Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2025. 01. 23. 15:47
Előzmény: #237698  Sakovi
Ha nem könnyűszerkezetes, akkor Budapesten nem.
Mr.T 2025. 01. 23. 15:35
Előzmény: #237698  Sakovi
Feltételezem, hogy ilyen liapor- vagy egyéb gyorsházra gondolsz, kész típustervekből.
Sakovi 2025. 01. 23. 15:34
Előzmény: #237689  berlini
Lehet 600-650e Ft6m2-en is építeni egy teljesen mai techológiai elvárásoknak megfelelő házat hőszivattyú/padlófűtéssel telek nélkül.
Sakovi 2025. 01. 23. 15:32
Mit gondoltok a telekárakról, ott is várható 10-20%-os ár növekedés 2025-ben? Kimondottan Pest megye budai oldala érdekelne, Zsámbék, Páty, Telki, Budajenő, Budakeszi, Biatorbágy, Törökbálint, Diósd...
Mr.T 2025. 01. 23. 15:20
Előzmény: #237695  Freszelés
Persze, kérek majd máshonnan, mert inkább megyek oda és slagolom én a vakológéppel a slájmot minthogy ezt kifizessem
Freszelés 2025. 01. 23. 15:03
Előzmény: #237692  Mr.T
Gondolom/remélem kérsz még pár helyről ajánlatot, oszd meg velünk azokat is - köszönöm!
Freszelés 2025. 01. 23. 15:01
Előzmény: #237692  Mr.T
Én 40-et tippeltem volna.
Lehet a kivitelező tele van melóva, az utolsó 15%-ot pedig ilyen árazással kínálja. Ha kell kell, ha nem hát az se baj.
Atti 2025. 01. 23. 15:00
Előzmény: #237690  mr_bob
Tudom.
Ismerem a sztorit.
Olvasom a fórumot indulásától.
Nem akartam rá reagálni, mint ahogy arra sem, hogy " befektető".
Szerintem aki ingatlant vesz és kiadja az nem befektető.
Persze, csak és kizárólag: SZERINTEM.
Mr.T 2025. 01. 23. 14:57
Előzmény: #237691  berlini
Én is 25-30-cal számoltam. Igen, kell még fűtési rendszer, de a kémény megvan és bélelt. 48-at mondtak rá........
berlini
berlini 2025. 01. 23. 14:55
Előzmény: #237687  Mr.T
kb 20 millió (ha mindaz már meg van amit leirtál, kazán, nyilászárók stb.) Ha rosszul értettem és a fűtési rendszer és a többi még hátravan, akkor akár 30 millába is belekerüleht
mr_bob
mr_bob 2025. 01. 23. 14:31
Előzmény: #237659  Atti
azért a tucatot csak módjával, nála jellemzően pár millió forintos garázsokról van szó, ha jól tévedek
berlini
berlini 2025. 01. 23. 14:26
Előzmény: #237628  Törölt felhasználó
Ujabb helyzet félreismerés.
Még ma is meg lehet épiteni 800 ezer Ft/m2 áron egy közepes szinvonalú lakást.
Még Pesten is vannak olyan lokációk, ahol a telekár nagyon olcsó, de ennek ellenére messze 1 millió Ft/m2 felettiek az eladási árak. Kicsit jobb projekteknél (nem a belváros közelében) pedig 1,6 millió Ft/m2.
De az igazán zsiros projektek Budán vannak, ahol a telekhányad elérheti az 1 millió Ft/m2-t, de a 3 millió Ft/m2 eladási áron még mindig összejön egy olyan extraprofit, ami egy normális versenyhelyzetben sehol a világon nem létezhetne. Ma az a pár fejlesztő aki a piacot uralja, pont annyi lakást épit ami elegendő ahhoz hogy az árak még recessziós időszakban is évi 10%-ot nőhessenek.
berlini
berlini 2025. 01. 23. 14:17
Előzmény: #237627  Törölt felhasználó
Egy volt osztálytársam is azok között van akik 30 évvel ezelőtt elsők között lettek milliárdosok.
Igy kérlek hagyd a lekezelő szöveget. Nem puszilkodok a Rogán kör tagjaival, de elég pontos képem van arról, hogy ki hogyan gazdagodhatott meg a multban Magyarországon.
Vagy szerinted az a normális, hogy egy 3 milliós gázszerelő Kft tulajdonosa az elmúlt 16 évben 10 milliós vagyonból tudott 1000 milliárdos cégcsoportot csinálni? 
Én tehát - hiába javaslod - nem fogadom el a saját érdekemben, mert se nekem se az országnak nem az az érdeke, hogy hagyjuk az ország szétrablását.
Szégyenteljesnek tartom azt a dumát, hogy aki nem lop  az a gyengék közé tartozik.
Magam részéről abbahagyom a párbeszédet veled.
Mert bünpártolókkal sem szeretnék kommunikálni.
Mr.T 2025. 01. 23. 14:11
Valakinek van rá tippje, hogy nagyságrendileg mennyiért reális mostani árakon egy tégláig, födémig bontott, 100m2-es, lipótvárosi (Szemere utca) lakás felújítása, kvázi újjáépítése? Tényleg szépen ki van pucolva már, sitt elhordva, és az ablakok újak. Kondenzációs gázkazánnal, padlófűtéssel, gépi vakolással, álmenyezettel, lakáson belül új elektromos vezetékekkel (a kapcsolószekrény bent már új). 1 fürdőszobát és egy külön WC-t kell kialakítani. Nagyságrendre szerintetek mennyi?
Kértem ajánlatot, de majd lehidaltam az áron.
Törölt felhasználó 2025. 01. 23. 14:06
Előzmény: #237683  Törölt felhasználó
 Nem kamu a külvárosi panel tudja hosszú távon azt mint egy belvárosi panel AIRBNB ben nagyon nagyon sok melóval.. Ne kelljen ecsetelnem mennyi meló van egy heti  napi szinten váltott bérlői réteggel ( turista  ) aki után takarítani kell stb. ha levonod az üzemeltetési kötlséget  akkor pedig még egy külvárosi panel hozam sem marad. Mostani szerzemény 7,7 % ot hoz bruttóba!  ok ebből még ha leadózol is marad 6,8 legalább .   Régen is 6-7 % körül alakult a külvárosi hozama.. ja hogy most nem… 6 nak is örülni kell bruttóba .. hát igen ezért kell kicsit tenni a dologért értem azt veszel egy felújítandót magad felújítod anyag kötlségre ( munka szenvedés ) és akkor megvan rögtön ( flipping vagy hogy mondják) a  jelentős bérleti hozam mert mélyről vetted a piachoz képest a lakást. Ha készen veszed rosszabb a megtérülés mert nem teremtessz értéket. Ez ilyen ,de az is előbb utóbb eléggé gyümölcsőzőre vált. Azt vétesztitek el  vagyis nem hiszitek, hogy 1 mft bér lesz 2028-2029 re … ami tényleg így is lesz mikor a pesti átlagbér már most 750 e ft! https://www.portfolio.hu/gazdasag/20250121/budapesten-mar-750-ezer-forint-felett-van-a-brutto-kereset-mennyi-penzt-lehet-keresni-videken-735801   van itt pénz kérem szépen… az 1 mft os  fizetés sem állom… manapság  mikor a tanárnak is már 800 e ft körülre emelték a bérét az orvosok meg már rég 1,5 millát keresnek.. Ha azt hiszitek a lakás ár bérleti díj ezzel arányosan nem  megy fel tévedtek! Menni fog az ezért is jó FIRE eszköz a lakás követi a fizetéseket az életszivonal emelkedést nem kell munkabérből megélned hogy ne maradj le a lakás bérleti is zárkózik fel na meg a lakás ár!
slash
slash 2025. 01. 23. 13:56
Előzmény: #237678  DavidCamp
Röviden: A srácnak szerszámgépiparban van cége. Nyugat-Mo.  A németek mondják vissza a megrendeléseket . Elbocsájtások. Drága energiaárak, vámok,  bizonytalanság. Trump. 
 Itt mi Pesten (Budán) csak ülünk az irodában meg a turistákkal baszakodunk , de a meló meg a gyártás a vidéki fellegvárakban van.   
slash
slash 2025. 01. 23. 13:51
Előzmény: #237672  Moka_Brikka
Persze hogy van ügyvéd. Egy valag pénz elment már rá. Kínaiul beszélnek. 
Törölt felhasználó 2025. 01. 23. 13:50
Előzmény: #237642  Atti
"Az is kamu, hogy a legolcsóbb kecók hozzák a legmagasabb megtérülést."
A legmagasabb megtérülést a belvárosban lehetett elérni, rövid távú lakáskiadással. De ezt sokan még most sem tudják, rengeteg a gyenge hozamú befektetési lakás.
Hobbyproperty
"2013-ban multis középvezető munkabérből ikerházat építettem Buda egyik legjobb helyén, ma próbáld meg ezt munkával..."
Nem a Fideszt mentegetem, de az EU-ban nem fognak visszatérni a Covid előtti konjunktúra évei. Az EU egy hanyatló pályán levő, a versenytársaktól szinte mindenben lemaradó országcsoport lett, amit a legjobban a német autóipar jelenlegi helyzete szimbolizál. Másrészről az elmúlt évtized közepén a brutális következményekkel járó devizahitel válság miatt volt olcsó az ingatlan, nem érdemes abból az időszakból kiindulni, amikor százezres tömegek bukták el éppen a lakásukat.
"Ahol az asszony 30-40 milliós autóval megy a körmöshöz azok 1%-ának valami óriási koponya a férj, 99% közel van a tűzhöz."
Tudom, hogy a NER látványos gyarapodása miatt ez az elterjedt nézet, csak köze nincs a valósághoz. Sok olyan embert ismerek, akiknek összejött (barátaim üzletfeleim például), ennek alapján mondom. Egyébként ez a vélelem rombolja talán legjobban a magyar társadalom lelkületét. "Nem lettem vagyonos, mert nem vagyok neres". Hihetetlen baromság. Senki nem mondja azt, hogy nem tanulhatsz, vagy nem fektethetsz be jól, ha nem vagy neres. Rajtad múlik.
DavidCamp 2025. 01. 23. 13:50
Előzmény: #237582  tihamer
Mennyiért? Hol vásároltad???
Second Wave 2025. 01. 23. 13:44
Előzmény: #237677  vegyesz
Sehogy, ide is jó lesz.
Tegnap "fantasztikus napunk" volt,
ma a rettegtetés megy. Arra meg pont jól jön egy ilyen MI példa, munkanélküliek leszünk, ki fog itt lakást venni, jaj!
:-)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek