Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 02. 20. 15:09

EUR/HUF  

Sziasztok!

Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.

Szóval EUR/HUF.

308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.

Real:313 (ma volt 314,7 is)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FR73 hétfő, 11:28
Előzmény: #98319  EURHUF_goes_to_haven
Ez innen már nem az EUR/HUF téma, én kiszállok, a polidilihez most nincs kedvem.
EURHUF_goes_to_haven hétfő, 11:19
Előzmény: #98315  FR73
Valahogy az ember mégsem ezt érzi... lásd átlag / medián jövedelmek szétszakadása, hogy a pércentilisek helyett ötödökre szedték, és hogy agyon kell datálni azt az országot ahol "NINCS" lakhatási válság, és ahol 1 hónap keményebb tél után meg kell menteni több száz / ezer családot... Szemben a nyugattal, ahol tombol az infláció, nincs wifi (intenet) és éhenfagytak az emberek a bérleményekben. 
A valóság meg az hogy évek óta mietbremse van , max inflációnyit emelhetnek, piaci verseny alapú közművek és a németek hozzá vannak szokva hogy akár minde évben váltanak (Check24 2 kattintás) , van lehetőség kis naperőmű telepítésre is ami a kisháztartásokank különössen kedvező lehet.
De persze lehet nyomni a propagandát, hogy már MAJDNEM utolértük ausztriát meg németországot... meg az ő pénzük is MAJDNEM annyit romlott mint a Ft... Csak ne lepődjél meg, ha a jó érzésű ember aki látja mind a két oldalt felkiált : "HAZUGSÁG!!!".
EURHUF_goes_to_haven hétfő, 11:03
Előzmény: #98317  EURHUF_goes_to_haven
Ugyanitt van lakásár index is, több országgal (sajnos németország nincs benne)
EURHUF_goes_to_haven hétfő, 11:02
Előzmény: #98314  N0MAD
Ugyanez Ft ra  esetleg? nálunk is volt 2% os infa 25 év alatt  átlagban ?? 
Tessék egy kalkulátor, hogy könnyű legyen... 
https://statmonitor.hu/inflacio-kalkulator
FR73 hétfő, 11:02
Előzmény: #98314  N0MAD
Igem, de az ingatlan ott is drágult.
FR73 hétfő, 10:58
Előzmény: #98311  EURHUF_goes_to_haven
Bebizonyítottad, hogy Münchenben jobban élnek, mint Budapesten. Remek.
Furcsamód a német ingatlanár euróban 2,7x, a budapesti 4x nőtt 2010 óta.
Tehát egy budapesti ingalan ára relatíve közeledett a münchenihez. Konvergencia. Ha tetszik, ha nem, ez zajlik kisebb-nagyobb megingásokkal de trendszerűen már 30 éve.
Konvergálunk a nyugathoz. Nem érjük utol valószínűleg soha, de közeledünk.
N0MAD hétfő, 10:52
Előzmény: #98306  FR73
"Az EUR nem inflálódik az csak egy mítosz."
Hát, konkrétan lefeleződött az értéke a bevezetése óta. Két német márka volt egy euró, ma a bolti árak ugyanazok mint márkában voltak.
Ami egyébként az évi két százalékos inflációs cél és 25 éves időtartam mellett nem meglepő. Kivéve ha csak mitosz mert akkor ne nézzük a számokat.
FR73 hétfő, 10:50
Előzmény: #98311  EURHUF_goes_to_haven
Lakásár München-Lochhausen.
2010-ben 2800-3200 EUR.
Jelenleg 8222 EUR.
Lehet reklamálni, hogy drága lett a német lakás, és az EUR már 2,7-ed annyit ér lakásban nézve.
gyula1971
gyula1971 hétfő, 10:46
10:34Sorra dönti a csúcsokat a forint 
A sárga vonal egy mozgóátlagot mutat-364 forintnál?
Milyen mozgóátlag ez?
https://kepkuldes.com/images/c846da889c44a253e5fcf1c5a4ccba62.jpg
EURHUF_goes_to_haven hétfő, 10:43
Előzmény: #98310  FR73
Gyors GPT keresés, de jövedelem függvényében. (Mert szerintem máshogy sok értelme nincs) lehetne még cifrázni esetleg hitelkamatokkal, vagy azzal hogy 2 keresős modellt nézünk esetleg azzal, hogy nézünk jövedelem eloszlás görbéket, hogy a KSH csalását kiszűrjük, de tessék az adatok anélkül....
🏡 Lakhatási költségek – München vs Budapest 📊 Bérleti díjak (havi)
  • Budapest: egy személyes bérleti díj kb. ~€640 / hó egy egyszobás lakásnál (kb. 640 USD), hasonló adatok szerint.
  • München: ugyanez körülbelül ~€1 370 / hó egy egyszobás lakásnál — azaz kb. 2× jobban fizetendő mint Budapesten.
