Minden létező gondolatra van már fórum, erre a kb. 80 éves stratégiára pedig még nincs... a value investor a részvényt annak tekinti, ami valójában: üzletrésznek. Eszerint értékeli azt, és diszkontáron vásárol belőle.
Jó az E.ON összefoglaló. Eddig sem gondolkodtam rajta, de meggyőztél, hogy továbbra se tegyem. :)
+1: A politika nagyon beleszól a szabályozáson keresztül a cég működésébe, így alapból kerülendő szerintem, mert teljesen kiszámíthatatlan számomra, hogyan módosul a szabályozás.
Ha lesz időd, az elemzés utolsó mondatát bővebben is kifejtheted. :)
"Az adód az "csak" 15% lesz normál számlán, tehát több 10.000-et csak akkor kell befizess, ha a nyereséged annak kb. 6,6-szor annyi volt."
Ez így van. Mindenki eldönti, hogy a várható nyeresége utáni adófizetési kötelezettség megéri-e azt, hogy ne TBSZ-en legyen a befektetése. Szerintem jó dolog a TBSZ.
A másik témát egy kicsit kibontanám:
""A TBSZ hátránya, hogy nem lehet befizetni csak első évben, így az osztalékot sem tudod másba fektetni, amíg elegendő össze nem gyűlt."
Az osztalékot be tudod másba is fektetni, de akár az alapbefektetést is simán csökkentheted.
A TBSZ-nek egyszerűen nincs hátránya. Ha idő előtt felmondod, akkor legfeljebb adóhitelt kaptál pár évre..."
Ezt arra értettem, hogy ha nyitsz minden évben új TBSZ-t, és jön be rá osztalék, akkor könnyen lehet, hogy az egyik számládon jön be 100 EUR, köv. hónapban a másikra jön be 50 USD..., és ilyen kicsi összegeket nem tudsz normál költség mellett befektetni, és kiegészíteni nem tudod, mivel már nem tudsz ezekre a régebbi számlákra befizetni, így marad az, hogy gyűjtögeted, vagy ha az eredeti portfólióból eladsz, akkor annak a tőkéjéhez hozzáteszed.
"Ha nem TBSZ-en van, akkor még viszonylag kicsi nyereségnél is több tízezer forint adót kell befizess. "
Az adód az "csak" 15% lesz normál számlán, tehát több 10.000-et csak akkor kell befizess, ha a nyereséged annak kb. 6,6-szor annyi volt.
"A TBSZ hátránya, hogy nem lehet befizetni csak első évben, így az osztalékot sem tudod másba fektetni, amíg elegendő össze nem gyűlt."
Az osztalékot be tudod másba is fektetni, de akár az alapbefektetést is simán csökkentheted.
A TBSZ-nek egyszerűen nincs hátránya. Ha idő előtt felmondod, akkor legfeljebb adóhitelt kaptál pár évre...
Value Investing