Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
mage 2016. 02. 17. 22:49
Előzmény: #6079  Törölt felhasználó
#6080
Tanár szakok nehézsége között is nagyon nagy a különbség lehet.

Sajnos orvosok között is nagyon sok aki rosszul végzi a dolgát bármennyire nagy a felelőssége. Továbbképzésen rendszeres, hogy többen másokról másolják le a vizsgát. Az meg, hogy többet kell tanulni és ezért több járna neki elég relatív, valakinek ahhoz van érzéke, hogy reggeltől estig seggeljen, de közben lehet kreativitása, megoldóképessége egy nagy nulla. Sajnos a magológépek egyre nagyobb százaléka megy orvosi egyetemre, ami szerintem nem jó irány.

Az-az orvos aki 50-es és nem keres 300e-t valamit nagyon nem jól csinál.
Törölt felhasználó 2016. 02. 17. 22:23
Előzmény: #6078  mage
#6079
nekem tök mindegy mennyit keres
bár nagyon soknak találom ahhoz képest, hogy a családban orvosok nem keresnek ennyit
és kicsit más a felelősség + sokkal de sokkal többet kellett tanulni

ezért írtam, hogy akkor egy 50es orvosnak 600 ezret kellene keresnie miközben a felét sem

egyszóval a pedagógusokat ezek szerint kiválóan fizetik, ennyi
mage 2016. 02. 17. 22:12
Előzmény: #6076  Törölt felhasználó
#6078
18e-t kap a osztályfőnökségért. Még kap szerintem plusz pénzt, hogy a természettudomány tanárok vezetője. Lehet azért is jár plusz, hogy 2 szakos. Holnap majd megkérdem.

Egyébként beléptem a bankszámlájára, tehát tuti a 320, tavaly 308,5-t kapott. Vissza biztos nem küldünk pénzt a kincstárnak :).
Törölt felhasználó 2016. 02. 17. 22:05
Előzmény: #6069  Törölt felhasználó
#6077
"Azért mert egyetlen demokratikus országban sincs ilyen "

De, több hozzánk hasonló helyzetű országban is van ilyen K-Európábab. A legfejlettebb országok megtehetik, hogy többkulcsos legyen az adózás, de az Eau periféria csak így tud(na) versenyezni.

Miben versenyez mégis az egy kulcs?
Románia és Szlovákia a szlovákok bizonyos bevétel felett extra adót rónak ki. Én nem szeretném magunkat Romániához hasonlítani

"Azért, mert növeli a társadalmi egyenlőtlenséget "

A jövedelmi különbségeket nem változtatja, a többkulcsos meg csökkenti. A társadalmi egyenlőtlenség meg ennél sokkal több tényezős.

Egyáltalán nem. Az egyenlőtlenség alapja a bevételkülönbség. Az egy kulcs növeli az egyenlőtlenséget, kár ezen vitatkozni.

"Azért, mert a gazdagabbat a sok szegény tartja el "

Nem, az egykulcsosnál is a magasabb bejelentett jövedelmű tart el több embert, mivel többet adózik.

Basszus, ez durva tényleg. És az arányok? Te mégis mivel foglalkozol?

"Azért, mert a szolidaritás tart össze egy országot "

Ezért veheti bárki az ingyenes oktatást, egészségügyet, kaphat családi pótlékot, stb., stb. attól függetlenül, mennyi adöt fizetett be. Aki többet, mert többet keres, az ia ugyanazt veheti igénybe, mint a szegényebb. A szociális hálóba meg ne keverjük már bele az adózást.

Hihetetlen csúsztatás. A szegény gyereke a kuka iskolába jár, nem mehet különórára, otthon rossz a légkör és sorolhatnám. Ja, ugyanannyi családi pótlékot kap a nyomorult mint a gazdag. Fasza

"Azért, mert akkor is több marad a jól keresőknek "

És? Ez mióta érv? Nem a két szép szeméért kapja (jó esetben, a versenyszférában), hanem mert a munkáltatónak ennyit ér meg, amit csinál. Én speciel nem azért tanultam, képeztem és képzem magamat szabadidőmben is, hogy más költse el az ebből származó többletet. Természetesen jogos, hogy ha többet keresek, többet adózzak, de arányosan.

Kíváncsi lennék, mégis hogyan képezted volna magad, ha beleszületsz egy közmunkás családba.

"Azért, mert a jó kereset nem csak rajtad múlik, hanem azon is, hogy a szegények nem tudják taníttatni a gyerekeiket "

Ez így van, ezért kellene az oktatásban arra törekedni, hogy mindenkinek meg legyen a lehetősége az előbbre jutásra. De ez nem tartozik ide, a narancskomcsik oktatási rendszerét valószínűleg mindketten rühelljük.

Nem, én nem az oktatási rendszert rühellem. Hanem azokat az embereket, akik kizárólag a saját érdekeiket nézik. Ráadásul annyira hülyék, hogy nem értik meg: a társadalom nem belőlük áll, nekik sem lehet jó hosszú távon, ha a tömegeknek rossz. Tudod, olyan ez, mint amikor az indiai maharadzsa az aranyozott rolls-szal végigmegy a szaros utcán a kódisok között. Gyomor kell ahhoz, hogy felhőtlenül jól érezhesse magát. De nem vagyunk egyformák.
Nekem az a véleményem, hogy csak a szolidáris országokban lehet jóllét. Jóllét nem csak jólét.
Soroljam?
Skandináv országok, Ausztria, Svájc nem azért jó helyek, mert gazdagok. Hanem azért gazdagok, mert jó helyek - morálisan jók.
Törölt felhasználó 2016. 02. 17. 21:55
Előzmény: #6075  mage
#6076
itt pedagógus kettő teteje

14.


39-41


242 179


342 867


378 392

15.


42-44


248 233


351 439


387 852
mage 2016. 02. 17. 21:36
Előzmény: #6068  Törölt felhasználó
#6075
Csak ő nem ped 1-ben van, hanem mester pedagógus. Egy darab gyerek után nem kap vissza adót.

Orvosoknak bőven megvan a 300e, de inkább sokkal több, ha kicsit oda teszik magukat.
mage 2016. 02. 17. 21:27
Előzmény: #6059  CirmosBearci
#6074
Nem tudom mennyi bruttó, de gondolom jól tippelsz. Tavaly még kapott 10e forint költség térítést minősítésenként.
mage 2016. 02. 17. 21:25
Előzmény: #6060  Törölt felhasználó
#6073
Bizony sok igazgató kevesebbet keres, többek között az övé is. Nem kell túlértékelni az igazgatókat, mert sajnos sok csak azért dolgozik relatíve sokat, mert alkalmatlan a munkájára. Például Debrecenben lassan az összes általános iskola igazgatója a Tanító képzőt végezte el, ami egy olyan főiskola ahova közepes tanulók mennek és jelessel szereznek diplomát. Egy volt tanárom szavaival: Azon pedagógus gyerekeket küldik oda a szülők aki más egyetemhez nem elég okosak. (Ennek a tanárnak a fia odajárt)

Sok pedagógus azért keres keveset, mert elvégezte a 3 éves 1 szakos főiskolát beállt dolgozni és arról szól a napja, hogyan lehetne minél kevesebb munkával megtartani az órákat. Sokak számára még osztályfőnöknek lenni is megterhelő, vagy egy dolgozatot nem képesek összeállítani. Szakvizsgát szerezésre csak kevesen vetemednek.
Törölt felhasználó 2016. 02. 17. 18:48
Előzmény: #6071  Vortex
#6072
IT szektorban ez úgy néz ki, hogy mikor állást kerestem Budapesten, a végén volt egy ajánlatom egy kis-közepes magyar cégtől, akik felét zsebbe adták volna (mondjuk legalább a minimálbérnél többet), meg egy multitól, akik picivel több nettót, mint a magyar cégnél a nettó+fekete, teljesen fehéren kifizetnek. Tehát így is kb. 30%-al többe kerül a becsületes cégnek az alkalmazott, mint a csalónak, de itt egyesek szerint ez még nem elég, legyen az 50%... (ezek csak tippek, nem számoltam ki alaposan...).

Ja és a köcsög multi tavaly globálisan leépített, de Magyarországon bővített, mert relatív olcsón kap alkalmazottakat. De nyilván drágítani kell mesterségesen...
Vortex 2016. 02. 17. 18:20
Előzmény: #6067  Törölt felhasználó
#6071
Az a helyzet, hogy nálunk minden vállalkozó zsebbe fizet. Nem csak a kisvállalkozók, hanem a milliárdos forgalmú magyar cégek is. Az alkalmazottak jóval alacsonyabb bérrel vannak bejelentve.

Ha emelnénk az SZJA-t, akkor csak a multiknál dolgozók fizetnének többet.
A többség nem, hiába keres annyit, vagy többet mint a multinál dolgozó.
Ha rendesen behajtanák az adót, akkor lehetne beszélni róla, hogy igazságos-e vagy sem.
Törölt felhasználó 2016. 02. 17. 17:55
Előzmény: #6067  Törölt felhasználó
#6070
Ausztriát speciel nem nagyon szeretem, de ha valaki amellett dönt anyagi szempontok alapján, hogy hol éljen, akkor az számít, hogy a nettó jövedelme mire elég. Jelenleg Budapesten egyes jól fizető szakmákban jól lehet élni, nem sokkal rosszabbul, mint Bécsben, mert ugyan kevesebb a nettó, de de olcsóbb is Budapest. De egy keményebb felső adókulccsal már nem biztos, hogy így lenne.

De nem azt mondom, hogy én elmegyek, csak azért felmerül, a legfőbb oka mondjuk nem ez, hanem az oktatás, idővel gyereket is akarunk, de magyar iskolába ipyen oktatási rendszer mellett nem járatnánk, és hiába bukik meg Orbanescu, előtte volt 30 év lemaradása a magyar oktatásnak, 8 év alatt lesz még 8 eltelt év +20 vissza, ha jó irányba is mennék, öregember lennék mire lenne valami.
Törölt felhasználó 2016. 02. 17. 17:48
Előzmény: #6064  Törölt felhasználó
#6069
"Azért mert egyetlen demokratikus országban sincs ilyen "

De, több hozzánk hasonló helyzetű országban is van ilyen K-Európábab. A legfejlettebb országok megtehetik, hogy többkulcsos legyen az adózás, de az Eau periféria csak így tud(na) versenyezni.

"Azért, mert növeli a társadalmi egyenlőtlenséget "

A jövedelmi különbségeket nem változtatja, a többkulcsos meg csökkenti. A társadalmi egyenlőtlenség meg ennél sokkal több tényezős.

"Azért, mert a gazdagabbat a sok szegény tartja el "

Nem, az egykulcsosnál is a magasabb bejelentett jövedelmű tart el több embert, mivel többet adózik.

"Azért, mert a szolidaritás tart össze egy országot "

Ezért veheti bárki az ingyenes oktatást, egészségügyet, kaphat családi pótlékot, stb., stb. attól függetlenül, mennyi adöt fizetett be. Aki többet, mert többet keres, az ia ugyanazt veheti igénybe, mint a szegényebb. A szociális hálóba meg ne keverjük már bele az adózást.

"Azért, mert akkor is több marad a jól keresőknek "

És? Ez mióta érv? Nem a két szép szeméért kapja (jó esetben, a versenyszférában), hanem mert a munkáltatónak ennyit ér meg, amit csinál. Én speciel nem azért tanultam, képeztem és képzem magamat szabadidőmben is, hogy más költse el az ebből származó többletet. Természetesen jogos, hogy ha többet keresek, többet adózzak, de arányosan.

"Azért, mert a jó kereset nem csak rajtad múlik, hanem azon is, hogy a szegények nem tudják taníttatni a gyerekeiket "

Ez így van, ezért kellene az oktatásban arra törekedni, hogy mindenkinek meg legyen a lehetősége az előbbre jutásra. De ez nem tartozik ide, a narancskomcsik oktatási rendszerét valószínűleg mindketten rühelljük.
Törölt felhasználó 2016. 02. 17. 17:01
Előzmény: #6066  Törölt felhasználó
#6068
A bértábla a Pedagógus I. kategóriában 2016. augusztusáig (bruttó összegek):

Kategória


Év


Középfokú végzettséggel


Alapszakos/főiskolai végzettséggel


Mesterszakos/egyetemi végzettséggel

2.


3-5


145 306


205 719


227 035

3.


6-8


157 415


222 862


245 954

4.


9-11


163 470


231 434


255 414

5.


12-14


169 524


240 006


264 874

6.


15-17


175 579


248 577


274 334

7.


18-20


181 633


257 149


283 794

8.


21-23


187 687


265 721


293 253

9.


24-26


193 742


274 292


302 713

10.


27-29


199 796


282 864


312 173

11.


30-32


205 851


291 436


321 633

12.


33-35


211 905


300 007


331 093

13.


36-38


217 960


308 579


340 552

14.


39-41


224 014


317 151


350 012

15.


42-44


230 069


325 722


359 472
Törölt felhasználó 2016. 02. 17. 17:00
Előzmény: #6058  Törölt felhasználó
#6067
igazi demagóg vagy
mehetsz nyugodtan ki tart vissza?
mondjuk lépj ausztriába és megismered a 46 százalékos adókulcsot
de azok ott hülyék
Törölt felhasználó 2016. 02. 17. 16:58
Előzmény: #6057  mage
#6066
szerinted mi számít?
hogy 40 éve szerezte meg, vagy, hogy van neki?
320 netto?
azt nehezen hiszem el, esetleg 4 gyerek miatti adómentességgel

a bértáblában 350 e a maximum BRUTTO

egyébként meg vicces lenne akkor egy orvosnak tényleg 600 e jár, helyette a fele sincsen meg
Törölt felhasználó 2016. 02. 17. 16:56
Előzmény: #6056  terelemel
#6065
a szlovákok megszüntették az egy kulcsot
Törölt felhasználó 2016. 02. 17. 16:55
Előzmény: #6054  Törölt felhasználó
#6064
Azért mert egyetlen demokratikus országban sincs ilyen
Azért, mert növeli a társadalmi egyenlőtlenséget
Azért, mert a gazdagabbat a sok szegény tartja el
Azért, mert a szolidaritás tart össze egy országot
Azért, mert akkor is több marad a jól keresőknek
Azért, mert a jó kereset nem csak rajtad múlik, hanem azon is, hogy a szegények nem tudják taníttatni a gyerekeiket

De ezt te úgy sem érted
Shabani
Shabani 2016. 02. 17. 16:38
Előzmény: #6061  gyula1971
#6063
Megy a lufifujjás megint. Végülis mehet mert állam majd megint kiment mindenkit!
terelemel 2016. 02. 17. 16:07
Előzmény: #6061  gyula1971
#6062
Szvsz soha tobbe nem lesz.
gyula1971
gyula1971 2016. 02. 17. 15:23
Előzmény: #6060  Törölt felhasználó
#6061
Az Otthon Centrum 135 ezerre becsüli a 2015-ös lakáspiaci adásvételek számát, idén azonban már 150 - 155 ezerre számítanak, mivel a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) nemcsak az új lakások forgalmára, de a nemrég bejelentett módosításokkal a használt piacra is komoly hatással lesz. A kereslet élénkülésével idén még nem tudnak lépést tartani az ingatlanfejlesztők, így rövidtávon - nagy régiós eltérésekkel - 5-25% közötti árnövekedésre lehet számítani az új lakások piacán. 2016-2019 közötti 4 évben országosan összesen 50 és 100 ezer közötti CSOK igénylő családra számít az ingatlanközvetítő.

A 200-ezres tranzakciószám, ami 2006-ban volt csak 2017-ben lesz ezek szerint?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek