Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
sztiv 2023. 10. 10. 09:36
Előzmény: #206548  Törölt felhasználó
#206560
"Ma leviszem a ház árát 3 millióval és akkor már csak 2 millió pluszban leszek. Ha ez alá megyek, akkor akkor már bukóban vagyok és nem tudom helyreállítani az előző állapotot." - de rajtad kívül az ott eladók 95%-a nem 2 millát nyert az elmúlt évek emelkedésén hanem akár 20-at, 30-at is, aminek nem nehéz elengedni a felét. FIFO elv alapján hosszú-hosszú évekig ülhetsz akár 80-ért is benne....
Törölt felhasználó 2023. 10. 10. 09:35
Előzmény: #206557  Murdoch
#206559
Mondjuk ha volt olyan hülye, hogy autóval járjon be, akkor meg is érdemelte. Én a 7:58-as vonattal szoktam menni, 9:05 környékén szoktam beérni az Oktogonhoz úgy, hogy útközben még CBA-zok egyet. Hazafelé ugyanúgy tervezhető és megjárható ennyi idő alatt az út, mert végig kötött pálya megy.
Mindenkinek egyébként más a fontos. Te a saját preferenciáid mentén döntesz, de hidd el, hogy egy családnak, ahol van két gyerek, annak ugyanúgy szempont lesz, hogy legyen a közelben bolt, ovi, iskola stb. (ez mind adott), meg az, hogy a gyereke egy normális környezetben, a természet mellett nőjön fel és ne egy újpesti macskaszaros homokozóban küzdje szét az első 10 évét 300 másik gyerek mellett. Te a Lidl-be jársz gyümölcsért, én egész évben a kertbe. Most pl. van kb. 30 kiló füge a fán beérve, amivel fogalmam sincs, hogy mi a francot csináljak. A 100 liter körtecefrémet a napokban főzik ki és még érik a málna és a szeder is. Jó buli nagyvárosban élni, meg minden, de azért ezeknek a dolgoknak is nagy feelingje van és van annak, aki pont erre vágyik. :)
lacikonyha 2023. 10. 10. 09:34
Előzmény: #206554  Törölt felhasználó
#206558

az egyéni szempontokat tartalmazó egyéni vélemény, az nem más mint egyéni szempontokat tartalmazó egyéni vélemény,ilyenje mindenkinek van, nem nagy ügy
de ez nem vitaalap, nem kell helytállónak sem lennie általános értelemben, attól még legitim egyéni vélemény
,,
viszont amikor eladni kíván valaki,jobb ha megszokja, hogy az ő egyéni látásmódja keveset számít,kár is ismételgetni, jobb inkább elásni jó mélyre
a közönség megitélése fog dönteni az eladó boldogságáról
..
és a közönség egy része csupán kiváncsiskodó, ebből van bőven
egy másik részének nem kell a cuccod, de van az a pénz amiért esetleg megvenné, és még pénze is van hozzá, ilyen néha akad (és most ez a réteg szaporodik)
és lehet hogy van akinek kifelezetten a te holmid kell
láthatóan te erre az utóbbira hajtasz, ehhez találd ki a mesét, és a hozzá illő szereppel és előadásmóddal
légy türelmes és kellően visszafogott, ne nagyon látszódjon rajtad mi fáj, vagy mi az öröm számodra
nincs könnyű dolgod,és lehet még rosszabb is a helyzeted (pl izraeli kalamajka és esetleges mellékhatásai)
Murdoch 2023. 10. 10. 09:23
Előzmény: #206555  Gaguse
#206557
Ja, nekem is volt bicskei kollégám, csak éppen akkor keltem, amikor ő már majdnem bent volt a melóhelyen, hogy elkerülje a dugót.
Murdoch 2023. 10. 10. 09:22
Előzmény: #206554  Törölt felhasználó
#206556
Már bocs, ez hülyeség, lokáció a legelső dolog és ott bizony vannak hatalmas különbségek. Én mielőtt leléptem külföldre jó pár évig jártam az agglókat, sokszor hétköznap tömegközlekedve is, mer' az nem reprezentatív, hogy a vasárnapi nulla forgalomba kiugrik az ember és milyen faxán üresek az utak. Aztán elszálltak a ház árak, elsősorban a covid miatt, már ár-érték arányba nagyon nem nézett ki jól a dolog. Pláne úgy, hogy ki kellett volna szállni jóféle budai lakásból. 
Xóval  jó lehet a bicskei fakopáncs, csak nem biztos, hogy egy százasért. Ha marad az ember a seggén, akkor a különbözetből meg évente egy hónapig papagájokat nézeget a Kanárin. Csak, hogy értsd a vevői oldalt.
Gaguse
Gaguse 2023. 10. 10. 09:11
Előzmény: #206554  Törölt felhasználó
#206555
szerintem is jó Bicske, 2 vasútállomása is van, megvan minden bolt. Egész nyugisnak tűnik. Néha járok oda...
Törölt felhasználó 2023. 10. 10. 09:03
Előzmény: #206553  Murdoch
#206554
Erről a Bicske az Bicske témáról akadjatok már le. :) Nem sok fogalmatok van arról, hogy milyen itt az élet, milyen a környék. Én pl. Hunballnak pont nem akartam volna beszólni Wekerle miatt, de ha már megy ez a lokációs szurkapiszka, akkor én meg azt mondom ki, hogy Wekerlére nem költöznék semmi pénzért. Kint van a francban, üvöltenek a gyerekek egész nap, nincs ott igazából semmi feeling, max rá lehet sütni, hogy kertvárosias. Bicskének annyi baja van, hogy nincs marketingje és az emberek annyit tudnak, hogy 35 km-re van Budapesttől és akkor már gyááááá. Ülj fel vonatra, ha felújították a vonalat mondjuk egy őszi reggelen és gyere ki. Olyan feeling lesz, mint amikor gyerekkorodban kirándulni mentél. Hegyek-völgyek, köd, tavak, betojás, tényleg. Mi anno Érd környékén akartunk házat venni, aztán amikor kijöttünk ide szétnézni összetettük a két kezünket, hogy nem azon a pest melletti alföldön vásároltunk be. Most ha felülök a bringára esténként, akkor 5 km-t tekerés után voltam domboknál, tavaknál, erdőben, láttam sünt, mókust, fakopácsot (ezek mind vannak a kertemben is), csináld meg ezt Wekerlén, vagy Érden, vagy Vecsésen.
Én a kormány áldozata vagyok, úgyanúgy, mint kb. mindenki ebben az országban perpill....
Murdoch 2023. 10. 10. 08:55
Előzmény: #206548  Törölt felhasználó
#206553
Merem remélni, hogy a tiptop lakásod nem a fővárosban volt, mert akkor alighanem te is a covidos felár áldozata vagy. Ilyenkor a visszafele irány reménytelen. A házad amúgy nem rossz, de Bicske az Bicske. Nem a százmilliós piac, lehet, hogy beesik egy balek, lehet, hogy nem. Sokan abban a tudatban vannak, hogy ingatlannal nem lehet bukni. De. 
Azt mondjuk messze nem értem, hogy miért ilyen fontos neked, hogy a ki a fene a vevő, ha csak három évet húztál le ott, az semmi. Mindenesetre sok sikert az eladáshoz.
tihamer
tihamer 2023. 10. 10. 08:53
#206552
Szeptemberi infláció 12,2 %
Szépen lement 4,2 %-ot. (Augusztusi 16, 4 %)
Törölt felhasználó 2023. 10. 10. 08:46
Előzmény: #206549  minort
#206551
Én 20 évig éltem panelban és nagyon csendes volt, mondjuk a lakóközösség is odafigyelt erre. Ráadásul a hobbim a testépítés és mivel utálok terembe járni, ezért vettem egy kb. 80 kilós kondigépet, amire ha ráfeküdtem a 100 kilómmal és elkezdtem ugyanennyivel fekvenyomni, azért csörgött-csattogott rendesen, főleg, amikor visszaraktam rá a súlyt. Hátgép ugyanez. Kezdetben mindig körbecsengettem a szomszédokat edzés után, hogy hallottak-e bármit is és nem zavartam-e őket, de mindig az volt a válasz, hogy ők aztán semmit sem hallottak. És, nem, nem azért mondták ezt, mert féltek tőlem. :D
Törölt felhasználó 2023. 10. 10. 08:34
Előzmény: #206548  Törölt felhasználó
#206550
Bocs, a házat Y-ért vettem, nem X-ért és Y jóval több, mint at X. 
minort 2023. 10. 10. 08:33
Előzmény: #206537  kukor-ica
#206549
Igen,szó szerint panel feeling van ezekben  a "luxus lakóparkokban" Balatonon Ugyanúgy hallasz, érzel mindent:)) Ahol medence van még szarabb ott egész nyáron megy az ordibálás. Laktam egy évig ilyen helyen,elég volt.
Törölt felhasználó 2023. 10. 10. 08:28
Előzmény: #206538  gyula1971
#206548
Mindent nehezebb eladni, mint 2 évvel ezelőtt. Sok eladót és sok vevőt is ismerek. A vevőknek kilóg a seggük a gatyából, kivárnak az olcsó hitelre meg a csökkent inflációra, bár azzal nincsenek tisztában, hogy ezek felhajtják az árakat, szóval kb. arra várnak, hogy mikor lesz minden drágább és elérhetetlenebb. 
Eladói oldalon  meg senki nem akar bukni. 
Tessék, itt az én példám:
Lassan 3 éve vettem egy házat X-ért. Ahhoz, hogy ezt meg tudjam tenni eladtam a tiptop lakásomat X-ért. Volt Z megtakarításom és H mennyiségű hitelt is eszközöltem, hogy az új kecót rendbe rakjam. Most, igy 3 év után a volt lakásom ára felment kb. 25%-kal és az akkori megtakarításom most kb. 2/3-át éri. Elment a Z megtakarítás és a H hitel a korszerűsítésre. Aki felujított már az tudja, hogy mivel jár, hónapokig él a retekben, idegeskedik a szakik miatt, segédmunkázik (én 3 hónapig úgy éltem, hogy reggel 5-től 9-ig hordtam a sittet, kapartam a tapétát, stb) 9-től 17 - ig rendes meló, aztán 18-től 21:00-ig segédmunka. Mindezt kétszer. Ennek az értéke is S, nem számítva bele, hogy közben idegroncs lesz az ember. Ezt mind megspórolja az új vevőnek, ergó nem csak be lehet, de be kell árazni. 
És akkor jön a jelenlegi piac, amikor a 30 millióval rohangáló vevők azt hiszik, hogy mindent lehet, de közben el sem tudják képzelni, hogy egy eladó milyen munka, pénz és szopások árán jutott el oda, ahol épp van és mennyi az annyi, hogy ebből úgy exitáljon, hogy egy ésszerű és egyébként korrekt összeget keressen rajta. Az én 95 milliós házamnál ez egyébként 5 millió forint. 
Ma leviszem a ház árát 3 millióval és akkor már csak 2 millió pluszban leszek. Ha ez alá megyek, akkor akkor már bukóban vagyok és nem tudom helyreállítani az előző állapotot. 
Úgyhogy ez pl. az én eladói oldalam igaz története. 
Perpill a piacon nincsenek se nyertesek, se vesztesek. Akik eladni és venni akarnak, azok erős kompromisszumok mentén tudják ezt megtenni. Nálam pl a házhoz jár kb. 2,5 millió értékű cucc is, amit meg kellene venni az új tulajnak. Ezen mindig csodálkoznak a vevőjelöltek, hogy minek adnám oda. Minek? Mert eladni akarok, nem árulni. :) 
alexander7 2023. 10. 10. 08:22
Előzmény: #206541  Sony123
#206547
Kivitelezési szakaszban néztük mi is. Szerintem sűrűn építették, nulla privát szféra, mindenki mindenhova átlát, belát. Legalábbis mi akkor így éreztük mind a földszinti, mind első emeleti lakásnál. Amellett pedig a tény, hogy egy korábbi illegális hulladéklerakóra építették, nem pozitív irányba vitte a a megítélést.
Pistike12 2023. 10. 10. 05:49
Előzmény: #206544  Sony123
#206546
Gratula vagy kitartast:) 
Törölt felhasználó 2023. 10. 10. 02:56
Előzmény: #206538  gyula1971
#206545
2 éve a mostani 100+ házak 40%-60%-al kevesebbek voltak, szóval csak az árba kapaszkodva, értelmezhetetlen a kérdés... Szóval eredeti árakon igen, de ezeken az árakon akkor sem.
Sony123 2023. 10. 09. 23:31
Előzmény: #206543  Pistike12
#206544
Mire átvehettem volna kicsi volt, így kérdés se volt!:-( Egy gyerek helyett kettő született!:-))
Pistike12 2023. 10. 09. 23:02
Előzmény: #206541  Sony123
#206543
Ee milyen rosszul tetted h kiszalltal mert atadtak.. 
amphibian 2023. 10. 09. 22:52
Előzmény: #206529  FR73
#206542
90 milli⁹ helyett egy 30 ast tán megér márha valami marha odamegy
Sony123 2023. 10. 09. 22:31
#206541
Ltezett egyszer egy : https://foresthill-lakopark.hu/
lakópark! nagyon szép volt jó helyen, csak több éves csúszásszsal tudták volna átdani, közben az árak jelentősen emelkedtek, és garanciát se adtak, hogy át is adják. Jó lett volna, csak nem azonaz áronamelyet végén kértek, és az se volt biztos, hogy annyiért átadják. Így működneka magyar vállalkozások.
Elelinte optomista voltam, de az évek múltál, már úgy éreztem, hogy jobb ha  kisszállok.
Ennyi a magyar építőípar bizalmi indexem!:-(((((

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek