Topiknyitó: tigus7313 2012. 11. 12. 15:46

Alteo Nyrt.  

Most olvastgattam a féléves jelentésüket.

egész magas színvonalú, és meglehetősen informatív (Wallis jelenlét ellenére).

a menedzsment is jónak tűnik.

ez az év már komolyabb EBIDTA-t és eredményt sejtet.

A METÁR életbelépése mérföldkő lehet a cég életében.

ugyan még illikvid, de 3 befektető kapott kb. 160 ezer db-ot a Wallistól, lasssan kezdenek forgalmat és közkézt csinálni.

Ez persze kell is, hiszen tőkeemelést terveznek. (Magyarországon kívül szeretnének terjeszkedni, ami a jelenlegi helyzetben inkább pozitívum)

Tevékenységileg E-Starhoz hasonlítanak (másban nem), de alternatív energiák felé mennek, kevesebb önkori és lakossági, több ipari ügyféllel.

A kötvényekből befolyó pénzből jelentős Ebidtát tereme4lő cégeket vettek eddig.

A Wallis miatt nem valószínűsíthető az E-Starhoz hasonló végkimenet.

Kérdés, mennyire akarnak kisbefektetőket is beengedni.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Marshall 2025. 11. 18. 14:35
Előzmény: #11443  eszpe2
Végre valaki, aki gondolkodik is! 
Valóban +55% a 9 havi SZJR növekedés, de ahogy írod is ebben idén már benne van az Éltex is (kb +600 fő, majdnem pont annyi mint az Alteo eddigi létszáma). 
Még jó hogy valaki nem hasonlította a 3. negyedéves SZJR-t a tavalyhoz, mert akkor 89% növekedést látna, mert akkor aztán lenne itt károgás!
 Ha az itt megszólalók vették volna a fáradtságot és megnézik, akkor látható az Éltex tavalyi beszámolójában, hogy tavalyi éves SZJR-e kb 5.6 milliárd volt, ennek kb negyede most megjelent itt Alteo-ban, mert júliustól konszolidálják. Vagyis az 55% növekedés az azért is van, mert a bázisból hiányzik az Éltex. 
Ettől a hatástól megtisztítva a 9 havi növekedés ha jól számolom már 'csak' 37% lett volna, míg az első félévben a növekedés 39% volt. 
A csak 3. negyedéves tisztított (Éltex kb 1.4 milliárd nélküli) növekedés tavalyhoz képest pedig ha jól számolom csak 33% vagyis ha úgy nézzük, akkor javult (!) a helyzet. Ez a növekedés sem kevés, de azt írják, hogy ennek egy jelentős része az MRP miatt van (ahol jelentős árfolyamnövekedés volt) és van benne biztos inflációs növekedés meg valamennyi létszámnövekedés is.  
Marshall 2025. 11. 18. 14:10
Előzmény: #11447  eszpe2
Ha Miró tényleg írta valahol, hogy az MRP könyvelése fejnehéz, akkor óriásit tévedett. Lineárisan kell elszámolni vagyis ha kétévesek a programjaik, akkor a meghirdetett darabszám 1/8-a kerül be minden negyedévben. Hogy nem egyenletes az összeg az Eredménykimutatásban az azért van mert az árfolyam is változik, mindig az aktuális árfolyamon mutatják ki. Pont emiatt ugrott meg 2025 első félévben, mert akkor az árfolyam 2024 végéhez képest ment egy nagyot. 
orbitalis 2025. 11. 18. 12:53
Előzmény: #11457  Atiska68
nem, hanem mert romlott a környezet és ehhez képest emelkedtek pl a personnel costok 55%-ot.
Atiska68 2025. 11. 18. 11:56
Előzmény: #11456  Gabi_bácsi
"Csak" 11,8 milliárd lett az EBITDA. Emiatt van ekkora pánik?
Gabi_bácsi 2025. 11. 18. 10:51
kicsit árnyaltabban látom a képet,
1. MRP program kell, ezt szerintem mindenki elfogadja, hogy ezt számvitelileg hogy számolják el, erre sztenderdek vannak
