Én is bőven érintett vagyok az állampapíroknál. Azt irod" Nagyot nyelnek jövőre év elején (amikor a PMÁP kamatokat kifizetik), aztán majd lesz valami alapon újratervezik 3x a költségvetést, mint idén is." De a nagy kérdés a jövő évi kamatokon felül ami nem kis összeg , ha a tőke(névérték) is megindul ,márpedig megfog. Az infla+0.25% papírokat sztem mindenki dobni fogja ,de a 075% papírok is veszélyben vannak. Már a csapból is az folyik,hogy az állampapír pénzek ingatlanba mennek és ez kb 20% feljebb tolja az amúgy is brutális árakat. Magam ellen is beszélve , jövő Januárban 20.-a előtt 23.59 kor valami változni fog.
Engem abszolút nem fogsz megbántani és nem is vágyom más társaságára, egyszerűen csak szeretem azt, hogy ha valaki állít valamit, azt mondjuk tényekkel (!!!) alá is támasztja. Ha megfigyelted, Nudlin ugyanúgy számon kértem az állításai alátámasztását, mint amikor te írtad hogy HA kilépünk (kiraknak) az EU-ból és NATO-ból, azt például mire alapoztad hogy megtörténik. Amúgy marhára unalmas szélmalom harcot vívni más elmeszüleményeivel, legyen akár kormánypárti, akár teljesen ellenzéki. Ugyanannyira elvakult dolog szivárványszínben látni a jelenlegi magyar gazdaságot, mint a csődjét folyamatosan a falra festeni. És főleg fikázni egy olyan terméket, amiből az ember birtokol. Ha van jobb, tessék indulni afelé és profitot maximalizálni.
Nyugdijasoknak nem kell aggodnia az ingyen 13. havi nyugdíjért? Azért senki nem aggódik. Pedig 100-300ezreket kapnak csak úgy minden évben/fő. Plusz nyugdíj emelés. Gondolom ez természetes, es nem teher az országnak, csak a hitelező PMAPosok, akiktől 11%ot elvettek iden, hogy nem inflációkövetés alapján kapnak idén lekötött pénzükre kamatot. Mert ugye tavaly nem 6-7%volt inflácio+a kamatprémium. Ehhez képest 7.9%okra lehet PMAPot venni tőlük. Ez is tök normális. Meg hogy dupla árak vannak mindenhol, de mi vagyunk a hibásak, hogy mekkora kamatot fizetnek..
Kb 2 éve írjuk, hogy nem mi találtuk ki a 2029/i,j, 2030/i,j, 2031/i, 2033/i papírokat. Az állam találta ki, és adta el ilyen mennyiségben is, előre pontosan tudva a kamat várható mértékét.
Nekem a Q1 sms tegnap kora este megjött, a Q3-ról nem jött sms,de ma reggel 8 után a belépésnél minden jóváírás a helyén volt. Egyébként bejelentett leállás is volt -mikor máskor kamatfizétéskor-.
Ha jól értem arra gondolsz, amire én. "A PMÁP-osokat jól megszivatják". Nem, ha valakit megszívatnak, akkor mindenkit, kivétel nélkül. "Csak a PMÁP-osok nem válthatják vissza". Nem csak ők, hanem senki , kivétel nélkül, papírtípustól függetlenül. Én nem hiszek abban, hogy itt csak a PMÁP-osoktól függ a jövő. A PMÁP-osok csak a magas kamatkiadásokért felelősek, az állomány értéke ettől függetlenül kell az államnak, enélkül cumi van. Nagyot nyelnek jövőre év elején (amikor a PMÁP kamatokat kifizetik), aztán majd lesz valami alapon újratervezik 3x a költségvetést, mint idén is. Kb. ezt látom "akciótervnek". A babakötvény nem probléma ? az infla +3%? CSAK A PMÁP, értem. Oda is el kell utalni a kamatot, nem csak a PMÁP-osoknak, ha már "kamatkiadások". Persze értem, hogy azt még nem veszi fel a gyerkőc.
Én eddig még mindenkitől azt olvastam, hogy van állampapír kitettsége. Viszont ha ennyire nem bíznak benne (likviditás, értékállóság, megfelelő hozam, stb), akkor miért tartják? Most még 1%-ért biztosan be lehet váltani. Ha pedig nem tartják, akkor miért írnak ide?
Magyar Állampapír tulajok