Ha pedig tényleg bekövetkezne az a hatalmas baj, akkor az itt a troll szekció álláspontja, hogy őket aztán nem fogja érinteni a sz@rvihar. Ahogy Móricka gondolni szokta, a Hold deviza alapjaiban levő deviza vagyonhoz még véletlenül se nyúlna a kormány, a nyugdíjas nagyi se kerülne bajba, devizaszámlákhoz hozzá se érnének, csak és kizárólag a magyar állampapír tulajokat kopasztanák meg, mindenféle válogatott és rafinált gazdasági kínzóeszközökkel.
"HA kilépünk az EU-ból és a NATO-ból könnyen előfordulhat majd, hogy találHAtsz hasonlóságokat."Ebben a mondatban elég sok a HA. És bárhogy nézem, sem az EU-ból nem reális, hogy kilépjünk (az angolok is mennyit szenvedtek és tököltek vele, mire sikerült, az EU pedig nem törekszik arra, hogy kirakjon minket, max szavazati jogot felfüggeszt és bírságol), sem a NATO-ból nem reális, hogy kilépjünk (még senki sem lépett ki és furcsa lenne teljes NATO fegyverzettel kilépni, ezzel elvágva minden alkatrész, szervizelés és egyéb utánpótlási vonalat). De ha még mindez bekövetkezne, akkor sem lenne sok hasonlóság a két gazdaság között. De várom még bárki válaszát konkrétumokkal, nem általánosságokkal és feltételezésekkel. "Tényleg nem értem a topikban uralkodó elvakult optimizmust" Én meg nem értem ezt az elvakult pesszimizmust és a lehető legrosszabb forgatókönyvvel riogatást állandóan. Nem sokkal több esély van a te verziódra, mint hogy a kanyarban leelőzzük Ausztriát. Csinálnak piacrombolást és pénzrontást, de csőd nem lesz.
Tényleg nem értem a topikban uralkodó elvakult optimizmust, pontosan két éve már majdnem sikerült csődbevinni az országot. Azóta sem az itthoni körülmények javultak,hanem a külsők, úgyhogy ha fokozódik itthon a h*lyeség,vagy elromlik a világban uralkodó jó hangulat,hamar ugyanott tarthatunk majd,mint két éve.
Jaaaaaaa, valóban. Benéztem Megzavart a kibocsátás a június 23. 2026/I július 20 2028/L június 01 2028/K június 20 2031/I június 1 ilyesmikre gondoltam, ezek megérnék, bármikor.
A 2026J 0.75% papír, ha napi árfolyamon vetted bármi "felár" nélkül, akkor 2025 feb.20-ig hoz kb 6%-ot. Az nem rossz, de 2025 Feb.20 után ? Amúgy másodpiaci PMAP vételnél az 1% büntit is ki kell fizetni a névértékre ?
Kérlek pár mondatban vázold fel a jelenlegi magyar gazdasági helyzet és az 1945-46-os, 2. világháború utáni megszállt, szétlőtt, kirabolt és hiperinflációval sújtott magyar gazdaság közötti hasonlóságokat, amennyiben a forint-pengő cserére hajazó szituációra - mint hivatkozási alap - jelenleg esélyt látsz. Köszönöm.
Persze hogy nem. Azaz várjál pengő forint csere az mi nálad? Mikor senki nem használja az adott ország devizában lásd Jugoszláv tag államok korabban? Persze abban az értelemben hogy papír meg tinta nem. A pénz egy hit. Semmi más. Jelenleg ez a hit működik a világban. Hol jól, hol rosszul. Ahol a hit elfogy, ott a pénz nem tölti be majd a funkcióit. Persze ettől különböző adminisztrációs lépésekkel, lehet nyújtani egy adott deviza agoniajat, sőt talpra is lehet állítani , és de facto nem csőd, hiszen a béke kölcsönt is vissza lehet fizetni. Szinte biztos, hogy, ez a vita túl akadémikus és nem is szeretném tovább folytatni. Csak arra szerettem volna felhívás a figyelmet, hogy vannak olyan gazdasági helyzetek, ahol a likviditás szuke meghstarozhatja azt, hogy a piac kiszarad és akkor a lakossagi állampapírok is bizony felvehetik az allampapirokra jellemző tulajdonsagokat. Azaz illikvidek lesznek. Különben egy pillanatig sem akarok ezzel riogatni, hiszen kb.25% az én állományok is. Most.
Igazad van. Pontosítok. Nem azért nyomtattak, hogy a kotvenyeseket kifizessek. A hazai kötvény persze kifizetheto nyomtatással, de a deviza kötvények biztos nem. Illetve arra akartam célozni, hogy likviditás szűke esetén hiába nyomtatnak kőkeményen a kijárat dátumok lépnek életbe. Valószínűleg a lakosságnak is. Azaz pontosan az van, amit írsz lehet, hogy a lejáratkor soprogetni lehet.
Mert szerencsés ember vagy. Én simán dobnám a FIXMÁP Q1-emet egy 2026J-ért.. a 2026J 1év alatt ad majdnem annyit, mint a mostani Fixmáp 3 év alatt. "sajnállak":D.
Magyar Állampapír tulajok