Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 12. 22. 12:11
De él kint Ausztriában is ismerősöm, heti 20 órában étteremben keres egyetem mellett havi 400-at 170k (450 euro) a koliszoba bérlése, illetve a kaja is jóval drágább. Könnyebb boldogulni, de órási életszínvonalbeli különbséget nem tapasztaltam...
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 12. 22. 12:09
Előzmény: #262938  FeherTibi
Mama hotel, illetve nem dolgozok heti 40 órát, inkább havi 200-at kerestem többségében.
FeherTibi 2025. 12. 22. 12:07
Előzmény: #262937  Tony_Stark
Havi 400-bol, úgy, hogy mellette költöttél, nyaraltal, hogy jött össze 6 millió Forint ? Érdekel. 
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 12. 22. 12:03
Előzmény: #262926  J0hnnyEnglish
A tankönyveket nem a felsőoktatás relációjában említettem. 16 éves kortól egyébként lehet dolgozni mindenki számára adott a lehetőség. (4 évet dolgoztam gyorsétteremben, majd 2 éve egy nagy multinál dolgozok gyakornokként) Igen egyébként én pesti vagyok és szerencsés helyzetben, hiszen nem kellett költenem a lakhatásra és a kajámra. Ugyanakkor első kézből látom, hogy milyen helyzetben vannak a szaktársaim, azok is akik rossz körülmények között élnek és vidékről jöttek fel, saját magukat kénytelenek eltartani. 23 éves koromra 6 milliós kis megtakarítást hoztam össze diákmunkából, úgy hogy egyáltalán nem szakadtam meg és rengeteget költöttem nyaralásokra szórakozásra. Nyilván valóan az én helyzetem nem összevethető egy zsákfaluból jött koleszos diákkal. Aki akar tenni azért, hogy jobb sorsa legyen adott a lehetőség, csak tenni kell érte. Szülői támogatás nélkül is lehet boldogulni és diplomát szerezni. Munkalehetőség bőven van az más kérdés, hogy sok ember inkább sajnáltatja magát ahelyett, hogy elmenjen szombaton és lenyomjon egy 12 órás műszakot egy raktárban vagy gyorsétteremben, a kocsmázás helyett.
Freszelés 2025. 12. 22. 11:59
Előzmény: #262935  Tony_Stark
így van. az EU-s pénzre se hivatkozzanak úgy... azt is adófizetők dobták össze - és közben persze az eltartottak lecsipegették belőle a jussukat, a rosszemberek meg ellopták még egy részét. az eu-nál annyi a különbség, hogy elvileg még nem vagyok nettó befizetők. szóval a német adófizető többet ad be.. és mi veszünk ki többet. ami persze nem igaz gondolom, mert (1) orbán megoldotta hogy ne jöjjenek a pénzek és azért sem, mert nehezen forintosítható dolgokat odaadtunk: munkaerő-pénz-befektetések szabadon áramolhatnak. ez persze jó esetben win-win szituációt eredményez
"a kormány kénytelen költeni" szöveget meg ne büfögd ide... a kormány nem tartja be a játékszabályokat, amit az ország elfogadott korábban. ha persze nem akar a klub része lenni (akkor kérdezze meg először az embereket), aztán lépjen ki a klubból (EU). De ez a beszélgetés messzebb vezet és persze nem ennyire egyszerű. Akárhogy is, orbán nem volt elég ügyes ahhoz hogy azt csinálja amit szeretne ÉS cserébe továbbra is jöjjenek a pénzek.
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 12. 22. 11:55
Előzmény: #262934  Freszelés
Ahogy az erasmust is az eus költségvetésbe befizető adófizető állja. Az más kérdés, hogy politikai alapon a diákokat bünteti a vezetés és a kormány kénytelen arra költeni, hogy alternatívát biztosítson ezekre a programokra.
Freszelés 2025. 12. 22. 11:46
Előzmény: #262932  Tony_Stark
megemelkedik a cukrom, amikor azt látom hogy az "állam állja". lofszt.
én, a nettó adóbefizető állom.
Gang 2025. 12. 22. 11:44
Előzmény: #262925  2345678
2025. 01. 01.-re, 12M-ról 18M-ra emelkedett az alanyi mentesség.
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 12. 22. 11:37
Előzmény: #262926  J0hnnyEnglish
Erasmus helyett ott van a pannónia program, sokkal bőkezűbb jutattással, amit állambácsi áll.
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 12. 22. 11:34
Előzmény: #262930  Tony_Stark
Mellesleg gyakornokként dolgozok heti 40 órában 400k netto a fizetésem. 0 adóval diákszövin keresztül. De ha elmész egy burger kingbe krumplit sütni is megkeresel heti 20 órában 160-180k-t. Emellé kapsz valamennyi ösztöndíjat is esetleg szociális alapon vagy tanulmányi átlag alapon. El tudsz lenni simán egy koliban vagy másokkal közösen albérletet bérelve.
