Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Placi82 2021. 09. 11. 14:30
Előzmény: #131697  CyrusTheGreat
???. Mi köze ennek az egészhez. Az unióban most fontos a megujolo zöld energia. Tovabba a zöld kötvényt a befekteto alapok lejegyzik,mert jó hírnév, hogy ők zöldek. Ergo most van és lesz a következő 7 éves ciklusban a zöld energiára pénz, és támogatás. Az új hőszivattyús, 0 közeli energia igényű ingatlanok létrehozás, a 2035 ig vállalt, kötelezettség teljesítés az EU ban. Ehhez adnak az egész EU ban vissza nem térítendő támogatást, és alacsony kamatokat. Továbbá az új építésű lakások nem nagyon fogytak Pesten, ezért jól is jön az epitoiparban futó gazdasági hatorszag  támogatása. Ebbe ennyi van semmi más!!!!! 
Placi82 2021. 09. 11. 14:25
Előzmény: #131696  berlini
Hát ha ez ilyen egyszerű lenne akkor nem lenne 15%kamat Törökországban, és nem lenne 10%oroszorszagban, stb. Hidd el nem sorosista a vezetésű, hogy a külföldi global tőkét akarják kitomni. Muszáj. A kényszer nagy úr. Röviden tömören összefoglalva. Tetszik érteni? Amit az usa és az euró zóna országok fenntarthatnak, mármint az alacsony kamatokat. Azt más sérülékeny, országok nem. Erre jött rá mostanában Matolcsy. Amíg jó a külső gazdasági környezet adig lehet. De mindjárt megtalaljak a befektetok a forintot, ha egy ekkora nem eurozona ország, ilyen monetáris politikát tart fenn. Mato papa aggódik már, ezek szerint nem is buta. 
berlini
berlini 2021. 09. 11. 14:23
Előzmény: #131695  berlini
De igaza van annak, aki azt mondja.
Mindez ahhoz vezet, hogy az emberek egyre több pénzhez jutnak és megrohanják a fogyasztási cikkeket áruló boltok helyett a tőzsdét és a lakáspiacot és irdatlan áremelkedést váltanak ki ezekben az eszközökben.
És ebben ráadásul tényleg igaza van.
A fejlett országokban a pénzszórás nagy része tényleg káros mellékhatást okoz, amit úgy lehet csak mérsékelni, hogy azt megpróbálják a lakosság szegényebb többségére "szórni".
Azokra akik minden pénzüket elköltik, ami keresnek, vagy kapnak.
De ez sem segit egy olyan országban mint az USA.
Ott már évtizedes hagyománya van annak, hogy a szegényebbek is direktben vagy áttételesen a tőzsdén is befektetnek. Nincsen generális nyugdijrendszer és bizony ha valaki kap 1400 dollárt akkor nem az elmúlt évek elmaradt születésnapi tortáit szerzi be belőle és ünnepel, hanm TESLA részvényt vásárol.
És ha a pénz egy részét erre költi, akkor bizony ennek nincsen semmilyen kedvező hatása a gazdaságra.
Nekünk viszont oltári szerencsénk van.
Magyarországon a felső 20-30%-on kivül senki sem vesz részvényt és lakáshoz meg nagyon sokat kellene kapniuk, hogy annak negativ hatása érvényesülhessen.
De mi történik nálunk ennek ellenére?
A NER leszarja a szegényebb többséget és még járvány idején is azokat támogatja, akik maguktól is túlélnék azt, akik nem növelik a fogyasztásukat ebből az állami kiköltekézésből, de veszik ezután a lakásokat, házakat és részvényeket.
Milyen pozitiv hatással jár ez?
Semmilyennel.
Ennek igy  a hatékonysága sokkal rosszabb mint az USA-ban, gyakorlatilag nulla.
Még az sem jutott eszükbe, hogy megemeljék a 3 hónapos munkanélküliségi segély és meghosszabbitsák.
Minimálisan alkalmazták a német által kitalált és ezért nálunk is Kurzarbeit-nek nevezett konstrukciót.
De százmilliárdokkal tömték járvány idején a ML cégeket.
Ennek a gazdaságpolitikának a hatékonysága nulla, mellékhatásai pedig borzalmasak.
CyrusTheGreat 2021. 09. 11. 14:10
Előzmény: #131693  Placi82
A dontes mar megszuletett, es nem a kamatok szignifikans emelese lett a befuto. Ha mar tenylegesen lathato HUF short pozi kezd el felepulni a hataridos piacon, akkor esetleg elgondolkodnak ezen. Az oktoberi 2.5%-os zold hitel szerinted melyik iranyba viszi a tortenetet?
berlini
berlini 2021. 09. 11. 13:50
Megadjam a bankszámlaszámom?
Mert azonnal utalhatod a százmilliót.
Soha sem lesz 6-7-8%-os THM.
Pontositok:
belátható időn belül nem lesz.
Mert ez a THM olyan magas alapkamatok és államkötvénykamatok mellett jöhetneének össze, amit miatt az éves adósságszolgálatot a legtöbb fejlett ország nem tud kitermelni.
De inkább kérdezek.
Tegyük fel el vagy adósodva laci pénzben. (Azért ebben mert ezt te bocsájtottad ki.)
Könnyelmű voltál, túlköltekeztél és már a mai szinte nullkamatos időben sem egyszerű fizetned az éves kamatokat. (Tudom, hogy ilyen veled nem fordulhatna elő, mert nem vagy politius , tehát nem egy kártékony dúvad vagy akire a kutyámat sem biznám, de a játék kedvéért képzeljük el.)
Mit választanál ebben a helyzetben?
Hirtelen felindulásból öngyilkosságot követnél el, de akkor családodat cserben hagyod, vagy kibocsájtanál még egy csomó laci pénzt és igy próbálnád a pénz higgitással elinflálni az adóságot, ami erkölcstelen azokkal szemben akiknek megigérted annó, hogy a Lacipénz stabil valuta, de még mindig kisebb bajjall jár mint az "erkölcsös" verzió, amikor a családod éhen hal.
berlini
berlini 2021. 09. 11. 13:41
Előzmény: #131694  Gaguse
Ezt azért elmagyarázhatnád.
Mert ez igy önmagában csak egy kinyilatkoztatás, érvelés nélkül.
Méegyszer:
A tények:
1.
magas állami eladósodottság (ami kifizetthetetlen fenntartsú lenne magas jegybanki alapkamatoknál)
2. 
 még mindig tartó járvány
3.
visszafogott fogyasztás
4.
2. +3 iatt: túl magas munkanélküliség
ha emelik az alapkamatokat és csökkentik a pénzhiggitást, akkor az állami csődök megelőzésére csökkenteni kellene az állami kiadásokat, ami  első körben csökkenti a fogyasztást azonnal és gazdaság egy részének csökkenő megrendeléseket, forgalmat jelent, ami második körben csökkenti a fogyasztást (emelkedő munkanélküliség miatt).
Ezek után harmadik körben az adóbevételek csökkennek (csökkenő fogyasztási és jövedelem adók a lakosságtól és a cégektől is)
Negyedik körben ezért vagy csökkentik tovább az állami kiadásokat vagy adót emenek, hogy abevételek szintben maradjanak. Mindkettő csökkenti a gazdaságban hagyott pénzt a cégeknél és a fogyasztásra fennmaradó pénzt a lakosságnál, ami
Ötödik körben további fogyasztás csökkenést okoz direktben és a csökkenő fogyasztás a következő körben csökkenti a termékek és szolgáltatások mennyiségét, ami további elbocsájtásokhoz vezet.
....és már régen beindul a válság, ami végén a legrosszabbat elkerülendő, beindulnak ujra az állami (fedezet nélküli) kiadások, további eladósodottság.
Gaguse
Gaguse 2021. 09. 11. 13:12
Ősszel jön a nagyobb infláció megint, a nyersanyagárak miatt. Amíg a FED és az EKB csak homokba dugja a fejét addig ez lesz. Nem látják be, hogy ez tartós lehet. Nem tudom mit értenek átmeneti címszó alatt, de lassan 1 éve tombol az infláció. Ez nekem minden csak nem átmeneti.. a válság nem azért lesz,  mert kamatot fognak emelni, hanem pont azért mert nem! 
Placi82 2021. 09. 11. 12:38
Előzmény: #131691  tihamer
Itt az a száz milliós kérdés, hogy mikor lesz a THM újra 6-7-8%. Azon a szintem  azért a hitelezes a toredekere esik vissza. Ennek lesz a legnagyobb hatása az ingatlanpiacra. A többi az apró tény, és hatás ehhez képest!! Szóval el kell döntenie a jegybankoknak, hogy 450 ft/eurót vállalja vagy a jegybanki alapkamaton emeli. De amúgy ez is mindegy, mert végül is a 1,5,10Year bondok, úgyis megindulnak a jegybanktol függetlenül, ha beutne egy globális válság. 
kkpp 2021. 09. 11. 11:17
Előzmény: #131691  tihamer
"Ingatlanár csökkenés bedőlt hitelek miatt? Ez valami vicc? Egy bedőlt hiteles ingatlan is kb. 5 év, mire a piacra kerülne.”
Én arra lennék kíváncsi, hogy ez az 5 év mennyire nevezhető manapság már városi legendának? Ugyanis jópár éve már a hitelfelvételnél közjegyzőhöz is kell menni, amivel a bank bevédi a seggét, és az adós már nem mehet polgári perre az elégtelen tájékoztatás jelszavával. Ha nincs kilakoltatási moratórium, kétlem, hogy 5 évig tartanának ezek az eljárások a hitelbedőlés után, de valaki elmagyarázhatná, aki jobban otthon van a témában.
tihamer
tihamer 2021. 09. 11. 09:20
Elég sok pro és kontra érvek elhangzottak a hozzászólásokban.
Én szerintem nem lesz ingatlanár csökkenés a következő 1-2 évben , legalábbis nominálisan semmiképpen sem.
Hogy reértéken igen, az más kérdés.
Köszönhetően a magas inflációnak, ami már most velünk van. És ez csak növekedni fog a sok stimulus (bérnövekedés, állami támogatások) miatt a közeljövőben.
tihamer
tihamer 2021. 09. 11. 09:16
Előzmény: #131689  tihamer
"A moratórium “kényszerpálya” a Kormánynak is. A gazdasági növekedés politikai célú és nem mellesleg adóbevételnövelő hajhászása miatt nem engedhet meg semmilyen permanens visszaesést, sőt pangást sem, mert romlik a közhangulat, nő a kormányváltó kedv. Ez a fogyasztáscentrikus gazdasápolitika átka. Egyetértek az előttem szólókkal, a Kormány gazdaságpolitikai döntései logikusak (de nem jók!) , irányukat tekintve kb. kiszámithatóak. A végtelenségig a folyamatos stimulálás nem tartható fenn, ennek ára lesz, nemcsak az infláció."
tihamer
tihamer 2021. 09. 11. 09:13
Előzmény: #131688  tihamer
"Szerintem az autómatikus moratórium egy igen jó eszköz volt arra, hogy hirtelen sok pénz maradjon az embereknél ezzel megmaradjon a fogyasztási kedv. Ami a vírus elején a pánik hangulatban biztonság érzetet adott, így a pánik helyzet nem fokozta a gazdaság lassulását. Viszont szerintem az infláció egyik fő halytó ereje. Ha egy átlag család költség vetésének 40%-éka hitelre ment el, és most azt nem kell fizetnie, akkor 40%-kal több pénze van egy hónapban csirkére, hamburgerre, mivel mindenki be volt zárva nem is tudott másra költeni. Ebből egyértelműen következik az infláció. Az értelmessebbje meg megtakarította és rájött hogy mivel 1 éve be van zárva rohadtul zavarja, hogy ronda a konyha szóval felújít, ebből meg következett az építő ipari ár emelkedés (erre ráöntötték még a támogatást). Szóval míg lesz moratórium lesz infláció szóval a matek 3% THM
tihamer
tihamer 2021. 09. 11. 09:11
Előzmény: #131687  tihamer
"Én 
  • eleve rettenetes butaságnak tartom a CSOK-ot és a hasonló juttatásokat. Olyannak adunk – ingatlanra messze nem elegendő – pénzt, akinek leginkább albérletben kellene laknia. A szerencsétlen – hogy ki is tudja használni – eladósítja magát 20-30 évre. Közben jól felnyomja az ingatlanpiaci árakat, így az is alig tud vásárolni akinek lenne rá pénze. Tökéletesen értelmetlen.
    Az állami ingyenpénzekből szétosztás helyett normális minőségű és elérhető árú állami bérlakásokat kellett volna építeni. Akinek esélytelen a saját ingaltan, az lakhatott volna kedvező költségekkel normális lakásokban. Akinek pedig volt pénze ingatlanra az normális áron tudott volna vásárolni. Win-win.
    Igen, az ingatlankiadásból élők nem örültek volna – de nem lehet mindenkinek jó. Másrészt akkor máshova fektettek volna be."
tihamer
tihamer 2021. 09. 11. 09:01
Előzmény: #131686  tihamer
"Ingatlanár csökkenés bedőlt hitelek miatt? Ez valami vicc? Egy bedőlt hiteles ingatlan is kb. 5 év, mire a piacra kerülne.”
2007-2008? A sokkot nem a bedolt hitelesek kozvetlenul okozzak, hanem a hitelsokk ezen keresztul. Ha valoban van a piacon 100-120k rizikos hiteles a bankoknal akkor szerinted kinek fognak ujnak hitelezni es mennyiert? Az ingatlanod arat adott pillanatban uj belepok/vasarlok hatarozzak meg. Ha jon az infla odaver a THM-nekplusz a kamatfelar a sok rizikos miatt. Mennyi lesz a THM? Ha visszamegy 6-8%-ra durvan lecsokkenti a keresletet. Plusz az infla es emelkedo kamatok beszukitik a gazdasagot. Nem lesz ilyen fenyes a munkanelkuliseg se. 6-8%THM vs 3-4% THM. Mennyi a max felveheto hitelosszeg atlagfizubol?"
tihamer
tihamer 2021. 09. 11. 08:59
Előzmény: #131685  tihamer
"Ingatlanár csökkenés bedőlt hitelek miatt? Ez valami vicc? Egy bedőlt hiteles ingatlan is kb. 5 év, mire a piacra kerülne.
Jövőre 200 ezres minimálbér, ezáltal még több felvehető hitel és infláció az én prognózisom. Ez meg a jelenlegi hiteleseket is segíti, ha a törlesztőrészlet nem nagyon emelkedik. (Nem fog, mert azért a kamatemelések is inkább jelképesek és csak hangosan harsogjuk, hogy mi küzdünk az infláció ellen.)
Szóval, ha marad minden így, a jövő világosan látszik. 50 milliós panel és 100 forintos zsemle pár éven belül."
tihamer
tihamer 2021. 09. 11. 08:58
Előzmény: #131684  tihamer
Szögfej, mintha Lohran írta volna:
"félek hogy meg kell menteni.. megint a herék és a tücskök járnak jól.én, aki spórol és ül a pénzeszsákon meg megint hoppon marad – szeretném végre egyszer jóárasítva kicsavarni a kis ingatlanokat a felelőtlenek mancsaiból."
tihamer
tihamer 2021. 09. 11. 08:56
Előzmény: #131683  tihamer
"Ne várjátok amúgy annyira az olcsó ingatlanokat, mert 1. nem egyszerre fog hirtelen a piacra ömleni (lesznek, akik küzdenek/nem rögtön júl. 1-jével lesznek meghirdetve/nem olyan ingatlan, ami amúgy értelmes/nem is ingatlanhitel dől be/nem a mostani esztelen áron vették, de közel ilyenen eladják ismerősnek)."
tihamer
tihamer 2021. 09. 11. 08:53
Hitelmoratórium téma:
"Tegnap beszélgettem egy nagy banknál dolgozó elemző ismerősömmel és Ő mesélte, hogy nagyjából 1 millió magánszemély érintett a hitelmoratóriumban, amiből 10-13% tartozik a veszélyeztetett kategóriába, Ők azok, akik nem bírnának el nagyobb törlesztőrészletet, mint amit bevállaltak. Pedig elég soknak meg fog nőni, mert nincsenek tisztában a feltételekkel sem. Egyszerűen nem értem, hogy sokan miért mondják, hogy nem fognak jelentősen csökkenni az ingatlanárak, ha beömlik ez a 100-120 ezer ingatlan az ingatlanpiacra áron alul. Valaki magyarázza már el nekem legyen szíves."
http://www.kiszamolo.hu
szieszta 2021. 09. 10. 22:02
Előzmény: #131681  szieszta

Én egy kis fürdővárosban lakom, sőt, van egy turistaszállónk is, amit sokáig nem működtettük, most meg kiadtuk hosszútávra. A turisták el vannak ájulva, mennyire jó nekünk, hogy itt lakunk, aztán felvilágosítom, hogy nekünk ez csak nyűg. A fürdőben nem voltam 10 éve, de nyáron minden a turistákért van, azok meg nincsenek figyelemmel a hazaiakra, ők szórakozni jöttek.
Hasonló élményünk volt Horvátországban, mikor a tulajnak mondtam, hogy micsoda panoráma van az apartmanból, ő meg mosolyogva mondta, neki ez a normális, számára ez nem különös. Csak akkor megy ki a teraszra, mikor takarítja.
Én filmet se nézek meg kétszer, esetleg háttérzajként, mikor mást csinálok. Például éppen most, mikor írogatok, közben megy a Columbo.
szieszta 2021. 09. 10. 21:31
Előzmény: #131680  Benzedrine

Ez a magyar röghözkötöttség. Nekem is van ismerősöm, szülei vettek egy nyaralót a Balatonnál. Minden pénteken már pakolnak, szombat utazás, fűnyírás, takarítás, délután séta a településen, gondolom szidja  a tömeget, vasárnap pakolás aztán több órás út hazafele a dugóban üldögélve. Nem közvetlen a balatonparton van, így sokszor csak az utazáskor látják a Balatont. Viszik a sört meg a kaját és napoznak a kertben. Mivel kertes házban lakik, otthon is megtehetné ugyanezt és nem kellene a macera. De hát rendben kell tartani a nyaralót.
Mindig is ilyenre vágytam :-)
Én is megvettem a szomszéd kertet, így szép nagy telkem van, parkosítva, füvesítve. Hogy szép legyen, általában szombatonként 3 órát vesz el az életemből (pedig van fűnyírós kistraktorom) nem kevés pénz elköltve.
Mikor nálunk járt az osztrák főnököm, mosolygott, hogy rabja vagyok a házamnak. Én meg azt hittem, irigykedni fog. :-)
Régebben nekem is megfordult a fejemben, hogy nyaralót kellene venni, de örülök, hogy nem köteleztem el magam. Ritkán megyünk kirándulni ugyan oda, sízni is max 2x , azután már minden unalmas.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek