Ja, államkincstár lekönyveli a megemelt előirányzatot (!) (mivel szemben?), "a likviditási gond megszűnik". Már csak az a kérdés, miért bocsát ki egyáltalán bármikor az állam kötvényt, és miért vesz fel hitelt, ha csak könyvelnie kell egyet.
Azt írtad, nem tud az állam a saját devizájában csődbe menni. Az, hogy a kórházak nem tudják kifizetni az adósságaikat a beszállítók felé, és csak nőnek hónapról hónapra, az micsoda, ha nem csőd??
te is csak kötözködsz, én egy szóval se mondtam, hogy mindig mindenre nyomtassanak Forintot. Csődhelyzetre reflektáltam. Azt is elmondtam, hogy komoly negatív következménye lehetne a Ft árfolyamát tekintve. Téma lezárva részemről.
Ez “nyomtatnak forintot” lózung már elég sokszor le lett ír írva. Jellemzően nem sok közgazdasági ismerettel rendelkező egyénektől. Kérdem én, akkor ha ez ilyen egyszerű , hogy bármikor nyomtatunk bármennyi forintot, akkor miért nem lett “nyomtatva” a tanárok béremelésére, a kórházak adósságainak kifizetésére, a katasztrofális állapotú vidéki úthálózat felújítására, vagy kb bármire, amit forintban kell fizetni? Vagy csak a Pmáp kamatok kifizetésére lehet “nyomtatni”?
Pontosan ezt próbálom elmagyarázni. Jelenleg a piac elhiszi ezeket a számokat. Ezért ez az árazás. Tegnap a masodpiacon 6,15% volt. Nem biztos, hogy ugyanarról a papirról beszélünk. De ha igen, akkor a piac amit tegnap elhitt, ma már nem hiszi. A másik, a kibocsátott mennyiség is fontos, nem tudom, hogy mekkora volt , ha az AKK utolsó kibocsátását nézem a 20mrd + a nem kompetitív. Szinte semmi. Gondold el a lakosság simán lejegyez kb. 3x ennyit egy héten. Az, hogy az állam ismét 30% körül van devizában eladósodva, és kb 2 év alatt 10% ot emelt a deviza eladosodason azt is jelenti, hogy annak dacára, hogy mind az intézményi befektetoket, mind a lakosságot hol cukorkával, hol korbáccsal de állampapír vételre buzdítottak nem tudtak a hiányt finanszírozni a belső piacról. Ez a hiány nagyon gyorsan növekszik, amire a kormány válasza az, hogy kinóljuk. Lehet. A magyar állam sikeresen leszorította a kamatokat. Az MNB magas alapkamata azonban még mindig egy kettős kamatrendszert indukál. De a piac válasza forint gyengülés. Ami atarazza a forint adósságot is. Amit persze kinovunk. Nem olyan egyszerű ez. Hidd el érdemes diverzifikálni, és nekem 6% on 3 évre a forint nem vonzó. Euróban 4,5 % elérhető Eurós állampapírokkal, dollárban 5,5%. De természetesen veszek én is magyar állampapírt, de most nem 3 évre. DKJ rövidre elsősorban, kb 6% és ha mondjuk visszamegy a Eur/forint 370 re , akkor deviza . Ha felmegy 420ra akkor forint. Szóval az állampapír most nekem csak egy likvid eszközként jöhet szóba.
Megveszi az állampapírt az MNB.Egyszerűen átutal érte egy számot (Ft) a Kincstárnak. Hogy miért nem csinálják? Csinálták: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200616/mar-nem-is-meglepo-ma-sem-vesz-allampapirt-az-mnb-437178Az a baj, hogy ezzel +pénz kerül a piacra, ami inflációt okoz.Azt meg épp le akarják törni.De, ha olyan helyzet alakulna ki, hogy nincs miből kifizetni a PMÁP-ot, akkor bizony meglépnék, hiába szállna el megint az infláció.
Le éppen nem állította, de erősen korlátozta az által, hogy rosszabb és rosszabb feltételekkel jöttek az új sorozatok, illetve a vásárolható mennyiség is folyamatosan szűkítve lett.
Zanzásítva. Államkincstár előre jelzi, hogy likviditási gond lesz (látja a tervezett kötelezettséget és a hozzá rendelt forrást). Ktgvetési előirányzatot megemelik. Államkincstár lekönyveli a megemelt előirányzatot, likviditási gond megszűnik. Kamatfizetés napján átkönyvelik az emberek számlájára.
Magyar Állampapír tulajok