  • Összességében a lakhatás Münchenben jóval drágább, gyakran 2-3×-es különbség lehet Budapesten mérthez képest.
📌 Ez megfelel annak is, hogy a lakhatási költség Németországban (beleértve a bérleti díjakat) átlagosan 90 %-kal magasabb, mint Magyarországon. További viszonyítás: pénzügyi tanácsadók szerint Münchenben egy átlagos 60 m² lakás bérlése a nettó jövedelem kb. 42 %-át is kiteheti. 💶 Átlagos fizetések 📍 München
  • Az átlagos éves bruttó fizetés Münchenben kb. ~€59 000 – €62 000/év (bruttó) – ami havi bruttó ~€4 900–5 200 körül van.
  • Nettó fizetés Münchenben magasabb, mint Magyarországon, például egy főre számolt nettó bér mutató ~€4 000+/hó körül szerepel néhány adatbázis szerint.
📍 Budapest
  • A Budapestre jellemző átlagos éves fizetés körülbelül ~7.99 M Ft/év (kb. €22 000/év), ami havi bruttó kb. €1 800–€1 900 körül van.
  • Más források szerint a budapesti átlag nettó is kb. ~€1 400–€1 600/hó körül alakul.
👉 Ez azt jelenti, hogy a fizetések Münchenben lényegesen magasabbak, gyakran 2–3-szor nagyobb mértékben, mint Budapesten — de a magasabb kereseteket a sokkal drágább lakhatás és mindennapi költségek jelentősen „elfogyasztják”. 🧾 Lakhatás relatív terhe – fizetéshez képest 📌 Budapest:
  • Budapestben a bérek egy jelentős részét viszi el a lakbér: a közép-európai trend szerint a fizetés kb. 45 %-át is kiteheti egy lakás átlagos havi bérleti díja (egy 50 m²-es ingatlan esetén).
📌 München:
  • Münchenben gyakorta a nettó fizetés 30 %+-át is megközelítheti vagy meg is haladhatja a bérleti díj, különösen ha központi vagy népszerű környéken bérelsz, ami nem ritka.
Ez azt jelenti, hogy Budapesten még alacsonyabb jövedelemmel is viszonylag „megfizethetőbb” a lakhatás jövedelemhez viszonyítva, mint Münchenben, ahol a magas bérleti díjak nagy részét felemésztik a magas fizetéseknek is. 📉 Összevetett költségszintek 🌍 Életköltség általában:
  • A teljes megélhetési költség Budapesten kb. 30–40 % alacsonyabb, mint Münchenben (különösen lakhatással együtt).
  • A lakhatási különbség a legmarkánsabb elem: Münchenben a bérleti díjak akár 50 %-kal vagy többszörösei lehetnek Budapestnek.
📌 Rövid összefoglaló
VárosÁtlag bérleti díj (1BR)Átlag nettó fizetésKöltség- vs fizetés arány
Budapest~€640/hó~€1 400–€1 600/hóLakhatás ~30–45 % fizetésből
München~€1 370/hó~€3 500–€4 000+/hó (nettó)Lakhatás ~30-40 %+, de abszolút költség magasabb
Konklúzió:
  • Lakhatási és megélhetési költségek Münchenben sokkal magasabbak, mint Budapesten — különösen a bérleti díjak és mindennapi költségek terén.
  • Fizetések Münchenben jelentősen magasabbak (gyakran kb. 2-3×-es), de ezt a különbséget részben „felfalja” a drágább lakhatás és élet.
  • Budapesten olcsóbb a megélhetés, de jövedelmi szint is alacsonyabb, így a nettó vásárlóerő és életszínvonal relatív képessége eltérő dinamikát mutat.
FR73 hétfő, 10:34
Előzmény: #98309  EURHUF_goes_to_haven
Nem én indítottam azzal, hogy de hát az ingatlan... Ezeket mindet hozzáköltöd, én nem írtam olyat, hogy Nyugat-EU rosszabbul élne.
Ha akarod, derítsd ki, hogy pl Frankfrurtban, Münchenben mennyibe került városhatáron belül a lakás 2010-ben és most, és hasonlíts.
EURHUF_goes_to_haven hétfő, 10:28
Előzmény: #98307  new1
Kész feladtam.. Ez a két ember tud mindent IS...
Mindent átlát, nem működik ellenük a megtényesztés... (ténnyel való érvelés).
Ők jobban élnek most fidesz alatt mint bármikor korábban, és a teljes EU roszabbul, sőt németország nem is létezik...
Én azóta vettem egy ingatlant amit magyar fizetésből nem igen tudtam volna, és most tervezek majd venni egy németet is, de ezekszerint az én pénzem elinflálódott, és minden Ft amit a mocskos EUR ért vásároltam egyre kevesebbet ér.... minden váltáson veszettem, nemis értem hogyan fizettem vissza 33 milla helyett 28-ra a hitelt 20 helyett 5év alatt... biztos valamit nagyon nagyon rosszul csináltam, mellé még béreltem is azzal is csak a mocskos nyugatot támogattam és vettem 2 autót (használtat)... de valóban valamit nagyon nagyon benéztem az elmúlt 5(15) évben... köszönöm Mamóka és Fr, hogy így segítettetek gondolkodni... magamtól nem tudtam volna rájönni mekkora balek is vagyok .. ja és még a CSOK, a babaváró, a gyerehazamagyar, a padlászigetelés, se a napelem, se az anyák adómentességében nem volt részem... ez mutatja csak igazán mekkora ökör állat vagyok.. szinte már már pénzügyi mazochista... 
FR73 hétfő, 10:28
Előzmény: #98307  new1
Egy bukaresti vagy belgrádi panellakás 2ezer EUR/nm, szerinted mennyi legyen reálisan egy budapesti?
new1 hétfő, 10:22
Előzmény: #98304  FR73
Piaci ? Nem.. a csok és társainak semmi köze a piaci árazáshoz .. Jelenlegi 20 éves kötvényhozam 7,06 ..ingatlan hiteleket sacc kb 8- 9 % on kéne folyósítani .
.Today's Mortgage Rates - Daily Index
FR73 hétfő, 10:04
Előzmény: #98305  mamoka47
Egy budapesti átlagos 60nm-es panellakás ára 2010-ben 40ezer EUR volt, most kb 160ezer EUR.
Az EUR nem inflálódik az csak egy mítosz.
mamoka47
mamoka47 hétfő, 09:50
Előzmény: #98301  EURHUF_goes_to_haven
Látom te egy igazi fekete öves alusisakos vagy itt  csoportban.Vegyél magad mellé 2 üveg PUFFIN lekvárt és bújj a paplan alá,mert borzalmas időket élünk. A  számok, a kamat-hozam-infláció-EUR gyengülés úgy is csak összezavar.
FR73 hétfő, 09:38
Előzmény: #98303  EURHUF_goes_to_haven
Nézz körül mennyit drágult az EU-ban az elmúlt 15 évben, és milyen bázisról indultunk.
Most már van benne túlértékeltség, de az elmúlt 15 év emelkedésének döntő része egyszerűen piaci áremelkedés volt.
Pozsony és Varsó drágább mint Budapest, Bukarest és Belgrád valamivel olcsóbb.
És euróban nézve is rengeteget drágult mindenhol is az ingatlan.
Budapest az EU átlagnál nagyobb gazdasági teljesítménnyel az EU 9. legnagyobb metropolisza, az árazása ezt tükrözi.
EURHUF_goes_to_haven hétfő, 09:01
Előzmény: #98252  FR73
Akkor ha már infláció nézzük azt ami a legtöbb családnak a legnagyobb kiadás és gyakorlatilag NINCS benne az inflációs kosárban...A lakhatás.Mennyit drágult az elmúlt 15 évben ??? 
-
Csak hirtelen 2 cikk egy a kedvenc nem narancs oldalról, hogy nehogy elfogultsággak vádoljanak.
-
https://index.hu/gazdasag/2025/12/31/lakhatas-ingatlan-ingatlanpiac-lakhatasi-koltseg-rezsi-lakas-otthon/
https://atlatszo.hu/kozugy/2025/12/01/segitseg-helyett-inkabb-csak-neheziti-a-kormany-a-raszorulok-lakashoz-jutasat/
-
Mekkorát is drágult ezek alapján (mégegyszer!) A LEGNAGYOBB kiadása a magyaroknak ?? És akkor ne beszéljünk élelmiszerről ... de ez nem török út... hát persze hogy nem és a fák az égig nőnek... tudjuk
EURHUF_goes_to_haven hétfő, 08:30
Előzmény: #98201  kkv14
Mesélj még....
https://atlo.team/igy-nez-ki-a-kormanyparti-hirmedia/
Másik cikket kerestem amit a hétvégén olvastam de hirtelen nem találtam meg, de a lényeg ebben is benne van.
A fidesz és a NER meg őszinte, átlátható és keresztény... soha nem vetemednénk arra, hogy.......Oh wait... már meg is tették... gátlástalanul!
https://www.youtube.com/watch?v=iB9DGwYJofw
És akkor te egy vállalkozón akadsz ki, aki úgy gondolja, hogy a fidesz már a diktatúra szó kitörlésén gondolkozik az értelmező szótárból ??? De aranyos... 
EURHUF_goes_to_haven hétfő, 07:34
Előzmény: #98158  mamoka47
Az isten áldjon már meg te troll..
Kéretik ezt a 40-50% ot inflációval korrigálni és utána beszélhetünk, ha ezt nem fogod fel akkor nincs miről beszélni.
Eredetileg lett volna a teljes hitelem 33 millió, így meg lesz 28 millió (előtörlesztettem 20%ot) ... ha ez nem nyerő akkor mesélj még... 

Topik gazda

Karterab
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek