Bocs egy korrekció, most hogy újraolvastam az írásomat: mivel külföldön is intézményi szereplőknek kínálnak fel részvényeket majd, így az természetesen nem minősül nyilvánosnak. Azt szerettem volna csak nyomatékosítani, hogy több szereplő lép be a képbe kisebb csomagokkal, akik aztán adhatnak el részvényeket a piacon, ezzel is növelve a likviditást.
Az MBH-nál más készíti a Masterplast elemzéseket és más az Alteo-t. Szóval nem ezen múlik mennyi idejük van elemezni egy részvényt.:) A közkéz/likviditás kérdése engem is foglalkoztat, ezért picit utánamentem a témának. Röviden a lényeg, hogy itt (is) fontos lesz az időzítés. Először valószínűbb a hitelből történő finanszírozás, majd valóban első körben zártkörű tőkeemelésre kerülhet sor, nagy tétet tennék rá, hogy a MOL lesz a vevő. (Hogy miért: mert ők szeretnének még inkább részesedni a vállalat növekedéséből). Ezen a ponton valóban csökkenhet a közkéz, de tudjuk, hogy közép-hosszútávú játékosok vezetik az alteot. Közben külföldön terjeszkednek folyamatosan, a rv árfolyam pedig szépen követi az eseményeket. Majd jöhet a külföldi, immár nyilvános rv kibocsátás, igaz itt is még intézményi szereplőkkel a célkeresztben. Azonban ez már jóval magasabb rv árfolyamon történik, több intézményi szereplő bevonásával, akik (mivel pénzügyi befektetők lesznek) előbb utóbb megjelennek majd a piacon mint eladók. De ez nem para, addigra már az alteo bekerül több indexkövető alapba, lesz rá jóval nagyobb kereslet, így itt ezen a ponton szépen újra javulhat a közkéz/likviditás téma. Blue chipet vizionálnak (forgalomban, értékben) ami merész, de ha valakik, akkor az alteonál képesek lesznek ezt elérni. Visszatérve a tőkeemelésekre: A lakossági jegyzés sokkal macerásabb, időigényesebb folyamat. De nem zárható ki az sem, hogy lesz, de az már tényleg csak hab lesz a tortán. Addigra újabb split lesz..
MBH-é jöhet, reggel kitették a Masterplastot, így most van idejük Alteora is. . Árjegyző 5940/6100, nehéz megszoknom szemre a 900 db-ot. Ha természetesen feljavul a forgalom, kisebb a jelentősége. De egyébként közkéz- / likviditáscsökkenéstől nem tartotok? (jönnek a zártkörű tőkeemelések, alapok beleülhetnek, árjegyzői db feleződött stb.) Csak egy felvetés.
ha az utolsó negyedév 30% növekedésével számolunk 2024 re is akkor kijön egy 650 ft eps. és akkor nem beszéltünk éltex aminek még nem néztem utána + 2025 ben tárolók....
A mai csúnya tőzsdei zuhanás közepette, szerintem kifejezetten jól tartotta magát. Annak meg kifejezetten örülök, hogy 6000 forinton zárt, nem esett be alá.
Nem hiszem, hogy az osztalék téma miatt április elején nagy kiábrándulás lenne, 200 esetén 3,3% hozamra?(ez nem az az eset, amit most a CIG és DH-nál látunk). Sok pénz most a stratégia és a növekedési potenciál miatt jöhet ide, nem osztira szerintem. Engem például sokkal jobban izgat, hogy mekkora tőkeemelésre kérnek majd felhatalmazást, hogyan alakul a hígítás, későbbi tulajdonosi szerkezet. Célárhoz: Kalli ugye most egy Q-val le van maradva, de nem vagyok biztos benne, hogy március-áprilisban pótolja (volt, amikor a Q1-ről nem írt, tavaly meg a Q2-ről nem). Erste szerintem f.a. marad még egy kicsit, és talán megvárja a közgyűlést is. Nyugis, konszolidálódó márciusra számítok (sokat ment gyorsan), aztán majd meglátjuk. :)
Valójában ez egy 10 000 Ft-os papír csak egybe nem merik egyelőre leírni…. 6500 hamarosan meglehet nagyon jó beszálló ez még most is…. Nagyon alul értékelt a papír
Bőven. Január 7.-én jött az Erste célár, 5450 azt hiszem. Az fel is lökte az árfolyamot addig, aztán jött a Kalli célára 7000-re,az 6000-ig tolta az árfolyamot, az Erste új célára szerintem 7771😀 körül lesz. (Látom a portfólió szalagcímet: 30% potenciál a sztárpapírban. És kb el is megy addig. Szóval még nagyon jó a beszállóra. ,
Alteo Nyrt.
egész magas színvonalú, és meglehetősen informatív (Wallis jelenlét ellenére).
a menedzsment is jónak tűnik.
ez az év már komolyabb EBIDTA-t és eredményt sejtet.
A METÁR életbelépése mérföldkő lehet a cég életében.
ugyan még illikvid, de 3 befektető kapott kb. 160 ezer db-ot a Wallistól, lasssan kezdenek forgalmat és közkézt csinálni.
Ez persze kell is, hiszen tőkeemelést terveznek. (Magyarországon kívül szeretnének terjeszkedni, ami a jelenlegi helyzetben inkább pozitívum)
Tevékenységileg E-Starhoz hasonlítanak (másban nem), de alternatív energiák felé mennek, kevesebb önkori és lakossági, több ipari ügyféllel.
A kötvényekből befolyó pénzből jelentős Ebidtát tereme4lő cégeket vettek eddig.
A Wallis miatt nem valószínűsíthető az E-Starhoz hasonló végkimenet.
Kérdés, mennyire akarnak kisbefektetőket is beengedni.