Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2025. 02. 15. 11:03
Előzmény: #240395  Ecnedam
Várni? A covid végéig. :D
Lehet engem borulátónak nevezni, még igazat is fogok adni, de válsztás ide vagy oda szerintem max a süllyedés görbéje módosulhat az irány nemigen.
És még elvileg új belépők is jönnek az euba, tamogatásoknak lesz helyük megha össze is borulunk “brüsszellel”. Meg a gyártás is lehet olcsóbb lesz amott ha minimális infrastrktúra lesz hozzá, út vasút, ilyesmi.
Olcsó munkaerőbem nem tudunk versenyezni, már így is megy el a dolgozó vagy ingázik(munkát terhelő adóban ugyanez), fogyasztasi adót nem lehet emelni mert már így is kiment a figyasztás egy része, termelés beszkadt, baráti cégek eddig isntámogatáson lógtak és versenyképtelenek, oktatas nagy jövőkép lásd gyerekek nyelvtudasa és értő olvasási statisztikak (eufémizmus a funkcionalis analfabétizmusra) eü romokban, demográfia és korfa katasztrofális, magánnyugdíj beszántva, lakosság vagy 80%anak nemhogy befektetése de párhavi vésztartaléka sincs. Ha kicsit csökken az eus tamogatás beszkad a gdp és a koltségvetés.
Pontosan mibol s lehetne kóltségvetési bevétel nóvekedés? Kamtkiadások meg az egekben, még csak jön a java. Vajon a forintkiáramlás merre mozdíja a forint árfolyamot majd?
Trump az afát is szankcionálni akarja, nalunk higy is allunk? Amúgy ha leviszik nincs bevétel, ha felviszik akkor még tobb fogyasztas, vásárlás megy határ túloldalara, bevétel csökken.
Akkor erre kérnék pozitív jövoképet, tényleg örülnék. Csak lehetoleg hihetőt.
izomman 2025. 02. 15. 10:57

az egész egy nagy propaganda lázítják az embereket mennyivel rosszabb a helyzet itthon pedig pont olyan "rossz"  mint kint.. A repülő rajtot már rétem amúgy miért mondta Orbán.. +50 % panel árakban nem repülő rajt? szerintem igen akinek van most örül :)) Aki meg nem birtokol ingatlant az sírdogál és szitkozódik ez ilyen.
izomman 2025. 02. 15. 10:56

Az alacsony bázishoz viszonyítás ( nem 2009 es ártól nézik hanem 2015 től megtévesztő módon - mert ekkor itthon  csak stagnált az ár kint Kanadába ment egy 25 % ot szintén  )  a kanadai vs magyar pedig szintén igazam van. !  Mert ha 2010 től lenne az összehasonlítás fej fej vagy még lehet a kanadai árak jobban nőttek ez lenne az eredmény lásd előző hozzászólásom.
A tényeken nehéz vitatkozni tudom
izomman 2025. 02. 15. 10:53
Előzmény: #240390  DaGi

Szerintem te se tudod hogy számolták ezt a teljes jövedelmet.
Tőke megtakarítás egyébként csúcson van a magyar háztartásokban.  Viszont ez a szám csak úgy jöhet ki ( ennyivel rosszabb érték lakás árhoz viszonnyítva , ha a 15 éve nem emelkedett segélyeket  bele vesszük és bele vesszük a nem valós minimálbéres vállalkozói jövedelmeket stb.
Persze, hogy lerontja az eredményt, de nem ez hanem az átlag megkereshető jövedelem számít.
Magyarországon Pesten a legnagyobb az ingatlan ár és ennek arányában itt is a legmagasabb az átlagbér.
(750 e ft  bruttóba bruttót a bruttóval hasonlítgatunk a 15 évvel ezelőttihez is almát az almával)  Ne mond már mikor pesten egy vacak buszusofőr is 500 at haza visz vagy egy Aldi dolgozó is  simán megkeres egy szakkápesítéssel 600 at vagy még többet is ( lehet túlórázik is és ő a mindenes ez így van) tanárokról orvosokról pénzügyi szektorban dolgozók informatikusok sorolhatnám a végtelenségig ettől pedig jelentősen többet keresnek. Van fizetőképes réteg aki megveszi így is a lakásokat különben nem kellnének el!
De ne adjuk már elő  és ne a borsodi fizetésekhez hasonlítgassuk , hogy mekkora de mekkora drágaság van pesten, mert persze ahhoz képest nyilván esélytelen pesten venni bármit is)
Balaton egy kicsit más térség valaki beírta ott is milyen árak vannak (Pesti ) mert a sok pesti felveri az árat a Pesti fizetéséből  ez tényleg így van és nem az ottani átlagbérből veszik az ingatlanokat ez egy kivételes pont az országban. (turizmusra ráállva)
ncseed!
ncseed! 2025. 02. 15. 10:53
Előzmény: #240393  FatFIRE
korrektul leírtad.
Ecnedam
Ecnedam 2025. 02. 15. 10:38

Ad1: Kiszámoló Miklós: 
"A napokban egy másik fontos adat is kijött, az ipari termelés 2023-as 5,5%-os csökkenés után 2024-ben is csökkent, 3,9%-kal, ilyen még nem fordult elő az elmúlt 33 évben, két egymás utáni évben soha nem csökkent az ipari termelés, sőt ekkora mértékű csökkenést egyedül a 2009-es gazdasági világválságban sikerült elérnie az ország gazdaságának, illetve 2020-ban, a covid alatt."
Ad2: Index decemberi cikk: 
"A természetes fogyás az év első tizenegy hónapjában elérte a 44 082 főt, ami 19 százalékkal haladja meg a 2023 azonos időszakában mért 36 901 főt. Ez az emelkedés elsősorban a születésszám jelentős csökkenésének tudható be."
- Ti hogy látjátok, meddig érdemes várni a GDP növekedést, a jó (jobb) létet és az idővel csak jobb lehet hozzáállást vallani? Én úgy látom örüljünk a mának, mert a holnap csak rosszabb lehet.
N0MAD 2025. 02. 15. 10:30
Előzmény: #240393  FatFIRE
Ezzel nem nagyon mondtál ellent a mediánnal számolásnak de oké. És én se nettót mondtam hanem bruttót, bár adóhivatal azt is publikálhatná, nem atomfizika, de mindegy.
A módszertan persze lehet érdekes de az “idén x százalék a hozam a beszerzeskori árra vetítve” azért elég sántítós modszertan.
A “negyvenet érő lakásokat harmincért veszem, vödör festék és negyvenotöt ér mert az ENYÉM” pedig némi mixet képez a piaci ár, a hirdetési ár, meg az önfényező ár tekintetében. A hitelfizetés nem kalkulallása hanem helyből a lakbér hozammá alakulása is erdekes módszertan.
Egész biztos módszertanokrol akarunk beszélni ekkora katyvasz kapcsán?
FatFIRE 2025. 02. 15. 10:07
Előzmény: #240389  N0MAD
Pár szóban néhány szakmai, módszertani kérdésről, nem okoskodásképpen, csak a tisztázás végett:
1. Nem jövedelmet mérnek az említett statisztikák, hanem bruttó keresetet, a vállalkozói jövedelmek, a tőkejövedelmek kimutatása ebben nincs benne. A legfelső százalékokban erős többséget alkotnak a vállalkozók, a TOP egy-két százalékban szinte csak ők vannak.
2. Ugyanazért mérnek elsősorban bruttó átlagkeresetet (de nálunk a mediánt is mérik), amiért az összes nyugat-európai országban is: az Eurostat módszertani egységesítése miatt. 
3. A bruttó keresetek és a medián keresetek az egész EU-n belül kb. ugyanúgy aránylanak egymáshoz. Tehát Németországban, Ausztriában is hasonlóan le van maradva a medián az átlagtól, nem csak itthon.
4. Méri a KSH külön az 5 fő alattiakat is, külön statisztikát vezet róluk. Valami pár tízezer forint volt a lemaradásuk mindössze.
5. Ha jól emlékszem, 25 vagy 27 százalék keresi meg az átlagkeresetet.
6. Izommant is ekézitek a hozamszámítás miatt, itt is meg kell jegyeznem, hogy nem csak egyetlen helyes módszertan van. Amiről kb. ő beszél, az a CAGR (Compound Annual Growth Rate, azaz Összetett Éves Növekedési Ráta) amely egy adott időszakra (pl. egy ingatlan vételétől mostanáig) vizsgálja a megtérülési rátát. Figyelembe veszi mennyiért vette az ingatlant, mennyiért tudná most eladni, mennyi bérleti díjat kapott, mennyi idő telt el. Ennél a számításnál az is előfordulhat, hogy a befektető nem számol az inflációval (de nem azért, mert teljesen hülye), vagy nem az adott ország inflációjával számol (hanem pl. az euroövezetével, ha a forrása onnan származik), vagy éppen olyan forráshoz jutott, mint az NHP pillérjei voltak nullás kamattal.
7. A "Hány év alatt lehet bruttó átlagkeresetből lakást venni?" kérdés megválaszolása mindig torz lehet, különösen nemzetközi összehasonlításban. Pár százaléknyi eltérés eleve van a bruttó és a nettó között, más adókulcsok, családi adókedvezmények, kamatkedvezmények, adómentes juttatások, támogatott hitelek. Például az a fiatal pár, aki a 80 milliós ingatlanát 40 milliós támogatással vette és még a családi adókedvezményt is érvényesíti, valójában sokkal olcsóbban vásárol és számára könnyebben elérhető a lakás, mint mondjuk egy, a kedvezményezetti körből kieső szinglinek. De ezeket a statisztika egyáltalán nem veszi figyelembe.
lacikonyha 2025. 02. 15. 09:42

88 nyár végén költöztem a világ végére, mert az álláshoz adtak szolgálati lakásként egy családi házat egy egykori egyházi tulajdonú pusztán, ahol össz 8-10 család lakott, az üzem két műszakban ment, 120-130 alkalmazottal
a közeli nagyközség párttitkára befolyása alá tartozott, kellett vele néha találkoznom, bár egy évig még ott maradt az elődöm, hogy betanítson, ő tárgyalt, én meg hallgattam, és mire egyedül maradtam az üzemvezetéssel, megváltozott a világ
aztán kb 90-ben jött a hír, hogy a párttitkár felkötötte magát
.
az egyetemen évfolyamtársam volt a kari kisztitkár, nagyon lelkesen csinálta,az mszmp-be is belépett még egyetemistaként
88-ban az első találkozóra még eljött, azóta soha, és az egykori legjobb barátja sem tud róla semmit
.
lehet szívvel lélekkel beszippantódni egy párt égisze alá, akár észnélkül is
aztán majd lesz valami
N0MAD 2025. 02. 15. 09:18
Előzmény: #240390  DaGi
Komplett oldal elment azzal hogy ugyanazt hajtogatja, illetve igen, de nem, de megis bocs, ja nem, ja elnéztem, mindegy mert nem
Illetve zajec beállt mellé kontrázni.
Szánalomhegy.
Van egy tippem hogy ebből választásokig egy “én mint kózismert és elismert dollármilliomos, diplomás közgazdász, ingatlanfejlesztő megmondom hogy csak a kormánynak van igaza” közröhej  lesz.
Zajec összes nickjének lelkes asszisztálásával falusi kocsma-coelho stílusban.
Az ég irgalmazza az agysejteket, genocídium lesz.
DaGi 2025. 02. 15. 08:36
Előzmény: #240375  izomman
1. Szándékosan félremagyarázod. A többségét ezek teszik(/tették) ki, a videóban ezeket sorolták fel: családi pótlék, GYES, GYED, vállalkozói bevételek(! Valószínűleg ez a legtöbbet hozzáadó komponens: KATA, egyéni vállalkozók, stb.), illetve egyéb befektetések hozama. De nyilván a konkrét segélyek is benne vannak ebben a kategóriában, de a súlyuk elenyésző.
Így működik a szánalmas megtévesztő propagandád.
N0MAD 2025. 02. 15. 08:31
Amügy nem lehet egy portfolio forumon a “medián” szonak néha elő kellene jönnie nemcsak az “átlag” jövedelmnek? 
Mondjuk nálunk ahol a kettő igen messze van egymástól?
(Nem emlíve a ksh gyakorlatat ahol az ót fő alatti cégek léteznek csak. Viszont elfogadva hogy jőrészt bp+aglo a téma, tehát kózmunkások nem játszanak ingatlanvásarlasban.)
De az emberek tóredéke keresi meg az atlagfizetést, talán 80%nem ha jól rémlik. Javasolnám a mediannal,kalkulálást. De persze csak egy ötlet.
FatFIRE 2025. 02. 15. 07:21
Előzmény: #240386  Freszelés
Egy nagyváros jó környékén 4 szobás lakást vásárolni nyugaton is beláthatatlan a többségnek, nem csak Magyarországon van így.
FatFIRE 2025. 02. 15. 07:13
Előzmény: #240357  gyula1971
"Egyévi budapesti jövedelemből 4 négyzetméter budapesti használt lakás sem jön ki."
Ez nem igaz, a budapesti nettó éves átlagbér kb. 6 millió forint.
Spiller 
"Az ö üzleti modellje müködik, kitalálta megcsinálta."
Igen, működik, többen is építettek hasonló módon vagyont. A panel állandó fikázását sem értem, hiszen az is egy befektetési eszköz, ami igenis értéket képvisel. Ha valakinek akár csak egyetlen panellakása van, amit kiad, fontos eredményt tett a család asztalára. A legtöbb embernek ennyije sincs, sokan még az első panelért küzdenek, a befektetési ingatlan fel sem merülhet bennük.
izomman
Nem tudom megmondani, alapból az OTP Zöld Hitelt ajánlják.
FR73
Ez a hivatalos, állami demográfiai előrejelzés, ami teljes összhangban van a különböző nemzetközi demográfiai előrejelzésekkel, szóval én hiszek neki.
Freszelés 2025. 02. 15. 06:53
Előzmény: #240328  izomman
200-bol budan egy legfeljebb 4 szobas elheto tarsashazi, nem ujepitesu lakast vasarolsz valami normalisabb kornyeken 2025-ben - csak h tisztazzam a dolgokat. Ez meg mindig boven a szereny elet kategoria, enelkul is van kiegyensulyozott elet, de azert sokat segit ha ez megvan. Az pedig szomoru, hogy ez belathatatlan a tobbsegnek es meg egy wannabe panelbaro is megszunne panelbaro lenni ha ilyenbe beleugrana.
Te pedig (szo szerint) a gettomilliomossagot valasztottad inkabb, nincs ezzel baj.
slash 2025. 02. 15. 06:34
Előzmény: #240356  DaGi
Én ismerek pár embert Csepelen, tehetőseket is. Szuperjó házakban laknak, szuper verdák, komoly vagyon. Kérdem: Miért itt?  Itt jó. Nem fizetik ki a budai felárat és kész.  Amúgy nagyjából mindent leírtál. 
izomman 2025. 02. 14. 23:58

Isten őrizz vitázni még a végén kiderül igazam van, de tényleg befejeztem mindenki örömére holnap már nem jövök vissza sok időm elveszi a felesleges írkálás  úgyse kíváncsi a sok balos  a véleményemre ettől még úgyis balosok maradnak ;-))
izomman 2025. 02. 14. 23:54
Előzmény: #240382  berlini

A legkönnyebb az mondani hülye vagy ülj le egyes ha már ész érvekkel nem tudtok vitázni.
berlini
berlini 2025. 02. 14. 23:49
Előzmény: #240381  Spiller
Én nem szűrök senkit.
De engedtessék meg nekem, hogy ennyi blődség után elmondhassam a véleményem.
Spiller 2025. 02. 14. 23:37
Előzmény: #240379  berlini
Van topikgazdája a fórumnak. Miért gondolod neked kell szürni itt bármit is. Sokféle tudás van. A felkentség nimbusza népeket vitt a romlásba. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek