Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
BPartner
BPartner 2015. 05. 27. 12:08
Előzmény: #1419  Törölt felhasználó
Ez lehet így volt, de ma már azért korlátozzák arra felé is a vízfogyasztás a szárazság miatt. Az globális édesvízproblémát az USA sem úszhatja meg, ezt azért szerintem te sem gondolhatod komolyan.
Törölt felhasználó 2015. 05. 27. 11:33
Előzmény: #1418  Törölt felhasználó
ja és ez személyes tapasztalat nem pedig feltételezés, hogy is vannak a dolgok...azt még nem irtam,hogy californiában nincs vízóra a lakásokban, ami azért több,mint érdekes,mert eső sincs és víz sincs és gondjuk is, de mégsem gondolják, hogy vízóra kellene...átalány van náluk kb. 20 dollár
Törölt felhasználó 2015. 05. 27. 11:28
Előzmény: #1417  BPartner
a kinti példák nem szállások voltak, hanem saját ingatlanok törlesztései és nem is bérelték....az én példám szállás, de nem akármilyen volt orange countyban lakni egy luxusapartmanban csak azért,mert a villanyszerelő segédje voltam, aztán este medence, yacuzzi meg minden.....ja és nem is volt ismerősöm a srác, na erről ennyit....600-700 ezerért bérelte ott a 2 szobát, de 2,5-3 millió körül keresett és csak melósok voltunk
BPartner
BPartner 2015. 05. 27. 11:21
Előzmény: #1415  Törölt felhasználó
Amikor máshol dolgozol a szállás szó gyakori kifejezés. Amikor itthon dolgozol, akkor viszont nem szálláson akarsz lakni. Itthon is lehet, de nem abban gondolkozol.
Törölt felhasználó 2015. 05. 27. 11:14
Előzmény: #1414  Sarpac
hát tényleg ez van, de az mszp meg a fidesz csak az álca,mert nem ez a 2 fő probléma....egyébként a kicsi emberek is teljesen korruptak és abból élnek nem is akárhogy....
Törölt felhasználó 2015. 05. 27. 11:12
Előzmény: #1413  BPartner
hát az usa-ban biztos, hogy nem...én több példát is láttam ott arra, hogy 5000-ből 1100, 8000-ből 2000,15000-ből meg 4000 volt a lakhatás.....de az én személyes tapasztalatom is az volt, hogy feketén dolgozva 1500-ból, simán latktam 300-ért, de ketten is laktunk simán 2500-3000-ből 600-ért, ja és ezek rezsivel együtt vannak.....de ausztriában is könnyen fizettük abból a bérből a szállást
Sarpac
Sarpac 2015. 05. 27. 11:10
Előzmény: #1411  Törölt felhasználó
Ebben az országban 25 éve csak rablógazdaság van, korrupt egyéni érdekekben elkötelezett kormányokkal.
BPartner
BPartner 2015. 05. 27. 11:08
Előzmény: #1411  Törölt felhasználó
A lakhastási költség arányaiban véve mindenhol igen magas. Ezt azért ne nagyon felejtsd el. Szinte mindenhol gondot jelenthet a megfizethető/elérhető lakhatás kérdése.
BPartner
BPartner 2015. 05. 27. 11:06
Előzmény: törölt hozzászólás
Budapesten 2005 óta nincs érdemi változás. Devizában mérve még rosszabb is a helyzet, ha valakit ez mondjuk érint. Tehát ami 2005-ben 500 euró volt, az lehet ma még mindig csak 400 euró és így tovább. Ezek elég súlyos dolgok, amikről nem beszélnek, mert rossz bázishoz viszonyítanak. Itt is lehet azt olvasni, hogy kit érdekel a múlt. Általában azt, aki a piacon van már egy ideje és figyeli a trendeket, nem csak a "napi mozgásokat". Engem az nem hat meg, hogy 2009-hez képest lehet, hogy kimutatható valamiféle jó előjel, de 2005-höz képest ugyan az a lakás még mindig elérte el a szintet nominális árban. A reálérték-csökkenésről most ne is beszéljünk, mert az súlyosan felfalta bérleti díjak értékét. Aki most lép picra annak persze ez nem olyan fájdalmas tény, de attól még fenyegetést jelenthet számukra, hogy nem mindegy mennyiért vesznek meg egy lakást, ahol ilyen mostoha piaci körülmények várják a bérbeadókat.

Nem tudom milyen volt az élet 2005-ben Győrben vagy Sopronban. Budapesten ez a helyzet.

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
Törölt felhasználó 2015. 05. 27. 11:01
szerintem is magas a bérleti díj bizonyos helyeken és emelkedett is, de hát mit ér az olyan többletbér,amit elvisz a bérleti díj? ez nem lesz jó semmire
bebi_csibe 2015. 05. 27. 10:58
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2015. 05. 27. 10:58
Előzmény: #1407  BPartner
túlságosan megbíztunk a nyugati barátainkban,akik persze ezzel vissza is éltek...szerintem pont az a baj, hogy az orrunknál tovább tekintünk olyanokra, akikre nem kellene, tehát a befektetőkre,mert ők nem azért jöttek ide,amit gondolunk róluk
Törölt felhasználó 2015. 05. 27. 10:56
Előzmény: #1404  BPartner
csak arról beszéltünk, hogy a bérleti díj és az ár, hogy függ össze...tehát lehet vevő,mert van pénze, de attól még nem lesz bérlő, és főleg nem úgy, hogy emelkedik az ár és ezzel a bérleti díj is.....én pl. nem tartom azt életszínvonal emelkedésnek, hogy mondjuk lesz egy 40 %-os reálbéremelkedés és mondjuk a bérleti díjak is felmennek ennyivel és mondjuk azért tartjuk jónak,mert az élelmiszer nem ment fel 10 %-al...én ezt amerikában láttam, hogy ezek az arányok hogyan vannak és ott nem arról volt szó, hogy ki van centizve a bér a megélhetésre, hanem arról van szó, hogy gyakorlatilag a bér fele szabadon elkölthető,mert nem kell semmire.....na most akkor ott miért nem mennek fel az árak, hogy elvegyék a dolgozók összes pénzét? ott kb. a jövedelem 20-10-15 %-a lakás-élelmiszer-autó, de nagyon komoly ingatlan 5 szobával, dupla garázzsal, yacuzzival, zabálással és 3-4 autóval......
BPartner
BPartner 2015. 05. 27. 10:55
Előzmény: #1405  Törölt felhasználó
Tovább kell látnod az orrodnál és észrevenni, hogy a sokszor általunk annyira lenézett szomszédaink hová jutottak és ebben milyen szerepe volt annak, hogy ők komolyan vették magukat. Kullogunk utánuk csak, pl. azért mert még mindig csak az orrunkig látunk.
BPartner
BPartner 2015. 05. 27. 10:53
Előzmény: #1400  exmnbs1
Itt egy egész érdekes interjú a témában link ami a lényeget teljesen összefoglalja. A magyar turizmus is abban az ördögi spirálban szenved, mint maga az egész gazdaság. Az alulértékeltség sokkal több kárt okoz, mint azt gondoljuk.
Törölt felhasználó 2015. 05. 27. 10:48
Előzmény: #1403  BPartner
szerintem meg azt sem tudjuk, hogy mit nem tudunk....arról beszélek, hogy a nyugatiak nem éppen barátok ebben a helyzetben, illetve csak addig barátok, amíg nyernek rajtunk.....na most a nyerés ebben a szituban inkább az átverés kategóriája.....jól megvezettek minket az biztos....csak gondolj bele, hogy milyen negatív jelentése van nálunk egy melósnak, de amikor kimegy fél milláért dolgozni,akkor ugyanezt a melós kifejezést felnagyítjuk, tehát a szavak jelentése a környezet miatt változik, ami azért több,mint érdekes, de biztos, hogy tudatos fogalmi zavar,amit úgy gyártottak le az értelmezési térben pl. a médiával
BPartner
BPartner 2015. 05. 27. 10:47
A bérleti díjak 10 éve stagnálnak. Ezen nagyon nincs mit becsülgetni és előrelejelezni. Aki komolyabb áremeleéssel operálgat, az általában a hosszú üresen állást fogja megtapasztalni. A bérlők mindig is megálljt parancsoltak a bérleti díjaknak és ők diktáltak, nem a bérbeadók. Hirdetni lehet bármit és bármennyiért. Csak nem fogják kivenni. Ez egy piaci törvény, amit valaki vagy figyelembe vesz vagy nem, de attól létezik és működik.

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
BPartner
BPartner 2015. 05. 27. 10:44
Előzmény: #1399  Törölt felhasználó
Amit mondasz abban vastagon benne van az is, hogy az általunk termelt értéket is alulértékeltetjük és a mögötte lévő tudást, hozzáérést, kvázi a versenyképes munkaerőt. Ebből pedig valahogy ki kell tudnunk lépni, mert ez nem vezet igazából sehová (lásd az elmúlt 20 évet, amit erre építettünk fel és meg lehetne kérdezni, hogy amúgy mi értelme volt ennyire lenézni saját magunkat és nem becsülni sem a munkánkat sem pedig az így megtermelt értéket).

Kicsit mindig úgy néz ki, mintha másnak akarnánk tetszelegni és tálcán felkínálni magunkat, hogy milyen olcsók vagyunk. Miközben látni már a szomszédainkál is, hogy ők sokkal többre értékelik magukat és jobban is járnak vele.

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
bebi_csibe 2015. 05. 27. 10:42
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2015. 05. 27. 10:42
Előzmény: #1400  exmnbs1
hát nem tudom, de az biztos, hogy a gyengeségünk nagyon is tudatosan van legyártva a nyugati kifektetők érdekében...

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek