Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
"Ezt az alapkezelős bedobós dolgot nem tudom értelmezni, " Pedig egyszerű, a gondolatmenetet amit felvázoltál, valamelyik alapkezelő dobta be a köztudatba valamelyik blogon. Amivel igazán nincs baj, csak végtelenül leegyszerűsít, ezért szerintem téves, ha tiszta számtan lenne ez az ipar, akkor itt mindenki milliárdos lenne.
Miért tartana mindenki? Vannak nem kevesen, akik 450 ft fölé várják az eurót egy éven belül. Nekik itt 400 ft alatt tökéletes vétel van. Ezt az alapkezelős bedobós dolgot nem tudom értelmezni, a tőzsde a valószínűségek játéka és mint ilyen, a matematika dönt: amelyiken látsz nagyobb hasznot, azt veszed. Ebben mi a nehéz??
Amikor azzal érveltek hogy a Forintkamat kevesebb mint a magyar infláció, akkor arra nem gondoltok hogy az Euro kamata (1,25%) és a európai infláció átlag (10%) Félre értés ne essen, nem a forintot akarom dicsérni, de máshol is az inflációtól jócskán elmaradó kamat van...
Nem írtam, hogy kizárom. Azt írtam, hogy színtiszta matematika és egyéni várakozás kérdése. Ennyi az egész, nem kell túllihegni, mint a legtöbben teszik.
Amúgy az a 2% EUR kamat majdnem 3. Utána meg kb 10 lesz. Úgy picit más break even pontok jönnek ki. Igaz, nem számoltam még ki pontosan. Kicsit más megközelítésben. Két opciót látok, ha csak állampapírban gondolkodunk. A.) PMAP es benyelem a valós és az elcsalt infláció közti százalékot. Ami valahol 10 és 50 között lesz, annak függvényében hogy utána mit kezd vele az ember. Tudom kamatprémium 1.5%. Szóval ha lejárat után emberünk fa teknőt vesz pl, akkor jól is járhat. Ha sajtot, akkor rosszul jár. B.) EUR papír, infláció nagyjából kivéve. Pénzemnél vagyok. Oké lehet valamit elcsalt, az EU is, de az más nagyságrend.
Ezt a gondolatmenetet valamelyik okos alapkezelő dobta be a köztudatba, majd elkezdte sulykolni. Persze, ha csak ez az egy szempont mozgatná a piacot akkor igaza lenne és mindenki csak máp-okat tartana, de ez ugye nincs így és sokan a máp-ok biztos hozamához képest kockázatot vállalva eurós befektetéseket keresnek, amik sokkal magasabb, ámbár bizonytalanabb hozamokkal kecsegtetnek mint a magyar ugar.
Nagyon sok igazad van, csak az a kérdés, hogy a piac ebből mennyit árazott már be. Én is varok még egy utolsó forint csúcsot, de nem rohanok mindent devizára váltani. Azt nem most kellett megtenni. Mondjuk az is látható, hogy amit Zsiday mondott , hogy az Euró bevezeti önmagát egy még lassu, de biztos folyamat. Nagyon sok cég kezd el Euróban számlázni, és egyre többen takarekoskodnak devizában. Ugyanakkor nagy kérdés, hogy az ország deviza igénye stabilizálódik e vagy nem. Azért az energia fronton vannak olyan jelek, amely ez irányba mutatnak. Kérdés, hogy a tavalyi sokk megismétlődik e?Ad e pénzt az EU? Sok változós az egyenlet. Próbálj meg scenariokat rakni az egyenlet másik oldalára is.🤣
Ha úgy matekozunk, hogy kizárjuk az 500 Ft-os EUR-t, csak azért mert az olyan soknak tűnik, akkor valóban a forint befektetések felértékelődnek. De így lehet feltenni akár a pirosra is az egészet, a feketét kizárjuk, a nulla meg csak nem pörög ki, az teljesen valószínűtlen.
Színtiszta matematika. Pmáp fizet kb 16 %-ot jövőre és vélhetően 2025-ben is. Feltételezve, hogy most veszel eurót 395 körül, a kérdés: lesz-e 2024 márciusában 450 Ft, 2025 márciusában 505 Ft (beleszámoltam, hogy euróra kb 2 % kamatot kapsz per év)? Ennyit kell mérlegelni, nem többet.
Pedig pont ők azok akik ismerve a hazai viszonyokat könnyen kihasználhatnak ezt a kamat különbséget. Azért az jól látható, hogy az utóbbi néhány hétben valakik nagyon sokat keresték ezen....Persze ehhez kell nemi tudás is, illetve ha valaki életvitelszerűen külföldön el, nem biztos, hogy visszanéz. Mi még csak most probalgatjuk ezt. Nekem igen rég óta elég komoly deviza pozim van, mint itt is leírtam, de a forintot is tartok , hiszen az életem nagyobb részét még itt elem, sőt az is elképzelhető, hogy az ingatlan piac beomlása után, még veszek is valamit.
Szerintem szerencsésebb arra alapozni, amit tudunk, mintsem reménykedni hogy nem száll el az EUR. Elkerülve a wishful thinking csapdáját. Tudjuk, hogy - halasztva fizetünk az orosz gázért - csak nekünk bőven a piaci ár felett - a gazdasági modell nagyjából az hogy becsábítjuk az energiaintenzív cégeket termelni (vö. összeszerelő üzem) - ez a tél enyhe, de kettőt pislantunk és kezdődik a betárolás a következő szezonra - devizakötvényeket veszünk, nem olcsón - a fentiből következően a devizás kamatterhek nőnek - a pár napra tervezett overnight kamat állandósult, 1000 milliárdos kiadás, úgy hogy semmi gazdasági teljesítmény nincs mögötte. Majd valahonnan ezt el kell venni, az vagy az embereknek fog fájni vagy a gazdaságnak (why not both?). Egy GDP növekedés kényszer alatt álló országban vagyunk. Rövidtávon lehet nyomtatni, jobb ötlet híján, de meddig? Már most is recseg a gépezet. Mi az alternatíva? A USD kötvényeket gyorsan intézi a kormány, véletlen lenne, hogy a hitelminősítések előtt be akarnak húzni 4 millárd USD-t?
Az átlag polgár azokból a rövidítésekből, amit Te leírtal sok mindent nem ért. Lásd ETF, stb. Neki tovabbra is azt ajanlom, hogy magas kamatozású forint kötvény, például BMAP. Negyedévente fizet kamatot. Jelenleg 14,6%. Én ha jelenleg van 1M forintom, és nincs devizád akkor vegyél 100Eurot (költsd el a kamatot előre devizara) a maradékot tedd el a papírba. Lehet többet is. Lehet 2 negyed éves kamatot is. Azt kb. látjuk már, hogy hasonló szinten lesz. Ha kockáztatni akarsz természetesen viheted fel az előre elköltött negyed evek számat. Nem azoknak probalok tanacsot adni, akik nyakig ulnek devizaban es 180 as dollarbol bevásároltak.
Ezzel azt sugallod, hogy ha PMAP-ot vesz az ember, akkor jobban jár, mintha devizát venne? Nem tudom. Örökké nem fog fennállni az az áldásos állapot, hogy a HUF inflálódik 20-30-40%-ot, az euró 10% inflahoz képest, de valami csoda folytán ez az árfolyamban nem realizálódik. Ebben a formában ez nem fenntartható. De ok, tegyük fel PMAP jobb, mint EUR-ban csücsülni, mert csak nem lesz 450. (Hányan gondolhatták korábban, hogy nem lesz 400. Mindegy, legyen). Az egyenletből kihagyod, hogy azzal az EUR-ral is lehet csinálni elég sok mindent pár kattintással. Mindenki a saját kockázatvállalási kedve szerint PEMAP, kötvények, ETF-ek, SP500. Vagy gambling mode on és BUX. Szóval nem fair az összehasonlítás az akár PMAP, akár más formában lekötött HUF vs. cash EUR között. Ennyi erővel sokkal jobb levágni a kisujjamat, mint a karomat. Tényleg jobb, csak nincs értelme összehasonlítani.
Persze, így irogat, akinél minden rendben otthon:)))) Visszatérő elem az igen változatos (nem) írásaidban a gyógyszerre ivás, üvegek visszaváltása, hegesztő Zsolti mit mondott, stb. Ezek gyerekkori traumák vagy egyrészük az angliai meló közben jött? Szeretnél róla beszélni egy másik topicban?
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)