A buborosnál a fő bajom, hogy egy konkrét naphoz van kötve a referencia kamat. Ha a bubor szerepe visszaszorul, akkor ott a lehetőség, hogy aznap egy picit lejjebb mozgassák ezt a referencia kamatot.
Szerintem: A bubor a dkj felett lesz érzékelhető különbséggel kb. +2,5% difi-vel. Buboros papír marzsa nagy, szóval abból nem ugrál ki be az ember... Az más kérdés, hogy a bubor jelentősége kisebb lesz (kevésbé lesz referenciaként használatos), de az eddigi papíroknál szerintem megmarad. Szigorúan szerintem a hivatalos infla is lefelé lesz meglepi, szóval a jelenlegi prémium kötvény nem lesz annyira mosolygós. Mert mire valós inflát fizetne, akkorra a valós infla sokkal lentebb lesz. Végső soron, ha reálban nézzük, akkor tökmindegy. Miskáék gyakorlatilag kiszerkesztették a Prémiumból a magas inflás évet. Ami adófizetőként tök jó, hogy valami jó is legyen a végére :-)
az 1,1 - 1,2%-os eltérés valószínűleg havi szinten értendő. 12*1,2/12 = 1,2 17,6+1,2 = 18,8 , én így értelmezem. meg kell várni, mint mond majd az eurostat, de nagy valószínűséggel nem lesz belőle semmi.
Már pénzt is kapunk, de vétó vétó. Nem szavazunk meg semmit, amit a másik 2x megszavaz. vicc kategória. csodálom,h nem rúgtak még ki minket páros lábbal. vagy nem fogadnak el mindent 1 hülye vétó mellett.
"Az 1,1-1,2 százalékpontos eltérés a KSH által havi súlyokkal számított és a kalkulált éves súlyokkal számított 2023. évi fogyasztói árindex között első látásra jelentősnek tűnhet, azonban százalékban kifejezve ez a különbség mindössze 0,6 százalékot tesz ki. Ilyen nagyságrendű infláció esetén ez nem minősíthető perdöntőnek. Összehasonlításul: ha az éves infláció nem 17,6, hanem mondjuk 3 százalék lett volna, akkor ez a 0,6 százalékos eltérés kevesebb mint 0,2 százalékpontot tett volna ki, amin senki nem ütközött volna meg" Lebagatelizálja a -0,6% pont eltérést.Az 0,6% mínusz a infláció követő állampapírba fektetők megkárosítására, neki mindegy,hogy 17,6 vagy 18,2 a majdnem frankó átlag.
Akárhogy is erőlködnek, idén 5-6% biztos lesz az infla, vagy még több is! Ez pedig kamatprémiummal együtt elfogadható hozam a portfolió biztonsági részére szvsz!
Magyar Állampapír tulajok