BPartner

Regisztráció: 2017-08-24 11:40:54

Hozzászólások száma: 775

Utolsó hozzászólás: 2017-07-18 13:57


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 4
Népszerűség: 4


utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik 2017. 07. 18. 13:57
Ha valaki folyamatosan figyeli kínálatot egy hirdetési oldalon, sok érdekességet észrevehet. Az árcsökkenés helyett áremelés stratégia eladó és kiadó lakások piacán is működik. Ez konkrétan azt jelenti, hogy nem egyre lejjebb, hanem egyre feljebb megy az ára, annak ellenére, hogy láthatóan nem talál se bérlőre se vevőre.
Lakás/Ingatlan árak topik 2017. 07. 18. 10:56
"Ez nekem nem tűnik normálisnak. Mármint, hogy óriási mértékben zajlik a Budapest környékére vándorlás vidékről,a főváros lakossága mégis csökken, és a többlet az agglomerációban csapódik le... mi lehet a magyarázat?"-A magyarázata az, hogy Budapest körül könnyebb családi házhoz jutni egy budapesti ingatlan árából. Magyarul sokkal nagyobb ingatlanokban lehet élni Pest megyében, mint Budapesten. Ezt támasztják alá a KSH adatai is link
Lakás/Ingatlan árak topik 2017. 07. 05. 17:02
I.,II.XI és XII. kerületek kellemes környékein is lehet 10 percen belüli sétatávolságra metrómegállótól lakni, még családi házban is, ha van rá keret. Van egy nagy tévhit a rossz budai és a jó pesti tömegközlekedés kapcsolatában.
Lakás/Ingatlan árak topik 2017. 07. 05. 08:23
A lakáspiac és a hitelezés között van egyfajta kapcsolat. Ez még nem is magyar sajátosság. A stagnáló árak miatt kell majd aggódni az MNB-nek, nem a növekvőnek, ha a hitelre vásárló vevőket félti. A 2009-2013 lakásár csökkenést megelőzte egy 2004-2008 lakásár stagnálás. 1999-2003 között meg volt egy óriási lakáspiaci boom. Ha reálértéket nézünk, akkor 2004-2013 között elinflálódó, leértékelődő és csökkenő lakásárakat látunk, ami ez első 5 évben a kutyát sem érdkelt. Aztán megváltozott a nemzetközi helyzet, mire nálunk is rájöttek, hogy semmi sem az, aminek látszik. A lakásárak problematikája a piaci ár fogalma körül forog. Viszont a lakáspiacon az csak egy átlag vagy medián, attól függ ki hogyan számolja. Mit jelent ez? Hogy mindig vannak magasabb és alacsonyabb árak is, de a szélső értékeket, a tartományt nem igazán ismerjük. A tól-ig árak mindig árnyalják a képet, természetesen ma is,
Lakás/Ingatlan árak topik 2017. 07. 04. 22:46
Tárgyi tévedések miatt írok. A hitelezés bővülése a kereslet bővülését jelenti = több adásvétel lesz idén, mint tavaly = a lakásárak nőnek. Ez egy ökölszabály. A lakáspiac alapvetőleg túlkínálatos. Mindig több lakást árulnak, mint amennyit eladnak, ha boom van ha recesszió. De sokkal többen is keresnek lakást/szeretnének vásárolni, mint ahányan tudnak egy adott évben, megint boomtól és recessziótól teljesen függetlenül. A lakás piacon sem az eladókat sem a vevőket, de még a lakásokat sem darabra mérjük. A számuk változása mellett fontosabb, hogy hol és milyen árú és típusú ingatlant tudnak adni és venni adott évben. Rossz időkben is el lehet adni jól, ahogy most nem. Ha az eladók elbizonytalanodnak, nem árat csökkentenek tömegesen, hanem elkezdenek kilépni = szűkül a kínálat, ami kevesebb esélyt jelent a vásárlóknak vásárolni nem csak használt, de mondjuk új lakást. A kereslet ilyen szempontból nem az árakra hat elsődlegesen, hanem a kínálat mennyisége mellett a minőségre inkább. A magyar lakáspiacon ezért a stagnáló árak jelzik a változás szelét, majd akár csökkenhet is ha elég kilátástalan a hazai és a nemzetközi helyzet. Ilyenkor aki teheti nem ad el, hanem kivár = vevőként sem túl rózsás a helyzet = kevés adásvétel.
Lakás/Ingatlan árak topik 2017. 07. 04. 22:06
A lakásárak mozgása nem ilyen hektikus lefelé, mint felelé. Inkább stagnálni szoktak, mint csökkeni. Ha fontos a 4 metró vonal közelsége, akkor el kell távolodni a Körúttól és marad kompromisszumként az Astoria környéke :-) Régimódi, igazi örökzöld gondolat, hogy ha megakarod ismerni egy város ingatlanpiacát, az az első kérdés hol élnek a gazdagok. Utána lépésről lépésre haladva megismerhető és megérthető a különböző elhelyezkedések ára. Miért fontosak a gazdagok? Mert nem függnek semmitől, az áraktól sem. A pesti belvárosban nem élnek gazdagok, de többüknek van ott lakása. Szinte kivétel nélkül az 5. kerület az első számú célpont. A társadalmi rétegek vagyon alapján utána egyre közelebb vagy egyre távolabb vásárolnak az 5. kerület körül 2., 3, akárhanyadik lakást. Aki megteheti annak a pesti belváros az 5. kerületet jelenti. Semmi sem véletlen a lakáspiacon, főleg az árak nem.
Lakás/Ingatlan árak topik 2017. 07. 04. 21:10
Lehet ezt nézni sok szempontból, mondjuk új vagy újszerű ház vs. teljesen régi. Szépen felújított régi ház vs. omladozó. Ha van hozzá teremgarázs/parkolás megoldott vs. ha nincs/nem is megoldható. Valahogy a pesti belvárost nem az otthonkeresők, hanem a lakáshasznosítók (kiadásra vagy szállásnak) preferálják/mozgatják. Ez egy elég régi tradíció és nagyon úgy néz ki, hogy ebbe az irányba halad minden. Ezért van "ára" is a környéknek. A "gyereknek/bérlőnek/turistáknak" jó lesz, majd idővel "eladjuk" és veszünk helyette egy "rendes lakást" vagy feléljük a pénzt, amit kapunk érte. Ettől függetlenül bárki megtalálhatja a számítását egy belsőbb városrészben is, csak valahogy az ingatlanok ár/érték aránya otthonkeresőként igen fura. Szigeszerűen vannak hangulatos terek és romantikus utcák elszórva, meg vannak olyan árak is, ami miatt otthonkeresőként csak akkor költözünk be a pesti belvárosba, ha vakon szerelmesek vagyunk belé :-) Érdekes például, hogy a budai belváros, ami inkább az otthonkeresők terepe, nem merül fel alternatívaként. 11. kerület Móricz és Gellért tér környéke, még a hegy felé is, Batthyányi tér környéke felfelé a Vár irányába, Margit híd környéke (akár a domb irányába is), Mammut környéke (szintén a domb irányába is), Moszkva tér és a Déli környéke a Vár és hegyek irányába is. Ezek tömegközlekedésileg elég jónak számítanak, vagy egyáltalán nem rosszabbak, mint a pesti belváros közlekedése.
Lakás/Ingatlan árak topik 2017. 07. 04. 16:38
Legyünk egy picit szofisztikáltabbak. Hosszú távon nem vágyik senki a Körút mellé. Autót használók főleg nem. Irreális gondolkodást kár is feltételezni a budapestiekről.Sűrűen beépített Körút melletti állandó lakók inkább kényszerből élnek ott. A kivételek meg erősítik a szabállyt :--)
Lakás/Ingatlan árak topik 2017. 07. 04. 09:20
Rossz szokás és egy régi sztereotípa. Budapest nem lesz New York és a Belváros sem Manhattan.
Lakás/Ingatlan árak topik 2017. 06. 25. 13:26
Bizonyos szempontból az inkorrekt bérlők és bérbeadók aránya látványos lehet, ha jó bérlők vásárolnak vagy nem költöznek miközben jó bérbeadók eladnak/nem adják ki a lakásukat és nem cserélnek bérlők. A bérbeadók és bérlők minősége nem állandó, ahogy a számuk sem.
Lakás/Ingatlan árak topik 2017. 06. 08. 13:14
Egy másik világ, ahol a bérlés igen erős. Az utolsó statisztika szerint link : "Owner-occupied housing units made up 55.5 percent of total housing units, while renter-occupied units made up 31.8 percent of the inventory in the first quarter 2017. " Vagyis az amerikai lakások 32%-ban bérlő lakik, kicsit több mint 55%-ban a tulajdonosa, a többi 13% meg üresen áll. Ez nálunk nem egészen így van a 2016-os cenzus alapján link 1. 7,3% bérlők lakta lakás, mert a szociális alapú (önkormányzati bérlakáspiac és a Nemzeti Eszközkezelő bérlői) bérléssel együtt ennyi (322 ezer bérlős lakás osztva a 4 405 000 lakással) 2. 1,2% szívességi lakáshasználó/rokon/családtag lakásában él (56 ezer ilyen jogcímen lakott lakás osztva 4 405 000 lakással) 3. 79%-ban a lakás tulajdonosa él (3 477 000 tulajdonos lakta lakás osztva 4 405 000 lakással) 4. 12,5%-a lakásoknak üresen áll Magyarországon (548 000 üres lakás osztva 4 405 000 lakással) Ha megnézed az amerikai bérleti díj árak grafikont és a lakásárak grafikont, akkor látszik, hogy a bérleti díjak grafikonnak milyen stabil trendje van 20+ éve, szemben a lakásárak grafikonnal. A piaci alapú bérlakáspiac mérete és a lakásárak között lehet összefüggés. Vannak olyan országok, ahol a magas bérlési aránnyal szemben elérhetőbb ingatlanárak vannak. De nem minden esetben van így, nem lehet általánosítani. A magyar lakásárak mögött a tulajdonjog megszerzésének az erős hatása is érvényesül, a gyenge/kicsi/jelentéktelen piaci alapú bérlakáspiac a magyarokat vásárlásra kényszeríti vagy ösztönzi. Csak attól függ honnan nézzük.
Lakás/Ingatlan árak topik 2017. 06. 07. 11:34
Az emeletekkel két típusú embernek van baja. A lift fóbiásoknak és a tériszonyosoknak. Új társasházaknál az emeleteknek felára van. Minél magasabb emeleti egy lakás az annál drágább. Az alacsonyabb emeletet kedvelőknek ez árelőnyt jelent.
Lakás/Ingatlan árak topik 2017. 06. 06. 14:24
A zaj- és a levegőszennyezés nincs beárazva Budapesten. A forgalmas utcák és utak is magasan árazottak, amit régen is és most is úgy hirdetnek, hogy "jó/kiváló tömegközlekedés" mellett eladó/kiadó.
Lakás/Ingatlan árak topik 2017. 06. 06. 14:04
Hirdetni bármennyiért lehet, eladni már nem. A hirdetési árakat érdemes fenntartásokkal kezelni. Azért az látszik egy hirdetésen, amikor az eladás a cél az is, amikor a hirdetés. Kezdésnek mondjuk, mindjárt az áron.
Lakás/Ingatlan árak topik 2017. 06. 06. 13:57
Ott is élnek emberek, még hozzá elég hosszan, ha régi Szentendrei utat is nézzük. De hány forgalmas út mellett élnek még Budapesten? Nem is a Szentendrei út környéke a leglehangolóbb vagy zavaró egyébként, de ez már személyes megítélés kérdése. A "bűzös" szó nem nagyon illik rá. Ha nem a Szentendrei útra néz a lakás, akkor meg semmi sem hallható a forgalomból.
Lakás/Ingatlan árak topik 2017. 06. 06. 13:51
A liftnek ára van. Ezen kár is rágódni. Ha van az a baj, ha nincs akkor meg az. A liftek karbantartása és idővel cseréje megterhelő tud lenni egy társasház életében.
Lakás/Ingatlan árak topik 2017. 06. 06. 12:45
Sok új tarsasház liftje is kicsi költözéskor, marad a lépcsőház pakolni. De amúgy ez is kifogás volt régen. Ma nem igazán.
Lakás/Ingatlan árak topik 2017. 06. 06. 11:39
Nem kell mindent elhinni, amit leírnak. Egy régi sztereotípia ez a panellakásoknál. Ma már nem létező jelenség. Régen nyáron melegebb, télen hidegebb, melegvíz ellátási gondok, lift gondok...meg csak úgy félelem a magas emelettől. Ma meg inkább a fordítottja van, minél magasabb emelet, annál drágább. De a régi szteretípiák a járatlan/tudatlan újságírókban még mindig él. Sokat változott a lakáspiac, de vannak akik ezt nem veszik figyelembe. Csak lökik a btanult szöveget, mint a pedáns tanuló a suliban.
Lakás/Ingatlan árak topik 2017. 06. 05. 14:14
Elkezdődött az már a 40-es években. Mély hallgatás is van a témában. A magyar arisztokráciát elkergették, kisemmizték, vagyonát elkobozták, majd politikai alapon szétosztották.A városi polgárságot sem kímelte a történelem. A budapesti történelmi ingatlanokhoz Pesten és Budán is sokszor vér tapad, emberélet és rengeteg megaláztatás és igazságtalanság. Akiknek a családja ezzel jól járt, ő nekik nem hencegni kellene, hanem inkább csendben maradni, hogy az élet nekik kedvezett, mások anyagi és erkölcsi kárán...vagy akár élete árán.
Lakás/Ingatlan árak topik 2017. 06. 05. 13:27
Az lehet, de látható, hogy alig kéthete volt moderálva ezért a stílusért: Moderáció:
Felfüggesztés a "Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru" topikban - 2017-05-24 12:01-ig A moderálás a "Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru" topik #14384 sorszámú hozzászólása alapján történt.
A moderátor indoklása:
Fejezd be ezt a primitív "faluzós" szöveget, légy szíves.

friss hírek További hírek