Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
sityaki 2025. 11. 28. 22:04
Előzmény: #262156  Andy01
Végül is jó a megérzésed: félig germán a környezetem.
Andy01 2025. 11. 28. 21:54
Előzmény: #262157  N0MAD
Ami a kiejtest illeti: igen, vannak nyelvek, ahol elfogadjak, hogy akcentusod van. A francia nem ilyen, ott nincs igazi tekintelyed -es esetleg nem is ertenek meg - ha nem tokeletes a kiejtesed. Maximum annyi lehet - abban az esetben, ha jol beszeled a nyelvet, es igen jo irodalmi szokinccsel  -  hogy arra gondolnak,  peldaul lyoni vagy, stb.  Ami az angolt illeti, a kiejtesed nem fo kerdes. De ha mondjuk Washingtonban kell valamit forditani egy kemenyen delies kiejtesu delikvenstol,  ki vagy teve annak, hogy te nem erted a kiejtese miatt, hogy mit mond. A svajciakrol beszelni sem merek, bizonyara ismeritek a kulonbozo videkek kiejtese nagyon nehezen ertheto, ezert nehez is beilleszkedni egy -egy kozossegbe, es szorosabb kapcsolatot teremteni. A bajorok kiejteset es mentalitasat nagyon szeretem, no meg a humorerzekuket is. 
Remelem, nem untattalak benneteket ezzel az off topic-cal, ha igy tortent, elnezeseteket kerem.  Nem akarok kedvenc Izmosunk nyomdokaiba lepni. 
sityaki 2025. 11. 28. 21:50
Előzmény: #262156  Andy01
Rejtő légiós regényeivel kezdődött :-) Sose volt munka a tanulás, inkább hatalmas játék. Napi 100-120 szó meg se kottyant, persze napi több óra ismételgetéssel foci helyett. Aztán országos középiskolai verseny győzteseként egyetem, egyéb nyelvek, ötödévben egy év ösztöndíj Párizsban, aztán megint egyetem, megint ösztöndíj, D.E.A. Sorbonne, aztán PhD Sorbonne, fordítások, oktatás Bp., stb. Aztán a 2010-es választások után pályázat nyugatra, fejvadászat, középvezető. Na de ezzel többet mondtam a kelleténél, nem itt kell összeismerkednünk :-)
N0MAD 2025. 11. 28. 21:44
Még egy, nem ehhez a sztorihoz
Lengyeleknél voltam valamikor túrán, mondta a vezető hogy Pjotr a neve, de bármi kehet az oka. Tókéletes magyarsággal beszélt talán egy két furcsaság volt órák alatt. Előfirdul ha valaki külfoldón él. Aztán ebédnél megkérdeztük hogy keveredett oda.
“Hogyhogyhogy, itt szulettem.Ja, tolmács vagyok amügy, magyarul is.”
Elképesztó. Én rég beketóródtem hogy az akcentusom ilyan amilyen, ha én megértem a skótot meg az írt akkor enyém meg ilyen és kész. Magyarul is zártam beszélek és viszonylag monotonon, ez angolnál ugye még olyanabb. Evvan.
Andy01 2025. 11. 28. 21:40
Előzmény: #262154  sityaki
Amit elmondtal, csak gratulalni tudok neked. Megkerdezhetem, hogy hol tanultal francialul?  Az a nyelv egy szenvedely, az en eletemben sokaig az volt, mar elmult. Egyebkent - megmondom oszinten - hogy nem a latin nyelvekre tippeltem volna esetedben, csak german kotodesre. 
sityaki 2025. 11. 28. 21:39
Előzmény: #262154  sityaki
Ja igen, nem biztos, hogy a belém diktált alkohol nélkül is ment volna!
sityaki 2025. 11. 28. 21:36
Előzmény: #262150  Andy01

Elsősorban francia, másodsorban olasz és spanyol (habár az utóbbi kettőre nem nagyon volt szükség, jó, az angolra viszont igen). Van tolmács/fordító papírom, persze. Megjegyzem, oroszból is, ez az, amit nem vállalnék :-) Főleg a NATO- és EU-csatlakozás felkészülési periódusában "segítettem", ez évekig havi másfél- két hét külföldet jelentett a legkülönbözőbb helyszíneken, szemétégetőktől minisztériumokig (ki ismeri a francia belügy Napóleon-korabeli titkos falifolyosóit? :-))) vagy mészkőbányákba rejtett katonai raktárakig. Aztán tanítottam is ezeket. De már nem élek Magyarországon, noha járok vissza rendesen.Fun fact: egyszer az "urak" majdnem leitattak, pont ezután a vendéglátó leintett, hogy ne fordítsak, csak foglaljam össze a végén röviden, elég az. Úgy berágtam, hogy a 20 perces előadását mértem, és pontosan 20 percig szöveghűen fordítottam, miután befejeztem (csigavér, volt kontrolltolmács jelen). Látni kellett volna a nagyúr képét :-))
Andy01 2025. 11. 28. 21:36
Előzmény: #262151  sityaki
A felreertes  -"csusztatas " - tisztazasa vegett:  Hangsulyozom, hogy nem iranyult a kerdesem, esetleg a kivancsisagom arra a kerdesre, hogy az adott videoban rogzitett esemenyen tortent malheurben szereplo tolmacsholgyrol barmilyen informaciot szerezzek., illetve a tortentek okairol barmit megtudjak. Messze all tolem, hogy ilyen informaciokat  kerdezzek, legkevesbe egy forumon. 
Andy01 2025. 11. 28. 21:29
Előzmény: #262151  sityaki
Reszemrol teged probaltalak megkerdezni, de ha es serti a privacy oldalt, akkor visszavonom, es elnezesed kerem.  Foleg az erdekelne, hogy milyen nyelven tolmacsoltal. Ez egyben megmutatja azt a kulturkort, amelyhez kotodsz, amelyik a legjobban erdekelt.  Egyebkent a hozzaszolasaid alapjan  - kizarasos modon - meg tudnam tippelni.
sityaki 2025. 11. 28. 21:25
Előzmény: #262149  Andy01
Egyetértek. Rá fogok kérdezni, de nyilván nem biztos, hogy tovább is adom az infót, ha lesz egyáltalán.
Andy01 2025. 11. 28. 21:24
Előzmény: #262147  sityaki
Megkerdezhetem, hogy milyen nyelven mukodtel? Megvan a tolmacs vizsgad  es engedelyed is, es hany ev a gyakorlatod?
Andy01 2025. 11. 28. 21:22
Előzmény: #262144  N0MAD
Igen, ketsegtelenul sokkolo a tortenet, megertem a velemenyed.  Ez a tema egy olyan belso kor, amit a kivulallok nem ismernek, megdobbenti oket. Bizony, szomoru, hogy ilyen megtortenik. De egyszeruen nem lehet tudni, hogy mi a tenyleges oka, es szerintem nem is fogjak ezt "firtatni", lekerul a napirendrol.  Nagyon sajnalom ezt a tolmacsnot, hogy ilyen helyzetbe kerult. 
sityaki 2025. 11. 28. 21:21
Előzmény: #262146  N0MAD
Nem rossz. Én úgy is gyakoroltam, hogy autóvezetés közben szinkron fordítottam előbb a híreket, aztán más műfajokat is.
sityaki 2025. 11. 28. 21:20
Előzmény: #262143  Andy01
Részemről csak annyit mondhatok, hogy egyebek mellett megvannak a képsesítéseim, évekig a legmagasabb szintem űztem mind a konszekutív, mind a szinkrontolmácsolást, "nagyemberekkel" utazgatva. Mikor összejött elegendő pénz belőle - mert szó mi szó, igen jól fizető munka -, visszaálltam az egyetemi oktatásra, később pedig egészen más nemzetközi pályára. Ennek ellenére jól emlékszem a kihívásokra és ismerem a top szakma munkásait, és a mindennapi anekdotákat is :-)
N0MAD 2025. 11. 28. 21:19
Előzmény: #262143  Andy01
off + 1
Épp ez az hogy nagyon is tisztelem.
Tolmács mondta hogy próbáljuk meg magyarról magyarra a sznkrontolmacsolast, pl a hiradót utánamondani és nézzük meg hány másodpercig bírjuk. Megpróbáltam. Egyszer, soha többet.
A halandzsázás nem ez a szint, nagyon nem.
Andy01 2025. 11. 28. 21:18
Előzmény: #262142  sityaki
Mar regen nem tolmacsolok , igy romlott a memoriam, lehet, hogy mas hsz -hez kapcsolodik. So sorry...Na de vizsgam az van, hajjaj.  Szerencsere nem oroszbol. Meg az eletemet is feltenem, llyen esetben, es  elbujdosnek.
N0MAD 2025. 11. 28. 21:16
Előzmény: #262138  Andy01
Minden szakmai technika előtt meghajlok, minden viccen kívül tisztelem a tolmácsokat.
Ellenben tartom azt hogy ilyen nincs és kész.
Jegyzeteljen vagy beszéljen kózbe vagy pörögjön a fején de ilyet nem lehet ezen a szinten. Céges tárgyaláson se.
Az meg hogy nem alkalmas van ilyen az ne haragudj nem erv. Se tolmácsnál, se műtősorvosnál, se pilótánál sesese.
Nem derült ki egy elet alatt? Nincs tartalék tolmács? Oroszok tolmácsa? Angolra váltás?
Nem tolmácsolás, bólogatás? Suttogjon aztán jolvan?
Épp csak háborút nem robbantott ki némi tülzással. És nyilván vityára csapódik le, de ilyet milyen diplomáciai testület tud produklni?
Azt ne mondd  ez van ilyen katagória.
De nem offolok rajta tovább. Se még nem tertem magamhoz.
Andy01 2025. 11. 28. 21:15
Előzmény: #262139  sityaki
Igen, a tolmacsvizsgat, es a kepesitest, a mukodesi tevekenyseget eros jogszabalyok hataroljak be, nehez ezt a kepesitest megszerezni. Tovabba ez egy rendkivul kemeny munka, foleg, ha esetleg hosszabb ideig tart, esetleg vacsorakon, rendezvenyeken is ott kell lenni.  Tobb megertest, Fiuk! Probaljatok meg egyszer tolmacsolni, majd rajottok, mit jelent ez a munka.
sityaki 2025. 11. 28. 21:12
Előzmény: #262141  Andy01
Ezt nekem miért mondod? :-)
Andy01 2025. 11. 28. 21:10
Előzmény: #262134  sityaki
Senki nem mondta, hogy a tolmacs reszeg volt!!!  Ha faradt, keveset aludt, es esetleg arra kenyszerult, hogy egy kis alkoholt igyon a fogadason, koccintaskor,  az mar tonkrevagja a memoriajat, foleg a holgy koraban. A kisero tolmacsolas igencsak bizalmi munka, hiszen tolmacsol a szemelyes kozvetlen megbeszelesen, a vacsora alatti privat beszelgeteseknel, stb.. Jelentosebb esemenyekre tobb tolmacsot szoktak vinni, es a beosztasuk a kepessegeik szerint tortenik, szukseg eseten tudjak egymast valtani. A hozzaszolasomban, amit irtam, kisse viccesen probaltam az alternativak egy reszet megvilagitani, ennek megertesehez nemi humorerzek szukseges.  Vegtelenul sajnalom ezt a tolmacsnot, aki feltetelezesem szerint anyanyelvi szinten beszel oroszul, es ebbe a helyzetbe kerult.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek