atfogo trendjeben van...(az pedig a nemesfembanyaszok longja)...
;)
ügyes vagy!
----
Elmentem moziba, még minden pirosban volt.
Haza értem, minden zöldben. :)
----
Arany, ezüst nagy forgalommal fordult napon belül.
----
NGH6 ma lejárt. nem kellett zárnom egyet sem. J6 és K6-ban néhány PUT van kiírva.
----
olaj jo-jozik, kiírt pozikból megy ki az idő.
----
PBR short PUTokban továbbra is kivárás.
;)
ilyen szintnél (19rés) sztem mindenképp ki KELL szállni , és nem szabad sajnálni ha tovább megy felfele , nem érdekes !,
azokat a szitukat kell megjátszani amik 70-80% esélyesesek , ez olyan volt ! ,
majd jön a következő , ha nem holnap , akkor holnapután ,
mindig jön jó beszálló , viszont ha beragadunk egy poziba/elképzelésbe, akkor nagyon ritkán jön jó kiszálló !
Kell azért hozzá a szerencse, hogy az ember jókor, jó helyen vegyen bele. link
GDX-re még osztalékot is kaptam. :DDD
GLD-ből még nem, de GDX-ből már zártam egy részt.
hallgat a negativ hozzaszoloktol hemzsego topic, biztos nagy a bull;-)
Bar egy ideje bull vagyok GLD es banyaszok mufajban, azt megse hittem volna, hogy 2 honap alatt lesz banyasz, ami 5-baggert csinal. HMY es par masik ilyen.
A normal, investment category banyaszok, mint ABX KGC AU es tarsai nagyjabol duplaztak eddig. A banyasz indexek is +50%ban jarnak.
Es meg csak a bull elejen jarunk, igaz, mar (5 of 1) hullamban, ami persze meg mindig felfele lephet meg.
Az aranybanyaszoknak nemsokara kell egy korrekcio. En meg nem adom oket itt; de figyelni kell, mert 1300 USD tajan mar eseleg kilepek, hogy kesobb visszavegyem.
majd a cashből részvények lesznek.
egyelőre idén ezeket sikerült kiválasztani: link
nem könnyű a válogatás. talán ha tovább esnek majd a piacok az segít. idén 30-40 cégbe szeretnék belevenni.
33 centen kiírt PBR PUT-ok most 8-10 centen vannak. kivárok.
Az a jó még ezekben az opciós kiírásokban, hogy főleg cashben ülök és ahogy pomperj is írja:
Cash is King.
;)
silver&gold