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 12. 22. 11:27
Előzmény: #262920  Freszelés
Ebben igazad van, nyilvánvalóan, ha megvan az anyagi, szellemi háttér könnyebb dolga van az embernek. Ettől függetlenül a lehetőség mindenki számára nyitott és nem lehetetlen küldetés akár lediplomázni. Sőt ha már itt tartunk pozitív diszkrimináció valósul meg az egyetemeken van roma ösztöndíj. Illetve többletpontokat kapnak azok, akik távoli, lemaradott régióból jönnek fel Pestre tanulni a koli helyek kapcsán. Ezenkívül van szociális ösztöndíj, amit meg lehet pályázni. 
Pistike12 2025. 12. 22. 11:24
Előzmény: #262912  FatFIRE
A felemelkedes zaloga az orbani rendszerben valo reszvetel. 
Ezek tenyek! 
Teljes mertekben igazad van. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 12. 22. 11:24
Előzmény: #262923  slash
Első körben a távolság és a családi kereset számít (tehát szociálisan), majd a kövi évtől nagyobb hangsúly van a tanulmányi eredményen.
Pistike12 2025. 12. 22. 11:21
Előzmény: #262917  Tony_Stark
Egyetemista!
Szerintem meg tanulj egy kicsit. 
"Bárki bejuthat a top gimikbe aki akar" 
Az jut be draga fiu, aki mondjuk adott regioban benne van a top 60ban a korosztalyaban. Es sok helyen mondjuk 50%os az arany a felvettek kozul, akik top altalonosba jartak, amik korzetesek!!! 
Tehat a kijelentesed onmagaban nem allja meg a helyet. 
Kicsit gondolkozz most a fent tenyeken alapulo allitasoknak, es ertelmezd a mondatot, miszerint az jut be aki akar🙂🙂🙂🙂
Egy volt top gimnazista🙂
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 12. 22. 11:18
Előzmény: #262917  Tony_Stark
offff: Te miről beszélsz.. merthogy nem vettél részt felső oktatásban az is biztos! Az állami kolesz is pénzbe kerül... igen kell fizetni érte egy relative jelképes összeget, 15 éve ez ~20 ezer volt. Aztán ott van a kaja, ami a tanszerek mellett a legköltségesebb egy diák éltében (és talán még egy két szórakozás is belefér). Egy matek analízis gyakorlaton kb egy hónap alatt betelt 1 siprál füzet... A könyvek.. ja ingyenesek, meg 2-300 oldalas fénymásolt jegyzetek beadandók és társaik, és a nyelvtanulás. Ez pont kb finanszírozható egy 4-es ösztöndíj és diákmunka mellett, de kétlem hogy 10 év után minden ingyenes lett.
"ez félig meddig az alapítványi rendszernek is köszönhető" ha azokra a félanalfabéta pártkatonákra gondolsz, akiket beraktak az alapítványok igazgatótanácsába 2-3-4 millás bruttókért, én kétlem , hogy a minőség érdekében tették. Az MTA szétverése az Erasmus program szándékos beszántása természetesen szintén a magyar családok érdekében történt.
"Üdv, egy egyetemista" - ha, ha, ha
2345678 2025. 12. 22. 10:58
S.O.S!j Ha valaki magánszemélyként lakásokat ad bérbe alanyi áfa mentesként. Tudja-e valaki, hogy hány forint bevételnél kerül az illető át az Áfa körbe ?   ( Állítólag  18 millió. Telefonon megkérdezem a NAV-ot is.)
sityaki 2025. 12. 22. 10:55
Előzmény: #262918  Tony_Stark
osztálypénzen?
slash
slash 2025. 12. 22. 10:01
Biztos mindenkinek jár a koli? 
Mert a gyerekem a BME-re jár és ő azt mondta hogy csomó borsodi meg nógrádi  osztálytársa kapott belvárosi lakást a szüleitől! Székről majd leestem, de így volt!  
berlini
berlini 2025. 12. 22. 10:00
Előzmény: #262912  FatFIRE
Te csak beszélj a saját nevedben.
A magyar közoktatás szinvonala már vagy 50 éve folyamatosan süllyed, de tény, hogy az utóbbi 15 évben sem történt semmi a szinvonal emelésére.
Sőt, a társadalmi mobilitás legfőbb eszköze, az oktatáshoz való hozzáférés közel egyellősége még tovább romlott.
(Orbánt tényleg Putyin rángatja pár papirral a kezében amivel bizonyitja hogy a pártállam besúgója volt, de nem hiszem, hogy ebben a témában utasitotta volna.)
berlini
berlini 2025. 12. 22. 09:54
Akkor mégsem egyetemista, hanem már diplomás.
Talán még az is eszedbe fog jutni, hogy a megélhetéshez a menzán kivül még más is hozzátartozik.
Amúgy kezdek rádöbbenni, hogy egy budai ficsúrral állok szembe, akinek halvány gőze sincsen a való világhoz, mert mindent a szülei fizetnek. (MÉg most is diplomásan.)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek