Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Úgy gondoljátok gond lesz az állampapírokkal? Vagy szerintetek el fog szállni a forint? Miért akarjátok gyorsan kivenni? ( aki másba akarja fektetni a pénzt, azt értem)
Meg vagy dicsérve, te vagy az első aki felhozta az államadósság lejárati szerkezetét a topicban. Direkt figyeltem, kb 1.5-2 éve senki nem vesz róla tudomást az itt folyó eszmecserében. Észkombájn eltolcsy a 10-25 éves többségében lévő külföldit, rányomta a lakosságra 5 éven belülre. Nézz meg egy 2010 est, mennyivel egészségesebb szerkezetű. Egy idő után majd a maposoknak is leesik, de akkor már késő lesz.
Törölt felhasználó2020. 03. 15. 16:20
Előzmény:
törölt hozzászólás
Speciel én eddig is távmunkáztam sokszor heti 1 napnál többet, úgyhogy lesz jobb dolgom is, mint ncseed hülyeségeivel foglalkozni. Csak sajnos mivel túl kényszeres vagyok néha, ezért mégis sokszor itt kötök ki :D.
Nekem nincs kétségem afelől, hogy a legtöbb "befektető" hülye - csak ez egyelőre még nem több előítéletnél. Majd ha már lesz valami mérhető (!) változás, akkor már abból lehet következtetéseket levonni. Egyelőre továbbra sem gondolom, hogy érdemben kell számolni a rövidtávú kiadással hasznosított lakások tömeges átkerülésére a hosszútávú bérleti piacra. Véleményem szerint ezeket a lakásokat előbb próbálják majd meg inkább eladni, mint átalakítani és átvinni a hosszútávú piacra - kevesebb macera, jóval kisebb várható veszteséggel (ha csak azt nézem, hogy egy átalakítás elvinné két év hosszútávú hozamát, akkor mondjuk egy azonnali 10%-os árcsökkenéssel kézhez kapott vételár bőven szimpatikusabb lehet az eladónak). Ettől függetlenül bőven kinéz egy lakbér- és ezzel együtt hozam-csökkenés: - tömegével piacra kerülő "befektetői" lakások - a tavaly év elején elkezdett nagyobb felújítások is mostanra érhettek (vagy 2019 Q4-re) célba, ezeket szintén megpróbálnák hasznosítani - ha neadj'isten tényleg beüt a recesszió, akkor a bérlői fizetőképesség romlása eredményezhet egy díj-csökkenést - - - - - - -- - - A tömegével piacra kerülő "befektetői" lakások kapcsán azért zárójelben megjegyezném, hogy borzasztóan kíváncsi leszek, hogy a tavalyi év utolsó negyedévben használatbavételit kapott lakások hány százaléka lett ténylegesen is eladva (ahol a vevő kifizette a teljes vételárat és a nevére került az albetét), ez még egy olyan változó, amivel szintén számolni kell.
Én minimális kereslet csökkenést várok a mostani helyzettől és minimális csökkenést az árakban. Akinek van beállítva valamilyen ingatlan hírlevele, láthatja hogy a hirdetők csökkentik az árakat, bár ezek olyan minimálisak hogy inkább csak marketing fogásként látom őket. Akik rosszul jártak, azok a rövidtávú kiadók pl. airbnb, ott ha hitelből vett valaki lakást kiadásra, most kellemetlen helyzetben van. CSOK és társai nem fognak ettől bedőlni, azért a bankok ma már nem úgy adnak hitelt mint régen, csak 40% -ig adósodhatsz el hitelre. Én a kereslet csökkenését várom, mert most mindenki csak találgatja, hogy milyen hatással lesz ez a helyzet a munkájára, ügyfeleire, beszállítóira, stb. Emiatt mindenki kicsit óvatosabb, kerüli a nagyobb tranzakciókat, elhalasztja a nagyobb kiadásait. Ugyanakkor van egy komoly réteg akik évek óta az ingatlanárak csökkenését várják, ez olyan mint a tőzsde, egy esésre többen rárpülhetnek.
Törölt felhasználó2020. 03. 15. 16:13
Előzmény:
törölt hozzászólás
Fel kell készíteni a gyereket egy olyan világra, ahol nincs második esély. Én se fogok második esélyt meg második kéglit adni neki, ha ezt a felet elszórakozza meg a félretett pénzt. Kell neki adni némi játékpénzt és hagyni hogy a nyereséget elköltse vagy újra befektesse, de a veszteséget nem szabad kipótolni, az már vele marad örökre. Először papíron kezdtem a nagyobb gyerekkel, írja le mit venne, mit adna el és a nyereséget megkapta kp-ban, a veszteséget meg leírtuk a virtuális számlájáról. Minden hónapban kapott plusz virtuális összeget 10e forintot, annyi könnyítés volt, hogy töredék részvényt is vehetett. Mivel bika piac volt, jellemzően nyert, de volt, hogy nekiállt keverni és bukott és azok voltak a legjobb tapasztalatok neki. 16 éves kora óta meg kap 40e igazi pénzt tőzsdézni minden negyedévben az én számlámon van, de nyilvántartom neki külön. A kisebbik még csak papíron tőzsdézhet virtuálisan. A nagyobb gyerek már nagyon óvatos volt az igazi pénzzel és ennek örülök. Utána olvas, megnézni a befektetési tanácsokat, van amihez jobban ért, mint én, mert én aktívan 10 éve tőzsdéztem, azóta csak csipegettem. A lényeg, hogy érti, ha bukik, akkor nincs második esély és emiatt megfontoltabb a pénzzel, sőt már nekem kell rászólni, hogy nyugodtan költsön a zsebpénzéből, nem kell mindet befektetnie. Ezek nagyon hasznos dolgok lesznek neki az életben.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link