2. a folyamatban lévő beruházásokhoz ad1. növelni kell a létszámot, ad2, a meglévő létszmot meg kel tartani, ez is tény, ennek költsége van, ez is tény
3. a szabályzói piac meg elcsesződött, valószínű, hogy ha az Alteo nem tud pénzt keresni akkor szerintem más sem tud, ergo a piac majd beáll egy új egyensúlyi árazásra,  ehhez idő kell
Volt már sok várakozásokon felüli negyedév, most van várakozáson aluli, aztán majd remélhetőleg fordul a kocka
Egébként az 1. és a 2. pont kiadja az EPS csökkenést 2024.-hez képest, a szabályzóin kívül meg minden erősödött, szóval gratula Alteo, a számvitel meg olyan szakma, ahol nincs sok mozgástér.
Aki rövidtávon gondolkodik, talán úgysem ezt veszi, aki meg hosszútávon az meg talán érti
Hátszelet :-)
orbitalis 2025. 11. 18. 08:40
Előzmény: #11452  riskmanagementisnice
De ez amúgy a befektetési kultúráról is egy látlelet.
Soha egyetlen egy rendkívüli kgy-t nem hívott össze még kisbefektetői kör összezárva, hogy mondjuk indítványozza egy vezető visszahívását, vagy felszólítsa a managementet adott témával kapcsolatot tájékoztatásra. Itt puffog több száz kisbüfi (pl én is) de soha senki nem olvasott még be szervezetten egy kgy-n keresztül. Ok, semmi nem lesz belőle. De szerintem az, hogy egyáltalán megjelenik egy hír/bét közlemény, hogy pl, xy-n visszahívását kezdeményezik a büfik, az már a nagyobb shareholder-eknek is jelzés lehet. Most mindenki azt csinál amit akar, majd lesz valami.
Balkáni vadnyugat ami itt van.
Catles1 2025. 11. 17. 20:42
Előzmény: #11453  riskmanagementisnice
Aki fizet az huzatja a nótát. Amíg ezek a cégek fizetik az itt megjelenő hírdetéseket, addig alá lesznek kérdezve. Lásd kormány és kormányközeli médiumok...
riskmanagementisnice 2025. 11. 17. 17:20
Előzmény: #11452  riskmanagementisnice
A gazdasági újságírás Mo.-n lényegében nem létezik, körülbelül 4-5 komolyan vehető gazdasági újságíró van (Brückner, Palkó stb.) az interjúk 95%-a PR interjú megrendelésre.
A komolyabb nyugati lapoknál az újságíról egy részének van versenyszektorból tapasztalata, érti, hogyan működik egy cég belülről, látott már jelentést nem csak egyetemi órán, érti, hogy egy üzleti terv hogy épül fel stb.
Olyan, hogy feltegyek nehezebb kérdéseket szinte nincs rá példa, mert mindenki félti az access-ét, hogy legközelebb nem kapnak interjút stb.
Nagyon szomorú, azért a portfolio helyében én pl. megkérdeztem volna a CIG-et, hogy akkor fejtsék már ki a 3 milliárdos investment losst, a Wabit a H1-es mézesmázról az Alteot a 55%-os bértömeg növekedésről vagy a 15 milliárdos nem tudjuk mire megy el a pénz tőkealapról stb.
riskmanagementisnice 2025. 11. 17. 17:16
Előzmény: #11451  orbitalis
Mo. az is simán belefért, amikor a CIG vezetése nyilvánvalóan hazudott az investment lossról, hogy az állampapír vásárláshoz szabadítottak fel befektetéseket, amire a különadó csökkentéshez volt szükség és az okozta a 3 milliárdos veszteséget, mármint, hogy amiatt adtak el addig unrealized loss-ban lévő cuccokat. 
Csak hát a számokból egyértelműen kiderül, hogy nem igaz. Nem láttam sehol, hogy bármelyik gazdasági újságíró feltette volna a kérdést, hogy most akkor mi történt. Nagyon részletesen leírtam a fórumban, hogy nem igaz, nem úgy van, számokkal, nincs értelme, amit mondtak, max a hatás kisebb része jöhetett onnan, akkora volumenen amennyire állampapírvásárlásra szükségük volt, hogy kimaxolják a különadó csökkentést nem lehetett akkora veszteséget összehozni.
Ez a magyar tőzsde, pocsolya, nihil, balkán.
Persze kurva jól lehet így is keresni, én is nagyon jól keresek itt, de néha nagyon közel vagyok ahhoz, hogy minden ami nem OTP meg Richter dobom a p****-ba, 2 professzionális cég van a magyar tőzsdén. Telekom is határeset. Csak mondjuk éppen most is szanaszét kerestem magam a BUX-on az elmúlt 2-3 évben, de professzionalizmus? Az nincs. Wabi is iszonyú jó funda, de a H1-es számok szét voltak kozmetikázva, teljesen nyilvánvalóan a biztosítói oldalon, olyan számok nem léteznek, amiket lehoztak (Q3-ban ez igazolódott is). És mehetnék végig minden papíron, hogy mi az, ami egy normális pénzpiaci kultúrába nem férne bele.
orbitalis 2025. 11. 17. 15:57
Előzmény: #11439  riskmanagementisnice
USA-ban ezért agyonvernék egy seprűnyéllel a ceo-t csak mondom.
eszpe2 2025. 11. 17. 14:27
Előzmény: #11449  ronaldinyo
felülvizsgálat alatt...
ronaldinyo 2025. 11. 17. 14:26
Előzmény: #11445  eszpe2
felszámolják?
Tibsy 2025. 11. 17. 14:18
Előzmény: #11446  Gabi_bácsi
ERSTE: (Elemző: Miró József) 
Összességében megint egy gyenge negyedévet láthattunk a cégtől, elsősorban a hő- és villamosenergia termelés és menedzsment esetében romlott jelentősen a környezet. Ez a negatív helyzet az év hátralévő részében is fennmarad a menedzsment megítélése szerint.
eszpe2 2025. 11. 17. 14:12
valamikor a Miró is írt róla (nem találom, most nincs időm keresgélni), hogy részvényopciós program könyvelése fejnehéz, meg költségnövekedés, meg 8 negyedévre kell igazából elosztani, stb. ehhez sem értek. :-) De egy kis külsős háttérmagyarázat tartozott ehhez is.
Gabi_bácsi 2025. 11. 17. 14:08
3M osztva 20m részvénnyel az 150 Ft EPS
a többi része is számomra érthető, no para
eszpe2 2025. 11. 17. 14:01
zpatriot
zpatriot 2025. 11. 17. 13:59
Előzmény: #11442  riskmanagementisnice
Mint Magyarország: 13., 14... havi nyugdíj... osztogatás az üres kasszából. Védőpajzs után,. hitel után rohangálás.
eszpe2 2025. 11. 17. 13:58
Nekem sem tetszik a szitu, oké, de ezt a ~3 mrd új MRP programok elindítása dolgot már májusban is tudtuk, meg a H1 után is, szerintem ez nem újdonság. Akvikkal hogyan változott a létszám?
.
Alteo féléves jelentésben még ezt írták:
"2.6 Létszám
 A Csoport 2025.06.30-i záró létszáma 564 fő, a 2025. első féléves átlagos állományi létszáma 520,4 fő. Jelen Létszám még nem tartalmazza a 2025.06.30-ával megvásárolt Éltex Kft. Létszámát."
.
Éltex a féléves jelentés szerint közel 600 főt foglalkoztat.
riskmanagementisnice 2025. 11. 17. 13:55
Előzmény: #11441  zpatriot
Ez a negyedéves jelentés Marx álma, konkrétan.
A tőkesosztály helyett a munkásosztály gazdagodik. Soha sehol nem látott bérnövekedés és munkáltatói és vezetői részvényprogram, és lényegében csak emiatt beszakadó profit.
zpatriot
zpatriot 2025. 11. 17. 13:41
Előzmény: #11440  riskmanagementisnice
A minimálbér már nem opció.

Topik gazda

tigus7313
3 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek