A legnagyobb gond az egységes európai védekezés, intézkedés hiánya, mindenki ötletelget, sokszor egymásra várva vagy licitálva, ezért nem hatékony a rendszer és sokszor kárba vész, ha csak az egyik fél tesz vállalásokat vagy nem egy időben.
Még a szomszédos jóléti skandináv államok sincsenek összhangban ezen a téren.
A németek (60-70 százalékos kinyilatkozás, teltházas BL mérkőzés) és a svédek nagyjából beismerték, hogy elkéstek ezek a reakciók és már inkább a "célcsoportokat" próbálják vagy tudják majd hatékonyabban védeni.
Persze mindenki utólag okos, de egy egységes uniós fellépés hatékonyabbá tehette volna a védekezést és hamarabb indulhatott volna újra a gazdaság, mert újra kell indulnia, nincs más forgatókönyv, max az amikor már úgy is mindegy lenne.
Aki kifőzte ezt az egészet (nem hiszek a fáról, plafonról lemászó vírusról), a gazdasági célját már elérte, de lehet, hogy itt többről van szó (tesztüzem v. környezeti terhelés visszafogása - közelgő klímakatasztrófa v. egyéb globális probléma).
Az Opus olyan szempontból szerintem nincs rossz helyzetben, hogy diverzifikált a portfólió, azaz bár jelentősen érintik a hatások, de nem totálisan, mint ha csak egy szektorban lenne érdekelt, ami különösen ki van szolgáltatva a folyamatnak. Persze szinte alig van olyan területe az életnek, ahol a gazdasági hatás összességében nem negatív.
A kisbefektetők (akinek ez a pénz az egzisztenciájáról, jövőjéről szól) hatalmasat szívtak, mert egy amúgy is irreálisan mély árfolyam (vagyoni érték alatti) szintről indult a globális hatásból eredő újabb zuhanás. Nem beszélve arról, hogy tavasszal - ha nincsenek ezek az események - várhattunk volna olyan bejelentéseket, beszámolókat, amelyek miatt esetleg pozitívabban láthattuk volna a jövőt, ehelyett kibaszottul arcul csapott minket az élet. Aki olyan helyzetben van mit én, hogy hitt is az egészben, nagyot is kockáztatott, hát, nem tudom, hogy lehetett volna ennél gyászosabb forgatókönyvet előre megírni az egészről. Most már csak a hollywoodi szokásos giccses befejezésben reménykedhetünk:)
NEW OPUS GLOBAL