Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Hunball Komám ma voltam a panelembe ellenőrzés WC tartály check és lovetta szippantás.. mintha a Mennyek Kapuján léptem volna be csak az abaj hogy a nyockerben a Mennybe vezető út TypeC emberekkel volt kikövezve..
mi akadálya hogy még 100 izomka, és másik 100 Tihamér a maguk egyszerű módján annyit írjanak az ő szemükkel látott ingatlanpiacról amennyit csak akarnak? §§§§§§§ A stilus, a stilus!!! Állandóan ugyanazt szajkózzák, tudjuk, ismerjük. Mind2ő csiliárdos! Ja nem.....csak önigazolásként trollkodnak. Iszonyka pláne. A másik pláne/2.
a József Attila 4 emeletesei jóval több mint paneltrezorok mert nem házgyári nagypanelek, csak ugyanúgy panelnek hívják őket mint a házgyáriakat más múlt, más jövő
folyt. a Ferenciek terén járva a Centrál kávéház kapcsán ha 200 ügyfelemnek nem meséltem ej az eleinte ott szerkesztett A Hét folyóirat sztoriját a Kiss Józsefestül kiszínezve az öreg viszonyát az Adyval, akkor egynek sem . viszont amire oda elsétáltam valakivel addigra azok az egyszerű népek akik számára az ingatlanok pusztán tégla+habarcs együttesek, a lakások értéke pedig kizárólagosan a funkcionális, használati értékükkel egyenlő, rég lekoptak mellőlem, viszont akik eljöttek velem azok érdeklődéssel hallgatták a meséimet, és előfordult, hogy 30-40 év óta rendszeresen jártak a Ferenciek terén, a meséim után sokkal kedvesebben tekintettek rá . soha senkivel nem találkoztam aki ismerte volna A Hetet, vagy a Kiss Józsefet, vagy a kávéház irodalmi múltját, szerepét én a Komlós Aladár egy 2000 körül megvett, azóta valahogy, de elvesztett könyvéből ismertem meg először . a templom és a könyvtár közötti épület első emeletén 9 ablak mögötti 250 nm adtam el, és az Centrál kávéház mellett a Cukor - Irányi másik sarkán a szintén első eletet teljes utcafontját felölető 3 lakást, ami össz kb 230 nm volt elképesztő gazdag múlttal rendelkező hely és van akinek csak egy sétatér vagy egy csajozó lely a sok közöl
Sziasztok fórumozók! Rég jártam erre, most kondizás közben benézek ide is. Látom, izomman volt megint a műsor. Hát jó. Más. A József Attila lakótelepen már nincs 1M négyzetméterár alatt panel. Beszarás. Vajon ez már a 3% hitel beárazása? Azt a telepet nem követtem annyira. Mindenesetre a panel az egy trezor, ahogy slash mondta.
mi akadálya hogy még 100 izomka, és másik 100 Tihamér a maguk egyszerű módján annyit írjanak az ő szemükkel látott ingatlanpiacról amennyit csak akarnak? . én pont olyan dolgokról írok amikről beszéltem az ügyfeleimnek amikor 10+ éven át kizárólag sz ingatlanpiacból éltem (a fityiszizmus ekézésem a kivétel, bár az sem volt teljesen elhanyagolva, de mérsékelt és fokozott óvatossággal gyakorolva az ittenihez képest) . persze nem az átlag voltam és nem a lakáspiac second hand, hanem az építészeti régiségkereskedői részlegén az odaillő módon voltam aktív persze sokan hitték hogy a turkálóban vannak amikor eljöttek hozzám, de a dumámból gyors ütemben rájöttek hogy eltévedtek sok arca és szintje van a lakáspiacnak
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link