Mi a francot csinálnak a KSH-ban? Én adatokkal foglalkozom, és egyszerűen csak be kell építeni az elemzésekbe ellenőrzési pontokat. 3 perc alatt kigugliztam, hogy a holtankoljak szerint kb 3,4%-ot nőtt az üzemanyag ára. Ha tudom, hogy volt egy jelentős jövedéko áremelés, akkor eleve van egy gyanúm, hogy az ár emelkedni fog. KSH nem volt legalább egy icipicit gyanús, hogy kijött egy negatív szám? A konkrét esetben ez kb 3%-ot jelent, még egyszer, egy olyan termékről van szó, aminek a súlya kb 8% a kosárban, vagyis önmagában ez a félreszámolás egy laza 0,2-0,3%-ot jelentett, természetesen nem a mi javunkra sikerült tévedni. Ha az ilyen jól látható és ellenőrizhető termékeknél ezt látjuk, akkor miket csinálnak azoknál, amelyeket nehezebb ellenőrizni?
Holtankoljak szerint benzin 2023. decemberi átlagár 561,77 Ft, 2024. januári átlagár 579,93 Ft. Gázolaj átlagár 2023. december 588,75 Ft, 2024. január 609,69 Ft. Látszik némi KSH kozmetika, hogy sikerült kihozniuk -0,5%-ra.
Itt latszik a csalás eklatánsan! “A KSH adatgyűjtése alapján ugyanis 0,5 százalékkal csökkent havi alapon az üzemanyagok ára. Mindez annak tudatában erősen meglepő, hogy januárban két lépcsőben, összesen 41 forinttal emelkedtek az üzemanyagárak a jövedéki adó emelés hatására - írja Virovcáz Péter.”
A volumen hatásról egy kis elmélkedés. Tegyük fel, hogy a fogyasztói kosár két termékből áll: autó és kenyér. Az emberek fele pénzüket kenyérre költik, másik felét autóra, a kosár súlya 50%. Egy évben a kenyér ára nem változik, az autó ára felmegy kétszeresére, minek hatására az emberek fele annyi autót vesznek. 1. változat, tiszta árváltozás: az inlfláció 50% lesz (kenyér ára nullát, változott, autó ára 100%-ot, kosárban mindkettő súlya 1/2-1/2). 2. változat, volumen átsúlyozásos számítás: az infláció 33% lesz (a kenyér nullát változott, de súlya 2/3-ra nőtt a kosáron belül, az autó 100%-ot változott, de súlya 1/3-ra csökkent a kosáron belül).
Hogy jövőre hogy fognak számolni egy kemény tél esetén azt nem tudjuk, de azt igen, hogy egy korábbi időszakban hogy jártak el: Fogyasztói árak (ksh.hu) vezetékes gáz + 121,0 % drágulás :-)
A régi papírokra úgy nézünk, hogy 16%+19,1% jön belőle, ekkora számoknál pár tized százalék vagy akár 1% kozmetikázás úgymond belefér. Ugyanaz az 1% kozmetikázás 5-6%-nál már jelentősebb. Kukor-ica jól írta, ha túlságosan beleviszed a volumenhatást a számításba, akkor a mutatószámod el fog torzulni. Az irány is rossz, hogy egyre jobban belemásznak az ilyen módszertani trükkökbe, ha rákapnak az ízére, akkor előbb 0,5% lesz a kozmetika, aztán 1%, végén már 2% felett, az pedig már igen látványos egy olyan papírnál, ami az ajánlattétel szerint 0-1% felárat fizet.
Szerintem ezt most túlgondolod. Egyrészt sokkal fontosabb nekik, hogy mind az itthoniaknak, mind a nemzetközieknek (Brüsszel) lehessen mutogatni, hogy mekkora eredményeket értek el, vagyis inkább politikai tőkét akarnak generálni. Másrészt pedig a 2032/J-nek nem most kell izmosnak lennie, ahogy a 32/I sem az elején volt "jó", hanem amikor már minden rosszabb volt nála. Most lehet fikázni a 7,9 %-ot, de leviszik az összes többit arra a szintre, hogy még így is a legjobb megoldásnak tűnjön, ahogy a 9,9-et is szidta mindenki, aztán most mégis roham indult érte.
Az éremnek két oldala van. Ha magasan tartják az inflációt "adatvezérelten", beetetve a népet,h megéri az álllampapír, forgassátok vissza... címszóval!, akkor nem tudják alacsonyabb kamattal meghirdetni az új papírokat, csak kb. azon a szinten, ahol az infla van. Már pedig érdekük a minél kisebb kamat, mert a régi papírok így is túl sokat fizetnek, az újakkal nem akarják saját magukat megszívatni, még azokkal is!
Nagyon érdekes játékelméleti helyzet kezd kialakulni. Most jön az első felvonása a (mondhatjuk nyugodtan) giga kamatok kifizetésének. Lehetett volna annyi eszük (de láthatóan az nincs, mert az ügybuzgalom elnyomta), hogy feljebb hagyják a januári inflációt (magyarul nem kozletikáznak ekkorát), mintegy elhitetve a néppel, hogy korrekten számítanak. Mivel egy hasraütéses mágikus szorzót használnak, lehettek volna kreatívabbak is. Pl most hagyják -10%-on vagy akár nullán a mágikus korrekciót, és ugyanígy egy hónap múlva is (újabb jelentős kamatok március 20-21-én), aztán utána feltolják -30%-ra egészen év végéig, akkor azt mondom, profin van kitatlálva az egész. De úgy viselkednek, mint aki kiteszi a cseresznyét a piacon, és táblán hirdeti, hogy kukacos mézédes. Így viszont egyértelmű, hogy bárhova érdemesebb tenni a kamatokat, mint az új 2032/J PMÁP-ba.
Ez a 8,5 nagyobb szám, mint amit tippeltem volna, de gyanítom, hogy a számtani átlag tulajdonságai miatt - ahogy a béreket is - a milliomosok + milliárdosok pénzei húzzák fel. Jó lenne tudni egy medián értéket, szórást, az alsó és felső decilistől megfosztott adatokat, vagy valamit... Szerintem az átlagos számlatulajok 70-80%-ának ennél jóval kevesebb van. Konkrétan én nem ismerek senkit, akinek ennyi lenne... Vagy többtízmillió, vagy 1-2 millió. De ez nyilván nem reprezentatív.
És ha jön jövőre egy kemény tél, akkor majd 25%-kal fognak emelkedni a gázárak? Mert hogy akkor többet fogyasztunk...? Nyilván nem, akkor visszatérnek a kizárólag egységárat figyelembe vevő módszertanra... (ha még lesz addig KSH, és érdekli őket az egész) Végül is ha volumen indexszel számolunk, akkor nincs is infláció, hiszen a fogyasztó jövedelme (többségében) korlátos, ergo ha nem emelkedik annyival a pénze, amennyivel az árak, akkor kénytelen csökkenteni a volument. Ez egy újabb lépés a török-argentín-venezuelai úton...
https://allampapirkalkulator.hu/ van egy ilyen, beírtam,h 1 misi 34,933 hogy a fixmápot is mutassa. a fixmápot hozta ki a legjobbra, automatikusan csökkenő kamatokkal számol BMÁP-nál, BMÁP-ot korábbi visszaváltással számolja -1%, ha nem nézm a -1% bmápot, a fixmáp "jelenleg", akkor is jobb.
A gáz ára valóban csökkent,csak éppen a lakosság részére inaktív maradt a csökkenés hatása.Innentől kezdve a valós infláció számítása a ksh részéről megkérdőjelezhető.
Magyar Állampapír tulajok