Minden létező gondolatra van már fórum, erre a kb. 80 éves stratégiára pedig még nincs... a value investor a részvényt annak tekinti, ami valójában: üzletrésznek. Eszerint értékeli azt, és diszkontáron vásárol belőle.
Ezen a szinten nem tudok érvényesíteni egyszerre 3 szabályt:
1. diverzifikáció
2. hozamelvárás
3. magas részvénykitettség
A diverzifikációból és a hozamelvárásból nem akarok alábbadni, ezért a 3. szabályomon enyhítek, ami egyben a biztonságot is növeli.
Szerintem nekünk az oldalazás sem lenne rossz, főleg ha arra gondolsz, hogy az elmúlt években amíg a BUX oldalazott, addig te szépen növelted a portfóliódat. Szóval az oldalazó piac egy értékalapú befektetőnek hasonlóan jó lehet, mint egy emelkedő piac. Persze ez csak egy vélemény, és nincs semmilyen statisztikával alátámasztva. :)
Meg sem próbálok jósolni, és nem is építek rá, de sokan várnak indexesést, sokan várják a további csúcsokat, lehet, hogy most az fájna a legtöbb szereplőnek, ha az index itt oldalazna néhány évig? És mivel a piac általában azt teszi, ami a legtöbb embernek kellemetlen, jöhet az oldalazás? :)
-a jobban teljesito szektorokban van, 3/4-uk az autonal rosszabb
-A sales 2%al nott Q1-ben, 2.4M autora
-Az osztalek 4% korul
-iden record Earning varhato
-P/B 1.5 korul.
-Mostanaban egy korrekcio aljan lehet.
Ez persze nem mindenhol így működik, de a kérdés túl általános volt.
Konkrét cégek részesedési adatait viszont nem szokták közölni (esetleg kirívó esetben), azt fordított módszerrel lehet csak megnézni: egy-egy konkrét cég tulajdoni struktúrájában fel-fel lehet fedezni alapokat (ált. elég sok intézményi bef. van egy-egy komolyabb cégben...)
Persze szektoronkénti (nem feltétlenül naprakész) bontást így is lehet kapni, sőt sok alapkezelő régiónként, devizanemenként, stb. is szokott bontani.
Bár Upgrayedd egy strici volt az "Idiocracy" c. filmben, azért a témában nem vagyok jártas :)
(A nick ezen felét csak poénból választottam ill. mert sztem pont egy "idiokráciában" élünk jelenleg is...)
Ettől függetlenül jpé-vel gondolkodva el tudom képzelni, hogy valami ilyesmi lehet a szitu, mint amit a "riportalanyok" elmondtak :)
Valószínűsítem, hogy ha lesz ilyen tőzsdei társaság, akkor az Hollandiában fog először megalakulni... Bár Gattyán már átvitte L.A.-be meg Luxemburgba a cégei HQ-ját, tudtommal nem tervez IPO-t. Pedig egy luxemburgi tőzsdei társaság jó imidzs lenne :)
Milyen jó, hogy felvetettem a témát, ugyanis a "Pékségről" most született egy tök jó kis cikk is a napin, az egész nem más mint kereslet-kínálat kapcsolata :).
Egészen jónak gondolom ezt a céget igaz, hogy p2bv 1.4 körül van, viszont p2e*p2bv=9
Az intézményi részesedés aggaszt. Erről mit gondoltok?
Van/volt egy perük Johannesburgban, de a hírek szerint kedvező kimenetellel.
Az én módszerem talán a Graham checklist és a Graham formula technikákéhoz közelíthető, ezek teljesítménye pedig középszerű, vagy kifejezetten alacsony. De ezt cseppet sem bánom.
Köszi! Érdekes és elgondolkodtató. Máris új ötleteket adott a saját screener beállításaimhoz.
Az NCAV Grahamék egyik módszere volt, úgy látom, azóta is lehet vele kaszálni. :)
Az ismert legjobb value screen technikak es tenyleges teljesitmenyuk osszehasonlitasa,utolso evtizedre itt van; link
Es fokepp: meglepo,de mig a legstabilabb a Piotrowski-fele value modszer, messze nem az vezeti a hozam rangsort, hanem a volatilisabb Net Working Capital es a Free Cash Flow modszer.
Egyebkent pedig erdemes szemezgeti a screen listsakbol es modszerekbol,
sot,
akar kivalaszthato a "kozos" halmaz is
Átfutottam a jelentést már csak azért, mert én is tulajdonos vagyok benne. Én nem vagyok annyira bull, mint ahogy a Pannergy topicban egyesek.
A működési eredmény szinte semmit nem változott, igazából a pénzügyi műveletek eredménye miatt lett jó most az eredmény tavalyhoz képest, amit pedig a forint erősödésével magyaráznak. A kötelezettségek jelentősen nőttek, 2014-ben a saját tőke az összes eszköz 56%-a volt, ez 2015-ben megfordult, és lement 42,85%-ra.
Igaz, ez a tőkeszerkezet eltolódás a nagyfokú beruházásoknak köszönhető, ami remélhetőleg egyszer majd termőre fordul.
A rövid lejáratú kötelezettségek nagyon durván megemelkedtek, egy current ratio-t számolva, 0,78 jön ki, ami vészesen alacsony. Graham alsó korlátnak 1,5-et tart elfogadhatónak, de még jobb ha inkább 2 ez az érték.
Azt írják, hogy 514 a könyv szerinti érték, de ez a valóságban nem igaz, mert a számításukba beleveszik a kisebbségi részesedést is, amihez az anyavállalati részvényeseknek semmi köze nincs. Szóval testvérek között is inkább 497 az az 514-es könyv szerinti érték. A mostani 296-os ártól persze még az is messze van, szóval a jelenlegi áron nem gondolnám rossz vételnek.
Ahogy látom goodwill idén már nincs a könyvekben, ez is jó.
Value Investing